Suomen suurin matkablogiyhteisö
Suomi Finland

Helsingin uusi upea keskustakirjasto Oodi

perjantai, 25 tammikuun, 2019

Pitkään ja hartaasti suunniteltu ja rakennettu Helsingin uusi keskustakirjasto Oodi on ehtinyt olla avoinna kohta kaksi kuukautta ja se on otettu vastaan aikamoisen yleisörynnistyksen voimin. Itsenäisyyspäivän yhteydessä vietettyinä avajaispäivinä 5-6.12. Oodiin tutustui peräti 55 000 kävijää ja senkin jälkeen kävijöitä on riittänyt yli 10 000 ihmisen päivätahtia.

Minun kirjastoammattillisessa somekuplassani Oodista on meuhkattu niin tehokkaasti että epäilin jo olevani lähipiirini ainoa ihminen joka ei vielä vierailulle ole ehtinyt. Innostus olikin valtava kun tiesin vihdoin pääseväni itse näkemään millainen on Suomen odotetuin kirjasto!

Kun aikana ennen rakentamisen aloittamista näin ensimmäisen havainnevideon siitä millainen Oodi tulisi olemaan meinasin liikuttua ihan kyyneliin asti, koska tuntui vain niin huikealta että juuri kirjastoille oltiin saamassa noin kaunis ja vaikuttava rakennus, aivan Helsingin keskustaan. Eikä Oodi tuottanut pettymystä. Olin nähnyt rakennuksesta etukäteen valtavasti kuvia ja lukenut ja kuullut suunnitelmista moneen otteeseen, joten mikään ei varsinaisesti päässyt yllättämään, mutta ei se uuden keskustakirjaston hienoutta himmentänyt.

Ehkä tämä on se fiilis jota teknonörtit kokevat kun Apple julkistaa jonkun uuden älyhärpättimen. Siinä se nyt oli silmieni edessä: kirjastojen uusi lippulaivamalli!

keskustakirjasto oodi helsinki

Oodissa on kolme kerrosta, jotka poikkeavat toisistaan palvelujen ja luonteensa osalta. Kirjastojen tilojen suunnittelussa klassinen ongelma on se että kirjaston käyttäjillä on monenlaisia tarpeita ja niihin kaikkiin vastaaminen yhden rakennuksen sisällä ei ole ihan yksinkertaista. Asiakkaat nimittäin haluavat tapahtumia, mutta myös hiljaista tilaa työskentelyyn ja lukemiseen. Ja kahviakin olisi hyvä jostain saada! Pitää olla tilaa lukea rauhassa sanomalehteä, tilaa jossa lapset saavat olla lapsia ja erikokoisille ryhmille tiloja kokoontua omalla porukallaan. Ja kaiken tämän pitäisi tietysti tapahtua sulassa sovussa keskenään.

1. kerros

Ensimmäinen kerroksen teemana ovat kohtaamiset ja tapahtumat. Pääovista astutaan sisään vilkkaaseen aulaan ja ensivaikutelma on se että ihmiset todella ovat ottaneet Oodin omakseen. Perjantai-iltapäivällä aula ei ollut varsinaisesti ruuhkainen, mutta erittäin eläväinen se on.

Ensimmäisestä kerroksesta löytyy kaikki Oodin isoimmat kokoontumistilat, kahvila-ravintola, kaupunkisuunnitteluun osallistava Brygga sekä EU:n oma infopiste. Uutta kerroksessa on juuri tammikuussa aloittanut elokuvateatteri Kino Regina.

Bryggassa sai antaa ehdotuksia kaupungin kehittämiseen. En voi itse ottaa kunniaa tästä ideasta.

2. kerros

Toisessa kerroksessa keskitytään kokoontumiseen, yhdessä tekemiseen, oppimiseen ja harrastamiseen. Tätä varten kerroksesta löytyy monenlaista oleskelutilaa, osa meluisempaa, osa hiljaista, osa vapaasti käytettävissä, osa varattavia. Osassa tiloista on myös erikoisvarusteluja, esim. pelitilat, erilaiset studiot ja myös keittiö yhdessä oppimistiloista.

