Suomen suurin matkablogiyhteisö
Eurooppa

Yllättävän kiva Ateena

perjantai, 8 kesäkuun, 2018

Mielikuvani Ateenasta ennen siellä vierailua ei ollut järin imarteleva. Ajatuksissani Ateena oli melko tylsä ja väritön, jonka ainoa kiinnostavuus on antiikin aikaisissa raunioissa. Ja minä kun en ole mikään suuri historian tuntija niin en oikein jaksa vanhoista raunioista innostua, muuta kuin ehkä esteettisesti.

Ennakkoluuloistani oli siinä mielessä hyötyä että pääsin yllättymään positiivisesti. Ateena olikin värikäs ja eläväinen ja varsinkin kun päätin että eihän niitä vanhojen rakennusten rankoja ole mikään pakko käydä tuijottamassa, niin jo alkoi sujua.

Pari päivää Ateenassa sujui käyskennellen kaduilla ja puistoissa, katutaidetta ihmetellen ja ihanan halpaa gyrosta mussutellen. Lopulta aika meni niin nopeasti että olisin mieluusti viettänyt Ateenassa vielä edes yhden päivää lisää.

 

Filopappos-kukkula

Keskustasta kävelyetäisyydellä sijaitseva Filopappos on miellyttävää puistoaluetta, joka tosin ainakin meidän vierailumme aikaan oli melkoisen kuivan näköistä. Kukkulalle houkuttelee rauhallisen puistoilun yhdistäminen upeisiin maisemiin. Maisemista nauttiminen vaatii hieman ylämäkikävelyä, joka puolenpäivän aikaan toi hyvin hien pintaan, mutta ei kukkulan laelle pääsy mitään ylenpalttisia ponnisteluja vaatinut.

Filopappos osoittautui erinomaiseksi kohteeksi meille jotka emme halunneet tunkea Akropoliksen ihmispaljouteen. Filopappos-kukkulan laelta avautui mahtavat näkymät suoraan viereiselle Akropoliille, joka näytti kuhisevan ihmisiä kuin muurahaiskeko. Filopappoksen poluilla puolestaan oli erittäin mukava käyskennellä, vastaan tulleet ihmiset saattoi laskea kahden käden sormilla. Filopappokselta avautuu näkymät myös muaalle päin Ateenaa, vaikka toki Akropolis oli maisemista vaikuttavin.

Anafiotika

Anafiotika on pienen pieni alue Plakan kaupunginosan yläosassa, Akropoliin koillispuolella. Muistan lukeneeni Anafiotikasta vuosia sitten Karkkipäivä-blogista ja näky oli niin erikoinen että se on painunut elävästi mieleeni. 

Anafiotika on kuin pieni pala Kreikan saaristoa keskellä Ateenaa. Sen ovat rakentaneet Anafin saarelta saapuneet työläiset omaa kotisaartaan muistuttamaan. Alue kattaa vain muutaman pienen ja ahtaan korttelin ja Anafiotikasta onkin helppo kävellä ohi. Tuosta linkittämästäni Karkkipäivä-blogin artikkelista löytyy erinomaiset kuvitetut ohjeet alueen löytämiseen, testattu on!

 

Ateenan katutaide

Katutaidetta löytyi Ateenasta yllättävän paljon. Katutaiteen ystävänä minulla on yleensä tapana etukäteen selvittää millaiset apajat on tarjolla kaupungissa johon olen matkustamassa. Ateenan kohdalla selvitys jäi puolitiehen ja jäin siihen käsitykseen että teoksia joutuisi vähän etsiskelemään. Metaxourgeio kaupunginosa mainittiin erityisen hedelmällisenä areenana, mutta valitettavasti emme sinne ehtineet kiertelemään.

Sitä menetystä ei onneksi tarvinnut jäädä itkemään, koska katutaidetta tuli Ateenassa vastaan tämän tästäkin. Ei nyt mitään suuria tajunnanräjäyttäviä teoksia, mutta kaikkea pientä kivaa. Kuten olen monesti ennenkin todennut, katutaide tuo kaupunkikuvaan värikkyyttä ja leikkisyyttä jota haeskelen aina matkoillani.

 

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply jossu perjantai, 8 kesäkuun, 2018 at 21:14

  Ateenassa on kyllä helppo viihtyä. Sinne haluaisin palata, jäi monta museota ja nähtävyyksiä näkemättä.

  • Reply Anni | Rajatapaukset keskiviikko, 20 kesäkuun, 2018 at 20:33

   En olisi uskonut sanovani tätä ennen reissua, mutta minäkin voisin vielä palata Ateenaan 🙂

 • Reply Piyya lauantai, 9 kesäkuun, 2018 at 09:37

  Minulla on Ateenassa käyneenäkin ( tosin siitä on aikaa ?) sellainen harmaa, rähjääntynyt muistikuva. Nämä sun kuvat todistaa kyllä jotain ihan muuta. On mahdollista löytää ainakin palanen väriä harmauden keskeltä. Otan vinkkisi ehdottomasti käyttöön seuraavalla Ateenan reissulla.

  • Reply Anni | Rajatapaukset keskiviikko, 20 kesäkuun, 2018 at 20:47

   Ehkä Ateena on muuttunut värikkäämmäksi! 😀 Hyvä jos näistä vinkeistä oli hyötyä 🙂

  Leave a Reply