Suomen suurin matkablogiyhteisö
Eurooppa

Kanariako kammottava turistihelvetti? No ei ollut!

perjantai, 10 helmikuun, 2017

Myönnän, Kanaria ei ole mielessäni ikinä ollut mikään ihannekohde, enkä ole tainnut olla ennakkoluulojeni kanssa yksin. Aika monen muunkin mielessä Kanarialla on tupannut olla maine turistihelvettinä, jonka lomakylissä ei ole ripaustakaan autenttisesta kulttuurista. Tämä siitä huolimatta että Kanaria koostuu seitsemästä keskenään erilaisesta pääsaaresta ja saarien sisältäkin löytyy vielä vaikka mitä eroja!

Nyt palattuani juuri puolentoista viikon lomalta Teneriffalla ja La Gomeralla voin auliisti myöntää olleeni aivan liian ennakkoluuloinen. Matka oli todella onnistunut: sää oli lämmin, maisemat kauniit ja ruoka hyvää! Kirjoitan reissusta syväluotaavammin myöhemmin, mutta tässä alkupalaksi Kanarian reissun parhaimmistoa:

teneriffa

Luonnonpuistot

Sen verran tein taustatutkimusta, että näitä osasin jo odottaa etukäteen, enkä pettynyt! La Gomeran keskellä sijaitsee satumaisen kaunis Garajonayn kansallispuisto ja Teneriffan laella taas Espanjan korkeimman huipun Teiden mukaan nimetty kansallispuisto. Molemmat UNESCOn maailmanperintö kohteita, eikä syyttä.

Garajonay oli kosteaa ja sammaleista satumetsää, paitsi niiltä paikoin joissa puistossa 2012 riehunut metsäpalo oli tehnyt tuhojaan. Luonto kyllä palautuu, mutta hitaasti.

garajonay la gomera

Palaneiden puiden rungot erottuivat selvästi uusiutuneen aluskasvuston yläpuolella

garajonay la gomera

garajonay la gomera

Teiden puisto oli paikoittain kuin suomalaista mäntymetsää, kunnes nousimme riittävän ylös ja maisemat olivatkin kuin marsista: punertavaa hiekkaa ja kiveä hyvin niukalla kasvillisuudella. Keskellä kökötti tietysti itse Teide, jonka laelle (no, melkein laelle) pääsi matkaamaan köysiradalla.

teneriffa teide

teneriffa teide

Kylät ja kaupungit

Luontokokemusten lisäksi oli ilahduttavaa huomata että Teneriffakaan ei koostu pelkistä lomakylistä. Kävimme mm. Santa Cruzissa, La Lagunassa, Puerto de le Cruzissa ja La Orotavassa. Erityisesti pääkaupunki Santa Cruz tuntui ja näytti siltä että siellä liikkui pääasiassa ihan tavallisia teneriffalaisia ihmisiä! Ihmeellistä! 😀 La Laguna ja La Orotava hurmasivat vanhoilla kaupungeillaan ja Puerto de la Cruzkin oli onnistunut säilyttämään jonkinlaista särmikkyyttä vaikka turisteja olikin jo huomattavasti enemmän.

Todettakoon myös että vaikka La Gomeran Valle Gran Rey ja Teneriffan Los Gigantes olivatkin melko turistisia, olivat nekin melko miellyttäviä kohteita, ainakin 1-2 päivän yöpymisellä.

la laguna

La Lagunan värikkäitä taloja

puerto de la cruz

Katutaidetta Puerto de la Cruzissa

la orotava

La Orotavan viehättäviä puuparvekkeita

Ruoka

Tämä yllätti ehkä eniten! Suomibaarit ja -ravintolat mielessäni siintäen en todellakaan osannut odottaa että saisin Kanarialla aivan huippua ruokaa! Mutta niin siinä vain kävi.

Toki en väitä että olisimme saaneet pelkästään loistavaa ruokaa, niin hyvää tuuria ei liene käynyt vielä minkään sortin reissulla, mutta useammankin kerran saimme todella herkullista syötävää. Los Gigantesissa niin hyvää että palasimme samaan ravintolaan 6 tuntia myöhemmin syömään toistamiseen!

tapas

Hyväksi taktiikaksi osoittautui seurata Tripadvisorin suosituksia seudun parhaiten arvostelluista ravintoloista. Kannattaa vain muistaa katsoa enemmän kuin yksi paikka, muutamaankin kertaan jouduimme kääntymään ovelta pois kun mainostettu paikka ei ollutkaan auki kyseiseen aikaan tai kyseisenä päivänä (tai muuten vain!)