Lähestulkoon kerroksen keskellä sijaitsee Oodin Kaupunkiverstas, josta löytyy mm. 3D-tulostimia, laserleikkuri, tarratulostin, lämpöprässi, ompelukoneita, saumureita ja rintanappikoneita. Kaupunkiverstaan ideana on tarjota käyttöön työtiloja, koneita ja laitteita joita kaikkien ei ole järkevää tai mahdollistaa itse omistaa. Käyttö on joko täysin ilmaista tai siitä peritään pieni tarvikemaksu. Eikö kuulostakin aika mahtavalta! Tällaista toimintaa on toki ollut sekä Helsingissä että muidenkin kaupunkien kirjastoissa jo joitain vuosia, mutta veikkaan että nämä kirjastopalvelut tulevat aika monelle kävijöille aivan uutena.

Toisen kerroksen tiloja avattiin aivan 2018 vuoden lopussa, mutta aivan kaikki niistä eivät vielä olleet auki tammikuun loppupuolella. Kaikissa avatuissa tiloissa tuntui riittävän porukkaa, enkä yhtään ihmettele. Ilmaisille kokoontumistiloille aivan kaupungin ytimessä riittää aivan taatusti kysyntää. Toisen kerroksen tiloja (ja itseasiassa kaikkia muitakin) voi tutkia ja varailla kirjaston varaamo-palvelusta.

Suosikkipaikkani toisen kerroksen perällä oli tämä viherseinä ja siihen sopivat vinkeät tuolit

3. kerros: Kirjataivas!

Olen kuollut ja noussut taivaaseen! Nimittäin kirjataivaaseen!

No ehkei nyt sentään ihan, mutta kyllä Oodin ylin kerros on todella näyttävä. Kauniisti valaistut kirjahyllyrivit avarassa valoisassa salissa saa sydämet piirtymään linsseihini. Katon pehmeät pyöreät muodot muistuttavat pilvitaivasta ja lattia kohoaa tilan molemmissa päissä luoden täydellisiä näköalapaikkoja taivasmaisemaan.

Toisesta päästä pitkulaista salia löytyy lasten osasto, johon kuuluu leikkitila, satuhuone ja tapahtumatila. Lasten maailma on ympäröity hauskankaltevilla seinillä, joka näyttää hienolta, mutta saattaa kutsua aika vaarallisiin liukumäkileikkeihin. Jotain tämän tyylistä oli selvästi havaittukin, koska pariinkin kohtaan lasten puolella oli kaiteeseen kiinnitetty varoitusnauhaa ja kieltokylttejä. Itse asiassa juuri tätä kirjoittaessani törmäsin Tamperelaisen artikkeliin samasta aiheesta.

Vastakkaisesta päädystä löytyy rappusin ja rampein korotettu alue, josta pääsee ihailemaan kansalaistorille ja eduskuntatalolle päin aukeavaa maisemaa. Ylimmän kerroksen seinät ovat lähes kauttaaltaan lasia ja luonnonvaloa on miellyttävän paljon. Lasiseiniin on tehty alaspäin harvenevaa valkoista pilkkuprinttiä jonka on tarkoitus suojata liialta auringonpaahteelta. Seinän yläosissa ne luovat sumumaisen vaikutelman.

Keskeltä salia löytyy kirjahyllymeren lisäksi kahvila ja valitettavasti näin talviaikaan kiinni ollut parveke kansalaistorin suuntaan. Täytyy selvästi tulla vierailulle uudelleen viimeistään keväällä jotta pääsen näkemään ulkotilatkin koko loistossaan!

Suosikkini Oodissa

Muutaman asian haluan nostaa Oodista esille ihan erityisinä henkilökohtaisina suosikkeinani. Ensimmäinen niistä on rakennuksen upea arkkitehtuuri. Kyse on ihan puhtaasti omasta esteettisestä viehtymyksestäni, mutta minusta Oodi on arkkitehtonisesti todella vaikuttava ilmestys.

Pidän julkisivun kaarevista pinnoista, massiivisista lasiseinistä jotka tuovat valoa ja samalla paljastavat kutsuvasti mitä kaikkea sisällä puuhaillaankaan. Julkisivun vaaleat puuelementit toistuvat lattioissa ja toisen kerroksen palkeissa ja kontrastina on varsinkin toisessa kerroksessa paljon tummia värejä. Lasi ja puu sekä tumman ja vaalean voimakkaat kontrastit ovat aika tyypillisiä modernissa skandinaavisessa arkkitehtuurissa, mutta kyllä ne näyttävätkin pirun hyviltä!

