Suomen suurin matkablogiyhteisö
Instagram Travel Thursday

IGTT: Katutaiteen perässä kotona ja maailmalla

torstai, elokuu 3, 2017

Katutaide on viime vuosina nostanut kovasti profiiliaan ja alkaa yleistyä katukuvassa myös Suomessa. Valitettavasti tuntuu siltä että moni silti edelleen ajattelee katutaiteen olevan luvattomasti tehtyjä töhryjä. Kyllähän niitä spray-pullolla sohaistuja sotkujakin näkee, mutta ei se mitään katutaidetta ole vaan typerää ja tuomittavaa kaupunkikuvan tuhoamista. Aivan eri asia on taidolla tehdyt muraalit, oivaltavat graffititeokset tai vaikkapa söpöt neulegraffitit. Omasta mielestäni katutaide toimii erinomaisena piristysruiskeena katukuvalle ja yritän aina kaupunkilomien yhteydessä selvittää löytyisikö kohteesta paikkoja paikallisten teosten ihailuun.

Onneksi monet kaupungit ovat ymmärtäneet katutaiteen positiivisen vaikutuksen ja nykyään taidetta tehdään luvallisesti ja jopa pyynnöstä. Ilahtuneena luin mm. Mixity Wall tapahtumasta, jossa maailmankuulut artistit tekevät kahdeksan brysseliläisen talon seinään upeat muraaliteokset. Näitä pääsemme syyskuussa Villen kanssa ihmettelemään!

 

 

Katutaidetta Koto-Tampereella…

Tampereen keskusta-alueella törmää hyvin vähän katutaiteeseen. Siitä yksinkertaisesta syystä että sille ei juuri ole paikkoja tarjolla. Valoviikkojen yhteydessä sentään monen keskustan talon seinään heijastetaan valoteoksia, mutta katutaiteesta nauttisi mieluusti enemmän myös kesäaikaan. Viime IGTT:ssä hehkuttamani Finlayson art area on erinomainen esimerkki siitä millaisen piristysruiskeen muutama purkki maalia voi tuoda katukuvaan!

Viime vuodesta Tampereellakin on alkanut puhaltaa uudet tuulet, siillä 2016 Lielahden vanhalla tehdasalueella, eli Hiedanrannassa järjestettiin ensimmäinen Spraycankontrol-tapahtuma. Graffitiartistit ympäri maailmaa värittivät vanhaa tehdasmiljöötä upean mielikuvituksekkailla töillä! Sama toistui tänä vuonna ja nyt Hiedanrannassa on vielä enemmän ihailtavaa!

 

 

Teokset ovat ulkoalueilla joihin pääsee vapaasti kiertelemään. Erityisen hyvä mahdollisuus teosten ihailuun on esimerkiksi 19.8. jolloin kaupan päälle pääsee osallistumaan alueella järjestettäviin Hiedanrannan puutarhajuhliin!

…ja Maailmalla

Joidenkin kaupunkien kohdalla, kuten Berliini ja Barcelona, katutaidetta ei tarvitse juuri etsiä vaan sitä loikkii silmille tämän tästäkin kaupungilla kulkiessa. Joidenkin paikkojen kohdalla joutuu taas näkemään vähän enemmän vaivaa mikäli katutaidetta mielii nähdä. Jos hotspotteja haluaa etukäteen etsiä, googlettelemalla pääsee usein hyvään alkuun. Olen myös todennut Like A Local -sivuston sellaiseksi josta löytyy kohtuullisen hyvin tällaisia vaihtoehtonähtävyyksiä. Lisäksi esimerkiksi Googlelta löytyy katutaide projekti. Sen kartta on laaja vaikkei tietenkään kaikenkattava. Parhaat löydöt saattaa joka tapauksessa tehdä sattumalta päämäärättömästi kaduilla harhaillessaan!

Tässä muutamia löytöjä maailmalta:

Teneriffa

Santa Cruzista löytyi sympaattisia neulegraffiteja ja Puerto de la Cruzista puolestaan todella taidokkaita muraaleja. Puertossa oli myös kadulla kaupungin pystyttämä infokyltti josta näki teosten sijainnit. Siitä erityistä plussaa!

Barcelona

Barcelonassa katutaidetta ei tarvinnut etsiä, sitä tuli tämän tästäkin vastaan. Nämä upeat teokset löytyivät sattumalta. Tarkemman sijainnin olenkin jo paljastanut erillisessä jutussa Barcelonan katutaiteesta!

Ljubljana

Ljubljanassa varsinkin Metelkovan alue oli oikea katutaiteen Mekka, mutta myös keskustan puolelta löytyi tärppejä. Suosikkini oli tuo sukeltajajäbä, jossa on nokkelasti hyödynnetty seinästä törröttävää putkea 😀

Zagreb

Zagrebista löytyy ihan oma graffitipuisto. Graffitiseinäkin on ollut, mutta siitä kysellessä hostellin henkilökunta kertoi ilkeän pormestarin pistäneen sille lopun. Nyyh.

Arezzo & Firenze

Toscana ja katutaide ei taida olla ihan kaikista ilmeisin assosiaatio? Ei teoksia kyllä hirveästi näkynytkään, mutta nuo Firenzestä löytyneet Clet Abrahamin teokset kyllä vetivät suun hymyyn.

Berliini

Jos Toscanan kohdalla ei tule ajateltua katutaidetta, niin Berliinin tapauksessa se on varmaan yksi ensimmäisistä assosiaatioista. East side gallery, eli kauttaaltaan teoksien peitossa oleva vanha muurinpätkä, on yksi Berliinin suosituimmista nähtävyyksistä. Valitsemani kuvat ovat kuitenkin keskustan ulkopuolelta, Teufelsbergin hylätyltä vakoiluasemalta, joka on erittäin suositeltava kohde graffititaiteen ja rappioromantiikan ystäville.

Reykjavik

Niin pieneksi kaupungiksi Reykjavikista löytyi suuri määrä todella hienoja ja taidokkaita muraaleja. Joidenkin teosten sijainteja on mainittu Mondon Islanti-oppaassa, tosin sen uusin painos on vuodelta 2013, joten ajantasaisempaa tietoa saattaa löytyä googlaamalla. (Tai ehkä siitä Satu Rämön uudesta syksyllä ilmestyvästä Tripsteri-oppaasta)

 

 

 

Tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka järjestäjinä toimivat Travellover, Vagabonda ja Skimbaco

Minut puolestaan löytää instasta nimimerkillä aman0n.

 

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Terhi | VAGABONDA torstai, elokuu 3, 2017 at 11:47

  Hauska postaus! Katutaidetta ja etenkin taidolla tehtyjä seinämaalauksia on kiva bongailla reissussa. Reykjavikista ei heti tulisi mieleen muraalit, mutta Islanti taitaakin olla kaikin puolin mielenkiintoinen ja yllätyksiä täynnä oleva maa 🙂

  • Reply Anni | Rajatapaukset perjantai, elokuu 4, 2017 at 10:50

   Niinpä, ne ainakin piristää mua aina hirveästi. Ja varsinkin kun useimmiten tulevat vastaan ilahduttavina pikku yllätyksinä! 🙂

 • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa torstai, elokuu 3, 2017 at 21:14

  Haa, mäkin kirjoittelin alkuvuodesta IGTT-postauksen samasta aiheesta 😀 https://www.rantapallo.fi/kerranpoistuinkotoa/2017/02/02/igtt-varia-kaupunkikuvaan-parhaat-katutaideloytoni/ Mutta katutaide saa mut kyllä aina iloiseksi. Ja nimenomaan ne kunnolliset taideteokset, ei mitkään tuhrut. Tuo Hiedanranta on nyt kyllä pakko saada tungettua jonnekin väliin, harmi vaan etten ainakaan pääse tuolloin 19.8. :<

  • Reply Anni | Rajatapaukset perjantai, elokuu 4, 2017 at 10:59

   Kappas, ollaan oltu hyvin samanlaisissa fiiliksissä! 😀 Mutta eipä siinä, katutaiteesta mieluusti näkeekin hehkutusta, se tuppaa olemaan sellainen aihe jonka perinteisen matkaoppaat skippaavat lähes kokonaan.

   Ja todellakin sinne Hiedanrantaan, nainen! Siellä on aivan tajuttoman hienoja teoksia. Täytyy itsekin käydä vielä uudemman kerran, viime viikolla kun kävi niin monet uudet graffitit oli vielä kesken. Parasta on että sinne alueelle pääsee ihan milloin vaan! 🙂

 • Reply Travelloverin Annika sunnuntai, elokuu 6, 2017 at 23:03

  Katutaide on saanut minutkin pauloihinsa. Tänä kesänä kuljin sen perässä parissakin kaupungissa Malesiassa, ja toiseen päätin mennä vain sen takia, että olin lukenut sen katutaiteesta. Minuakin puhuttelevat sellaiset työt, joissa on käytetty jotain olemassaolevaa hyödyksi, vaikka jotain juuri putkia, ikkunoita tms. George Townissa Penangilla töihin on liitetty esineitä, vaikkapa fillari. Tällainen kolmiulotteisuus, vaikka ei olekaan samalla tavalla ”aitoa”, on myös mukava lisä.

  • Reply Anni | Rajatapaukset tiistai, elokuu 8, 2017 at 08:47

   Tuo onkin kiinnostavaa, olen itse törmännyt katutaiteeseen paljon enemmän Euroopassa kuin Aasiassa. Toki olen kyllä matkustanutkin Euroopassa enemmän. En tiedä onko katutaide vähemmän suosiossa Aasiassa vai enkö ole vain osannut katsella oikeista paikoista 🙂

 • Reply Sini / Sini matkakuumeessa lauantai, elokuu 19, 2017 at 10:18

  sinimatkakuumeessa.blogspot.fi/2017/06/minun-myyrmaki.html <– tuossa katutaidetta Vantaan Myyrmäestä, jossa ennen asuin. Lähden Brysseliin maanantaina bongaamaan mm sarjakuvaseiniä. Oon valmiiksi aika fiimiksissä.

  • Reply Anni | Rajatapaukset maanantai, elokuu 21, 2017 at 13:10

   Toi on kyllä niin ilahduttavaa että Suomessakin alkaa näkyä taidokasta katutaidetta! Piristää niin paljon varsinkin ankeita betonilähiöitä 😀

   Odotan kanssa innolla Brysselin sarjakuvamuraaleja, meillä odotusta vielä pari viikkoa!

  Leave a Reply