Hyppää sisältöön

Euroopan vanhin kaupunki sijaitsee tutulla lomasaarella

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 27.05.2016
Itäisellä Välimerellä Egeanmeren etelälaidalla sijaitsee Välimeren viidenneksi suurin saari – Kreeta. Pitkulainen Kreeta on noin viisi kertaa Ahvenanmaan kokoinen, ja nähtävää Kreetalla riittää useammankin loman ajaksi. Moni ei ehkä tiedä, että Itä-Kreetalla sijaitsee Euroopan vanhin kaupunki.

ILMOITUS

Viisi uutta lomakohdetta

Yleensä Kreetan-lennot Suomesta laskeutuvat saaren länsipuolella sijaitsevalle Hanian lentokentälle. Kreeta on itä-länsisuunnassa 260 kilometriä pitkä, ja saaren itäosan lomakohteet ja nähtävyydet ovat tottuneellakin Kreetan-matkailijalla saattaneet jäädä paitsioon.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Itä-Kreetaan tutustuminen helpottuu ensi kesänä, kun Finnmatkat aloittaa suorat lennot Iraklioniin. Samalla matkavalikoima laajenee viidellä uudella Itä-Kreetan lomakohteella.

Tutustu Itä-Kreetan uutuuksiin ja löydä uusi näkökulma Kreetaan.

Gouves ja Panormos – aikuisten suosikit

Itä-Kreetan uusista lomakohteista Gouves sijaitsee lähimpänä Iraklionin kaupunkia ja lentoasemaa. Gouvesin rantalomakohde sopii erinomaisesti aikuisporukalla tai romanttisesti kahden matkustaville, sillä Gouvesin The Island -hotelliin on kuudentoista vuoden ikäraja.

The Island on nimensä mukaisesti kuin oma saari, ja siellä on mukava viettää vaikka koko loma. Hotellilla on neljä uima-allasta, kuntosali, spa ja tenniskenttä. Lounaan voi tilata hotellihuoneeseen tai aurinkotuoliin, ja iltapäivisin hotellille katetaan runsas kakkubuffet.

Finnmatkat
Itä-Kreetan Gouvesin The Island –hotellissa vietät rentouttavan loman aikuisten kesken. Hotelliin on 16 vuoden ikäraja.

Itä-Kreetan Panormos on Gouvesin tapaan pieni kylä, josta löytyy viiden tähden Sensimar Royal Blue Resort & Spa -hotelli aikuisille, jotka matkustavat ilman lapsia. Oman rannan lisäksi hotellista löytyy uima-altaat merinäköalalla, ja lomaa voi viettää esimerkiksi viininmaistelun, kuntoilun ja joogan parissa.

Finnmatkat
Panormoksen Sensimar Royal Blue Resort & Spa –hotellissa vietät viiden tähden lomaa. Ylellisempään lomaan on tarjolla sviittejä omalla uima-altaalla.

Agios Nikolaos – järvi keskellä kaupunkia

Agios Nikolaoksen rantakaupunki Itä-Kreetalla on rakennettu pienen järven ympärille. Järven rantaa reunustavat ravintolat, terassit, muotiliikkeet ja baarit. Järvi on liitetty mereen kapealla kanavalla, jota pitkin huviveneet tulevat ja lähtevät. Järven ympäriltä kaupunki levittäytyy kukkulan rinteille, ja talojen rapattujen julkisivujen värit tuovat mieleen Italian.

Agios Nikolaoksessa saattaa aistia ylellisen tunnelman, koska merkkiliikkeitä, trendikkäitä kahviloita ja baareja sekä satamassa vierailevia huvijahteja on muita Kreikan lomakohteita enemmän. Toisaalta kaupungissa on myös mahdollista kohdata kreikkalainen arki – täälläkin miehet pelaavat kahviloissa backgammonia ja nauttivat perinteisen ouzo-lasillisen ennen illallista.

Finnmatkat
Agios Nikolaoksen keskellä on alun perin makean veden järvi, joka sittemmin on liitetty mereen kapealla kanavalla.

Sissi – kuntoile ja syö terveellisesti myös lomalla

Itä-Kreetan Sississä voit jatkaa terveellistä elämäntapaa myös lomalla. Sissin kylässä sijaitsee nimittäin Finnmatkojen uutuus: Robinson-hotelli.

Robinson Club Kalimera Kriti -hotelli sijaitsee vähän matkaa Sissin kylän ulkopuolella. Hotelli on pyhitetty kuntoilulle ja terveelliselle ruoalle. Robinsonin vieraat voivat itse valita haluavatko he kuntoilla ryhmässä vai omin päin, ja myös tasapainon kovien treenien ja rentoutumisen välillä voi itse päättää.

