Suomen suurin matkablogiyhteisö
Pohjois-Amerikka

Käytännön vinkit Archesin kansallispuistoon

torstai, 10 lokakuun, 2019

Arches kansallispuiston parhaasta päiväpatikasta tulikin jo kirjoiteltua, mutta kansallispuistossa on toki paljon muutakin nähtävää ja sen näkemiseen liittyy myös muutama käytännön seikka joita ajattelin tällä kertaa avata. Puistossa ei valitettavasti ole käytössä minkäänlaisia yhteiskuljetuksia kuten vaikka Grand Canyonilla, Bryce Canyonilla ja Yosemitessa, vaan ainoa mahdollisuus Archesissa kulkemiseen on autolla. 

Saavu ajoissa

Tärkein vinkki Archesista nauttimiseen on saapua ajoissa paikalle. Puisto on suosituimmillaan maaliskuun ja lokakuun välissä. Talvella siis pääsee helpoimmalla, mutta muulloin jono puiston portilla alkaa muodostua jo aamukahdeksalta ja jatkuu samanlaisena monta tuntia. Suosituimpien kohteiden parkkipaikat myös pursuavat autoja 9-15 välillä. Itse ajelin portista suoraan sisään seitsemän aikaan aamulla ja pääsin parkkiin haluamalleni Devils Gardenin lähtöpaikalle.

Jos aikainen herääminen on mahdottomuus, toinen vaihtoehto on saapua reilusti iltapäivän puolella. Jonot portilla alkavat helpottaa kolmen neljän maissa ja siinä vaiheessa parkkipaikoillakin alkaa taas näkyä vapaita paikkoja. Kansallispuiston nettisivuilta löytyy tietoa siitä milloin puistossa on kovimmat kävijäpiikit ja myös kätevä webkameran joista voi reaaliajassa kurkata kuinka pitkä jono sisäänkäynnillä luikertelee sekä tarkemmat arviot kunkin parkkipaikan vilkkaimmista ajankohdista.

Varaudu säähän

Archesin kansallispuiston on aavikkoa ja lämpötila saattaa vuorokauden aikana vaihdella yli 20 astetta. Kesäkuukausina 35 astetta menee heittämällä rikki päivisin, joten kannattaa rajoittaa liikkumista aamuihin ja iltoihin.

Vierailimme Archesissa huhtikuun loppupuolella ja jo silloin liikuttiin hellelukemissa. Minähän tykkään kyllä lämpimästä, mutta varsinkin jos ulkoilee monta tuntia putkeen täytyy juotavaa ja suolaista evästä varata riittävästi mukaan. Puistossa on muutama vesipiste ja niitä kannattaa hyödyntää!

 

Missä kannattaa käydä

Minun ehdoton suosikkini puistossa oli Devil’s Garden, josta kirjoitinkin aiemmin. Devil’s Gardenin alueella ei ole pakko tehdä täyspitkää patikkaa vaan myös lyhyempi ja helpompi lenkki onnistuu. Tasaista ja leveää hiekkatietä pitkin pääsee näkemään alueen alkupuolella olevat kivikaaret, mukaan lukien kuuluisan Landscape kaaren.

Jos kaipaa pidempää reittiä, niin kokopitkän Devil’s Gardenin lisäksi toinen kiinnostava patikka kulkee Delicate archille. Itse kaarelle kulkee keskivaikea vajaan viiden kilometrin ja noin 2-3 tunnin reitti, joka on erityisen suosittu juuri ennen auringonlaskua. Jos mielii ihailla auringonlaskua Delicate archin luona niin otsalamppu ehdottomasti mukaan!
Huom! Näköalapaikalle kohti Delicate archia on oma lyhyt reittinsä, mutta sieltä on kaaren näkee melko kaukaa.

Jos aikaa on vain vähän tai polttava kesäsää tekee pidemmistä patikoista mahdottomia kannattaa ainakin käydä Windowsin alueella, jossa pystyy nopeastikin näkemään todella upeita maisemia. Sieltä löytyy pari lyhyttä ja helppoa reittiä jotka kiertämällä pääsee näkemään useita vaikuttavia ja massiivisia kivikaaria. Windowsin parkkipaikka on valitettavasti yksi murheenkryyni, tilaa on aivan liian vähän joten kannattaa saapua joko aikaisin tai myöhään.

Landscape arch

Delicate arch näköalapaikalta nähtynä. Huomaa pikkiriikkiset muurahaisihmiset!

Windowsin aluetta

Windowsin aluetta

Mihin aikaan liikkeellä onkaan ja mitä aikookaan tehdä niin tärkein vinkki on vierailla kansallispuiston virallisilla nettisivuilla. Sieltä löytyy kaikki se käytännön tieto mitä haluta voi: mm. alueen nähtävyydet, patikointireitit vaikeuden mukaan lajiteltuna, vesipisteiden sijainnit, liikennetilanne, turvallisuusvinkit ja tiedot kaikista poikkeustilanteista.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply