Suomen suurin matkablogiyhteisö
Eurooppa

Miloksen parhaat rannat

torstai, marraskuu 15, 2018

Paikalliset kehuvat Miloksella olevan yli 70 rantaa. Epäselväksi jää mikä heidän määritelmänsä rannalle tarkalleen ottaen mahtaa olla, mutta kyllähän Milokselta rantavalikoimaa löytyy. Kuten aiemmin kerroin, osuimme Milokselle samaan aikaan Zorba-myrskyn kanssa ja vaikka myrsky ei meihin pahasti iskenytkään ei säitä silti varsinaisesti voinut kuvata rantaelämälle suotuisiksi. Vasta lomamme viimeisenä päivänä aurinko paistoi niin että rannalla viihtyi pidempäänkin, luonnollisesti sillä seurauksella että poltin itseni välittömästi! Mutta ei hätää, marraskuisessa Suomessa on hyvin aikaa parannella palovammojaan ja uusintavammasta ei ole vaaraa moneen kuukauteen!

Sarakiniko

Sarakiniko lienee Miloksen rannoista tunnetuin ja upean uniikin maisemansa vuoksi myös minun suosikkini. Jos kävisin Miloksella vain yhdellä rannalla, kävisin Sarakinikolla. Tummat pilvet saivat Sarakiniko valkeat kalliot näyttämään tavallistakin dramaattisemmilta. Kuumainen ulkonäkö on niin erikoinen että mihinkään aivan vastaavaan en ole koskaan aikaisemmin törmännyt.

Uimapaikkana Sarakiniko ei ehkä ole se ihan helpoin mahdollinen. Sieltä löytyy vain kapea kaitale hiekkaa josta pääsee helposti uimaan. Tietysti veteen voi myös heittäytyä enemmän tai vähemmän korkeilta kallioilta, mutta kannattaa nyt ainakin ensin tutkia kuinka syvää vesi missäkin kohdassa on ennen kuin lähtee pää edellä hyppäämään.

Lisäintressinä Sarakinikon kallioista löytyy hylättyjä kaivosluolia, joihin pääsee vapaasti kulkemaan. Taskulamppu kannattaa olla joko mukana tai kännykässä, näennäisesti tasaisten luolien lattialla on yhtäkkisiä pudotuksia, jollaiseen itsekin olin vähällä mätkähtää. En tiedä kuinka pitkälle luolat jatkuvat, sillä en itse viihtynyt hieman karmivissa pilkkopimeissä tunneleissa kovin pitkään, mutta jännä paikka tämäkin!

Papikinou

Jos yöpyy Adamantasissa (jota suosittelen, koska sen on kulkuyhteyksien kannalta kätevintä), paras ranta kävelymatkan päässä on Papikinou. Ranta tuskin pääsee maailman kauneimpien top kymppiin, mutta sieltä löytyy sopivasti hiekkaa, loiva lasku mereen ja puita antamaan varjoa. Asettua voi joko ilmaiseksi hiekalle tai maksaa muutaman euron vuokran rantatuolista. Ei yhtään hassumpaa.

Papikinou on melko kapea mutta pitkä ja tilaa tuntui riittävän enemmän kuin tarpeeksi. Syys-lokakuun taitteessa meillä oli seurana vain kourallinen muita auringonpalvojia.

Papikinoulta on myös mukavat näkymät Adamantasiin

Paliochori

Paliochorin ranta sijaitsee Miloksen kaakkoisrannikolla. Ranta on muutama sata metriä pitkä pätkä melko karkeaa hiekkaa komeiden rantakallioiden reunustamana. Paliochorissa sanottiin olevan kuumia lähteitä, mutta aallot täällä olivat niin kovia, ettei uimaan tohtinut mennä.

Aivan tämän rannan vierestä löytyy pienempi rannanpätkä, joka ilmeisesti kulkee samalla nimellä. Sinne päästäkseen täytyy kiertää ylhäältä kallioden päältä, jossa on parkkipaikka. Pienemmän Paliochorin yhteydessä oleva rantabaari oli lokakuun alussa jo suljettu, mutta koska rannalle johtavasta suljetusta portista oli niin helppo kiivetä ohi, harjoitimme pientä kansalaistottelemattomuutta ja kävimme kurkistamassa rannan kuitenkin. Se oli pieni mutta sievä eivätkä aallotkaan paiskoneet sinne yhtä lujaa kuin viereiselle rannalle. Hiekkakin oli hienompaa kuin pitkällä Paliochorilla ja tämä olikin yksi suosikkirannoistani saarella. Melko äkkisyvä ranta kuitenkin on, itse pysyttelin uidessa visusti rannan tuntumassa.