Robinson Club Kalimera Kritissä riittää tekemistä. Voit osallistua erilaisiin tennis-, rantalentopallo-, jalkapallo- ja minigolturnauksiin. Voit myös lähteä pyöräilemään ja tutustua hauskaan Segway-kuljettimeen. Vähän matkan päässä hotellilta palvelee Sissin sukelluskeskus, ja loman aikana voi aloittaa vaikka laitesukellusharrastuksen.

Robinson Club Kalimera Kritin hintaan kuuluu täysihoito, ja terveellinen ajattelu todella näkyy myös hotellin ruokatarjonnassa. Buffetravintolassa on oma WellFood-osio, jonka annokset sisältävät runsaasti proteiinia, mutta vain vähän hiilihydraatteja. Aterian voi halutessaan koota myös neljästätoista Felicity Food -ruoasta, joiden raaka-aineet stimuloivat serotoniinihormonia.

Finnmatkat
Sissin kylässä hotelli Robinson Club Kalimera Kriti tarjoaa erinomaiset puitteet terveellisen elämäntavan jatkamiseen myös lomalla. Buffetravintolan WellFood-osiosta voit valita aina terveellisen vaihtoehdon.

Elounda – VIP-tunnelmaa suojaisalla lahdella

Elounda poikkeaa useasta Kreikan rantakohteesta, koska lomakohde sijaitsee syvällä suojaisassa merenlahdessa. Aallot eivät koskaan ole kovin korkeita, ja vaalea merenpohja saa veden näyttämään kimmeltävän turkoosilta. Eloundan lahti onkin ihanteellinen paikka snorklaamiseen.

Elounda sopii VIP-tunnelmasta pitäville lomailijoille, ja kaikilla Finnmatkojen Eloundan-hotelleilla on viiden tähden luokitus.

Lähellä Eloundan kylää sijaitsee kuuluisa Spinalongan saari, joka on mielenkiintoinen retkikohde. Victoria Hislop voitti British Book Awardsin arvostetun vuoden tulokas -palkinnon kirjallaan The Island, joka käsittelee saaren leprahoitolan historiaa.

Finnmatkat
Eloundassa kaikilla Finnmatkojen hotelleilla on viiden tähden luokitus. Kuvassa Sensimar Elounda Village.

Euroopan vanhin kaupunki

Itä-Kreetan uusissa lomakohteissa voi harrastaa ja viihtyä vaikka koko loman, mutta ainakin yksi nähtävyys Kreetalla täytyy käydä katsomassa: Knossoksen historiallinen rauniokaupunki.

Rauniokaupunki sijaitsee lähellä Iraklionia ja se uinui pitkään unohduksissa, kunnes se löydettiin vuonna 1878. Alue on huikea vierailukohde, ja Knossosta pidetään Euroopan vanhimpana kaupunkina.

Knossoksen kukoistuksen vuosista ei ole tiedossa täydellisesti tallennettua historiaa. Kaupungin ja palatsien historian käänteistä on monia myyttisiäkin tarinoita, joihin liittyvät muun muassa sankari Theseuksen taistelu labyrintissä Minotaurus-hirviötä vastaan.

Finnmatkat
Iraklionin keskustasta kuuden kilometrin päässä sijaitsevan Knossoksen ensimmäisistä rakentajista ei ole täyttä varmuutta. Vanhimmat palatsit on rakennettu jo neljä tuhatta vuotta sitten.

Lennot suoraan Itä-Kreetalle toukokuusta lokakuuhun

Finnmatkojen lennot Itä-Kreetan Iraklioniin alkavat Helsingistä kesäkuun puolessa välissä ja kestävät aina lokakuun alkupuolelle saakka. Kuopiolaisille Itä-Kreeta on tänä vuonna erityisen lähellä, koska Finnmatkat lentää toukokuussa Kuopion Rissalasta neljä suoraa lomalentoa aurinkoiseen Iraklioniin.

Tutustu Finnmatkojen Kreetaan ja katso lähtöpäivät »

Lähde: Finnmatkat
Kuvat: Kimme Persson, Peter Malmrup, Torleif Svensson, Finnmatkat

ILMOITUS

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kreikan parhaat saaret

Mikä Kreikan saari sopii sinulle? Esittelyssä 15 suosittua lomakohdetta

Kreetan nähtävyydet

Kreetan parhaat nähtävyydet – 20 kohteen lista todistaa, että tekeminen ei lopu lomalla kesken

Kreikka

Koe Kreikan lomakohteet syksyllä – neljä parasta kohdetta

Kreetan rannat

Rentoudu Kreikan-lomalla! Koe ainakin nämä Kreetan ihanat rannat

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja