Tässä vaihtelua perinteisille lomakohteille – koe Portugalille kuuluvat Azorit
Eksoottinen lomakohde
Portugalille kuuluvat Azorit ovat Kanariansaariin ja Madeiraan verrattuna neitseellinen turistikohde, sillä massaturismiryntäystä saarille on yritetty tietoisesti jarruttaa. Tämä tekee Azoreista eksoottisen ja aidon lomakohteen, jonka vetovoima perustuu upeaan luontoon, hyvään ruokaan ja miellyttävään ilmastoon.
Tuliperäinen saaristo on tulvillaan luonnonihmeitä pulppuavista kuumista lähteistä mielenkiintoisiin kraatterijärviin, mineraalivesilähteisiin ja vesiputouksiin.
Ihanteellinen ilmasto
Golfvirta tekee Azorien ilmastosta leudon: talvet ovat vain hieman kesää viileämpiä ja pistävää kuumuutta ei saarilla koeta koskaan.
Vaikka ilmasto onkin ympäri vuoden tasainen, päivittäiset säänvaihtelut saattavat olla yllättäviä. Päivän aikana voi päästä nauttimaan auringon paisteesta, kuuntelemaan sateen rummutusta ja pitämään hatusta kiinni tuulen tuivertaessa.
São Miguel on Azorien keskus
Azorien saariryhmän muodostavat yhdeksän saarta: São Miguel, Santa Maria, Terceira, Graciosa, São Jorge, Pico, Faiali, Floresi ja Corvo. Jokainen Azoreiden saari on persoonallinen, sillä ne ovat löytymisestään lähtien eli 1400-luvulta alkaen kehittyneet kukin omaan suuntaansa. Suosituin matkakohde on São Miguel.
Vaikka vehreä São Miguel onkin Azorien saarista suurin, ei sekään ole 70 kilometriä pidempi. São Miguelin sanotaan tarjoavan tiivistetysti sen, mitä muut saaret tarjoavat erikseen.
Saaren eteläpuolella sijaitseva Ponta Delgada on saarten suurin kaupunki, josta löytyy kauniita esimerkkejä 1500–1700-lukujen arkkitehtuurista. Erityisen ihastuttavaa on astella pitkin mustin ja valkoisin basaltti- ja kalkkikivin kuvioituja katuja Ponta Delgadan vanhassakaupungissa.
Seikkaile Azorien saarilla
Faialin saarelta löytyy kiehtova Capelinhoksen luonnonsuojelualue, jossa koettiin vuonna 1957 Azoreiden viimeisin tulivuorenpurkaus.
Picolla puolestaan voi tutustua saarten perinteisiin elinkeinoihin kuten juustonvalmistukseen ja viininviljelyyn sekä vierailla Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluvilla viinitarhoilla.
Floresin saari on vihreä paratiisi, josta löytyy piilojärviä ja kukkeita laaksoja, kun taas Santa Marialle suunnataan saarten parhaiden hiekkarantojen perässä. Terceiran saari on puolestaan tunnettu Unescon maailmanperintölistalle kuuluvasta saarten vanhimmasta kaupungista, Angra do Heroìsmosta.
Autoillen Azoreilla
Autonvuokraus on hyvä tapa tutustua Azoreihin ja erityisesti São Migueliin. Vuokra-auton hankkiminen on helppoa sekä kohtalaisen edullista, ja liikennesäännötkin ovat kotoisat. Auto kannattaa vuokrata jo pelkkien maisemien takia, sillä teiden varsilta avautuu kauniita näkymiä ja upeaa kukkaloistoa.
Päiväretkien suunnittelu saaren eri kolkkiin avaa lukemattomia mahdollisuuksia, sillä vaikka São Miguel on pieni, vaihtoehtoja riittää. Päiväksi voi suunnata esimerkiksi Sete Cidadesin kraatterijärvien rannalle, tai Furnasin kylään kuumavesi- ja mutalähteitä ihailemaan.
Aktiivilomailijan Azorit
Vauhdikasta iltaelämää ei saarilta juuri löydy, mutta harrastusmahdollisuudet ovat Azoreilla monipuoliset.
Azorit tarjoavat merellisiä harrastuksia syvänmerenkalastuksesta ja sukelluksesta purjehtimiseen sekä surffaukseen, mutta saarilla on loistavat puitteet esimerkiksi golfille, vuorikiipeilylle, ratsastukselle ja riippuliidolle.
Upean luonnon innoittamat vaellus- ja pyöräretket ovat erittäin suosittu ajanviete, mutta Azorien mielenkiintoisin aktiviteetti on kuitenkin valaiden ja delfiinien tarkkailu. Saaristoa ympäröivät vedet tarjoavat verrattoman mahdollisuuden tutustua näihin upeisiin eläimiin.
>> Lue lisää vinkkejä Azoreille Rantapallon kohdeoppaasta!
Teksti: Jenna Lehkonen
Kuvat: Shutterstock
Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää