Suomen suurin matkablogiyhteisö
Autoilu Budjetti Päiväretket

Teiden kansallispuisto – huippukohde Teneriffalla!

perjantai, 31 maaliskuun, 2017

Parque Nacional del Teide eli Teiden kansallispuisto on todellinen Teneriffan huippukohde. Siis koska Teide on tulivuori ja vuoressa on huippu ja puisto on myös mahtava kohde, kai kaikki nyt tajusi tän suorastaan nerokkaan sanaleikin! Kyllä homonyymit aina jaksaa ilahduttaa!

Asiaan. Puisto sijaitsee kutakuinkin saaren keskellä ja puiston keskellä puolestaan tönöttää Espanjan korkein huippu, 3718 metriin nouseva Teide. Puisto on ollut UNESCOn maailmanperintökohde vuodesta 2007.

Koska Teneriffa ei ole valtava, ei mistään päin saarta ole järin pitkä matka puistoon, mutta kun otetaan huomioon saaren korkeuserot ja kiemurtelevat tiet, ajoaikaa saattaa mennä parikin tuntia. Puistoon pääsee bussilla Puerto de la Cruzista ja Los Cristianosista ja järjestettyjä retkiä on tottakai rutosti. Joustavimmin puistoa kuitenkin näkee vuokra-autolla kulkien, silloin on mahdollista pysähdellä oman aikataulun mukaan, välttää pahimmat ruuhkat sekä saapua ja lähteä juuri silloin kun itseä huvittaa.

teneriffa teide

El Teide

Yksi puiston päänähtävyyksistä on tietenkin tulivuori itse. Köysiradalla pääsee lähes huipulle, 3555 metrin korkeuteen. Jos kovasti fanittaa ylämäkikävelyä voi tästä korkeudesta jatkaa vielä aivan huipullekin asti, tosin kiipeäjien määrä on rajoitettu ja lupa täytyy hankkia jo etukäteen.

Köysirata ei ole aivan halvinta hupia, menopaluu lippu maksaa 27 € per naamataulu. Toki tässä on loistava mahdollisuus säästää ostamalla lippu vain toiseen suuntaan ja kiipeämällä itse ylös tai alas! Matkaoppaan mukaan ylöskipuaminen köysiradan ylätasanteelle hoituisi viidessä tunnissa, piece of cake!

teide teneriffa

Jos nyt kuitenkin haluaisi välttyä kiipeämiseltä niin liput köysirataan on suositeltavaa varata hyvissä ajoin. Ainakin jos haluaa määrätä aikataulunsa. Köysirata vie ylös kello 9-16 ja lippuja myydään 10 minuutin välein kulkeviin lähtöihin. Varatessa täytyy siis tietää tarkka lähtöaika ja lipulla pääsee ainoastaan siihen vaunuun. Jos myöhästyt, game over. Yhteen vaunuun mahtuu 44 henkeä, joten “parhaat” lähtöajat myydään nopeasti loppuun.

Lippujen varaus tuotti meillekin hieman vaikeuksia, koska halusimme olla edes jokseenkin varmoja hyvästä säästä ennen lippujen hankkimista, mutta toisaalta mitä kauemmin odotimme, sitä vähemmän lippuja oli jäljellä. Lopulta varasimme liput klo 9:10 lähtöön, joka oli sinänsä hyvä veto että saapuessamme parkkipaikka oli tyhjillään, eikä ruuhkaa todellakaan ollut muutenkaan. Saimme myös ajellessamme ihastella kauniin utuista auringonnousua. Miinuspuolelle meni se että jouduimme heräämään kirotun aikaisin. Ajamaan taisimme lähteä Los Gigantesista jo puoli seitsemältä vaikka matka lopulta kesti vain puolitoista tuntia ja olimme paikalla hieman turhankin aikaisin.

teneriffa teide

teneriffa teide

Aamumaisema pilvien yllä

teneriffa teide

Kuvattuna matkaaja joka on samanaikaisesti erittäin innoissaan näkemästään ja yrittää kylmissään sulkea takkia jäätävältä aamuilmalta suojautuakseen.

Niin inhottavia kun aikaiset aamuherätykset ovatkin niin väittäisin aamulähdön olleen ihan hyvä taktiikka. Jo siinä vaiheessa kun tulimme kymmenen jälkeen vuorelta alas alkoi porukkaa olla paljon ja parkkipaikatkin vähissä.

Onneksi kohdallemme osui melko kirkas sää, koska maisemat ylhäältä olivat aivan huiput! (Jes, sain ujutettua tuon huippuvitsin mukaan toistamiseen!) En ole ikinä käynyt missään yhtä korkealta. Taivaanranta näytti kaartuvan ja hetkittäin tuntui siltä kun maa alla saattaisi yhtäkkiä kallistua ja kipata alas vuorenrinnettä. Varsin erikoisia tuntemuksia siis, kenties aivojen hapenpuutteen edistämänä!