Yksittäinen suosikkiosani rakennuksessa ovat jykevät, tummat kierreportaat. Portaat itsessään ovat jo vaikuttava visuaalinen elementti, mutta minulle se varsinainen juttu oli portaisiin sijoittuva Otto Karvosen taideteos “Omistuskirjoitus”. Portaiden sisäseinään on maalattu 381 eri sanaa jotka on kerätty kirjaston verkkosivuilla vastauksena kysymykseen: “Kenelle kirjasto tulisi omistaa?” Lyhyt vastaus on kaikille, pidemmän vastauksen voi lukea rappusissa kulkiessaan.

Olen kirjastoihminen ja intohimoinen lukija, joten ei liene yllätys että suosikkiosuuteni Oodissa on kirjataivas. Kirjataivaassa suosikkini puolestaan oli sateenkaarihylly! Se on siis hylly johon on kerätty seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä käsittelevää kirjallisuutta, joka muuten hukkuisi kokoelman syövereihin. Mikään Oodin uutuus kyseessä ei ole, ensimmäinen sateenkaarihylly avattiin Kallion kirjastossa vuonna 2015. Koska Oodi on niin korkean profiilin kirjasto, niin pidän erityisen tärkeänä sitä että juuri siellä välitetään sateenkaarihyllyn myötä kirjastoille kuuluvaa sanomaa tasa-arvosta, moninaisuudesta ja syrjinnän vastustamisesta. Ja sainpa samalla myös pari hyvää kirjavinkkiä!

Samaan teemaan liittyen olin erittäin ilahtunut kuullessani ja nähdessäni Oodissa olevan kauttaaltaan vain unisex-vessoja. Jos ei ole ikinä joutunut julkisissa tiloissa asioidessaan miettimään kumpaa vessaa voi tai uskaltaa käyttää niin sukupuolineutraalit wc-tilat eivät välttämättä tunnu hirveän tärkeältä asialta. Huolimatta siitä miten sukupuolensa kokee on oltava mahdollisuus viettää kirjastossa vaikka koko päivä ilman huolta niinkin triviaalista asiasta kuin missä pääsee käymään vessassa. Tämä ei julkisissa tiloissa valitettavasti ole mikään itsestäänselvyys ja juuri siksi Oodin unisex-vessat ovat loistava juttu. Kirjastolakia lainatakseni: “yleisen kirjaston tulee olla kaikkien käytettävissä ja saavutettavissa”.

Ei mitään niin hyvää ettei jotain huonoakin

Vaikka antaisinkin Oodille monella saralla täydet pisteet niin yhden pettymyksen se kuitenkin tuottaa. Kirjasto ilman kirjoja ei ole kirjasto laisinkaan ja vaikka Oodissa on toki kirjoja, niin kyllä niitä on melko vaatimaton kokoelma. Enkä nyt edes tarkoita YLEnkin uutisoimaa hyllyjen tyhjyyttä, joka oli kyllä minunkin vierailu aikaan havaittavissa, varsinkin lasten puolella. Juttelin yhden työntekijän kanssa siitä että täydennyksiä hyllyihin on jo pyydetty ja saatukin muista Helsingin kirjastoista ja tilanne varmasti tasoittuu aikanaan.

Minun ongelmani on enemmänkin se että näin hienossa, uudessa kirjastossa on alkujaankin varsin pieni kokoelma. Oodin 100 000 kappaletta kirjaa, peliä, elokuvaa, lehteä ja muuta lainattavaa aineistoa saattaa kuulostaa paljolta, mutta esimerkiksi Tampereen pääkirjasto Metson kokoelmassa on noin 475 000 nidettä vaikka kyseessä on melkein kolme kertaa pienempi kaupunki.

Tätä epäsuhtaa toki selittää se että Oodi ei ole pääkirjasto. Helsingin pääkirjasto ja sen mittava kirjakokoelma sijaitsee edelleen Pasilassa. Veikkaan että aika moni kuitenkin mieltää keskuskirjaston pääkirjastoksi ja kenties pettyy kirjavalikoimaan. Kokoelman pienuutta on puolusteltu sillä että kaikilla Helmetin asiakkailla on mahdollisuus tehdä varauksia mihin tahansa toimipisteeseen 3,5 miljoonan niteen valikoimasta ja sitä mahdollisuutta totta kai kannattaakin käyttää. Mutta fakta on myös se että sitä et voi varata minkä olemassaolosta et tiedä ja parhaat löydöt syntyvät usein kirjahyllyillä satunnaisesti harhaillessa.

Helsingin uusi keskustakirjasto on aivan uskomaton saavutus. Kerrankin yhteinen hyvä menee rahanpalvonnan edelle! Kirjastolaisena ja ihmisenä olen älyttömän onnellinen että kirjastoihin ja niiden edustamiin arvoihin panostetaan näin mittavasti ja näyttävästi.

Kaiken sen hyödyn ja ilon lisäksi jota Oodi tarjoaa käyttäjilleen uskoisin että uusi keskustakirjasto on myös omiaan nostamaan kirjastojen profiilia ja paljastamaan myös suurelle yleisölle kuinka älyttömän mahtavia palveluja nykyaikaiset kirjastot tarjoavat. Vähän niin kuin todella tyylikäs valtava mainostaulu kirjastoille Helsingin keskustan paraatipaikalla!

Blogia voi seurata myös Facebookissa ja Instagramissa!

You Might Also Like

34 Comments

 • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa perjantai, 25 tammikuun, 2019 at 18:29

  Pakko heti kommentoida tätä. Mähän tosiaan pääsin ensimmäiselle Oodi-retkelle nyt keskiviikkona ja kirjastosta jäi vähän ristiriitainen ja hämmentynyt olo. Itse rakennus on todella upea, sitä en kiistä, ja on hienoa, että tuollaisen rakentamisen ja suunnittelun tulos on omistettu nimenomaan kirjastolle. Mutta mulle jäi silti tunne, että se (lopulta todella pieni) osa Oodia, joka on puhdasta, perinteistä kirjastoa, oli vähän kuin unohdettu.

  Kirjat olivat hyllyissä monin paikoin ihan vinksallaan ja laiminlyödyn näköisinä, lisäksi jo nyt valkoiset hyllyt olivat täynnä pölyä. Toki modernin kirjaston pitää nykyään olla paljon muutakin kuin pelkkä kirjakokoelma, mutta silti puolityhjät hyllyt ja hyllyjen vähyys tuntui hieman surulliselta. Jäi vähän tunne siitä, että jos tämä on se trendi, jonka suuntaan kirjastomaailma tulee menemään, en ole kovin mielissäni. Lisäksi jos huomasit, niin Oodin aukioloajat ovat todella pitkät ja viikonloput kuulemma työskennellään niin, että joka kolmas viikonloppu tehdään sekä lauantai että sunnuntai. Kuulostaa aika raskaalta.

  No, saa nähdä miten Oodi tulee vaikuttamaan kirjastojen kehitykseen. Komeissa puitteissahan kirjastomaailmaa on mullistettu, sitä en kiellä. Mutta silti mieluummin työskentelen muualla kuin Oodissa 🙂

  • Reply Anni | Rajatapaukset lauantai, 26 tammikuun, 2019 at 22:34

   Täytyy sanoa että en huomannut että hyllyt olisivat ollee pölyisiä tai erityisesti vinksallaan, tosin en siis kiinnittänyt asiaan huomiota, olin jotenkin aika päästäni pyörällä siellä 😀

   Mutta se hyllyjen tyhjyys oli kyllä jotenkin aika ankeaa, varsinkin juuri lasten puolella oli ihan tajuttoman vähän kirjoja. Se työntekijä jolta vähän asiasta kyselin oli myös aika tiukkana, veikkaan että siitä on tullut aika paljon palautetta. Ja siis alkujaankin se kokoelman pienuus, onhan se pettymys. En sitten tiedä onko se merkki siitä että muissakin kirjastoissa tultaisiin jatkossa siirtymään samaan suuntaan. Itse ajattelen että Oodissa voi olla noin pieni kokoelma ainoastaan koska sillä on takanaan lopun Helmetin suuri kokoelma.

