Suomen suurin matkablogiyhteisö
Suomi Finland

Urbaani seikkailuretki Länsi-Tampereella

lauantai, 27 elokuun, 2016

Viimeksi kirjoittelin Teufelsbergistä, Berliinissä sijaitsevasta hylätystä vakoiluasemasta ja sen ihanan rappioromanttisesta graffititaiteen kuorruttamasta miljööstä. Ihan Saksaan asti ei kuitenkaan tarvitse lähteä graffiteista ja rappioromantiikasta nauttimaan, käymisen arvoisia paikkoja löytyy huomattavasti lähempääkin, ihan koto-Tampereelta.


Tulitikkutehdas

Vanha tulitikkutehdas sijaitsee pari kilometriä Tampereen ydinkeskustasta länteen, osoitteessa Tikkutehtaanrinne 1. Nimensä mukaisesti kyseessä on vanha tulitikkutehdas, viehättävä punatiilirakennus, joka tosin on jo parhaat loistonsa päivät nähneet. Tulitikkuja paikka ei ole nähnyt sitten vuoden 1975 ja alueella toiminut autotalo on sekin muisto vain.

Nykyään tehdasalue tuntuu vetävän puoleensa lähinnä graffitimaalaajia, hengaajia ja laitapuolen kulkijoita. Olenpa kuullut tuolla joskus ug-bileetkin järjestetyn.

Tulitikkutehdas Tampere

Tulitikkutehdas Tampere Tulitikkutehdas Tampere

Tulitikkutehdas Tampere Tulitikkutehdas Tampere


Villen kanssa hiippailimme paikalla arki-iltana eikä paikalla näkynyt juuri muita kuin skeittareita viereisessä skeittiparkissa. Harmillisesti paikka on päästetty melko ryönäiseen kuntoon. Maassa ja lattioilla on roskia, lasinsiruja ynnä muuta vuosien varrella kertynyttä rakennusjätettä, joten kannattaa katsoa mihin jalkansa laskee. Yhdessä rakennuksessa vaikutti joku majoittuneenkin, onneks kukaan ei kuitenkaan yllättänyt meitä omasta “olohuoneestaan”. Jännä paikka, en välttämättä haluaisi hengailla tuolla pimeän aikaan, aika jänishousu kun olen.

 

Tulitikkutehdas Tampere Tulitikkutehdas Tampere Tulitikkutehdas Tampere Tulitikkutehdas Tampere

Mitä ilmeisemmin seinien maalaukset vaihtuvat pikku hiljaa kun vanhaa peittyy uuden alle. Villen kanssa paikalla vieraillessamme yhdestä nurkkahuoneesta alkoi kantautua spraymaalin vieno tuoksu. Ilmeisesti siellä oli samaan aikaan joku harjoittelemassa taitojaan.

 

Lielahden vanha tehdasalue

Toinen vanha tehdasalue löytyy tulitikkutehtaalta vielä muutama kilometri länteen, kaupunginosasta joka nykyään kantaa nimeä Hiedanranta. Lielahden vanhalla tehdasaluelle oli toimintaa vielä 2000-luvullakin, mutta ehti se olemaan joitain vuosia suljettunakin, kunnes Tampereen kaupunki osti sen ja avasi portit yleisölle. Aluetta kehitetään ja sille tullaan rakentamaan uusi asutusalue, mutta toistaiseksi vanhoja rakennuksia on otettu muuhun käyttöön.

Ville ja minä pyörähdimme Hiedanrannassa elokuun lopun puutarhajuhlien aikaan. Osallistuimme myös opastetulle kierrokselle jossa pääsi näkemään myös normaalisti suljettuja tehdasrakennuksia.

Lielahden kartano

Tehdasalueella sijaitsee myös Lielahden kartano

Lielahden vanha vedenpuhdistamo

Vanha vedenpuhdistamo, joka on normaalisti yleisöltä suljettu

Samanaikaisesti alueella järjestettiin myös Spraycankontrol-tapahtuma, jossa graffititaiteilijat piristivät alueen ilmettä upeilla teoksillaan. Vanhoja tehdasrakennuksia, kekseliästä uudiskäyttöä, katutaidetta, tää on niin mun juttu!

Spraycankontrol Hiedanranta Spraycankontrol Hiedanranta Spraycankontrol Hiedanranta Spraycankontrol Hiedanranta Spraycankontrol Hiedanranta Spraycankontrol Hiedanranta

Uittotunneli

Kun Länsi-Tampereella kerran pyöritään, niin kannattaa ohimennen käydä vilkaisemassa myös Pispalan harjun läpi kulkeva uittotunneli. Tunneli on rakennettu 60-luvulla tukinuittoa varten, mutta sitä ei ikinä käytetty, vaan se makasi hylättynä yli 40 vuotta, kunnes 2013 kaupunki avasi sen veneiden kuljetukseen ja kevyelle liikenteelle. Tunneli on auki 10-19, mutta vain kesäisin, mistä johtuen itsellänikin kesti kolme vuotta kunnes vihdoin sain aikaiseksi käydä kurkkaamassa mitä tunneli pitää sisällään. (Spoiler alert: se on vähän niinkuin tosi pitkä ja iso putki!)

Näsijärven päässä sijaitsee myös söpö pieni kahvila, jonka suurin valtti lienee ihana järvenrantamaisema.

Uittotunneli Tampere Uittotunneli Tampere

 

Mikäli tulitikkutehtaan tai Hiedanrannan historia kiinnostaa, Vapriikin kuva-arkistosta voi hakea vanhoja (ja uudempiakin) kuvia Siiri-tietokannan kautta. Heitä hakusanoiksi vaikka tulitikkutehdas tai Lielahti tehtaat niin pääset ihastelemaan kuvia mm. Lielahden tehdaspalokunnasta ja heidän harjoituksistaan.

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Katareissaa sunnuntai, 28 elokuun, 2016 at 00:23

    Ihan mahtava ajoitus, kiitos vinkeistä! Oon lähössä Tampereen suuntaan huomenna ja just mietin, että missä käydä. Nää vaikuttaa sellasilta särmikkäiltä mestoilta, joista voisin tykätä 🙂

  • Leave a Reply