Kolmen ja puolen kilometrin korkeudessa ilma tosiaan on ohuempaa. Jo lippujen oston yhteydessä varoiteltiin ettei nousua suositella sydänvaivaisille, raskaana oleville tai pienille lapsille. Enkä kyllä ihmettele, ihan kohtuukuntoiselle terveelle ihmisellekin vaikutukset olivat huomattavia. Jos vain seisoin paikoillani niin ei mitään ongelmia, mutta heti kun lähdin liikkeelle niin huomasin että hengästyin todella helposti. Ja auta armias kun yritin kiivetä pientä ylämäkeä!

teneriffa teide

”Ihan hyvin menee kun vaan pysyn paikoillani ja nojailen tähän tolppaan”

teneriffa teide

teneriffa teide

teneriffa teide

Rinnettä kiertämällä pääsi ihailemaan viereisen Pico Viejo tulivuoren kraateria

teneriffa teide

Perus lomatoimintaa: yritän estää sydäntäni hakkaamasta ulos rinnasta.

Suosittelen kuitenkin rauhallista liikkumista ylhäällä, vastakkaisiin suuntiin kiertää kaksi kivistä polkua joita pitkin pääsee ihastelemaan maisemia eri suuntiin. Reitit eivät ole kovin pitkiä, mutta kunnon kengät kannattaa olla. Tiedän kokemuksesta, koska itselläni oli tietenkin jalassa ei-niin-kätevät converset. Helmikuun alussa reiteillä oli myös vielä jonkin verran lunta ja jäätä, tosin vain paikoittain.

 

Los Roques de García

Hämmentävästi Teide ei ole edes puiston suosituin nähtävyys vaan sen kunnian vie Roques de García nimellä kulkeva kiviröykkiö. Ihmettelin näiden kivimöykkyjen suosiota jo Suomessa kuvia katsellessani: joo, okei, erikoisen näköisiä muodostelmia, mutta eivät ne nyt niin ihmeellisiltä vaikuttaneet.

Paikan päällä pääsin jo hieman parempaan ymmärrykseen. Lähempää ihasteltuna muodostelmat olivat huomattavasti vaikuttavampia sekä mitoiltaan että upean ympäröivän maiseman ansiosta. Minun mielessäni Teide on ehdottomasti puiston ykkösnähtävyys, mutta Roques de Garcían suosioon vaikuttaa varmasti myös se että se on huomattavasti saavutettavampi ja ilmainen.

roques de garcia

roques de garcia

Ikoninen maisema: Teide ja eroosion jäytämä kivipaasi Roque Cinchado

roques de garcia

roques de garcia

Säästä todettakoon sen verran että olimme matkassa tammi-helmikuussa, jolloin lämpötilat rannikolla olivat normaalisti +20 molemmin puolin. Aamulla puistoon ajellessamme oli todella kylmä, auton mittari näytti jopa pakkasta, tosin onneksi tie ei ollut jäinen. Teiden huipullakaan lämpöä ei ollut kovin montaa astetta, tosin kirkkaana päivänä aurinko lämmitti mukavasti. Suosittelen kerrospukeutumista. Puolen päivän maissa kun pääsimme Roques de Garcían kivimuodostelmille aurinko lämmitti jo niin että olisi pärjännyt t-paidalla ja shortseilla ja vuoristolämpötiloihin pukeutuneella alkoi hiki virrata.
Jos vierailee Teidellä kannattaa huomioida korkeuden vaikutus omaan kehoon myös jälkikäteen. Hapen vähyys saattaa aiheuttaa mm. päänsärkyä, pahoinvointia tai unettomuutta vielä vuorelta laskeutumisen jälkeenkin. Vaikutukset ovat kuitenkin yksilöllisiä, meidän kolmen hengen seurueestamme kenellekään ei aiheutunut kummempia vaikutuksia.

teneriffa teide

Saimme nauttia karun kauniista maisemista vielä paluumatkalla kohti Vilafloria.

teneriffa teide

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Maarit Johanna lauantai, 1 huhtikuun, 2017 at 12:05

    Aika huiput maisemat todellakin 😀 Me alettiin kolme vuotta sitten tuohon parkkipaikalle asti, mutta oli sen verran kova tuuli, ettei köysirata ollut auki ollenkaan vissiin kolmeen päivään. Olihan se pettymys, mutta keli oli silti upea!

    • Reply Anni | Rajatapaukset maanantai, 3 huhtikuun, 2017 at 10:10

      Vaikka ei Teiden huipulle pääsisikään niin puisto on silti kyllä mahtava kokemus! Sieltä parkkipaikaltakin oli erittäin makeet näkymät!

    Leave a Reply