Suomen suurin matkablogiyhteisö
Eurooppa

Lepoa ja liikuntaa Slovenian Bohinj-järvellä

keskiviikko, 27 joulukuun, 2017

Kuten jo aiemmin Bled-järveä käsitellessä tuli todettua, päädyimme Villen kanssa majoittumaan Sloveniassa juuri Bohinj-järvelle, koska sen oli kehuttu olevan rauhallisempi ja vähemmän turistinen versio Bledistä. Ja sitähän se tosiaan oli. Toukokuun lopussa pääsimme nauttimaan upeasta aurinkoisesta säästä ja +25 asteen helteistä, mutta muita ihmisiä oli vain kourallinen. Viivyimme Bohinjilla neljä yötä, torstaista maanantaihin ja varsinkin viikonlopun ulkopuolella tuntui ajoittain kuin paikalla ei muita olisikaan.

Rauhallisuuteen toki vaikutti myös se että yövyimme lähimmä taajaman Ribčev Lazin ulkopuolella. Meidän tarkoituksiimme täydellinen majoitus löytyi leirikeskusmaisesta Pod Voglom hostellista. Sen yhteydessä nimittäin toimii Pac sports, joka järjestää monenmoista aktiviteettia alueella, myös sitä varjoliitoa jota hehkutinkin tuoreeltaan reissun jälkeen. Se oli helposti yksi koko reissun ja oikeastaan varmaan koko tämän vuoden huippukokemuksista!

Meidän hostellihuoneessa oli paikallisten leirikoululaisten tekemää taidetta!

Varjoliidon pariin lähdettiin heti ensimmäisenä päivänä Bohinjilla ja samalla pääsimme nauttimaan huikeista maisemista näköalapaikalta. Mikäli emme olisi muutenkin yläilmoissa roikkuneet niin olisimme varmasti suunnanneet Vogel-vuorelle näköaloja ihailemaan. Vogelin laskettelurinteitä palveleva gondolihissi vie nimittäin kesäaikaankin korkealle vuoren rinteelle ja näköalat ovat todella upeat. Lisää tästä voi lukea vaikkapa Unelmatrippi-blogista.

”keskusta” ja väkipaljous 😀

Hostellilta pystyi myös vuokraamaan fillareita. Bohinj-järven ympäri ei valitettavasti pääse pyöräilemään (kävelemään kylläkin), joten pyöräilimme vähän sinne tänne. Oli meillä kartta ja merkitty reittikin, mutta jotenkin onnistuimme kerta toisensa jälkeen eksymään pyöräilijöille merkityltä reitiltä. Juuri kun löysimme takaisin oikealle reitille pääsimme nauttimaan loputtoman pitkästä ylämäestä, joka kaiken lisäksi oli nyrkinkokoisten kivenmurikoiden peitossa, tehden pyöräilystä jokseenkin mahdotonta. Tarkoituksena oli vielä jatkaa katsomaan Savican vesiputousta, mutta olimme molemmat helteessä huhkimisesta niin poikki että loppupäivä vierähti virvokkeista ja järvimaisemista hostellilla nauttien.

Polje, poika, polje!

Tarkemmin ajateltuna jatkuva reitiltä eksyminen johtui ehkä siitä että silmät tapittivat maisemia eivät opaskylttejä!

Viimeisenä aktiviteettina halusin kokeilla raftingia eli koskenlaskua. Pääsin raftingin makuun muutama vuosi sitten Ayung-joella Balilla ja se oli niin hauskaa halusin ehdottomasti päästä puuhaan uudestaan.

Valitettavasti Bohinjilla “koskenlasku” ei ollut ihan niin sykähdyttävä kokemus kuin olin toivonut. Teimme ehkä pienen virheen siinä että valitsimme kaikista helpoimman retken, sillä varsinaista vauhdin hurmaa ei kyllä koettu. Bohinjilta laskeva Sava-joki virtasi niin hiljaa että useammankin kerran saimme nousta seisomaan ja irrotella pohjastaan kiinni jäänyttä paattia. Ville joutui melomaan jatkuvasti että pääsisimme eteenpäin edes kohtuullista vauhtia. Ei lienee yllättävää etten varsinaisesti saanut käännytettyä Villeä koskenlaskun ystäväksi. Näin jälkikäteen onkin helppo todeta että koskenlaskuun Triglavin kansallispuistossa olisi kannattanut ennemmin valita Soča-joki, josta ymmärtääkseni olisi löytynyt vähän enemmän vauhtia ja pärskeitä. No, ensi kerralla sitten!

Toinen meistä oli ehkä hitusen enemmän innoissaan kuin toinen

 

Sava-joen vesi oli upean kirkasta, mutta olisi sitä saanut olla hitusen enemmän

Osa aktiviteeteista oli siis paremmin onnistuineita kuin toiset, mutta Bohinj oli kokonaisuudessaan aivan uskomattoman kaunis ja ihana paikka johon palaisin mieluusti uudelleenkin. Alueella on loistavat mahdollisuudet monenlaiseen puuhaan, joko järjestettynä tai omatoimisesti. Toisaalta jos ei huvita, niin Bohinjilla voi vaan ottaa aivan rennosti ja nauttia upeista maisemista ja luonnonrauhasta. Tai voi tehdä niin kuin me ja ottaa sopivasti molempia!

Aiemmat Sloveniaan liittyvät kirjoitukset löytyvät blogin Slovenia-tagista.

