Suomen suurin matkablogiyhteisö
Eurooppa

Siena – Toscanan viehättävin kaupunki!

tiistai, syyskuu 12, 2017

Hupsista! Toscanan matkasta on ehtinyt vierähtää jo yli vuosi ennen kuin sain aikaiseksi kirjoittaa siitä sanaakaan. Samalla reissulla nähtyä San Marinoa olen muistanut kyllä hehkuttaa, mutta Toscana on jäänyt ihan käsittelemättä. Mutta nyt! Positiivista tässä kaikessa jahkailussa on se, että näin jälkikäteen on ainakin helppo sanoa mitkä olivat mieleenpainuvimmat hetket ja paikat. Ja minun suosikkini Toscanassa oli viehättävä Siena.

Siena on huikean kaunis keskiaikainen kaupunki ja Toscanan kakkoskaupunki, överisuositun Firenzen jälkeen. Kooltaan Siena on vain n. 50 000 asukkaan kaupunki, eli vähän niinkuin Mikkeli, paitsi ettei tippaakaan niin kuin Mikkeli (ei millään pahalla, Mikkeli).

Turistit ovat löytäneet myös Sienan, mitä en ihmettele, koska kukapa ei haluaisi kulkea Sienan ihania pikkukatuja tai taivastella komeaa arkkitehtuuria. Ei yllätä, että historiallinen keskusta kuuluu UNESCOn maailmanperintökohteisiin. Turistien määrästä jopa vähän varoiteltiin etukäteen ja olihan sitä porukkaa toki, muttei se ainakaan minun nautintoani pilannut.

Kiipeä Torre del Mangian torniin


Meillä kävi älyttömän hyvä tuuri Torre del Mangian kanssa. Osuimme nimittäin sen kohdalle juuri Sienaan saavuttuamme ja totesimme jotta mikä ettei, kiivetäänpäs tuonne! Kello oli hieman yli kymmenen aamulla ja torni vasta auennut, joten minkäänlaista jonoa lippuluukulle ei ollut ja torniin kiipeämässäkin vain muutama muu ihminen.

Tämä osoittautui erittäin hyväksi asiaksi koska 1300-luvulla rakennetun tornin sisällä nousevat portaat ovat erittäin kapeat ja varsinkin muutama ensimmäinen ikkunaton kerros aiheuttivat melko voimakkaita klaustrofobian tunteita. Jos torni olisi jatkunut sellaisena koko matkan, olisin tuskin pystynyt ylös asti kiipeämään. Onneksi kuitenkin ulostauduimme välitasanteelle ennen totaalisen paniikin puhkeamista. Siitä ylöspäin jatkuvat raput eivät olleet juuri tilavammat, mutta seinissä olevista rei’istä pääsi sisään valoa ja tuulenvirettä, joka helpotti huomattavasti ahtaanpaikankammoisen tunnelmia.  Oli tosiaan onni että pääsimme kiipeämään suhteellisen rauhassa, paluumatkalla nimittäin tulijoita alkoi olla jo enemmän ja jokaisessa ohituksessa jonkun oli litistettävä itsensä rappusten nurkkiin, jotta kulku olisi mahdollinen.

Monen tuskallisen rapun jälkeen nousimme viimein noin 100 metrin korkeudessa seisovalle näköalatasanteelle. Torni tarjoaa huikeat näkymät Sienan kauniille keskusaukiolle Piazza del Campolle jonka laidalla se seisoo. Eikä toki ainoastaan aukiolle, tuolta korkeudelta pääsee hämmästelemään oikeastaan koko Sienaa ja ympäröivää aluettakin. Katariinan kanssa yhteistuumiin totesimme että nämä näkymät ovat todellakin kaiken kiipeämisen tuskan arvoisia.

Katariinalle kiitos niin kuvasta kuin matkaseurastakin 😉

 

Käy kirkossa!

Toiseksi tunnetuin nähtävyys keskusaukion jälkeen lienee Duomo eli Sienan upea ja koristeellinen katedraali. En ole mikään innokas kirkossakävijä, mutta tässä yksilössä oli jo siinä määrin arkkitehtuurista ja taiteellista meriittiä että sitä katseli mielellään lähempääkin. Itse pidin tätä Firenzen kuuluisampaa Duomo di Firenzeä vaikuttavampana ilmestyksenä, mutta kukin tehköön omat päätöksensä.

Kirkon kuuluisa mosaiikkikoristeltu lattia on suurimman osa vuodesta peitetty niin että vain osa kuuluisista teoksista on nähtävillä. Itse tykästyin eniten sekä ulko- että sisäseiniä kiertävään silmiinpistävään tummalla ja vaalealla marmorilla tehtyyn raidoitukseen. Enpä ole moiseen ennen törmännyt.

Kiertele katuja

Kapeita vanhoja kiemuraisia katuja tuli nähtyä Toscanassa suunnilleen joka kylässä ja kaupungissa, mutta ei niihin vaan kyllästy, en minä ainakaan. Suuret korkeuserot ovat myös hyvin tyypillisiä Toscanan kukkuloille rakennetuille entisille kaupunkivaltioille. Sienassa ylös-alas kulkiessa kaupunki paljasti jatkuvasti uusia näkymiä ja puolia itsestään. Kannattaa koluta siis kaikki pikkuisetkin kadunpätkät, niiden varrelta saattaa yhtäkkiä aueta täysin odottamaton näkymä!

 

 

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa tiistai, syyskuu 12, 2017 at 18:47

  Onpa somaa! Kuvien kautta paikka näyttää kyllä varsinaiselta mini-Firenzeltä, vaikka myös erojakin selkeästi on. En sitten tiedä kiinnittäisikö yhtäläisyyksiin samalla tavalla huomiota livenä. Mutta tuo torni ja kirkko niin huutavat Firenzeä. Eikä se huono ole, koska Firenzekin on niin ihana. Mulla on nyt kamala hinku palata Italiaan, siellä on niin paljon ihanaa 🙂

  • Reply Anni | Rajatapaukset maanantai, syyskuu 18, 2017 at 10:14

   En kyllä itsekään olisi mitenkään vastaan Italiaan paluuta. Tuo Toscanakin on pelkkä pintaraapaisu siitä mitä kaikkea siitä maasta löytyy. Seuraavana voisi kiinnostaa vaikkapa Pohjois-Italian vuoret ja järvet!

 • Reply Sandra tiistai, syyskuu 12, 2017 at 20:24

  Kävin itsekin reilu kymmenisen vuotta sitten Sienassa ja voi, ihastuimme siihen totaalisesti! Aivan upeita kuvia olet sieltä ottanut. Eikö tuolla aukiolla järjestetty kuuluisia laukkakisoja tms?

  • Reply Anni | Rajatapaukset maanantai, syyskuu 18, 2017 at 10:15

   Kiitos, kyllä se vaan on niin sievä paikka! 🙂
   Ja kyllä, tuo aukio on juuri niiden kuuluisien laukkakisojen paikka, en nyt muista mihin aikaan vuodesta niitä järjestettiin, mutta kuullostaa kyllä melko vaaralliselta touhulta!

 • Reply Katariina keskiviikko, marraskuu 1, 2017 at 20:33

  Olipa kiva fiilistellä yhteisiä matkamuistoja! ♥

 • Reply Talvinen Toscana: maailmaperintökohteet Val d'Orcia ja Siena - Näkymiä vihreältä kukkulalta tiistai, tammikuu 15, 2019 at 20:41

  […] Rajatapaukset -blogi: Siena – Toscanan viehättävin kaupunki (2017)  […]

 • Leave a Reply