Suomen suurin matkablogiyhteisö
Oseania

Pilvien peittämä Milford Sound jätti kylmäksi

lauantai, 25 tammikuun, 2020

Uuden-Seelannin Eteläsaarelta löytyvää Milford Soundia kutsutaan usein maailman kahdeksanneksi ihmeeksi, tosin niin taidetaan kutsua aika monta muutakin paikkaa. Niin tai näin, vuono on kieltämättä satumaisen kaunis ja sen kuva on ujutettu varmaan jokaiseen Uuden-Seelannin turismin mainokseen.

Odotukset olivat siis melkoisen korkealla paikan suhteen, vaikka vähän aavistelinkin etukäteen, että mahtaako Milford Sound pystyä vastata ihan niin koviin odotuksiin. Ja tokihan sitä tietää huonon sään olevan aina mahdollista, varsinkin Milford Soundissa, jossa sataa paljon ja usein. Mutta kyllä se silti harmittaa kun omalle kohdalle osuu.

Olin varannut Milford Soundin päiväretken Queenstowninsta, sillä sen lähemmäksi ei Intercityn bussivuoroilla päässyt. Ajomatka on pitkä ja hidas, mutta sen varrella saa onneksi nauttia varsin komeista maisemista. Tai ainakin silloin kun näkee jotain muuta kuin sumua.

Päivä valkeni kauniina ja puoli kuuden lähtöajan ansiosta pääsin ihastelemaan upean punaista auringonnousua Wakatipujärveä reunustavien vuorenhuippujen takaa. Valitettavasti siitä sää vaan huononi mitä pidemmälle päivässä päästiin ja siinä vaiheessa kun ajelimme viimeisiä kymmeniä kilometrejä kohti Milford Soundia vettä ripotteli jo ihan kunnolla ja pilvet peittivät kaikki vuorenhuiput. Ei minua sade juurikaan harmittanut, sateen myötä vuorten rinteille ilmestyy sadoittain pieniä vesiputouksia, jota ovat vaikuttava näky. Valitettavasti sadetta harvemmin saadaan ilman pilviä ja sumuakin oli kertynyt näkyvyyttä heikentämään. 

Kaiken kaikkiaan satamaan saapuessa fiilis oli vähemmän “wau” ja enemmän “eihän täällä edes nää mitään”. Täytyy myöntää että sumuisessakin Milford Soundissa on oma viehätyksensä. Näky oli paikoitellen kuin mustavalkoisesta filmistä. Synkkää ja dramaattista! Sellainen fiilis kuitenkin jäi että kirkkaana päivänä Milford Soundissa olisi ollut vähän enemmän nähtävää. Tasaisen valkoisen hunnun peittämänä näkymä yhteen suuntaan oli aivan sama kuin toiseenkin.

Vaikkei retki ihan putkeen mennytkään, niin olen silti tyytyväinen että tuli käytyä. Matkustaessa on vain pakko hyväksyä ettei sää aina ole suosiollinen. Sitä paitsi matkalla tuli kuitenkin nähtyä muutama hieno maisema ja kuunneltua bussikuskin kiinnostavia juttuja alueen historiasta.

Onnekseni olin ostanut retken roimasta alennuksesta Book Me:n kautta. Jos olisin maksanut retkestä täyden hinnan olisin varmaan ollut reippaasti kärttyisempi. Sitä paitsi, olen päässyt näkemään Uudessa-Seelannissa niin monta muuta tajuttoman upeaa paikkaa, ettei tätä yhtä hutia hirveän pitkäksi aikaa viitsi jäädä surkuttelemaan. Jos kiinnostaa nähdä millaista Milford Soundissa on paremman sään aikaan, kirkkaampia tunnelmia Milford Soundista voi nauttia Kerran poistuin kotoa -blogista.

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin lauantai, 25 tammikuun, 2020 at 18:51

  Yllättävän usein tulee vastaan juttuja Milford Soundista juttuja, joissa on käynyt sään kanssa hyvä tuuri, vaikka pilvinen sää tuolla lienee selvästi todennäköisempää. Todella hienoja kuvia olet kuitenkin saanut otettua noissakin olosuhteissa!

  • Reply Anni | Rajatapaukset sunnuntai, 26 tammikuun, 2020 at 04:57

   Kiitos! Ihmeen usein porukka on onnistunut tosiaan pääsemään Milford Soundille hyvän sään aikana. Ehkä jos on liikkeellä autolla, on paremmat edellytykset kytätä parasta hetkeä? Tai sitten ovat vain olleet onnekkaita! 😄

 • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa sunnuntai, 26 tammikuun, 2020 at 14:52

  Onpa tylsää, että sun kohdalle sattui noin huono sää 🙁 Vaikka valitettavasti tuollainen pilvisyys ja sade on siellä varsin normaalia. Meille tosiaan kävi uskomattoman hyvä tuuri sään suhteen, kun oltiin tuolla, vaikka sekin aamu kyllä alkoi aika kehnona. Mun mielestä Milford on aika makeen näköinen myös tuollaisena ja jos menisin sinne joskus uudestaan, ei haittaisi, jos se olisi tuollainen mystinen ja sumuisa. Mutta varmasti siellä ainakin ensimmäistä kertaa käydessään toivoisi aurinkoa. Kävitkö sä muuten vaeltamassa Tongariroa? Meillähän oli siellä sitten ankeaakin ankeampi sää, näin kompensaatioksi 😀

  • Reply Anni | Rajatapaukset sunnuntai, 26 tammikuun, 2020 at 17:42

   Aina ei voi voittaa, ei edes joka kerta. Kuten lapsuuteni idolilla Hugolla oli tapana sanoa.

   Mullahan kävi niin että jännäsin viikkotolkulla millainen sää osuu Tongariron kohdalle ja olin ihan tohkeissani kun sää vaikutti erittäin lupaavalta. Sitten kun olin jo varannut kyydit ja kaikki, niin edellisenä iltana sain kuulla että alpine crossingilla oli sinä päivänä ollut kuolemantapaus, jonka vuoksi reitti olisi suljettu juuri ne päivät joina olisin voinut siellä käydä.

   Mutta! Sentään pääsin tekemään vaihtoehtoisen patikan Tongariron kansallispuistossa ja se oli mahtava ja sää aivan täydellinen. Että win some, lose some 🤷

 • Reply johanna maanantai, 27 tammikuun, 2020 at 15:30

  Meillä oli ihan ok sää kun mentiin, itse henk koht pidin ajomatkasta (maisemat) sinne itse enemmän kuin kohteesta 😀

  • Reply Anni | Rajatapaukset tiistai, 28 tammikuun, 2020 at 02:22

   Mä en valitettavasti päässyt ihan hirveästi näkemään niistä matkan maisemistakaan, koska sää huononi jo pitkään ennen kuin päästiin varsinaiseen kohteeseen, mutta sen perusteella mitä näin, niin olisin tosi mielelläni tutkinut Fiordlandia vähän enemmänkin.
   Jos joskus pääsen toiste Milford Soundille, niin haluan ehdottomasti yöpyä alueella ja tehdä pikku patikoita. 😍

  Leave a Reply