Hyppää sisältöön

Balille voi päästä nykyään yllättävän halvalla – 10 asiaa, jotka haluat tietää ennen ensimmäistä matkaa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 21.03.2019
Tiesitkö, miten edullisesti Balille voi tänä päivänä löytää lentoja? Lue ensikertalaisen vinkit ja ala suunnitella matkaa.

1. Selvitä viisumikäytännöt ja passin voimassaolo

Suomen kansalainen ei tarvitse Indonesiaan matkustaessaan viisumia alle 30 päivän pituisia matkoja varten. Matkailijalla tulee kuitenkin olla paluulippu, ja passin on oltava voimassa vähintään kuusi kuukautta.

Mikäli paluulentosi ajoittuu yli kuukauden päähän, tarvitset viisumin. Indonesian viisumikäytännöt voivat muuttua lyhyellä varoitusajalla, joten tarkista aina ajankohtainen tilanne ennen matkaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Sadekausi ajoittuu talveen

Bali ei ole perinteinen pakettimatkakohde, joten omatoimimatkailijat suuntaavat saarelle vuoden ympäri. Muista kuitenkin kiinnittää huomiota Balin ilmastoon. Toisin kuin esimerkiksi suomalaisille tutumman Thaimaan lomakohteissa, Balilla sadekausi sijoittuu kesäkuukausien sijaan talvikaudelle lokakuusta maaliskuuhun. Bali sopii siis hyvin kesälomakohteeksi.

Bali on suosittu kohde myös talvikaudella, jolloin sää saattaa suosia matkailijaa aivan kuten kesälläkin. Sateet ajoittuvat usein yöhön, ja rajut kuurot voivat mennä nopeasti ohi. Sää on saarella kuuma vuoden ympäri.

3. Lennot voivat olla yllättävän edullisia

Suomesta ei ole suoria lentoja Balille, mutta vaihdolliset yhteydet ovat parantuneet ja hinnat muuttuneet muutamassa vuodessa merkittävästi edullisemmiksi. Parhaimmillaan tarjouslentoja voi löytää reilulla 400 eurolla. Helpointa Suomesta on lentää Balille yhdellä vaihdolla joko Singaporen tai Qatarin kautta.

4. Mikä kohde sopii sinulle?

Paras tapa kokea Bali on kiertää monipuolisesti koko saarta, mutta viikon tai parin lomalla realistisinta on pitää tukikohtaa parissa eri paikassa. Itselle sopivan lomakohteen löytämiseen kannattaa nähdä etukäteen hieman vaivaa, sillä alueiden välillä on isoja eroja.

Flickr / fkrivdaBalin surffaajat
Balille matkustetaan usein surffaamaan.

Kysy itseltäsi, mitä haluat lomalta. Onko haaveenasi löytää upeita rantoja vai viihdytkö paremmin tasokkaan tasokkaan hotellin uima-altaalla? Haluatko tutustua paikalliseen kulttuuriin? Majoittua siellä, missä on paras ravintolatarjonta? Etsitkö surffiaaltoja, joogasaleja vai kotimajoitusta paikallisten asuttamassa kylässä? Vai sittenkin budjettimajoitusta keskeltä vilkkainta yöelämää?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

5. Paratiisirantoja voi joutua etsimään

Äkkiseltään voisi kuvitella, että Bali on täynnä klassisia paratiisirantoja: valkoista hiekkaa, turkoosia vettä ja huojuvia palmuja. Ihan näin asia ei kuitenkaan ole. Balilla ihanimpia rantoja voi joutua hieman etsimään.

Monet vilkkaimpien turistikohteiden rannoista saavat kävijät pettymään. Ruuhkaiset rannat saattavat olla likaisia, eikä vesi ole välttämättä kirkasta. Kaupustelijoita riittää. Kuta Beach on malliesimerkki paikasta, joka saattaa tuntua kulahtaneelta aussinuorison biletyspaikalta.

Usein parhaat rannat voivat löytyä venematkan takaa. Jos aikaa riittää, harkitse retkeä lähisaarille. Suosituimpia saarikohteita ovat muun muassa Gili Trawangan, Gili Meno, Gili Air, Lombok, Nusa Lembongan ja Nusa Ceningan.

Lue myös: Balin parhaat rannat – esittelyssä viisi kohdetta

6. Varaa majoitus etukäteen tai valitse paikan päällä

Balille tehdään usein omatoimimatkoja, mikä mahdollistaa erilaisten majoitusvaihtoehtojen kokeilemisen. Majoitukset on helppo varata verkon kautta joko koko loman ajaksi tai vain muutamalle ensimmäiselle päivälle.

