Kuva: Shutterstock
Euroopan erikoisimmat rannat

Jos olet kyllästynyt tavallisiin hiekkarantoihin, ihastut näihin paikkoihin – neljä erikoista rantaa Euroopassa

Rantaloma Euroopassa ei aina tarkoita löhöilyä tavallisella hiekka- tai kivirannalla. Perinteisistä lomakohteista poikkeavat rannat tarjoavat sekä vaihtelua lomaan että unohtumattomia kokemuksia – rantalomaa näissä paikoissa et varmasti unohda!

1. Luolan kätkemä hiekkaranta yllättää Portugalissa

Algarven lomakohde Portugalissa tarjoaa monia upeita luontokohteita, mutta parhaimpien joukkoon kuuluu ehdottomasti Albufeiran länsipuolella sijaitseva Benagilin luola hiekkarantoineen.

Praia de Benagil -ranta on erikoinen kohde, joka löytyy suurten kallioiden sisältä. Pehmeähiekkainen ranta, turkoosi merivesi ja ympäröivien kallioiden luoma hiljaisuus tekevät rannasta ainutlaatuisen.

Euroopan erikoisimmat rannat
Kuva: Shutterstock
Praia de Benagil -rannalle laskeutuu kaunis luonnonvalo luolan katossa olevasta reijästä.

Luola sijaitsee noin 150 metrin päässä varsinaisesta uimarannasta, joten sinne pääsee esimerkiksi uimalla, suppailemalla tai vaikkapa kajakilla.

>> Lue lisää: Onko tässä Portugalin kaunein ranta? Taianomainen luola kätkee sisäänsä hulppean hiekkarannan

2. Muotoa vaihtava ranta Kroatiassa

Rannat ovat totutusti tietyn mallisia – rannikkoa myötäileviä kaistaleita, joita reunustaa esimerkiksi kaislikko. Kroatiassa lomailijat voivat kuitenkin nauttia auringosta varsin erikoisen muotoisella rannalla.

Bračin saarella Bolin kaupungissa sijaitseva Zlatni rat -ranta sijaitsee aivan terävän niemen kärjessä, mistä syystä rantakin on merelle levittyvän niemen muotoinen. Ranta kurottaa 500 metriä Adrianmerta pitkin ulapalle, ja kärki elää virtausten sekä tuulen mukana muuttaen välillä muotoaan.

Euroopan erikoisimmat rannat
Kuva: Shutterstock
Kaunis Zlatni rat -ranta muuttaa muotoaan aika ajoin.

Vaalealla kivirannalla on helppo nauttia rantapäivästä: aurinkovarjoja saa vuokrattua rannalta, minkä lisäksi lähistöllä on kahviloita ja ravintoloita. Zlatni rat -rannalle voi tehdä päiväretken Splitistä, mistä Bračin saarelle on noin kahden tunnin matka.

>> Lue myös: Älä jätä tätä saarta väliin Kroatiassa – maan kaunein ranta kruunaa loman

3. Espanjan kiehtovimmalle rannalle on varattava vierailu etukäteen

Julkinen ranta, minne pääsee tiettyinä aikoina vain, jos vierailun on varannut etukäteen – onko erikoisempaa kuultu? Tämä on kuitenkin käytäntö Espanjan pohjoisosassa sijaitsevan Galician kuuluisimmalla rannalla Playa de las Catedralesilla, sillä ranta on niin suosittu, että kävijöiden määrää on pakko rajoittaa suosituimman lomakauden aikana.

Rannan suurin houkutin on ainutlaatuinen maisema. Praia das Catedrais ja As Catedrais -nimilläkin tunnetulla rannalla kohoaa nimittäin komeita kivipaaseja, joissa erottuu kaaria ja pylväitä.

Playa Catedrales
Kuva:
Playa Catedrales -ranta on tunnettu upeista kivimuodostelmista.

Galician alue ei ole tuttu korkeista hellelukemista, mutta tälle rannalle suunnataan huonommallakin säällä.

>> Lue myös: Oletko ikinä kuullut tästä Espanjan salaisesta rannasta? Niin kaunis, että vierailu on varattava etukäteen

4. Kreikan upein ranta välkkyy välillä vaaleanpunaisena

Useimmat Kreikan-kävijät ovat joko käyneet tai edes kuulleet Kreetalla sijaitsevasta Elafonissin rannasta. Maan upeimmaksi rannaksi äänestetty Elafonissi on monella tavalla erikoinen: rannan edustalla sijaitseva saari yhdistyy rantaan laskuveden aikaan. Vielä kiinnostavampaa on kuitenkin rantahiekan väri, joka on välillä selvästi vaaleanpunainen.

Hiekan vaaleanpunainen väri johtuu kuolleissa koralleissa asuvista vaaleanpunaisista mikroskooppisen pienistä eliöistä sekä rannalle huuhtoutuneista pikkiriikkisistä simpukankuoren palasista.

Euroopan erikoisimmat rannat
Kuva: Shutterstock
Elafonissin ranta näyttää vaaleanpunaiselta vain tiettyyn aikaan.

Elafonissin ranta on tunnettu vitivalkoisesta hiekasta, mutta tietyssä valossa rantahiekka näyttää selvästi vaaleanpunaiselta. Ranta sijaitsee Kreetan lounaisosassa noin 70 kilometrin päässä Hanian kaupungista.

>> Lue myös: Tältä näyttää Kreikan upein ranta – katso video Kreetan ihanasta Elafonissin hiekkarannasta

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock

Päivitetty: 24.7.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia