Suomen suurin matkablogiyhteisö
Aasia

Miten valita Halong Bayn risteily?

perjantai, 16 maaliskuun, 2018

Aiemmin kirjoitinkin jo kaksiosaisen matkakertomuksen siitä miten meidän kahden yön Halonginlahden risteily sujui, sen voi lukea täällä ja täällä. Halonginlahti kuuluu kaikessa kauneudessaan aika ymmärrettävästi Vietnamin suosituimpiin turistikohteisiin ja siellä missä on turreja on myös kasapäin matkanjärjestäjiä. Risteilemään haluava saakin kahlata aikamoisessa suossa sillä valinnan paljous on suorastaan tainnuttava.

On päivän, kahden tai kolmenkin risteilyjä, on pieniä ja isoja paatteja, on yksityisristeilyjä, on luksusristeilyja. Yhdet pysyvät Halonginlahdella, toiset suuntaavat myös Bai Tu Long tai Lan Ha Baylle. Kannattaisiko varata etukäteen vai vasta paikan päältä, hankkiutua itse Ha Long Cityyn vai varata retki johon sisältyy kyydit Hanoista? Näitä kaikkia päässä pyöriviä kysymyksiä selvitellessä meni itselläni tovi jos toinenkin.

Tällaisia maisemia pääsee ihastelemaan kaikessa rauhassa Lan Ha Bayllä

Googlen ja matkaoppaiden avustuksella pääsin nopeasti siihen johtopäätökseen että tässä asiassa ei ollut yhtä oikeaa ratkaisua, jokaisella tuntui olevan omat mieltymyksensä. Ihan summamutikassa valintaa en kuitenkaan tekisi sillä hintahaitari on laaja, mutta niin ovat laatuerotkin, eikä kalliimpi hinta takaa parempaa laatua.

Kaikenlaiset luksusristeilyt jäivät laskuista pois heti kuin selvittelin niiden hintoja jotka olivat turhan suolaisia minun matkabudjetilleni. Samalla rajasin että matkustaisin mieluiten pienessä ryhmässä ja näin ollen mieluummin myös pienemmällä laivalla. Yhdestä asiasta lähes kaikilla tuntui olevan yhteisymmärrys: alueelle kannattaa uhrata enemmän kuin yksi päivä sillä siinä ajassa ehtii tehdä vasta pintaraapaisun ja liikkua ainoastaan kaikista ruuhkaisimmilla alueilla lahtea.

Erikokoisia laivoja oli satamassa varmasti satoja

Hyvä neuvo on selvittää etukäteen mitä risteily tarkalleen ottaen sisältää, erityisesti kuljetukset, ruokailut, juomat, aktiviteetit, opastus, hyttien varustetaso jne.. Tyypillistä on että risteilyn hintaan kuuluu kaikki paitsi juomat, mutta asia kannattaa ehdottomasti tarkistaa. Myös aikatauluihin kannattaa kiinnittää huomiota, esim. yhden yön risteily jää varsin lyhyeksi jos lähtö on iltapäivällä ja paluu aamulla.

Etukäteen varaaminen ei missään nimessä ole pakollista, matkanjärjestäjiä on niin älytön määrä että risteilylle pääsee varmasti hyvin lyhyelläkin varoajalla. Paikan päällä varatessa voi kuitenkin olla paljon enemmän tuurista kiinni se minkälaiselle risteilylle lopulta päätyy.

Meidän matkanjärjestäjäksi valikoitui lopulta Vega Travel, lähinnä sillä perusteella että Lonely Planet mainosti heitä hyvän hinta-laatusuhteen firmaksi jolla on pienet ryhmäkoot ja joka on paikallisten omistama. Lueskelin toki myös Tripadvisorista arvioita jotka olivat suorastaan ylitsevuotavan kiitteleviä. En yhtään ihmettele, kävin itsekin kirjoittamassa vastaavan arvostelun risteilyn jälkeen.

Vega Travelilla oli muutamakin erilainen risteily tarjolla, valitsimme kahden yön retken jossa vierailtiin myös Cat Ba saarella. Ryhmän maksimikoko oli 16 henkeä, mutta viime hetken peruutuksen jälkeen meitä oli lopulta vain 13. Onnekas sattuma, sillä meidän kolmen hengen porukka päästettiin levittäytymään tyhjäksi jääneeseen hyttiin emmekä joutuneet olemaan kolmestaan yhdessä hytissä kuin sillit suolassa. Hytit nimittäin olivat melko pieniä, mutta muuten aivan siistejä ja riittäviä. Jokaisessa oli oma pieni kylpyhuone. Eipä huoneessa kovin paljon aikaa tullut vietettyä, koska ohjelmaa oli niin runsaasti. Hytissä nukuttiin kahden hengen reissusta vain ensimmäinen yö, toisen yö vietimme hotellissa Cat Ba saarella.

