Kuva: Istockphoto
Varo tukemasta eläinten kaltoinkohtelua Balilla

Balin likainen salaisuus jää monilta huomaamatta – turisti saattaa tietämättään osallistua julmaan vääryyteen

Tuoreen raportin mukaan Balin lomasaarella eläimet joutuvat liian usein turismin pelinappuloiksi.

Eläimet kärsivät Balilla turistien takia

Oletko joskus ratsastanut elefantilla, ottanut selfien tiikerin tai apinan kanssa tai uinut delfiinien kanssa? Erityisesti takavuosina monet matkailijat haaveilivat avoimesti näistä loma-aktiviteeteista.

Asenteet ovat muuttumassa, mutta niiden tiellä on edelleen tietämättömyyttä ja välinpitämättömyyttä. Joskus ajatus selfiestä villieläimen kanssa on turistille niin houkutteleva, ettei tämä pysähdy kyseenalaistamaan keinoja, joilla se mahdollistetaan.

Uutissivusto News.com.au kertoo eläinsuojelujärjestö World Animal Protectionin laatimasta raportista, joka paljastaa eläinten törkeää kaltoinkohtelua Balilla ja sen lähisaarilla.

Järjestö tutki anonyymisti oloja kaikkiaan 26 eläinpuistossa tai muissa eläimiä sisältävissä kohteissa Balilla sekä Lombokin ja Gili Trawanganin saarilla. Yksikään kohde ei saanut puhtaita papereita.

Esimerkiksi Thaimaahan verrattuna asiat ovat järjestön mukaan kehnommin Balilla.

– Huolestuttavinta on se, että Balilla kaikissa kohteissa oli puutteita. Thaimaassa voimme sentään suositella tiettyjä paikkoja matkailijoille ja kehottaa heitä välttämään toisia paikkoja, sanoo World Animal Protectionin kampanjajohtaja Ben Pearson.

Raportti paljasti eläinten julmaa kaltoinkohtelua

Indonesian saarilla tehdyn raportin tulokset ovat pysähdyttävää luettavaa. Kaikki tutkijoiden tapaamat tiikerit pidettiin puutteellisissa tiloissa, joissa niillä ei ollut tarpeeksi tilaa liikkua.

Monet delfiineistä on pyydystetty laittomasti merestä. Eräässä kohteessa delfiinien hampaat oli leikattu pienemmiksi tai poistettu kokonaan, jotta niistä ei muodostuisi riskiä turistien kanssa uidessa. Kaikki delfiinit löydettiin liian pienistä altaista.

Delfiinit kärsivät turismista Balilla
Kuva: Istockphoto
Onko delfiinien kanssa uiminen lomahaaveesi? Etsi tietoa aktiviteetista ja mieti asiaa uudestaan.

Raporttia varten seurattiin yhteensä 13 delfiiniä, joista viidellä havaittiin haavoja, loukkaantumisia tai sairauksia. Kloorivesi saattaa aiheuttaa delfiineille sokeutta.

Elefanttikohteet tarjosivat kaikki matkailijoille elefanttiratsastusta ja käyttivät puisia tai rautaisia satuloita, jotka ovat eläimille epämukavia ja jopa haitallisia. Elefantit tunnetaan sosiaalisina eläiminä, mutta puolella raporttia varten seuratuista elefanteista ei ollut mahdollisuutta kontaktiin lajitovereidensa kanssa.

Kaikki eläinpuistot, joissa oli orankeja, tarjosivat järjestön mukaan turisteille mahdollisuutta selfieen orangin kanssa. Käytäntö aiheuttaa turvallisuusriskejä.

Vain 15 prosentilla kohteista oli käytössään eläinlääkärin säännölliset palvelut. 46 prosenttia kohteista luotti pelkästään eläintenhoitajien ammattitaitoon.

Ensimmäinen askel on tietoisuuden lisääminen

Eläinten kaltoinkohtelu ja villieläinten hyödyntäminen lomakohteissa ei tule häviämään äkillisesti. Niin kauan kuin palveluille on kysyntää, niitä tullaan myös tarjoamaan.

Eläinsuojelujärjestön mukaan eksoottisiin lomakohteisiin kaivataan villieläimiin liittyvää lainsäädäntöä sekä matkailijoiden tietoisuuden lisäämistä.

Pearson antaa matkailijoille helpon vinkin, jonka avulla eläimiä käyttävän nähtävyyden eettisyyttä voi arvioida lomakohteessa.

– Jos voit ratsastaa villieläimellä, halata sitä tai ottaa sen kanssa selfien, on taustalla todennäköisesti eläimen kärsimystä.

Erityisesti elefanttiratsastusta on yleisesti tarjolla monissa lomakohteissa, eivätkä matkailijat välttämättä ymmärrä sen vaikutuksia eläimeen. Jotta elefantista saadaan kuuliainen ratsu, joutuu se käymään läpi julman koulutusprosessin, johon liittyy fyysistä kipua.

Raportin seurauksena World Animal Protection on saanut kahden ison australialaisyhtiön Qantasin ja Flight Centren luopumaan eläimiä käyttävien turistikohteiden mainostamisesta.

Lue myös: Kuka vain voi tehdä helpon virheen, jolla on kohtalokkaat seuraukset – älä tue eläinten kaltoinkohtelua lomallasi

Lähde: News.com.au
Kuvat: Istockphoto

Päivitetty: 25.5.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia