hero taustakuva

Australian yleisimmät vaarat – 7 asiaa, joiden kanssa ei kannata mokata

Shutterstock artikkelin kuva
Rantalomat
Australiassa ei tarvitse pelätä rikollisuutta tai levottomuuksia. Yleisimmät vaarat liittyvät luontoon ja ääriolosuhteisiin.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 11.09.2018
facebook   whatsapp

1. Helle yllättää Australiassa

Eksoottisesta Australiasta saattavat tulla ensimmäisenä mieleen myrkylliset eläimet, mutta yleisin matkailijoita vaaniva vaara helottaa taivaalla kaikkien silmien edessä. Australia on yksi maailman kuumimmista maista, jossa ohut otsonikerros saa auringon säteilemään poikkeuksellisen voimakkaasti.

Australiassa kannattaa käyttää vähintään suojakertoimen 30 aurinkorasvaa, suojautua hatulla sekä juoda riittävästi vettä. Keskipäivän kuumuudessa on vaarallista lähteä pitkille vaelluksille asutusalueiden ulkopuolelle.

2. Valppaana liikenteessä

Australian liikenne on sujuvaa, ja sääntöjä noudatetaan kuuliaisesti. Auto onkin paras tapa saada mahdollisimman paljon irti jättikokoisesta maasta. Vastikään Australiaan saapuneiden kannattaa kuitenkin noudattaa erityistä valppautta, sillä vasemmanpuoleinen liikenne vaatii kuljettajalta totuttelua.

3. Maastopalat aiheuttavat vakavia tuhoja

Kuivassa Australiassa maastopalot ovat vakava ongelma. Luonnossa telttaillessa matkailijoiden tulee sekä seurata varoituksia mahdollisista maastopaloista että välttää aiheuttamasta niitä itse. Tarkista, mihin saat tehdä tulen, ja sammuta nuotio aina huolellisesti ennen kuin jatkat matkaa.

4. Varaudu takamaita varten

Jos haaveissasi on Outback Australia eli asuttamattomat takamaat, kannattaa reissua suunnitella huolella. Mukaan on varattava tarpeeksi ruokaa, juomaa ja muita perustarpeita, sillä palvelut ovat äärimmäisen harvassa. Autoilijan muistilistalla ovat esimerkiksi kartat, riittävä määrä polttoainetta sekä pari vararengasta. Tarkista, että ajoneuvosi on tarpeeksi jykevä matkaa varten.

ShutterstockMuista turvallisuus automatkalla Australiassa
Australian takamailla automatkaan tulee varustautua huolellisesti.

Ennen matkaa ei kannata pelotella itseään katsomalla kulttimaineen saaneita elokuvia erämaassa iskevistä murhaajista.

5. Muista vedessä vaanivat vaarat

Australia tunnetaan kauniista rannoistaan, mutta niillä tulee aina noudattaa varovaisuutta. Jos rannalla on uimakielto, on varoitukseen suhtauduttava vakavasti.

Voimakkaiden aaltojen lisäksi Australiassa tulee huomioida myös harvinaisemmat vaarat kuten meduusat, krokotiilit ja haihyökkäykset. Uimaan tai surffaamaan ei kannata mennä yksin. Valitse valvottu ranta ja ui punakeltaisin lipuin merkityllä alueella.

6. Australian vaaralliset eläimet

Kaikki ovat kuulleet Australian kuumottavasta eläinkannasta. Ajatus tappavista käärmeistä ja hämähäkeistä voi tuntua pelottavalta, mutta riskit ovat verrattain pieniä kaupunkikohteissa. Tarkkaavaisuutta tarvitaan kuitenkin erityisesti telttaillessa tai syrjäisillä luonnonpaikoilla.

Tarkista kengät, ennen kuin laitat ne jalkaan. Älä jätä vaatteita lojumaan lattialle. Kun liikut luonnossa, käytä aina tukevia kenkiä, jotka suojaavat jalkoja. Pimeän tullen luonnossa tulee käyttää taskulamppua tai otsalamppua yllätysten välttämiseksi.

7. Tarkkana tuomisien kanssa

Huolimattomasti pakannut matkailija voi joutua Australiassa vaikeuksiin jo lentokentällä. Eläin- ja kasvituotteiden tuominen maahan on tiukasti kielletty, joten ruokatuotteet kannattaa hävittää hyvissä ajoin ennen maahan saapumista. Jos tullaamattomia tuotteita löytyy matkatavaroista, voi matkustajalle napsahtaa mojovat sakot.

Lue myös: Ensikertalaisen Australia – 10 asiaa, jotka haluat tietää ennen ensimmäistä matkaa

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.