Maksoimme risteilystä 185 dollaria eli n. 160 euroa per naama ja minusta tässä risteilyssä oli varsin mainio hinta-laatusuhde. Arvostin myös sitä että hinnat olivat avoimesti esillä ja kaikille samat. Olen aina välillä törmännyt siihen että samaan retken osallistujista osa on maksanut aivan eri hinnan kuin toiset riippuen siitä mistä varaus on tehty ja sellainen toiminta on minusta ihan helkkarin ärsyttävää.

Halong Bayhin pääsee vuoden ympäri, mutta jos ajankohdasta on valinnanvaraa kannattaa valita joko kevät ja syksy jolloin todennäköisimmin pääsee nauttimaan sopivan lämpimista säistä ja kirkkaasta taivaasta. Kesäkuukausina Halonginlahden valtaavat paikalliset turistit, sää on tukalan kuuma ja sateet ovat runsaita. Talvella puolestaan on liian viileää uimiseen ja sää on useammin pilvinen ja sumuinen. Tärkeintä on tietää millaista säätä on todennäköisesti luvassa ja asennoitua sen mukaan. Jos odottaa talvella sinistä taivasta ja hellettä niin pettyy varmasti. Meidän tammikuun risteilyllä pääsimme nauttimaan kirkkaasta taivaasta vain yhtenä päivänä, mutta ne pari tuntia olivat sitäkin ikimuistoisemmat!

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Maisemaonnellinen Johanna maanantai, 19 maaliskuun, 2018 at 23:35

  Kiva juttu, josta on varmasti paljon iloa Halong Baylle suuntaaville. Tripadvisorin vertaisarvioihin voinee vielä luottaa, vaikka feikkiarvostelut sinne taitavat olla jo oma ”teollisuudenalansa”. Juuri siksi matkablogeja tarvitaan, että käsittämättömän laajasta lento-, matka-, hotelli-, ravintola-, ja risteilytarjonnasta onnistuisi helpommin löytämään oman makunsa mukaisen. Tai no, edes sen, jossa pidetään mitä luvataan 🙂

  • Reply Anni | Rajatapaukset torstai, 22 maaliskuun, 2018 at 10:14

   Kiitos! Mietiskelin itsekin tätä kirjoittaessani tuota Tripadvisorin luotettavuutta. Olen kuullut juttuja ostetuista arvosteluista ym. muista huijauksista, mutta itselleni ei onneksi ole niitä tullut vastaan. Jotenkin olen ainakin itsekin ajatellut että jos Tripparissa katsoo muutakin kuin vain kokonaisarvosanan eli oikeasti lukee arvosteluja niin luulisi niistä erottavan feikatut. Voin toki olla väärässäkin. Usein luen myös ne kaikista kriittisimmat arvostelut, niistä näkee hyvin että onko jotain mennyt oikeasti pahasti pieleen vai onko jollain arvostelijalla ollut vain aivan kohtuuttomat vaatimukset, niitäkin tulee vastaan.

 • Reply sari/ matkalla lähelle tai kauas tiistai, 20 maaliskuun, 2018 at 22:03

  Kiitti vinkeistä. Näitä juttuja risteilystä n tullut seurattua, koska haavessa matka Vietnamiin. Jostain luin, että matka kannattaisi ostaa vasta paikan päältä No juuri teidän mainitseman hintaluokan juttuja olen katsellut. Nyt on tarkistettava vielä aikataulut siitä, kuinka kauan lahdella on. Kyseessä kun on yhden yön risteliy.

  • Reply Anni | Rajatapaukset torstai, 22 maaliskuun, 2018 at 10:16

   Taisin itsekin lukea jostain että voi päästä halvemmalla jos ostaa matkan vasta paikan päällä. Minun tyyliini se ei sovi, koska haluan tutkia kaiken mahdollisen etukäteen 😀 Mutta se ei tietenkään tarkoita ettei niin voisi tehdä ja päästä ihan onnistuneelle risteilylle. Joka tapauksessa Halong Bay on aivan upea paikka, toivottavasti reissusi onnistuu!

  Leave a Reply