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Heidi sunnuntai, 31 joulukuun, 2017 at 16:48

  Bohinj on ihana! Oltiin Sloveniassa 2007 ja sillon jo päätettiin jättää bled väliin turistien takia. Majotuttiin paikallisen naisen luokse bohinska bistrica kylässä, ihana alppi-henkinen kylä! Muitekin Slovenia oli upea ja tuolloin vielä halpa koska olivat juuri vasta siirtyneet euroihin.

  • Reply Anni | Rajatapaukset maanantai, 1 tammikuun, 2018 at 19:19

   Kuulostaa ihanalta! Ei Slovenia nytkään onneksi hirveän kallis maa ole, mutta hinnat ovat varmasti tulleet kymmenessä vuodessa ylöspäin, sillä eihän se varsinaisesti mikään erityisen halpakaan paikka ole. Mutta ehdottomasti hintansa väärti!

 • Reply Elina Marjaana Travel Blog maanantai, 1 tammikuun, 2018 at 15:14

  Ihania maisemia! Olin joitakin vuosia sitten Sloveniassa ja valitsin Bohinjin samasta syystä. En edes käynyt Bledillä, joten vertailupohjaa ei ole, mutta Bohinj ainakin vastasi kaikkiin odotuksiin ja oli oikein mahtava kohde. Harmi tosiaan, ettei pyörällä pääse koko järven ympäri, mekin päädyimme ajelemaan vähän ristiin rastiin. 🙂

  • Reply Anni | Rajatapaukset maanantai, 1 tammikuun, 2018 at 19:20

   Bledkin on tosi kaunis, mutta kyllä Bohinjin luonnonrauha voittaa! Jos olisi ollut enemmän aikaan niin olisin mieluusti kävellytkin järven ympäri, mutta ei nyt ehditty siihen olisi kuitenkin kulunut useampi tunti 🙂

 • Reply Anna-Katri / Adalmina's Adventures maanantai, 1 tammikuun, 2018 at 15:39

  Voi vitsit miten kauniita maisemia, kyllä tuolla on varmasti kelvannut ulkoilla! Ja tätä lukiessa tulikin mieleen, että vaikka paljon olen matkoilla uusia juttuja kokeillut, en ole koskaan kokeillut koskenlaskua – ehkäpä seuraavilla reissuilla täytyy tämäkin kokea! 🙂

  • Reply Anni | Rajatapaukset maanantai, 1 tammikuun, 2018 at 19:22

   Todellakin ja sattui vielä niin tajuttoman hyvä tuuri kelienkin kanssa. Olen vasta viime vuosina innostunut ulkoilmakativiteeteista kuten koskenlaskusta ja varjoliidosta, mutta suosittelen ehdottomasti, tosi hauskaa eikä vaadi mitään erityistaitoja! 🙂

 • Reply Mika / Lähtöportti keskiviikko, 3 tammikuun, 2018 at 13:18

  Todella houkuttelevia maisemia! Itse olen käynyt vain Bledillä, eikä sielläkään sattunut olemaan sinä päivänä mitenkään häiritsevää määrää turisteja. Uusi Slovenian-matka houkuttelee kovasti ja sitten voisin hyvinkin majoittua Bohinjin rannoille, sillä uskon että tämä järvi olisi kyllä mukavampi paikka jos tuolle seudulle jää yön yli. Ja tätä lukiessa kävi selväksi, että kannattaa varmasti jäädä moneksikin yöksi 🙂

  • Reply Anni | Rajatapaukset keskiviikko, 3 tammikuun, 2018 at 14:25

   Kyllä, ehdottomasti kannattaa jäädä yöksi tai useammaksi!
   Bledkin on kyllä vierailun arvoinen, sinulla on käynyt hyvä tuuri jos on ollut vähän vähemmän porukkaa liikkeellä 🙂

 • Reply Sandra / Terveiset päiväntasaajalta torstai, 4 tammikuun, 2018 at 19:21

  Tosi upeat maisemat! <3 Ollaan ensi kuussa lähdössä ajelemaan tuonne päin ja mietittiin josko pyörähtäisi nopeasti siinä Sloveniankin puolella 😀

  • Reply Anni | Rajatapaukset perjantai, 5 tammikuun, 2018 at 08:24

   No ehdottomasti käytte! Slovenia on aivan ihana ja niiiin kaunis!

 • Reply Anna K. lauantai, 6 tammikuun, 2018 at 18:12

  Sloveniasta mulla on sellainen mielikuva, että se on vihrein maa, missä olen ollut. Metsiä ja kumpuja ja niittyjä ja vielä joetkin vihreitä! Ja ne vuoret on upeat myös! Itse olen käynyt Bledissä, joka ei silloin ollut niin turistipaikka kuin nykyään. Bohinj näyttää upealta myös, menisin kyllä mielelläni.

  • Reply Anni | Rajatapaukset sunnuntai, 7 tammikuun, 2018 at 18:56

   Tuo on kyllä aivan totta, jo toukokuussa siellä vihersi joka paikassa enemmän kuin Suomessa kesällä konsanaan! Bledistäkin tykättiin vaikka siellä olikin porukkaa, voisin mennä sinnekin uudelleen 🙂

 • Reply Kaisa lauantai, 6 tammikuun, 2018 at 21:40

  Mies ehdotti Sloveniaa meidän häämatkakohteeksi, kun tykätään aktiivilomista ja se oli kuullut suosituksia Sloveniasta. Häämatkan kohde vielä päättämättä, mutta hyvältä tuo kuulostaa!

  • Reply Anni | Rajatapaukset sunnuntai, 7 tammikuun, 2018 at 18:52

   Komppaan tota ehdotusta! Slovenia on ihana kohde ja varsinkin juuri Triglavin kansallispuistosta löytyy jos jonkinlaista aktiviteettia!

  Leave a Reply