Suomen suurin matkablogiyhteisö
Eurooppa

Viisi vinkkiä Kroatian Splitiin

torstai, 9 elokuun, 2018

Tämä postaus on lojunut häpeällisen kauan luonnoksissa puoliksi kirjoitettuna, mutta onneksi Kroatian suosio matkailumaana ei viimeisen vuoden aikana ole ehtinyt himmetä mihinkään.

Vietimme Splitissä muutaman päivän Balkanin reissumme keskivaiheilla. Split ei mitenkään totaalisesti hurmannut meistä kumpaakaan, mutta ei siinä toisaalta hirveästi vikaakaan ollut. Split oli juuri sopiva paikka muutaman päivän lepäilylle keskellä reissua.

Vaikka Splitistä ei tullutkaan mikään suursuosikki, niin kyllä se silti helposti plussalle jäi. Splitissä itsessään ei älyttömästi ole näkemistä, mutta sen paras puoli onkin se että lähistöltä löytyy runsaasti nähtävää. Itse teimme päiväretken Bosniaan, ja läheisessä Krkan kansallispuistossakin oli suunnitelmat käydä, mutta se täytyi jättää ensi kerralle vatsataudin jyrätessä suunnitelmat. Kuten Dubrovnikistakin, on myös Splitistä erinomaiset lauttayhteydet lähisaarille. Niitä emme ehtineet tutkia, mutta saarihyppelyn vuoksi voisin palata Splitiin vielä toistekin.

Tässä minun ja Villen suosikit Splitistä:

Froggyland

Satavuotiaita täytettyjä sammakkoja poseerattuina mm. lavatansseihin ja muihin hassunhauskoihin aktiviteetteihin. Need I say more? Jos et ole vielä lukeneet Villen mahtavaa kirjoitusta Splitin ehdottomasta must-see nähtävyydestä, niin tee se välittömästi! Tässä on linkki!

Tämän rakennuksen sisältä löytyy todellinen once-in-a-lifetime kokemus!

 

Marjan kukkula

Marjan kukkula tarjoilee vehreitä kävelyreittejä ja upeita maisemia. Löytyypä alueelta pari rantaakin, parhaat kaupungin lähirannoista. Kukkulalle kivutakseen saa nähdä hieman vaivaa, rappusia ja ylämäkeä riittää, mutta palkinnoksi pääsee nauttimaan komeasta maisemasta Splitin keskustaan päin.

Lähdimme itse matkaan jalkaisin, missä oli se hyvä puoli että reitit saattoi valita alueella risteilevistä poluista ihan oman mielen mukaan. Vähän loppui kuitenkin puhti helteessä reippaillessa ja paluumatkalla jo toivoin että meillä olisi fillarit mukana. Kašjuni rantaa päästiin katselemaan vain kaihoisasti kauempaa, kunnes nälkä ajoi possut takaisin keskustaan. Suosittelen siis ottamaan evästä mukaan niin ehtii rauhassa nauttia luonnon ja rannan antimista!

 

Toto’s Burger Bar

Nälkä ajoi meidät suoraan Toto’s Burger Barin, josta olimme kuulleet hyvää eikä maine ollut tuulesta temmattu. Ei nyt paras burgerin ikinä (se kunnia titteli jäi Bratislavaan), mutta todella maukasta ruokaa kuitenkin.

Paikka on melko pieni joten istumapaikkoja ei ole liiaksi, mutta onneksi safkat voi aina ottaa mukaan ja siirtyä vaikka rantapromenadille ulkoruokintaan.

Diocletianuksen palatsi

Tämä on SE juttu Splitissä (Froggylandin jälkeen). Muurien sisään jäävä alue, jonka ainakin itse mielsin Splitin vanhaksi kaupungiksi on itse asiassa antiikin Rooman aikainen palatsi. Palatsi on hieman harhaanjohtava sana, sillä alueen koko on 215 x 180 m ja sen sisäpuolelle mahtuu aikamoinen määrä kapeita kivettyjä katuja ja kauniita rakennuksia.

Palatsi on vaikuttava ja kuvauksellinen mutta myös todella turistiorientoitunut: pieni alue on aivan täynnä hotelleja, ravintoloita ja kauppoja ja sen myötä tietenkin myös ihmisiä. Tästä huolimatta palatsia ei kannata jättää väliin ja varsin vaikea sitä olisikaan Splitissa missata, niin keskeinen se on. Välttyäkseen kovimmalta ruuhkalta paikalle voi putkahtaa vaikka aikaisin aamulla.

Sexy Cow

Vielä vuotta myöhemmin haaveilen suu kuolaa valuen siitä että pääsisin vielä joskus maistamaan Sexy Cown herkullisia wrappejä. Paikka on pieni mutta viihtyisä ja ruoka ei ole hinnalla pilattua.

Menukin on lyhyt mutta ytimekäs, miksi tehdä kaikkea mahdollista kuin voi valita yhden ja tehdä sen loistavasti. Sexy Cown tapauksessa se yksi asia ovat herkulliset wrapit: valitse wrappiisi täytteet, odota kun ruokasi valmistetaan silmiesi edessä, nauti! Sekä itse wrappi että täytteet paistetaan hetkessä tilauksen mukaan ja kaikki on ihanan tuoretta, lämmintä ja niiin hyvää.

Sexy Cown löytää osoitteesta Zrinjsko-Frankopanska 6, joka on hitusen syrjässä ydinkeskustasta, mutta ei oikeasti mitenkään kaukana.

 

Seuraa blogia myös Facebookissa ja Instagramissa.

 

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Tanja / Tädin ja tytön matkablogi sunnuntai, 12 elokuun, 2018 at 18:32

  Ihania kuvia. Split kiinnostaisi kovasti, joten tämä oli mielenkiintoinen postaus, ja niin ihania kuvia. Ja meri ❤️ Ja historiaa ❤️ Vähän ahdistaa turistien määrä. Mutta jos menisi vähän kauden ulkopuolella.

  • Reply Anni | Rajatapaukset maanantai, 13 elokuun, 2018 at 09:17

   Me oltiin Splitissä toukokuun loppupuolella ja kyllä siellä sillonkin ihmisiä oli, mutta ei häiritsevän paljon. Aiemmin keväällä tai myöhemmin syksyllä voisi olla rauhallisempaa, jos sitä kaipaa. Mutta Split on kyllä nätti paikka, suosittelen! 🙂

 • Reply Jenna / Huge passion for life tiistai, 14 elokuun, 2018 at 06:54

  En itse aikanaan syttynyt Splitistä lainkaan. Liikaa turisteja, ei hyvää ruokaa ja ei vaan ollut mun paikka. Mutta on tuolla paljon kivojakin asioita, kuten tuo ihanan turkoosi meri, jossa saattoi uiskennella koko päivän <3

  • Reply Anni | Rajatapaukset tiistai, 14 elokuun, 2018 at 12:28

   Ei ollut Split munkaan ihannepaikka, mutta kyllä sieltä onneksi kivojakin juttuja löytyi. Meri on ihana, tosin mitään hirveen ihania ei kovin läheltä löytynyt. Se lähiranta mitä kokeilin oli aikasten likaisen oloinen, ei tullut uimisesta hirveän freesi olo. Mutta tuolla Marjan kukkulan läheisyydestä löytyi kyllä kivempia.

 • Reply Sandra tiistai, 14 elokuun, 2018 at 07:04

  Kiitos parista ravintolavinkistä ja tuo sammakkomuseo menee ehdottomasti käyntilistalle, jos ja kun joskus seuraavan kerran suuntaan Splitiin. Kävin kaupungissa viitisen vuotta sitten, jolloin turistimassoja ei ollut ainakaan samaan malliin kuin Dubrovnikissa. Alkukevät tai syksy voisivat kenties olla sopivia parin päivän visiitille 🙂

  • Reply Anni | Rajatapaukset tiistai, 14 elokuun, 2018 at 12:29

   Split ei taida onneksi yltää vielä ihan Dubrovnikin tasolle turistimassoissa, mutta veikkaisin silti että juuri nuo ajankohdat ovat parhaita visiitille. Kesällä on sitä paitsi minun makuun vähän turhan kuumakin. Froggylandiin jos päädyt niin takaan että mitään samanlaista et ole ikinä kokenut! 😀

 • Reply Terhi/Fammo matkalla tiistai, 14 elokuun, 2018 at 16:55

  Minä pidän Balkanista ja Splitistä. Marjan on upea paikka, samaten ympärillä olevat saaret. Tuo sammankomuseo jäi kyllä käymättä. Mahtoiko olla menetys?

  • Reply Anni | Rajatapaukset keskiviikko, 15 elokuun, 2018 at 08:56

   Toivottavasti tiesi johtaa vielä joskus Splitiin niin voit korvata tuon merkittävän menetyksen! Froggyland on todellakin uniikki kokemus 😀

 • Reply Janni / Lentopelko torstai, 16 elokuun, 2018 at 11:59

  Meitäkään Split ei kolme vuotta sitten hurmannut mitenkään erityisesti. Muutama yö siellä vietettiin häämatkalla. Marjan kukkula oli kiva ja siellä jaksoi kierrellä parinakin päivänä!

  • Reply Anni | Rajatapaukset torstai, 16 elokuun, 2018 at 15:17

   Ihan totta, olisin itsekin voinut läheä Marjan kukkulalle vaikka sillä fillarilla uudestaan, mutta laiskuus iski kyllä totaalisesti, oli ollut niin intensiivistä menoa reissulla tuohon asti!

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista lauantai, 18 elokuun, 2018 at 14:05

  Heh, sammakkomuseo. Jäi Splitin reissulla huomaamatta, ikävä kyllä. Joskus tällaiset omituiset ”friikkimuseot” ovat hauskoja. Pannaanpa ehdottomasti listalle, jos seuraavan kerran Splitiin menen.

  • Reply Anni | Rajatapaukset maanantai, 20 elokuun, 2018 at 13:05

   Samaa mieltä, mun mielestä se oli tosi hauska tapaus, samanlaista ei varmasti tule heti vastaan 😀

  Leave a Reply