matkaraportit

Matkaraportti: Tukholma (periaatteessa)

sunnuntai, huhtikuu 9, 2017

Firman järjestämä Tukholman risteily. Viikonloppuna. Jo pelkästään tämän konseptin ajattelu saa minut voimaan fyysisesti pahoin. En oikein edes ymmärrä risteilyiden pointtia. Mennään laivalle, juodaan kalliit kännit, tullaan takaisin Suomeen pari olutkoppaa kainalossa. Voit tehdä saman maissa, mutta halvemmalla. Mutta, matka oli tällä kertaa edullinen ja koska työkaveri osasi myydä reissusta positiivisen mielikuvan, päätin lähteä mukaan. Tarkoituksena oli syödä hyvin buffetissa, kuunnella hytissä hyvää musiikkia, käydä olutravintolassa parilla ja jutella rauhalliseen tahtiin mielenkiintoisista aiheista. Ehkä käydä välillä kannella jaloittelemassa ja ihailemassa merimaisemia. Lopuksi Tax-freesta vähän tuomisia ja hyvillä mielin kotimatkalle. No, eihän se ihan niin mennyt. Alla reportaasi aiheesta. Varoitus: saattaa sisältää karkeaa kielenkäyttöä.

Perjantai, 17.3.2017

16:40. Matka alkaa. Astumme Tampereen torilta lähtevään täpötäyteen linja-autoon. Ilmenee että tämä auto on varattu kahdelle eri firmalle samanaikaisesti. Tässä vaiheessa minä ja matkaseuralaiseni olemme vielä hyvällä tuulella, vaikka bussissa onkin kuuma ja tunkkainen ilma.

Ennen kuin haaveet kaatuivat.

16:55. Ensimmäinen matkaevästölkki avattu. Minulla on kaksi tölkkiä laukussani. Olut on lämmintä, eikä maistu yhtään hyvälle. Juon sen silti, sillä bussissa alati kasvava meteli alkaa särkeä korviani.

17:20. Matkaseuralaiseni onnistuu rikkomaan peukalonsa edessään olevaan tarjottimeen. Älkää kysykö miten. Teemme hätäpaikkauksen vessapaperilla ja jeesusteipillä. Kaverini juo lisää olutta kipujen lievittämiseksi.

Miksi? Miten?

17:30. Vittu täällä on kuuma.

17:40. Avasin toisen oluen. Tämä maistuu pahemmalta kuin edellinen.

Mmmm….lämmintä.

17:50. Vessahätä. Ahtaudun linja-auton WC-tiloihin. Seisaaltaan virtsaaminen ei tule kysymykseenkään. Huomaan että vessan lukko ei toimi, kun joku toinen matkalainen avaa oven kesken toimituksen. Pidän lopun aikaa kahdella sormella WC:n ovenkahvasta kiinni, ikään kuin se estäisi oven avauksen ulkoapäin.

18:00. Yritän unohtaa äskeisen kokemukseni ja juon väkisin lämmintä olutta. Olen huomannut että se on noussut hieman päähäni, joten loppumatka sujuu hieman paremmin keskustellessa vieruskaverini kanssa mielenkiintoisista asioista.

19:20. Perillä Turun satamassa.

En jaksanut edes ottaa hyviä kuvia

19:35. Olemme ahtautuneet kaverini kanssa täpötäyden terminaalin baariin. Juon kalliin oluen. Joku äärimmäisessä humalatilassa oleva nainen ahtautuu samaan pöytään ja koittaa kaikesta päätellen saada minua tai kaveriani matkaseuralaisekseen. Poistumme vähin äänin.

20:15. Viimein hytissä. Hytti on samankokoinen kun kylpyhuoneeni. Tänne pitäisi jotenkin mahtua neljä ihmistä. Itken sisäisesti.

20:25. Kannen tsekkaus. Pimeää ja kylmää. En viihtynyt.

Mitkä näkymät! Kyllä kannatti tulla.

20:30. Matkan kohokohta. Buffet. Rakastan laivan buffetteja. Tällä kertaa kattaus on tavallista parempi. Syömme valomerkkiin asti.

Ruokaa.

 

RUOKAA!

22:05. Ensimmäinen rautoihin lyöty matkustaja. Kaksi turvamiestä painaa häntä maahan ja yksi laittaa rautoja kiinni. Miksi olen täällä?

22:10. Visiitti Tax-free osastolle. Otan pari olutta mukaan hyttiin.

Siinä lukee melkein…!

22:30. Yleistä chillailua hytissä. Musiikkia paskalaatuisista matkakaiuttimista, lämmintä olutta ja kehnoja vitsejä. Väsymys alkaa painamaan.

23:30. Lähtö kohti laivan olutravintolaa. Joku on varastanut kenkäni. Löydän hytistä kahta kokoa liian pienet monot. Koitan ahtautua niihin väkisin. Itken lisää sisäisesti.

En tunnista teitä omakseni.

23:40. Yksi hyttiläisistämme hortoilee aika vahvassa humalassa hyttimme ovelle. Hänellä on jalassaan minun kenkäni. Saan neuvoteltua ne takaisin itselleni. Hänen kenkiensä kohtalo on epäselvä.

23:45 Hänen kenkänsä löytyvät viereisestä hytistä.

 

Lauantai, 18.3.207

00:05. Juon irish coffeen, mikäli se vaikka piristäisi hieman.

00:20. Siirrymme laivan yökerhoon. Vihaan yökerhoja. Ei tee mieli juoda mitään ja väsyttää.

Hyi.

00:35. Päätän mennä takaisin hyttiin. Yksi hyttikavereistani on samaa mieltä. Juttelemme vielä hytissä hetken aikaa ja päätämme nukkua.

XX:XX. Ovi lävähtää auki. Kuulen ölinää ja naurua. Joku penkoo jotain hytissämme. En jaksa avata silmiäni.

XX:XX. Lisää satunnaisia heräämisiä sekalaisiin örvellyksen ääniin. Joku oksentaa jossain. Joku tulee pyytämään juhlijoita pitämään pienempää ääntä.

05:40. Loput hyttikavereistani tulevat ”nukkumaan”, eli jauhamaan käsittämätöntä sökellystä ties mistä. Tätä tuntuu jatkuvan ikuisuuden. Päätän jatkaa sisäistä itkuani.

09:15. Herään suht virkeänä ja ilman krapulaa. Eilen samaan aikaan nukkumaan tullut hyttikaverini on myös hereillä. Päätämme hakea aamiaista.

09:30. Aamiaisjonossa. Niin paljon vanhan viinan tuoksua ja punaisia silmiä.

Kyllä. Tämä oli aamiaiseni.

10:00. Tajuan että matkaa on jäljellä vielä 10 tuntia. Päätän mennä oluelle. Baarimikko koittaa tyrkyttää minulle shotteja kyytipojaksi. Kieltäydyn kohteliaasti.

10:40. Juon toisen oluen.

Nam.

11:15. Kiertelen ympäri laivaa. Ihmiset ovat raahautuneet ulos hyteistään ja juominen on taas alkanut. Metelin taso nousee jatkuvasti.

11:30. Löydän pari työkaveriani laivan iskelmäbaarista. Bingo on alkamassa. Jään seuraamaan tätä jännityksellä.

12:15. Joku matkustajista ei tajua miten bingo toimii. Hän huutaa jatkuvasti bingoa, vaikka hänellä ei ole mitään sinne päinkään.

12:30. Ei voittoa bingossa. Löydän uusia tuttavuuksia työkaverini kautta. Hengailen heidän kanssaan seuraavat tunnit. Keskustelua elokuvista ja musiikista.

Kävin myös ohimennen tsekkaamassa maisemat. Jee.

13:15. Kokeilen onneani laivan ”Casinolla”. En voita mitään hedelmäpelistä.

14:45. Nälkä. Käymme syömässä laivan pihviravintolassa. Minua on vaikea miellyttää kun puhutaan pihveistä, joten olin todella yllättynyt kun pihvi osoittautui hyväksi.

16:00. Päätimme mennä parin työkaverini kanssa pelaamaan Love Letter korttipeliä laivan olutravintolaan.

16:15. Peliin päätti liittyä viereisen pöydän varsin humalassa olevaa moottoripyöräkerholaista. He olivat yllättävän innoissaan tästä pelistä.

16:25. Toiselle kerholaiselle soitettiin. Hän sanoi ettei ehdi nyt puhumaan kun on tärkeä peli kesken.

16:30. Vaihdamme vaivihkaa pöytää.

16:35. Yleistä keskustelua ja kiertelyä. Ihmiset ovat taas huomattavan humalassa. Haluaisin olla missä vain muualla.

17:00. Tuliaiset Tax-freesta.

Nämä toin kotiin.

17:45. Uudet korttipelit pystyssä. Pelaamme siihen asti kun ollaan perillä.

Tällä risteilyllä ei ollut voittajia.

19:00. Kotimatka alkaa. Bussi on jälleen äärimmäisen kuuma. Epämiellyttävä olo. Katson koko matkan Officea (USA) ja koitan sulkea kaiken ympäröivän älämölön pois.

21:15. Perillä Tampereella. Itken onnesta. Sisäisesti, tietenkin. Olen entistä varmempi että risteilyt eivät ole minua varten. Tukholmaa en nähnyt, mutta se ei ilmeisesti ole näillä reissuilla edes tarkoituksena. Lopuksi vielä kuva, joka tiivistää kokemukseni yhteen ilmeeseen.

 

Ei enää koskaan.

No Comments

Leave a Reply