Suomen suurin matkablogiyhteisö
Eurooppa

Islannin road trip, päivä 6: Akureyri & Myvatn

maanantai, 21 marraskuun, 2016

Road tripin kuudes ja toiseksi viimeinen päivä sarasti varhain airbnb majoituksessa Akureyrin keskustan liepeillä. Päivän suunnitelmana oli tutkia hieman Islannin toiseksi suurinta eli huikean 18 000 ihmisen kaupunkia, suunnata sen jälkeen vielä Myvatnin alueelle ja ajaa illaksi 300 kilometrin päähän Hvammstangin pikkukylään.

Päivän ensimmäinen haaste oli aamupalan metsästäminen Akureyrin keskustasta. Löysimme muutamankin ihastuttavan näköisen kahvilan, mutta hintataso oli sen verran suolainen, että päädyimme leipomoon mussuttamaan hitusen halvempaa voileipää ja pullaa.

Emme pyörineet Akureyrissä kovin pitkään, mutta se vaikutti kokoonsa nähden hyvinkin eläväiseltä. Akureyri sijaitsee viehättävällä paikalla lahden poukamassa, molemmin puolin vuorimaisemien reunustamana. Parasta kaupungissa ovat sievät värikkäät omakotitalot ja paikoitellen esiin pilkahtelevat seinämuraalit.

akureyri islanti

akureyri islanti

akureyri islanti

Kyllä näissä maisemissa ihan mielellään asustelisi!

akureyri islanti

akureyri islanti

Kävimme Akureyrissä myös paikallisessa kasvitieteelliesssä puistossa, Lystigarðurissa, joka on kaupungin teemaan sopien pieni ja sievä. Jos puisto sijaitsisi Tampereella, se olisi varmasti yksi kantapaikkojani.

akureyri islanti

Jos olisimme saapuneet ensimmäisenä päivänä suoraan Akureyriin se olisi varmasti tehnyt suuremman vaikutuksen. Nyt olimme kuitenkin nähneet jo niin paljon kaikkea uskomattoman kaunista että taso oli nostettu huikean korkealle. Islanti oli hemmotellut meidät pilalle, eikä mikään ihan tavallinen vuorimaisema enää riittänyt tyydyttämään loputonta maisemahimoa!

Akureyristä tie vei takaisin Myvatnin alueelle, jossa päätimme käydä ihmettelemässä Myvatn järven rannoille ripoteltuja pseudokraatereita. Olin jo etukäteen lukenut Myvatnin ötökkäpopulaatiosta ja tiesin odottaa kirottuja piinaajia. Jotain lienee kertoo myös Myvatn järven nimi, jossa My=öttiäinen, vatn=vesi. Ja toden totta! Kun astuimme autosta ulos, niin päällemme puski välittömästi tuhatpäinen lauma pikkukärpäsiä. Myöhemmin kuulin että ötökät parveilevat järven ympärillä pääasiassa muutamana viikkona elokuussa. Miten onnekasta että satuimme siis juuri oikeaan aikaan paikalle!

myvatn islanti

myvatn islanti

Alue oli mukavan näköinen, mutta edellä mainittujen öttiäisten vuoksi vartin reipas kävely riitti tämän maiseman ihasteluun.


Seuraavana vuorossa oli yksi Suomesta asti odottamiani kokemuksia. Olin nimittäin varannut paikan pari tunnin ratsastusretkelle. Tein Saltvík hevostallille varauksen jo Suomessa, mutta ainakaan elokuun lopussa ei retkillä ruuhkaa ollut ja samanakin päivänä olisi vielä päässyt mukaan. Villen mielestä hevoset ovat karmivia, joten hän ja Hyndis tekivät omia löytöretkiään sillä välin kun minä ja heppani töltättiin menemään.

En kyllä itsekään varsinaisesti ole mikään heppatyttö, mutta jos kerran elämässä ratsastusta kokeilee, niin pienet ja söpöt islanninhevoset ainakin vaikuttivat turvallisemmilta vaihtoehdoilta. Lisäksi tunnilla jolle osallistuin ei vaadittu lainkaan kokemusta taikka taitoja. Ohjaaja kulki jonon ensimmäisenä ja muut hevoset oli selvästi hyvin koulutettu kulkemaan nätisti jonossa ohjaajan perässä. Hevoseni tuskin olisi tehnyt mitään toisin vaikka kuinka olisin innostunut ohjaksissa pätemään.

islanti hevoset myvatn

Puolivälissä matkaa pidettiin kuvaustauko ja minähän en meinannut saada pidettyä heppaani hetkeäkään paikallaan. Ei epäilystäkään siitä kumpi meistä oli pomo!

Puolivälissä matkaa pidettiin kuvaustauko ja minähän en meinannut saada pidettyä heppaani hetkeäkään paikallaan. Ei epäilystäkään siitä kumpi meistä oli pomo!

Noin kahden tunnin ratsastus kustansi 9500 kruunua, eli noin 74 euroa sen hetkisen vaihtokurssin mukaan. Ei siis mitään ihan halpaa huvia, mutta toisaalta, jos kerran elämässään ratsastaa, niin ehkä hinta ei siihen suhteutettuna tunnu enää niin kovalta.

Heppailun jälkeen olikin aika lähteä kohti seuraavan yön majapaikkaa, matkaa Hvammstangiin olisi nelisen tuntia ja toiveena olisi kerrankin ehtiä perille ennen pimeää ja levätä kunnolla ennen viimeisen päivän koitoksia. Sen verran maltoimme matkalla pysähtyä, että kävimme ihmettelemässä Goðafoss vesiputousta, josta olimme jo hurautelleet muutamaan kertaa ohitse. Oli pysähtymisen arvoinen!

godafoss islanti

godafoss islanti

Hvammstangista olimme varanneet Airbnb:n kautta huoneen islantilaisen Ingvarin omin käsin rakentamasta talosta. Se sijaitsi ihanan rauhallisella paikalla lahden poukamassa ja ehdimme paikalle juuri parahiksi ihastelemaan auringonlaskua.

hvammstangi

 

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Maarit Johanna tiistai, 22 marraskuun, 2016 at 17:13

    Olipa ihanan aurinkoisia otoksia Akureyrista! Kasvitieteellinen oli minun lempparipaikka siellä asuessani ja asuinkin melkein naapurissa. Sinne oli mukava mennä purkamaan ajatuksia ja kuuntelemaan lintujen sirkutusta. Onhan siellä nyt muutenkin aika mielettömät maisemat ^^

  • Reply Anni | Rajatapaukset keskiviikko, 23 marraskuun, 2016 at 19:19

    Kiitos! Tuohon mennessä reissua oltiin nähty niin paljon kaikkea upeaa että Akureyri jäi vähän taka-alalle, mutta näin jälkikäteen muistellessa ja kuvia katsellessa täytyy todeta että voisin kyllä varmasti asua tuolla hyvin tyytyväisenä, siellä tuntui olevan juuri sopivasti kaikkea! 🙂

  • Leave a Reply