Suomen suurin matkablogiyhteisö
Eurooppa

Miloksen parhaat palat

torstai, 20 joulukuun, 2018

Miloksen rannoista tulikin jo kirjoitettua, mutta saarelta löytyy paljon muutakin koettavaa ja nähtävää. Itse asiassa yksi syy siihen miksi pidin Miloksesta oli sen monipuolisuus. Toinen hyvä syy oli puhdas onni siitä että sain maata jalkojeni alle järkyttävän lauttamatkan jälkeen. Seuraavaksi siis esittelyssä Miloksen parhaat palat:

Plaka

Kuvittele mielessäsi superidyllinen kreikkalainen pikku kylä. Kapeine pikku kujineen ja sinivalkoisine rakennuksineen Plaka täyttää kaikki odotukset. Panagia Thalassitra kirkolta aukeaa upea maisema kohti merta ja se onkin suosittu paikka auringonlaskun katseluun.

Plakan kadut ovat täynnä pieniä putiikkeja joissa myydään paikallisten valmistamia käsitöitä, vaatteita ja koruja sekä pikkuisia viihtyisiä kahviloita ja ravintoloita, joiden terassit onnistuvat jotenkin olemaan tukkimatta kapeita katuja.

Plaka kuulosti ja näytti niin ihanalta, että suunnittelimme aluksi hankkivamme majoituksen sieltä, mutta lopulta päädyimme kuitenkin Adamantasiin, siellä sieltä liikenneyhteydet sekä lautalle että bussiyhteydet ympäri saarta olivat paljon paremmat. Adamantasasista on onneksi myös nopea ja helppo bussiyhteys Plakaan, joten ehdimme käydä ihastelemassa pittoreskia kylään useammankin kerran.

Katakombit ja amfiteatteri

Historiallisten nähtävyyksien ystävälle Miloksen saarelta löytyy yli 2000 vuotta vanha amfiteatteri ja aivan sen läheisyydessä katakombit, jonne haudattiin saaren asukkaita 100-500 -luvuilla. Amfiteatteriin pääsee tutustumaan vapaasti ja katakombit ovat avattu yleisölle osittain, opastetuilla kierroksilla.

Samalta alueelta on aikanaan löydetty Milon Venus, maailmankuulu kaksimetrinen Afroditeä esittävä marmoripatsas joka nykyään asustaa Pariisin Louvressa. Muutamissa paikoissa Miloksella törmäsimmekin julisteisiin joissa vaadittiin patsaan palauttamista takaisin kotisaarelleen. Kiintoisaa taidehistoriallista draamaa!  

Kuvassa näkyy noin kymmenesosa alkuperäisestä amfiteatterista.

 

Sikia ja Kleftiko

Sikia ja Kleftiko ovat molemmat erikoisia luolamuodostelmia, jotka vesi on kuluttanut Miloksen huokoisiin rantakallioihin. Sikia sijaitsee Miloksen länsirannikolla, Kleftiko lounaassa ja niitä pääsee ihmettelemään ainoastaan meriteitse. Erilaisia risteilyjä onkin tarjolla paljon, useimmilla käydään molemmissa, koko päivän risteilyllä ehditään ohjelmaan lisätä vielä muutama muukin nähtävyys.

Varsinkin Kleftiko on näkemisen arvoinen paikka, kävin itse koko päivän risteilyllä, jossa luolia tutkittiin ensin pienissä ryhmissä moottoroidun kumiveneen voimin ja sen jälkeen niihin pääsi vapaasti snorklaamaan. Jos Milokselle päätyy niin en jättäisi risteilyä välistä!

Klima

Klima on pieni kylä, joka tunnetaan supersievästä pätkästä vitivalkoisia taloja, joiden ovet ja ikkunat ovat maalattu kirkkaisiin sinisen, vihreän, punaisen ja keltaisen sävyihin. Klimaan pääsee laskeutumaan Plakasta Tripitin kautta, mutta helpointa sitä on ihastella mereltä käsin. Jos kulkee lautalla tai käy yhdelläkään Adamantasista lähtevällä risteilyllä on Klima lähes mahdotonta missata, niin kirkkaana se loistaa ruskeat kalliot taustanaan.

Blogia voi seurata myös Facebookissa ja Instagramissa!

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Piyya lauantai, 22 joulukuun, 2018 at 09:19

  Kreikassa vaan on sitä jotain erityistä joka viehättää minua, jokainen julkaisu kiiinnostaa yllättävän paljon itseä.
  Milos kuuluu siihen jonakin päivänä nähtävään Kykladien saarihyppelyryppääseen Paroksen ohella jonne on päästävä.

  • Reply Anni | Rajatapaukset tiistai, 25 joulukuun, 2018 at 18:58

   Kiva kuulla!
   Meilläkin oli kykladien saarihyppely alkuperäinen suunnitelma, mutta emme vaan päässeet lopulta kuin kahdelle saarelle myrskyn takia. Ihania saaria tuolla päin olisi ollut vaikka muille jakaa!

 • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi tiistai, 25 joulukuun, 2018 at 12:40

  Täällä yksi kreikkafani joka huokailee jo pelkästä ajatuksesta päästä Plakan kujille ihastelemaan sitä idylliä. Kreikka on ihana ja siellä on vaikka miten paljon suloisia kyliä ja vierailun arvoisia paikkoja!

  • Reply Anni | Rajatapaukset tiistai, 25 joulukuun, 2018 at 18:59

   Plaka taisi kyllä olla suosikkipaikkani Miloksella. Siinä oli vain sitä jotain!

   Ihania paikkoja tosiaan Kreikasta löytyy vaikka muille jakaa, reissuja voisi tehdä kymmenittäin näkemättä kaikkea.

 • Reply Katja torstai, 27 joulukuun, 2018 at 10:42

  Tämä postaus sopivasti lisää Kreikan kiehtovuutta. Tuntuu että olen tuttavapiiristä kutakuinkin ainut joka ei koskaan ole käynyt Kreikassa, vaikka muuten oon matkustellut aika paljonkin.
  Vielä joskus korjataan tämäkin ja lähdetään Kreikkaa kiertämään.

  • Reply Anni | Rajatapaukset maanantai, 31 joulukuun, 2018 at 12:52

   Mulla oli ihan sama tilanne ennen tätä vuotta, en ollut käynyt Kreikassa ja tuntui että kaikki muut mahdolliset ihmiset olivat. Ja nytkin kun olen käynyt niin onhan sieltä edelleen hirveä määrä paikkoja näkemättä, se pirulainen kun on levittynyt niin monelle saarelle ja mantereenkin puolella on vaikka mitä! 😉
   Ei se Kreikka onneksi sieltä mihinkään häviä!

 • Reply Antti / Lanttimatkat lauantai, 29 joulukuun, 2018 at 02:53

  Voihan Milos! Kun sinne menen niin tästä sai sopivan matkasuunnitelman reissulle.

  En malta odottaa koska tuonne pääsisi seikkailemaan ja ihastelemaan. Nauttimaan ruuasta ja rentoutumaan idyllisessä maisemassa.

  • Reply Anni | Rajatapaukset maanantai, 31 joulukuun, 2018 at 14:38

   Kiitti, Antti! 🙂
   Sulla on ainakin juuri oikea asenne Kreikan saarille!

 • Reply Anna | Muuttolintu lauantai, 29 joulukuun, 2018 at 12:43

  Milos on sellainen saari, minne mielelläni lähtisin uudestaankin. Risteily oli meidänkin visiitin kohokohtia, ja tuo söpö Klima!

  • Reply Anni | Rajatapaukset maanantai, 31 joulukuun, 2018 at 14:39

   Meidän risteilyllä oli vähän erikoinen henkilökunta, täytyy muistaa kirjotella siitä vielä blogiin, mutta nähtävyyksien puolesta se oli ehdottomasti parasta antia.

 • Reply Anna | TÄMÄ MATKA lauantai, 29 joulukuun, 2018 at 14:19

  Kreikka on hiipinyt salakavalasti yhdeksi suosikkikohteeksi. Tänäkin vuonna tullut käytyä sekä Rodoksella, että Kreetalla. Saarihyppelly olisi ihan parasta, mutta ne lauttamatkat…

  • Reply Anni | Rajatapaukset maanantai, 31 joulukuun, 2018 at 14:42

   Tuntuu melkein jopa hölmöltä sanoa käyneensä Kreikassa kun on ehtinyt nähdä siitä niin pienen palasen. Pelkästään saaria olisi hirveä määrä. Tosin tuntuu että tämän kerran karmivan lauttakokemuksen jälkeen tuntuu että munkin halut saarihyppelyyn on kyllä hetkeks tukahdutettu.

 • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa sunnuntai, 30 joulukuun, 2018 at 09:36

  Just tässä pari päivää sitten pohdittiin, minne lähdettäisiin kesällä rantalomalle ja Kreikka oli yhtenä vaihtoehtona, sillä kumpikaan meistä ei ole käynyt siellä. Nuo turkoosit ovenkarmit ja ikkunalaudat valkoista vasten on kyllä niin söpön näköisiä että ei mitään järkeä. Kiitos tästä matkavinkistä, tallentui mun Kreikka-kansioon.

  • Reply Anni | Rajatapaukset maanantai, 31 joulukuun, 2018 at 14:47

   Ole hyvä, kiva jos tästä oli iloa!
   Miloksen Plakaa ei suotta kehuta kykladien idyllisimmaksi kyläksi, se on ihan megasöpö!
   Milokselta ei taida löytyä ihan ne Kreikan parhaat rannat (vaikka jotain kivoja kylläkin, kirjoitin niistä oman juttunsa), mutta kokonaisuudessaan tykkäsin saaresta kuitenkin kovasti!

  Leave a Reply