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply ananas2go lauantai, 11 helmikuun, 2017 at 07:55

  Voi kun ihana nähdä tämmöinen mielipide! Olen käynyt Lanzarotella ja Teneriffalla ja jäänyt haaveilemaan La Gomerasta, maailman korkeimpien pystysuorien kalllioiden katsomisesta maaltakäsin (laivaretki delfiinibongauksineen tehtiin), ja miksei vaikka saarihyppelystä… kuulostaa kyllä aika yltiöpäiseltä kiertä nuo kaikki seitsemän samalla reissulla, kun, kuten sanoit, yhdessäkin on tutkimista.

  Lanzaroten musta laavainen karuus, Teneriffa kaikkine ilmasto- ja kasvillisuusvyöhykkeineen melkein kuin maapallo pienoiskoossa, ja kaikki, mistä ei vileä tiedäkään…

  Minulla on pelkkiä hyviä ruokamuistoja vaikka yhden tyhmän suomiravintolarektenkin olen ensireissulla tehnyt (ymmärtämättä miksi sinne piti mennä mutta taisi kuulua silloisen matkaporukan järjestämään ohjelmaan).

  Opin muuten taannoin kahvilan baristalta, miksi sitä omaa costaricapakettia ei kannata ulkomaille raahata: täällä myydyt kahvit on jauhettu niin, että täkäläinen vesi tulee viidessä minuutissa läpi ja kahvista suodattuu sopivaa. Kun eri maissa veden kovuus aihtelee, tulos ei tutuistakaan puruista ole samanlainen. En ollut tiennyt!

  Luen mielelläni lisää tarinoita. Luonnoksissa on juttu Miksi puhun Teneriffan puolesta. Pitäisikölhän ihan kaivaa se esiin nyt kun Kanaria-keskustelu on blogeissa virinnyt? Voisi olla sopiva #ThrowbackThursday-aihe.

  • Reply Anni | Rajatapaukset lauantai, 11 helmikuun, 2017 at 20:07

   Muakin kyllä ehdottomasti kiinnostaisi muutkin Kanarian saaret, ehkä erityisesti La Palma ja El Hierro. Lanzaroten vulkaaniset maisematkin kyllä kiehtoisi.

   Mua on aina vähän ihmetyttänyt ihmiset jotka raahaa kotimaasta omat ruoat lomalle (okei, salmiakki on omassa tapauksessani poikkeus). Kaverini myöskin kehui kovasti, että Kanarialla oli hänen mielestään varsin oivallista kahvia!

   Aion ehdottomasti kirjoitella lisää tuosta reissusta, varsinkin molempien saarien luonnosta <3
   Ehdottomasti lisää tietoisuutta Kanarian paremmista puolista kehiin!

 • Reply Sonja | FIFTYFIFTY lauantai, 11 helmikuun, 2017 at 17:50

  Mä oon myös joutunut perumaan pahat puheeni Kanariansaarista. 🙂 Neljä vuotta sitten viikko Gran Canarialla muutti mun käsitykset täysin! https://www.rantapallo.fi/fiftyfifty/2016/06/07/kanariansaaria-haukkuu-vain-jos-ei-ole-kaynyt-siella/
  Luulen että kesäisin siellä voisi olla vähän liian turistimeininki, mutta tammikuussa ei ollut ollenkaan paha. Menisin ihan mielellään uudestaan Kanariansaarille, eri mestaan kuin viimeksi tietty.

  • Reply Anni | Rajatapaukset lauantai, 11 helmikuun, 2017 at 20:10

   Ei varmaan olla ainoita saman herätyksen kokeneita! Tokihan Kanarialla voi kokea juuri niin kliseisen loman kun haluaa jos vain hakeutuu ”pahimpiin” rantakohteisiin, mutta liian vähän olen kuullut siitä vaihtoehtoisesta Kanariasta, kauniista luonnosta ja ihanista pikkukylistä ja kaupungeista.

   Voisin myös mennä uudestaan, veikkaan että kaikilta saarilta löytyisi joitain paikkoja jossa voisin viettää lomani aivan tyytyväisenä 🙂

  Leave a Reply