Suomen suurin matkablogiyhteisö
Eurooppa

Metelkova – Ljubljanan coolein kaupunginosa

maanantai, 21 elokuun, 2017

Heti kun aloimme Villen kanssa suunnitella Slovenian reissua, tiesin missä yöpyisimme Ljubljanassa. Olin lukenut Hostel Celicasta, vanhaan vankilarakennukseen remontoidusta hostellista. Kukapa ei haluaisi yöpyä sellissä? Hostellia ympäröivä Metelkovan alue herätti myös kiinnostukseni ja niinpä päädyimme kolmeksi yöksi vankilaan entisen armeijakasarmin keskelle.

Hostel Celica ulkoa

Ja sisältä

Metelkova mesto on itsensä autonomiseksi julistanut kulttuurikeskus, joka muodostui alkujaan 90-luvun alussa kun kaupungin artistit ja aktivistit valtasivat Jugoslavian armeijan hylkäämät kasarmirakennukset. Vuosien saatossa vaihtoehtokulttuuri on kukoistanut Metelkovassa ja nykyään alue on suosittu taiteen ja musiikin keskus. Baarien lisäksi alueelta löytyy taiteilijoiden ja kulttuuritoimijoiden gallerioita ja toimitiloja.

Sijainniltaan Metelkova on erinomainen, keskustaan on helppo n. 10 minuutin kävely ja yhdistetty bussi/juna-asema löytyy melkein vierestä. Kätevää varsinkin jos aikoo tehdä päiväretkiä Ljubljanasta!

Emme ole Villen kanssa kovin kummoisia bilettäjiä, joten Metelkovan iltariennot jäivät testaamatta, mutta jo äänen tasosta iltaisin ja öisin voin päätellä että paikka on suosittu bilemesta. Jos siis melu ja hässäkkä häiritsevät, en suosittele Celicassa yöpymistä.

Graffiti- ja katutaiteen ystäville suosittelen kuitenkin vähintään vierailua päiväsaikaan. Alueen rakennusten seiniltä löytyy todella taidokkaita teoksia ja erikoisia taideinstallaatioita on vähän joka puolella. Jos siis iltojen rauhattomuus huolettaa, kannattaa tulla päiväsaikaan, emme Villen kanssa törmänneet kuin muutamaan muuhun ihmettelijään, joten pällistellä saa rauhassa.

Ja millaista oli yöpyä vankilassa? No, ei niin kovin erilaista kuin monessa muussakaan hostellissa. Celican sellit ovat sisustettuja kukin hieman eri tavoin ja saimme Villen kanssa huoneen johon oli rakennettu massiivinen puinen kerrossänkyviritelmä. Se oli tavallaan ihan hieno, mutta vei niin julmetusti tilaa että pienessä huoneessa oli lähes klastrofobinen tunnelma.

Metelkovan kova meteli (see what I did there?!) ei minua erityisemmin häirinnyt, vaikka sitä kyllä kesti viikollakin lähes koko yön. Korvatulpat kuuluvat aina perusvarustukseen hostelleissa yöpyessä.

Celica saa ehdottomasti pisteitä siisteydestä ja uniikista miljööstä sekä hostellin että ympäröivän alueen osalta, mutta ensi kerralla yövyn kyllä vaikkapa ydinkeskustassa ja tulen ihmettelemään Metelkovan meininkiä erikseen.

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Kati / Lähinnä Kauempana tiistai, 22 elokuun, 2017 at 10:01

  Metelkova on niin hieno paikka! Kävin siellä alkuillasta hengailemassa, tosin useita vuosia sitten, ja ihastuin ikihyviksi! Mekään ei olla bilettäjiä eikä jääty sinne bailaamaan, vaikka olisi varmasti ollut hyvä tunnelma. Paikka oli niin mielenkiintoinen ja upea! Silloin oli myös tuo vankilahostelli olemassa, mutta ei majoituttu siellä. Nyt kun luen metelistä, niin ehkä ihan hyvä niin. Hauska lukea hostellista teidän kokemuksia!

  Ljubljana oli muutenkin mun makuuni. Pieni ja sievä mutta monipuolinen kaupunki. <3

  • Reply Anni | Rajatapaukset tiistai, 22 elokuun, 2017 at 13:22

   Se on todellakin mahtava paikka! Ehkä ensi kerralla uskaltaa jopa johonkin sisälle asti, olisi mielenkiintoista nähdä mitä sisätiloista löytyy kun ulkosivutkin ovat niin kaikenkirjavat 😀

   Ja olen aivan samaa mieltä myös Ljubljanasta koknaisuutena, tykästyin kovasti!

 • Reply Välimeren rannalta vuoristoon – kierros kauniissa Sloveniassa – Matkoja, retkiä, hetkiä keskiviikko, 14 helmikuun, 2018 at 21:42

  […] Ljubljanan boheemimpia puolia Rajatapaukset-blogissa: Metelkova, Ljubljanan coolein kaupunginosa […]

 • Leave a Reply