   Kiinnitin itsekin huomiota aukioloaikoihin ja pidin niitä tosi hyvinä, siis asiakkaan näkökulmasta. Kun kerran tuollainen hulppea rakennus on saatu niin älytöntä olisi rajata sen käyttöä suppeilla aukioloajoilla. Mutta ihan samaa mieltä olen siitä että Oodi on aivan varmasti todella haastava työpaikkana. En viitsinyt ruveta tässä kirjoittamaan henkilökunnasta kun muuten jutusta tuli julmetun pitkä, mutta se kyllä pyöri mielessä. Ensinnäkin se että Oodiin ei ole saatu laisinkaan uutta henkilökuntaa vaan kaikki henkilöt ovat pois jonkun muun kirjaston resursseista eli aika tiukilla mennään. Ja toisekseen oliko se 54 hengen porukka kuulostaa tosi vähältä noiden kaikkien toimintojen pyörittämiseen noilla aukioloajoilla, varsinkin tämä alkuaika on varmasti ihan hemmetin rankkaa. Että juu, en haluaisi minäkään olla siellä töissä. Lyhyt työkierto joskus sitten kun homma on vähän vakiintunut voisi olla kiinnostava kokemus, mutta toki meillä Tampereella tuskin sellaiseen ikinä mahdollisuutta tulee olemaan.

 • Reply Piyya sunnuntai, 27 tammikuun, 2019 at 11:54

  Oodi on itsellä vielä näkemättä. Hyvä kattava kirjoitus tällaiselle ei ammattilaiselle.
  Kovasti jo kuulin usealta Helsingissä asuvalta, että odottavat kovasti Oodista tulevan kohtaamispaikka ja yhteinen olohuone.
  Todella kiinnostava näkökulma oli myös tuo työntekijötulanne tuossa yllä olevassa keskustelussanne. Eiköhän se Oodi odota siellä, että minäkin pääsen sinne käymään.

  • Reply Anni | Rajatapaukset sunnuntai, 27 tammikuun, 2019 at 15:07

   Ihan varmasti Oodi tulee Helsinkiläisille toimittamaan yhteisen kohtaamispaikan roolia, niinkun kirjaston kuuluukin. Se on kuitenkin yksi harvoista ei-kaupallisista julkisista tiloista johon ihan kaikki ovat tervetulleita. Ja vielä niin hyvällä paikalla.
   Olisin voinut kirjoittaa Oodista vielä vaikka kuinka monta sivua lisää, mutta yritin pitää homman sellaisissa rajoissa mikä kiinnostaisi muitakin kuin kirjastoammattilaisia. Mutta varsinkin kirjaston sisäpiireissä Oodi on kyllä herättänyt todella vilkasta keskustelua.

 • Reply Merja sunnuntai, 27 tammikuun, 2019 at 12:43

  Oodiin on kyllä päästävä käymään mahdollisimman pian. Odotan kyllä paikalta paljon ja kiva lukea siellä jo käyneiden kirjoituksia.

  • Reply Anni | Rajatapaukset sunnuntai, 27 tammikuun, 2019 at 15:10

   Onneksi Oodissa on tosi laajat aukioloajat eli jos sattuu keskustassa liikkumaan niin hyvin todennäköisesti tutustumaan pääsee 🙂

 • Reply Sini sunnuntai, 27 tammikuun, 2019 at 15:28

  Mä olin tuolla avajaisissa tyttäreni kanssa. Ihastuin myös tuohon portaikkoon. Sitä tuijotellessani ylhäältä alaspäin alkoivat kamerat räpsyä. Siihen havahtuessani huomasin, että Sauli ja Jenni olivat siinä vieressä katselemassa samaa portaikkoa. 🙂

  • Reply Anni | Rajatapaukset maanantai, 28 tammikuun, 2019 at 19:03

   Hauska sattuma! Nuo portaat lienee yksi kuvatuimmista asioista Oodissa, mutta presidenttiparin läsnäolo varmasti lisää vielä niiden vetovoimaa entisestään 😀

 • Reply espanjaan sunnuntai, 27 tammikuun, 2019 at 16:37

  Oodi oli hyvä kokemus. Vierailin siellä parin toisella kymmenellä olevan koulupojan kanssa ja hekin tykkäsivät kovasti, mikä tuntui aivan erityisen mukavalta. Ja oleskelupaikkana se tuntui viihtyisältä, voisin hyvin poiketa sinne hetkeksi vain kuljeskelemaan kahville ja tehdä seuraavat keskustatreffit sinne. Sitä leikkipaikan viereistä kiipeilemään houkuttelevaa vaarallista kaltevaa tilaa mekin hämmästelimme aivan porukalla. Vanhemmatkaan eivät tajunneet kieltää lapsiaan kiipeilemästä. Yllättävää.

