Kuva: Shutterstock
Ponza, Italia

Entinen vankilasaari on italialaisten salainen lomapaikka – kuvankauniit maisemat, helppo matkustaa Roomasta

Joko tunnet Ponzan? Vain muutaman tunnin matkan päässä Roomasta odottaa idyllinen pikkusaari, jossa italialaiset itse lomailevat.

Hurja historia on pitänyt matkailijat loitolla

Italia on täynnä kiinnostavia matkakohteita, ja siinä missä kuuluisat kohteet täyttyvät kesäkuukausina lomailijoista, löytyy maasta edelleen rauhallisia lomasaaria.

Esimerkiksi Napolinlahden suosikkisaaret Capri ja Ischia ovat kesäaikaan tulvillaan turisteja. Lähistöltä löytyy kuitenkin hiljaisempi pikkusaari, joka vetää vertoja naapureilleen tunnelmansa, luontonsa ja kauneutensa puolesta. Ponza on tähän asti pysynyt italialaiset omana pikku salaisuutena. Saari on täynnä pieniä rantapoukamia, ihastuttavia pastellivärein maalattuja taloja ja maisemia, jotka ovat kuin postikorteista.

Selitys salamyhkäisyyteen löytyy historiasta. Kun Capri tunnettiin lomailupaikkana jo Antiikin aikaan, toimi kauempana merellä sijaitseva Ponza jo tuolloin vankilasaarena. Eristetylle saarelle karkotettiin ei-toivottuja henkilöitä. Käytäntö jatkui myös esimerkiksi Benito Mussolinin aikoina.

Ponza, Italia
Kuva: Shutterstock
Ponzan tunnelmallisilla kaduilla pääsee kulkemaan rauhassa myös kesäkuukausina.

Tänä päivänä saari muistuttaa paratiisia. Meri on kristallinkirkas, sillä alue on suojeltu: Ponza kuuluu Parco Naturale del Circeoon luonnonpuistoon. Samoin kuuluu myös vieressä sijaitseva, käytännössä asumaton Palmarolan saari. Nimensä saari on saanut ainoalta alkuperältään eurooppalaiselta palmulta, joka kasvaa saarella villinä. Palmarola on sukeltajien suosiossa, sillä sen vedet kuhisevat elämää – erityisesti delfiinejä. Saarelle voi tehdä veneretken Ponzalta.

Tyylikkäitä putiikkihotelleja ja helppo matkustaa

Valtavilla uima-altailla varustettuja jättihotelleja Ponzalta ei löydy, mutta tyylikkäitä ja tunnelmallisia putiikkihotelleja ja huviloita kylläkin. Kenties parhaat näköalat tarjoaa tyylikäs Chiaia di Luna -hotelli, joka on nimetty saaren kuuluisimman hiekkarannan mukaan.

Ponzalle pääsee lautalla useammistakin Rooman eteläpuolisista satamista, kuten Anziosta, Terracinasta ja Formiasta. Matkan kesto vaihtelee reilusta tunnista kahteen ja puoleen tuntiin. Myös Napolista on yhteys Ponzalle. Hintaa lauttalipulla on noin 20 euroa.

Paras aika vierailla on touko–kesäkuussa tai syys–lokakuussa italialaisten lomakauden jälkeen. Silloin Italian saarilla on hiljaisempaa kuin kuumimpana lomakautena keskikesällä.

>> Lue lisää vinkkejä Italiaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Milja Haaksluoto
Kuvat: Shutterstock

Päivitetty: 26.4.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia