Suomen suurin matkablogiyhteisö
Pohjois-Amerikka

Majesteettisten kallioiden ja pauhuavan veden Yosemite

tiistai, 22 lokakuun, 2019

Kalifornian osavaltiossa sijaitseva Yosemiten kansallispuisto oli viimeinen pitstop viime kevään hengästyttävällä kansallispuisto tourneella. Siihen mennessä kun viimein saavuimme Yosemiteen olimme kahdessa viikossa ehtineet vierailla kuudessa eri Utahin ja Kalifornian kansallispuistossa. Saattaisi siis luulla että pientä luontoähkyä olisi leijunut ilmassa, mutta väärin luultu! Ilmassa ei leijunut muuta kuin kevään raikas tuoksu ja helmeilevät vesihituset. 

yosemiten kansallispuisto

Yosemiten kansallispuistolla on lääniä vaikka kuinka (noin 3000 km2), mutta valtaosa vierailijoista päätyy suhteellisen pienelle alueelle Yosemite Valleyyn. Ei ihme, sillä kyseessä on uskomattoman kaunis noin kaksitoista kilometriä pitkä kapea laakso, jota reunustavat molemmin puolin ylväinä seisovat kallioseinämät. Loppusilauksen koko komeudelle antavat keväisin dramaattisina virtaavat vesiputoukset. Nyt seikkaillaan kirjaimellisesti postikorttimaisemissa!

Uskomattomien maisemien lisäksi Yosemite Valleyn suosion takaa se, että sieltä oikeastaan löytyy kaikki tarvittava. Alue on oma pieni kylänsä josta löytyy useammankin päivän oleskeluun kaikki tarvittavat palvelut ja ulkoilumahdollisuuksia löytyy jokaisen taito- ja kuntotasolle. Kannattaa kuitenkin muistaa että jos mielii majoittua juuri Yosemite Valleyssä niin varaukset saa tehdä todella hyvissä ajoin, koska kysyntä on moninkertainen suhteessa tarjontaan. 

yosemiten kansallispuisto

yosemiten kansallispuisto

yosemiten kansallispuisto

Yosemite näyttää eri vuodenaikoina eri puolia itsestään ja keväällä vallitseva elementti on ehdottomasti vesi. Vuorille kerääntynyt paksu lumikerros alkaa sulaa ja lukuisista vesiputouksista paukkuu vettä alas sellaisella voimalla että ei uskoisi kuinka kova ääni syntyy. Jos halajaa pitää itsensä (ja kenties myös kameransa) edes jokseenkin kuivana kannattaa näitä luonnon voimannäytteitä tiirailla vähän kauempaa. Pisaroita nimittäin lentää ja pienikin tuulenpuuska juuri oikeasta suunnasta ja on kuin seisoisit kaatosateessa. 

Yosemite Valleystä käsin pääsee hyvin vähällä vaivalla ihastelemaan Bridalveil ja Yosemite Falls -vesiputouksia. Jos jaksaa nähdä vähän enemmän vaivaa voi kivuta 1,3 km Vernal Fall vesiputouksen näköalapaikalle. Matka on lyhyt, mutta nousua tulee 120 metriä, joten keskivaikealla tasolla mennään. 

yosemiten kansallispuisto

yosemiten kansallispuisto

yosemiten kansallispuisto

yosemiten kansallispuisto

yosemiten kansallispuisto

yosemiten kansallispuisto

Yosemite Valleyta kiertävä reitti oli sekin veden vallassa

Minun suosikkini keväisessä Yosemitessa oli kahdeksan kilometrin kierros Mirror Laken ympäri. Tällä reitillä ei ole vesiputouksia, mutta veden äärellä kuljetaan edelleen. Mirror Lake onkin ehdottomasti parhaimmillaan keväällä ja alkukesästä kun se valuu täyteen kirkasta ja viileää vuoristovettä. Loppukesästä vedentulon ehdyttyä Mirror Laken sanotaan olevan enemmän niitty kuin järvi.

Mirror Lakea ihaillakseen ei suinkaan tarvitse kiertää koko 8 km lenkkiä. Parhaat palat alueesta sijaitsevat reitin alussa ja lopussa, ja koska reitti tekee silmukan, voi ne  molemmat käydä kätevästi kiertämässä aloituspisteestä.

yosemiten kansallispuisto

yosemiten kansallispuisto

yosemiten kansallispuisto

yosemiten kansallispuisto

yosemiten kansallispuisto

Vaikka Yosemite oli tolkuttoman upea ilmestys, jotain jäin silti vielä kaipaamaan. Villinä virtaavien vesiputousten kääntöpuoli on se, että sulavaa lunta on vielä paljon, joten osa paikoista joihin olisin halunnut päästä olivat vielä lumipeiton vuoksi suljettuja. Suurin ja kaunein näistä on Glacier Point, josta aukeaa Yosemite Valleyn, ehkä koko puiston upeimmat maisemat. Tie Glacier Pointille aukeaa yleensä huhti-toukokuussa, tyypillisesti viimeistään toukokuun lopussa. Minä seikkailin Yosemitessa toukokuun alussa sormet ristissä toivoen että tie saataisiin aurattua kuntoon ajoissa, mutta niin vain kävi että tänä vuonna H-hetki koitti vasta viikkoa lähtöni jälkeen. 

Toinen kiinnostava reitti olisi ollut Tioga Road, joka mahdollistaa Yosemiteen saapumisen myös puiston itäpuolelta. Tien varrelta löytyy myös näköalapaikkoja joita olisin enemmän kuin mielelläni lähtenyt ihmettelemään. Tioga Road avataan tyypillisesti kuitenkin vielä myöhemmin, touko-kesäkuussa, joten sen avautumisesta oli toukokuun alussa turha edes haaveilla. 

Oikeastaan tämä kaikki tarkoittaa vain sitä että Yosemiteen on ehdottomasti päästävä vielä uudestaan, jäihän siellä vielä vaikka mitä näkemättä!

yosemiten kansallispuisto

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin perjantai, 15 marraskuun, 2019 at 08:57

    Yosemite taitaa tosiaan olla eri vuodenaikoina varsin erilainen. Voisin ajatella, että keväällä se on ehkä kaikkein kauneimmillaan, Harmi että muutama kuuluisimmista reiteistä ei ollut vielä auki!

    • Reply Anni | Rajatapaukset perjantai, 22 marraskuun, 2019 at 23:58

      Tarkoittaa vaan sitä että pakko mennä uudemman kerran!

    Leave a Reply