  • Reply Anni | Rajatapaukset maanantai, 28 tammikuun, 2019 at 19:06

   Uskoisin että Oodi on paikka josta löytyy kaikenikäisille jotain. Ja loistavansa sijaintinsa vuoksi varmasti tulee olemaan suosittu oleskelu- ja tapaamispaikka. Jos joskus satun itse olemaan Helsingin keskustassa esimerkiksi junaa odottelemassa niin suuntaan aivan varmasti kohti Oodia 🙂

 • Reply iidaintranslation sunnuntai, 27 tammikuun, 2019 at 21:11

  ”Vähän niin kuin todella tyylikäs valtava mainostaulu kirjastoille Helsingin keskustan paraatipaikalla!”

  Olipas tosi hyvin sanottu! Ja kiitos muutenkin kivasta postauksesta, itsekin rakastan kirjastoja ja liikutuin Oodista tosi paljon.

  Mistä ihmeestä muuten löysit Oodin sateenkaarihyllyn? Luin jostain ohimennen, että siellä olisi sellainen, mutta kiersin kirjakerroksen läpi useampaan kertaan tuloksetta 😀 Luulin jo, että olin lukenut väärin.

  -Iida

  • Reply Anni | Rajatapaukset maanantai, 28 tammikuun, 2019 at 19:19

   Kiitos ihanasta palautteesta!
   Täytyy myöntää että aika varmasti en olisi löytänyt sateenkaarihyllyä jos en olisi etukäteen tiennyt sen olemassaolosta. Kirjastosalin hyllyt ovat keskenään niin samanlaisia ja hyllyopasteet aika huomaamattomat joten sen hahmottaminen missä mitäkin kirjoja sijaitsee ei ole varsinkaan alkuun ihan helppoa. Mutta siis sateenkaarikirjat löytyvät siitä asiakaspalvelun lähettyviltä, nuorten kirjojen vierestä. Siihen vois kyllä pistää pystyyn vaikka sateenkaarilipun niin löytyisivät varmasti! 😀

 • Reply Sandra keskiviikko, 30 tammikuun, 2019 at 17:55

  Kiitos, kun kirjoitit tästä! Olen itsekin kirjaihminen henkeen ja vereen ja mielestäni Suomen kirjastot ovat yksi mahtavimmista jutuista, joita verorahoillamme ylläpidetään. Haluaisin kovasti päästä tutustumaan Oodiin, ja heti, kun olen arkipäivänä Helsingin humussa, aion vierailla ihastelemassa arkkitehtuuria.

  • Reply Anni | Rajatapaukset torstai, 31 tammikuun, 2019 at 11:01

   Jes, ihanaa että löytyy muitakin kunnon lukutoukkia! Suomessa on maailmaanlaajuisesti aivan huipputason kirjastot, on aina ilahduttavaa kun niitä arvostetaan! Onneksi Oodi ei ole häviämässä mihinkään, jos vaan Helsingissä piipahtaa niin käymään pääsee helposti. Oodilla on vielä tosi laajat aukiolot, arkena kymmeneen ja viikonloppunakin kahdeksaan 🙂

 • Reply Jenni | Boarding Time keskiviikko, 30 tammikuun, 2019 at 19:33

  Olipa perusteellinen opas Oodiin! Kiitos tästä. <3
  Itsekään en ole vielä tuonne ehtinyt, mutta viimeistään tämän luettuani suuntaan ensi tilassa. Meillä täällä Turussakin on aivan upea pääkirjasto, mutta hienolta vaikuttaa Oodikin. Ihan mahtavaa kun kirjastoihin panostetaan!

  • Reply Anni | Rajatapaukset torstai, 31 tammikuun, 2019 at 11:04

   Kiitos itsellesi kommentista! 🙂
   Turun pääkirjastossa en ole valitettavasti itse päässyt käymään, mutta sitäkin on kehuttu tosi paljon! Itse asiassa aika monissa Suomen kaupungeissa on hienoja kirjastoja ja niitä kunnostetaan ja kokonaan uusiakin rakennuksia pistetään pystyyn. Aivan kuten sanoit, mahtavaa kun kirjastoihin panostetaan!

 • Reply Jenni / Unelmatrippi torstai, 31 tammikuun, 2019 at 18:37

  Mäkin olin tosi vaikuttunut Oodista, kun kävin siellä juuri avaamisen jälkeen. Silloin kaikki kerrokset eivät olleet vielä auki, joten pääsin käymään vain kirjaosastolla, mutta se onkin todella upea. Itseäni kiinnostavat myös nuo muut tilat, kuten ompelumahdollisuudet (kotoa kun ei löydy saumuria). On aivan mahtavaa, että tällaisia palveluja on järjestetty, ja vielä niin upeaan tilaan kuin Oodi on! En ole viitsinyt käydä siellä vielä uudelleen, sillä olen odotellut pahimman ryysiksen laantumista. Jatkossa varmasti tulee käytyä tasaiseen tahtiin.

  • Reply Anni | Rajatapaukset perjantai, 1 helmikuun, 2019 at 14:00

   Tuolta kyllä löytyy todella monipuolisesti tilaa ja välineitä monenlaiseen harrastamiseen. Olen ihan kade niille joiden lähikirjasto Oodi on!

   Työkaverini olivat viikko sitten Oodissa vierailulla ja kuulin että vihdoin oli tullut päiviä jolloin päivittäin kävijämäärä oli laskenut alle 10000. Mukavampi tosiaan käydä kun ei ole ihan niin kovaa ryysistä ja henkilökunnallekin varmasti huojentavaa.

 • Reply Rosa perjantai, 1 helmikuun, 2019 at 15:08

  Kiinnostavs lukea alan ammattilaisen mietteitä Oodista. Minusta Oodi on mahtava, mutta olin hiukan pettynyt lastenosastoon. Uusi kirjasto ja paljon tilaa. Sinne olisi voinut rakentaa vaikka minkälaisen satumaailman. En siis tarkoita, että lastenosasto olisi täysin susi vaan mahdollisuuksia olisi ollut niin paljon.

  • Reply Anni | Rajatapaukset lauantai, 2 helmikuun, 2019 at 19:19

   Olet ihan oikeassa että lasten osasto Oodissa ei ole mitään hirveän ihmeellistä. Tai on siellä pari ihan kivaa juttua, esim se satuhuone jossa on jännät valot, mutta tosiaan potentiaalia ois varmasti ollut vaikka minkälaiseen luomukseen!

   Sen tiedän että Oodin lasten osasto on tarkoituksella pidetty ”analogisena” eli ilman mitään digitaalisia härpäkkeitä, esim. tabletteja ja se on mielestäni ihan hyvä periaate. 🙂

 • Reply Sateenmuru perjantai, 1 helmikuun, 2019 at 16:08

  Odotin innolla Oodin avautumista, mutta ehdinkin juuri muuttaa Suomesta ennen H-hetkeä. Kirjojen vähyys kuulostaa hieman ankealta, mutta ah, tuo arkkitehtuuri! Luin silloin, kun tämä Oodin suunnitelma hyväksyttiin, että rakennuksen tarkoitus olisi muistuttaa avonaista kirjaa, ja kyllä siitä kirjojen sivut tulevatkin mieleen ainakin kuvista katsellen. P.S. Pidän blogisi nimestä!

  • Reply Anni | Rajatapaukset lauantai, 2 helmikuun, 2019 at 19:23

   No toivottavasti pääset käymään Oodissa seuraavan kerran Suomessa vierailessasi 🙂
   Se on ainakin helposti saavutettavissa!
   Tuota faktoidia en muuten ollutkaan kuullut, mutta hauska yksityiskohta että muotoa on haettu avoimesta kirjasta.
   Kiitos! 😊

 • Reply Periaatteen Nainen perjantai, 1 helmikuun, 2019 at 21:38

  Kiitos, tää oli hyvää valmistautumista siihen, että saan aikaiseksi oikeasti mennä Oodiin. Tänään kyllä fiilistelin ihan vaan pientä ja piskuista paikalliskirjastoa, koska juuri nyt menemme kirjastoon juuri lukemisen perässä – yhtään väheksymättä sitä, että tulen varmasti rakastamaan Oodia, oli sen funktio mikä tahansa!

  • Reply Anni | Rajatapaukset lauantai, 2 helmikuun, 2019 at 19:27

   Parasta on se että kirjastoja on monenlaisia. Lähikirjastoissa on parasta se että ne ovat lähellä ja henkilökunta on siellä tuttua ja helposti lähestyttävää. Oodi taas on mahtipontinen ja monipuolinen! Molempi parempi!

 • Reply Emilia lauantai, 2 helmikuun, 2019 at 11:19

  Ilmoittauduin innoissani Oodin pressikierrokselle silloin ennen avajaisia, tulin kipeäksi ja jostain kumman syystä en ole _vieläkään_ käynyt siellä!! Tämän luettuani tuli fiilis, että pitääpä mennä heti tänä viikonloppuna!

  • Reply Anni | Rajatapaukset lauantai, 2 helmikuun, 2019 at 19:29

   Minä olin puolestani tosi kade että jotkut bloggarit pääsivät näkemään Oodin jo ennen avajaisia, mutta eipä se nyt enää harmita kun itsekin pääsin.

   Mahtavaa että sain herätettyä kiinnostusta tai ainakin muistutettua siitä!

 • Reply Sonja | FIFTYFIFTY lauantai, 2 helmikuun, 2019 at 12:12

  Oodi kyllä kerrassaan ihana! <3 Mustakin tuli välittömästi fani, kävelin siellä sydämet silmissä ihastuksen vallassa. Tosiaan kirjojen vähyys ihmetty itseäkin, se on ehkä ainoa miinus. Ehkä täytyy käydä Pasilassa lainaamassa kirja ja tulla lukemaan Oodiin… 🙂

  • Reply Anni | Rajatapaukset lauantai, 2 helmikuun, 2019 at 19:34

   Ihan sama kokemus! Jotenkin jäi sellainen fiilis että en edes ehtinyt kiinnittää kaikkeen huomiota kun olin niin ihastunut!

   Onneksi Oodilla on kuitenkin takanaan Helmetin iso kokoelma, jos vaan tietää mitä haluaa niin ei muuta kuin varaamaan, Oodista tulee varmaan monelle hyvä paikka noutaa varauksia, vähän niin kuin kirjasto kympistä ennen. 🙂

 • Reply Jenna / Citylights & Sunsets lauantai, 2 helmikuun, 2019 at 18:19

  Pääsin tutkimaan Oodia kuukausi takaperin pikaisesti Helsingin reissulla, oli hirveästi väkeä ja keskityin lähinnä 3-vuotiaan perässä pysymiseen, joten hirveästi en ehtinyt paikkaan syventyä – kuitenkin tosi vaikuttava ja mielenkiintoinen rakennus!

  • Reply Anni | Rajatapaukset lauantai, 2 helmikuun, 2019 at 19:52

   Ymmärrän että noissa olosuhteissa on ehkä vähän haastavaa tutustua kovin perinpohjaisesti! 😀
   Toivottavasti pääset visiitille toistamiseen 🙂

 • Reply Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogi sunnuntai, 3 helmikuun, 2019 at 07:10

  Vautsi, onpas meillä upea kirjasto! Osasin aavistaa jo etukäteen, että Oodi on kaunis ja nyt kun luin tämän postauksen niin asia varmistui! Noi rappuset erityisesti on todella upeat, pitää kyllä käydä paikan päällä katsomassa joku päivä.

  On totta, että on aika pieni valikoima jos vertaa esim tuohon Tampereen pääkirjastoon.

  • Reply Anni | Rajatapaukset sunnuntai, 3 helmikuun, 2019 at 20:21

   On se valtavan hieno pytinki, kannattaa kyllä käydä piipahtamassa kun seuraavan kerran keskustassa pyörit!

 • Reply Antti / Lanttimatkat sunnuntai, 3 helmikuun, 2019 at 20:07

  Aivan älyttömän hieno kirjasto! Nuo ryhmätyötilat on erittäin haluttuja (ainakin mun mielestä) ja kaikenkaikkiaan erittäin onnistunut kokonaisuus vaikuttaa olevan!

  Oodi onkin minun tulevaisuuden työpisteeni kun seuraavan kerran pitää työpiste keksiä Helsingissä.

  • Reply Anni | Rajatapaukset sunnuntai, 3 helmikuun, 2019 at 20:22

   Juu, ryhmätyötiloja kysellään meillä Lielahdessakin ihan jatkuvasti.
   Ihan samaa mietin että suuntaan kyllä Oodiin seuraavan kerran kun tarvitsen Helsingin keskustassa työskentelytilaa tai odottelen esim. junaa. Ihan varmasti jotain tekemistä löytyy.

  Leave a Reply