Suomen suurin matkablogiyhteisö
Oseania

Täydellinen 10 päivän löhöloma Fidzillä

keskiviikko, 11 joulukuun, 2019

Kymmenen päivän rantaloman Fidzillä oli määrä tarjota hengähdystauko tiukastahtiseen matkustamiseen Australian ja Uuden-Seelannin välissä ja sen Fidzi todellakin teki. Olen luonteeltani niin kärsimätön ja meneväinen etten tyypillisesti jaksa vain maata rannalla päivästä toiseen vaan kaipaan muitakin virikkeitä ja aktiviteetteja. Nyt ajoitus ja oma mieliala olivat kuitenkin täydelliset puhtaaseen rentoutumiseen auringosta nauttien. Ja kyllä saarilta sentään jotain aktiviteetteja löytyy, löhöilyn lomassa harrastin pieniä patikoita ja tietysti paljon snorklausta!

Fidzillä suuntasin juuri Yasawa-saarille, koska olin kuullut niiden olevan varsinaisia paratiisisaaria ja nauttivan useimmiten hyvästä säästä myös tähän aikaan vuodesta. Vaikka joulukuun alku on jo syklonikautta kohdallani osui todella hyvät säät. Lämpötila liikkui päivisin 28-30 asteen tieoilla ja öisinkin yli kahdessakymmenessä. Sadetta tuli ehkä kolmena tai neljänä päivänä ja silloinkin vain alle tunnin. Syklonikausi kestää Fidzillä marraskuusta-huhtikuuhun, mutta se ei tietenkään tarkoita non-stop myrskyä. Sään kanssa voi kuitenkin käydä huonompikin tuuri ja siitä kannattaa olla tietoinen. 

Yasawalla saaria ja niillä majoittumiskohteita piisaa ja omani valitsin lähinnä sen mukaan mistä löysin dormimajoitusta. Koska tarkoitus oli ottaa iisisti kävin 10 päivän aikana vain kolmella eri saarella. Muuten saarta olisin voinut hyvin vaihtaa vaikka parin päivän välein. Olin tyytyväinen tähän järjestelyyn ja pidin kovasti kaikista valitsemistani saarista ja resorteista. Kirjoitin lyhyesti jokaisen plussista ja miinuksista kunnon kuvapläjäyksen kera, sillä olihan siellä nyt aivan tajuttoman kaunista!

Barefoot Kuata resort

Barefoot Kuata sijaitsee Kuatan saarella noin kahden tunnin laivamatkan päässä pääsaarelta Deneraun satamasta. Koska matka on lyhyemmästä päästä, saarella käy myös päiväretkeläisiä, mutta minua se ei ainakaan häirinnyt.

Yöni nukuin kuuden hengen telttamallisessa dormissa, josta pääsi parilla harppauksella rannalle. Vedenalaiset maisemat eivät tällä saarella olleet ne kaikista parhaat, joten ehkä sitä kompensoidakseen snorklausvälineitä, sup-lautoja ja kajakkeja sai lainata maksutta. Jos snorklaamaan aikoo suosittelen ennemmin takarantaa, sieltä löytyy kauniimmat koralliriutat ja bongasinpa onnekkaasti siellä myös merikilpikonnan!

Kuatalla koin myös Fidzin reissun huippuhetken. Saarelta järjestetään snorkliretkiä haitten maille. Riuttahait (kuten monet muutkin hait) ovat ihmiselle vaarattomia ja niiden seassa snorklaaminen oli todella ikimuistoinen kokemus! Haita ui ympärillä kymmeniä eivätkä ne välittäneet tippaakaan pällistelevistä turisteista. Parhaimmillaan uin kosketusetäisyydellä näistä mahtavista otuksista, vaikka koskea haihin ei tietenkään saa, eivätkä ne sitä sallisikaan.