Balilla on runsas majoitustarjonta hotelleista vuokra-asuntoihin, kotimajoitukseen, hostelleihin ja luksushuviloihin. Jos et matkusta vilkkaimman turistisesongin aikaan tai halua juuri tiettyyn hotelliin, voi majoituksen etsimisen hyvin jättää paikan päälle. Paikallisten pyörittämissä yksityisissä majapaikoissa hinnassa on usein neuvotteluvaraa.

7. Miten pukeutua Balilla?

Pääsääntöisesti Balilla selviää rennoilla kesävaatteilla. Temppeleissä ja muilla uskonnollisilla paikoilla tulee kunnioittaa paikallisia pukeutumalla konservatiivisemmin ja peittämällä polvet ja olkapäät. Toisin kuin muualla Indonesiassa, Balilla balilainen hindulaisuus on yleisin uskonto.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Balilla toimii monia tyylikkäitä ranta- ja allasklubeja, joissa saattaa olla pukukoodi. Ainakin alkoholimerkkejä mainostavat vaatteet on yleensä kielletty.

Lue myös: Tiesitkö jo tämän Balista? 8 faktaa legendaarisesta lomasaaresta

IstockphotoHuomioi nämä asiat, kun matkustat Balille
Muista aina kunnioittaa paikallista kulttuuria ja uskontoja Balilla.

8. Pitääkö Balilla jättää tippiä?

Balilla ei ole kiveen kirjoitettua juomarahakulttuuria, mutta tipin jättäminen on yleinen käytäntö turistien keskuudessa. Paikallisten palkat ovat pienet, joten hyvästä palvelusta kannattaa kiittää edes pienellä juomarahalla. Joskus laskussa voi olla valmiina palvelumaksu.

9. Rantalomaa, surffausta ja joogaa

Mietitkö sopisiko Bali sinulle lomakohteeksi? Yleisimpiä syitä matkustaa saarelle ovat perinteinen rantaloma sekä halu surffata tai opetella surffaamaan. Suomalainen Asenne Surf järjestää Balilla surffileirejä, joille aloittelijankin on helppo lähteä vaikka yksin. Bali sopii hyvin matkakohteeksi myös lapsiperheille.

Balilla on nykyään runsaasti tarjontaa joogasta ja hyvinvoinnista kiinnostuneille matkailijoille. Elizabeth Gilbertin vuonna 2006 ilmestynyt omaelämäkerrallinen teos Eat, Pray, Love ja viimeistään sen pohjalta tehty Julia Robertsin tähdittämä elokuva saivat aikaan varsinaisen ilmiön. Monet naiset ovat lähteneet Gilbertin tavoin Balille etsimään uutta suuntaa elämälle.

10. Millaista on paikallinen ruoka?

Ruoan suhteen Balilta löytyy vaihtoehtoja kaikenlaisille matkailijoille – halusit sitten halpaa katuruokaa, vegaaniannoksia tai fine dining -tasoisia ravintoloita. Australian vaikutus näkyy Balilla: saarelta löytyvät kaikki viimeisimmät ruokatrendit.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Indonesialainen ruoka ei ole samalla tavalla tuttua kuin esimerkiksi thairuoka. Indonesialaisen keittiön tyypillisin annos on paistetusta riisistä valmistettu nasi goreng, jota myydään kaikissa Balin katuruokakojuissa. Balilla syödään paljon tuoretta kalaa ja äyriäisiä sekä satay-lihavartaita. Katuruokaa kannattaa kokeilla ainakin muutaman kerran loman aikana.

Hanavesi ei Balilla ole juomakelpoista, mutta juomissa käytettyjä jääpaloja ei tarvitse pelätä siisteissä baareissa ja ravintoloissa.

Lue myös: Varo näitä Balilla – 6 tyypillistä mokaa, joihin turistien on helppo sortua

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Istockphoto, Flickr / fkrivda, Istockphoto

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Turistien tyypilliset mokat Balilla

Varo näitä Balilla – 6 tyypillistä mokaa, joihin turistien on helppo sortua

Balilainen ruoka

Joko tiedät, millaista ruokaa Balilla syödään? 5 suosittua annosta

Suomalainen hotelli Thaimaassa

Tällaisia ovat suomalaiset hotellit tropiikissa – nimet herättävät huomion Thaimaassa, Balilla ja Meksikossa

Balin tyypilliset juomat

Mitä Balilla juodaan? 6 paikallista suosikkia – katso kuinka montaa olet maistanut

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja