Suomen suurin matkablogiyhteisö
Eurooppa

Teufelsbergin hylätty vakoiluasema – Berliinin graffitiparatiisi

torstai, elokuu 18, 2016

Hylätyt rakennukset vetävät minua puoleensa. On kiehtovaa kulkea tietämättä mitä nurkan takaa paljastuu, kuvitellen mitä kaikkea rakennuksen historia pitää sisällään.

Olin siis melko fiiliksissä kun luin ennen Berliinin reissua keskustan ulkopuolella sijaitsevasta vanhasta vakoiluasemasta, joka on ollut hylättynä 90-luvun alkupuolelta asti ja on sen jälkeen toiminut graffitiartistien leikkikenttänä.

Tässä kohtaa voisin varmaan ”varoittaa” että tämä tulee olemaan erittäin kuvapainoitteinen artikkeli, alueella tuli tuskin kahta askelta otettua ilman kuvien räpsintää.

Teufelsberg Teufelsberg IMG_1778-4

Teufelsbergin kukkula rakennettiin sodan jälkeen kasaamalla yhteen tonneittain pommitettujen rakennusten jämiä ja dumppaamalle ne kaikki Grunewaldin metsään suoraan natsien koulutusrakennuksen raunioiden päälle. Kukkulan laelle rakennettiin vakoiluasema, jossa britit ja amerikkalaiset salakuuntelivat Itä-Berliinin meininkejä. Muurin murruttua vakoiluasemalle olikin melko paljon vähemmän käyttöä ja se jäi autioksi.

Teufelsberg Teufelsberg Teufelsberg Teufelsberg

Keskustasta Teufelsbergille pääsee ottamalla S-Bahn junan Heerstraßen tai Grunewaldin asemalle. Grunewaldista Teufelsbergin huipulle kävelee noin puolisen tuntia, polut mutkittelevat ympäri ämpäri kukkulaa, joten riippuu vähän minkä reitin sattuu valitsemaan. Alue on aidattu ja sisäänkäynti löytyy länsipuolelta.

Alue on ilmeisesti ollut aina välillä yleisölle suljettu, välillä vartioitu ja välillä vartioimaton, niin että sisään on päässyt vain aidan yli kiiveten. Toukokuussa 2016 alue oli avoin, tosin sisäänpääsy vaati melko suolaisen lipun oston (7€). Lisäksi vaadittiin nimi ja asuinmaa supervirallisen näköiseen lappuun, jonka tarkoitus on ilmeisesti suojata lipunmyyjiä vastuulta, jos joku kompastuu rakennusten katolta pää edellä alas. Hieman epäilen että kyseisellä paperilla olisi toivottua vaikutusta.

Teufelsberg

Rikkinäinen ikkuna vai hirviön suu?

Teufelsberg

Päärakennuksen sisällä oli kuin rosoisemman puoleisessa taidegalleriassa

Teufelsberg Teufelsberg Teufelsberg Teufelsberg

Sisään päästyään alueella sai harhailla vapaasti ympäriinsä, myös rakennusten sisään (myös katolle!). Mikään turvallisuuden riemuvoitto alue ei todellakaan ollut, mutta hyvin pärjää kun vähän katsoo mihin kävelee. Olimme paikalla arki-iltapäivänä eikä muita ihmisiä juuri näkynyt, joten saimme ihan rauhassa patsastella alueella.

Teufelsberg

Teufelsberg on muutoin melko lättänän Berliinin korkein paikka ja katolta avautuikin varsin mukiinmenevä maisema ydinkeskustaan päin

Teufelsberg Teufelsberg

Taidetta oli enemmän kuin ehdimme nähdä, pyörimme paikan päällä vain tunnin verran, koska paluulento Suomeen tuskin odottaisi meitä.  Nopeakin visiitti oli todella rahan ja vaivan arvoinen! Teufelsberg oli ihan lempipaikkojani Berliinissä! Vanha, historiaa huokuva rakennus ja sen veikeät kupolit, upeaa katutaidetta, rappioromantiikkaa: What’s not to love!?

Teufelsberg

 

Lisätietoa (ja lisäinspiraatiota!) Berliinin hylätyistä paikoista:
Abandoned Berlin

Buzzfeedin artikkeli Saksan upeimmista hylätyistä paikoista

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa torstai, elokuu 18, 2016 at 21:09

  Hylätyt paikat <3 Tonne(kin) pitäisi ehtiä seuraavaksi, kun tie vie Berliiniin. Siellähän taitaa jossain olla se hylätty huvipuistokin. Sekin voisi kiinnostaa. Onneksi Berliiniin pääsee halvalla 🙂 Säkin oot tainnu Tampereen tulitikkutehtaalla käydä? Se on ihan mielettömän upee!

  • Reply Anni perjantai, elokuu 19, 2016 at 09:44

   Kyllä, niissä on vaan joku uskomaton viehätys! Suosittelen ehdottomasti, ja Berliiniä noin yleensäkin.
   Spreeparkissakin käytiin (tai no, käveltiin sen aidatun alueen ympäri), mutta se oli vähän pettymys, aavemaisesti tuulessa pyörivä maailmanpyörä oli ainoa säväyttävä yksityiskohta, muutoin sieltä oli kaikki kiva hävinnyt tai ränsistynyt tunnistamattomaksi. Ei valitettavasti vastannut niitä kuvia mitä olin netissä nähnyt 🙁

   Tikkiksellä on toki tullut käytyä, se on mahtava et ihan naapuristakin löytyy tollasia kohteita! Postailen siitä jotain kuviakin kunhan kerkeän 🙂

 • Reply Riikka perjantai, elokuu 19, 2016 at 19:03

  Onpa ihana paikka! Täytyy pitää mielessä jos joskus vielä tulisi uudestaan Berliiniin päin suunnattua 🙂

 • Leave a Reply