Jos jotain heikkoa Kuatasta pitää mainita olisi se ruoan kehno taso. Kyllähän sitä söi, mutta mausteet ja sopivat kypsennysaika esim. kalalle olivat unohtuneet vähän turhan usein.

Maisemat saaren laelta olivat pienen kiipeämisen arvoiset!

 

Mantaray resort

Ruoan laadusta johtuen olin varsin ilahtunut siirtyessäni Mantaray resorttiin Nanuya Balavu -saarelle, sillä siellä sain Fidzin reissuni parhaat safkat!

Majoitus Mantarayllä oli isossa 30 hengen dormissa, joka oli paljon mukavampi kuin miltä se kuulostaa, koska tila oli jaettu väliseinillä 4 hengen loosseihin. Ehkä minulla kävi myös tuuri siinä että kanssamatkaajani olivat rauhallista porukkaa sillä dormissa tapasi olla hiirenhiljaista jo yhdeksältä illalla. Sopi minulle hyvin! Tähän kun vielä lisää ilmastoinnin, niin Mantaray oli majoitukseltaan minulle kaikista mieleisin saari.

Snorklaamiseen Mantarayllä oli hyvät mahdollisuudet, mutta välineistä joutui maksamaan 25 Fidzin dollaria eli reilut 10 euroa. Hinta oli kuitenkin koko yöpymisen ajalta eli ei paha tuokaan. Näkemistä veden alla riitti hyvin vaikka yksi paha puute siihen jäikin. Yhtään mantaa en nimittäin päässyt näkemään.

Siitä en voi kyllä oikeastaan syyttää kuin itseäni, mantoja nähdäkseen kannattaisi olla paikalla touko-llokakuussa kun mantat ovat liikkeellä osana vuosittaista vaellustaan. Joitain havaintoja oli tehty vielä joulukuussakin, mutta ihan niin hyvä tuuri ei omalle kohdalleni osunut.

Kuten muillakin saarilla, Nanuya Balavulla saattoi tehdä lyhyen patikan saaren huipulle ihailemaan maisemia. Sen lisäksi osallistuin Mantarayllä viereiselle Navitin saarelle järjestetylle aamuhaikille jossa pääsin nauttimaan näkymästä ympäröiville saarille pehmeässä aamuvalossa.

Barefoot Manta

Barefoot Manta sijaitsee Drawaqa saarella heti Nanuya Balavu vieressä. Barefoot Manta on itse asiassa vielä lähempänä kanavaa jonka kautta mantat kulkevat, mutta täälläkään onni ei potkinut sinne päinkään.

Minulle Barefoot Mantan suurin houkutin oli upea koralliriutat. Saarella työskentelee kaksi meribiologia, jotka hoitavat ympäröiviä riuttoja. Selvästi hyvällä menestyksellä, sillä korallit olivat upeimpia ja värikkäimpiä ikinä näkemiäni ja muutakin elämää riutalla oli mukavasti.

Meribiologit pitivät myös päivittäisiä puolen tunnin infotilaisuuksia kaikenlaisista alaansa liittyvistä aiheista. Näiden kautta opin että koralliriuttoja voi hoitaa mm. istuttamalla sellaisia koralleja jotka kestävät paremmin korkeampia lämpötiloja. Todella kiinnostavaa!

Majoitus täällä oli söpöissä neljän hengen bureissa, jonka sain asustella ihan itsekseni suurimman osan ajasta. Ei siis hirveästi valitettavaa, vaikka jäinkin hieman kaipaamaan Mantarayn ilmastointia.

Kaikissa resorteista oli päivittäin ilmaista ohjelmaa joissa kerrottiin paikallisesta kulttuurista ja opetettiin mm. kokkamaan, tekemään simpukkakoruja ja näpräämään palmunlehdistä kirjanmerkkejä. Lisäksi maksusta pääsi osallistumaan erilaisille retkille.

Mainittakoon vielä, että kuten joistain kuvistakin saattaa huomata, Yasawa-saarten rannat eivät ole ainakaan tällä hetkellä ihan niin täydellisen kultaisia kuin mainoskuvien perusteella voisi uskoa. Jokaisella saarella jossa kävin oli vähintään yhdellä rannalla paljon mustaa vulkaanista kiveä, joka on ajautunut Fidzin rannoille Tongalla tapahtuneesta merenalaisesta tulivuorenpurkauksesta. Haitta on lähinnä esteettinen ja eihän sille mitään mahda, luonto toimii niin kuin toimii.

Oman reissuni suunnittelussa suureksi avuksi olivat Muuttolintu-blogin Annan ja Irtiottoja-blogin Lauran kokemukset Fidzillä ja varsinkin Yasawa-saarilla. Sieltä löytyy hyvin lisätietoa osin samoista, mutta myös muista Fidzin saarista!

Kirjoittelen vielä erikseen Fidzin hintatasosta ja matkan kustannuksista. Jos jokin tietty asia askarruttaa niin kysyäkin saa!

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Jenni | Boarding Time torstai, 12 joulukuun, 2019 at 13:49

  Mahtavaa kun sulle sattui noin hyvät kelit! Mua jäi vähän harmittamaan viime talvena kun meidän visiitti Mamanuca-saarilla jäi sykloonivaroitusten ja myrskyn takia aika paljon suunniteltua lyhyemmäksi, jouduttiin tosiaan pakenemaan myrskyä Denaraulle, joka nyt ei omasta mielestäni kovin viehättävä paikka ollut. Vähän sama homma eli tosi huono tuuri kelien kanssa kävi nyt marraskuussa Seychelleillä, missä sattoi kaatamalla 95 prosenttia ajasta ja tekemiset ja näkemiset oli sateen takia aika vähissä.

  Mutta ihanalta näyttää nuo saaret missä itse olet ollut ja täytyypä ehkä suunnistaa eteläiselle Tyynellemerelle joskus vielä uudestaan ja tarkistaa säätiedotukset huolella! 😀

  • Reply Anni | Rajatapaukset torstai, 12 joulukuun, 2019 at 23:22

   Etukäteen kyllä pelkäsin että kävisi juuri jotain tuollaista tai että jäisin jumiin saarille ja missaisin lentoni!

   Oletko ollenkaan kirjoittanut tuosta blogiisi, olisin nimittäin linkannut mutten löytänyt?

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin torstai, 12 joulukuun, 2019 at 21:58

  Kuulostaa upealta!

  Kiinnostaa kovasti tuo snorklaus. Barefoot Mantalla oli siis värikkäimmät korallit, mitä olet nähnyt. Osaatko sanoa niistä jotain vielä tarkemmin? Miten paljon olet ehtinyt snorklata? Ainakin siellä Isolla valliriutalla ja Airlie Beachilla. Oliko tuo Barefoot Manta selkästi upeampi?

  • Reply Anni | Rajatapaukset torstai, 12 joulukuun, 2019 at 23:25

   Barefoot Mantalla oli tosiaan ihan istuttamalla pyritty tekemään kaunis koralliriutta ja kyllä siinä oli onnistuttukin.

   Iso valliriutta tai ainakin ne paikat missä kävin olivat myös upeita, mutta nimenomaan korallien värikirjo oli Fidzillä komeampi. Tosin valliriutalla oli enemmän pehmeitä koralleja ja eläinkirjo ehkä suurempaa.

   Nuo ovat olleet ne parhaat, snorklannut muuten olen Thaimaassa, Indonesiassa ja Vietnamissa.

   • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin perjantai, 13 joulukuun, 2019 at 20:12

    Tuo on varsin mielenkiintoista, en ollut kuullutkaan, että korallia voidaan istuttaa.

    Ja varsin mielenkiintoinen tuo kokemus Isolta valliriutalta. Tehtiin siellä muutaman päivän kestänyt snorklausretki ja ei me nähty pehmeitä koralleja lainkaan!