Pienellä Paliochorilla sai uiskennella aivan omassa rauhassa. Pidempi ranta jää punaisten kallioden taakse ja sinne täytyy kiertää autotietä pitkin.

Achivadolimni

Viimeinen rantakierroksen kohde oli Achivadolimni, joka valikoitui mukaan oikeasti vain siksi että se sattui olemaan kätevästi matkanvarrella. Ja hyvä että valikoitui, sillä Achivadolimni oli yllättävän viehättävä ja hienohiekkainen ranta. Täälläkin rantaa kaunistivat komeat rantakalliot.

Achivadolimni on pitkä, Miloksen pisin, ja vaikutti lokakuussa lähes autiolta. Veikkaisin että sesongin keskelläkin tältä rannalta löytää helposti oman rauhallisen plänttinsä. Kuten Papikinoussa, vesi on täälläkin matalaa pitkälle asti.


Jos on rannoilla käymisestä kiinnostunut suosittelen majoittumaan Adamantasissa, josta liikkuminen on helpointa. Itse vuokrasimme auton jolla kävimme muilla mainituilla rannoilla paitsi kävelymatkan päässä olevalla Papikinoulla. Sarakinikoon, Paliochoriin ja Achivadolimniin pääsee myös bussilla sesongin aikana, mutta reitit eivät yhdistä niitä toisiinsa, vaan täytyy aina palata Adamantasiin ja hypätä sieltä seuraavaan bussiin. Bussireittejä ja aikatauluja voi käydä tutkimassa netissä.

 

Blogia voi seurata myös Facebookissa ja Instagramissa!

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply miraorvokki sunnuntai, marraskuu 18, 2018 at 14:40

  70 rantaa on kyllä aika paljon! Kaikki ovat kivan näköisiä, mutta tosiaankin, tuo Sarakiniko näyttää aivan huikealta! Olisipa kiva viettää tuolla jonkunlaista rantapäivää. 🙂

  • Reply Anni | Rajatapaukset maanantai, marraskuu 19, 2018 at 14:42

   Se kuulosti just siltä että siinä oli ehkä vähän mielikuvituslisää mukana 😀 Mutta siis oli niitä paljon.
   Sarakiniko oli todella hieno paikka, sinne olisi ollut kiva jäädä vähän pidemmäksikin aikaa rentoilemaan jos sää olisi ollut vähän parempi!

 • Reply Sari /matkalla lähelle tai kauas sunnuntai, marraskuu 18, 2018 at 17:08

  Ihan kivan näköisiä rantoja mutta ei ehkä niitä Euroopan parhaita. Miloksen suosio lienee ennemminkin sen kylissä?

  • Reply Anni | Rajatapaukset maanantai, marraskuu 19, 2018 at 14:44

   Riippuu ehkä vähän mistä tykkää, sanoisin ettei Euroopan parhaita hiekkarantoja, mutta esim. Sarakinikon kaltaista rantaa en ole kyllä muualla nähnyt. Ja pidin kyllä muutenkin Miloksen värikkäistä rantakallioista.
   Plaka oli Miloksella aivan ihana paikka, mutta muut kylät eivät niin hirveästi sykähdyttäneet. Mutta makunsa kullakin 🙂
   Miloksen muista kiinnostavista kohteista on vielä tulossa oma juttunsa!

 • Reply Aino Aloha torstai, marraskuu 22, 2018 at 13:02

  Kauniita rantoja kaikki! Itseäni miellyttää erityisesti se kuinka tyhjiltä näyttävät; ei ristin sielua?Tästä ehdottomasti plussaa!

  • Reply Anni | Rajatapaukset perjantai, marraskuu 23, 2018 at 13:42

   Juu, se oli kyllä mukavaa että sai olla ihan rauhassa! Siihen vaikutti varmasti sekä sää että ajankohta. Veikkausin että sesongin aikana näky on vähän eri

 • Reply Antti / Lanttimatkat lauantai, marraskuu 24, 2018 at 10:18

  Sarakiniko näyttää vallan ihanalta! Tulee hieman mieleen Norjan Verdens Ende. Olisi aivan vallan mahtavaa ja ihanaa kierrellä kaikki rannat, tehdä niistä oikein super kertomus jokaisesta. Mitä luulet olisko hyvä vai vähä toistava 😀

 • Reply Eve, Jetlaggies sunnuntai, marraskuu 25, 2018 at 13:29

  Upeita biitsejä! Varmasti hehkuvat myös väreissä hienosti, jos osuu aurinkoisemmalla kelillä. Sarakiniko näyttää sen verran sykähdyttävältä, että kirkkaana päivänä kaunista merta vasten on varmasti järisyttävä ilmestys <3

 • Leave a Reply