    Meidän parhaat snorklauskokemukset ovat ehdottomasti Indonesiasta!

    • Reply Anni | Rajatapaukset perjantai, 13 joulukuun, 2019 at 22:18

     Tämä oli mullekin aivan uutta tietoa ja käsittääkseni vain tiettyjä lajeja voi istuttaa. Riuttojen suojelutyöstä kuuleminen oli kyllä tosi kiinnostavaa!

     Missä päin Indonesiaa on ollut sinun parhaat snorklauskokemukset?
     Itse olen siellä snorklannut lähinnä gili-saarilta ja muistan vain nähneeni elämäni ensimmäisen merikilpikonnan, josta olin todella fiiliksissä! Mutta muuten snorklailu siellä ei ollut mitenkään erityisen mieleenpainuvaa.

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin lauantai, 14 joulukuun, 2019 at 01:16

  Onkin hyvä, että riuttoja suojellaan. On kurjaa, miten huonossa jamassa ne noin yleisesti ovat. Merten lämpenemiselle ja sen kautta tapahtuvalle korallien haalistumiselle ei yksittäiset valtiot tietenkään voi mitään, mutta on aivan käsittämätöntä, miten esim. dynamiittikalastus voi olla sallittua missään. Niin ikään Australian toimet Ison valliriutan osalta harmittaa.

  Raja Ampat on ykkönen, mutta Bunaken Sulawesin pohjoiskärjessä oli myös hieno ja siellä oli erityisen paljon merikilpikonnia (sekä karetti- että liemikilpikonnia). Kilpikonnat ovat kyllä kivoja! Olen snorklannut myös esimerkiksi Komodolla, mutta se ei ole lähelläkään noiden kahden ensin mainitun tasolla, vaikka sitä tunnutaan yleisesti kehuttavan.

  Olen antanut itseni ymmärtää, että kaikkein upeimmat snorklauspaikat löytyisivät juuri Indonesiasta, mutta suurin osa niistä on aivan älyttömän vaikeasti saavutettavissa; ja niin oli erityisesti myös tuo Raja Ampat, eikä Bunakeniinkaan ihan helppoa ole Suomesta mennä.

  On muuten tosi kiinnostavaa kuulla sun kokemuksia eri paikkojen välillä!

 • Reply Miia sunnuntai, 29 joulukuun, 2019 at 18:12

  Suunnittelen tässä omaa reissua Fidzille huhtikuuksi. Pohdinnassa on majoittuminen Barefoot Kuotalle ja/tai Barefoot Mantalle. Käytettävissä on 4 yötä. Kannattaako käydä molemmissa paikoissa vai vaan toisessa? Kolmantena paikkana on Blue lagoon resort. Järjestetäänkö haisnorklauksia jokapäivä?

  • Reply Anni | Rajatapaukset sunnuntai, 29 joulukuun, 2019 at 22:40

   Menisin itse molempiin. Aika samantyyliset paikat ovat, mutta Kuatalla on tosiaan se haisnorkli joka oli aivan loistava ja Mantalla taas kauniit riutat. Huhtikuu ei vielä ole ihan manta kautta, mutta hyvällä tuurilla rauskujakin voi päästä näkemään. Barefoot Manta on aivan sen kanavan vieressä josta mantat kulkevat.

   Haisnorkleja järjestettiin joka päivä ainakin sinä aikana kun olin itse paikalla. Niihin tulee osallistujia myös päiväretkiläisistä, joten kysyntä vaikutti olevan aika tasaista.

   Blue Lagoonissa en itse päässyt valitse käymään, mutta kaikki siellä käyneet olivat ilmeisen tyytyväisiä. Ainakin ruoka pitäisi olla vähän paremman sorttista kuin noissa kahdessa mainitussa.

   Kaiken kaikkiaan kuulostaa oikein hyvältä suunnitelmalta, loistavaa reissua!

  Leave a Reply