Suomen suurin matkablogiyhteisö
Aasia

Hanoi – iltamarkkinoiden kuhinaa ja liikenteessä puikkelehdintaa

torstai, 8 helmikuun, 2018

Kuten Vietnamin reissun pikakoosteessa tulikin todettua, Hanoi ei jättänyt hirvittävän imartelevaa muistijälkeä. Toki Hanoissa tuli vastaan kivojakin juttuja, mutta sen verran ankeitakin että jokaiselle positiiviselle asialle tuntui löytyvän negatiivinen vastapari. Hanoi oli minulle sellainen “kiva että tuli käytyä, mutta eipä ole mitään tarvetta palata” -kaupunki.

Pidin siitä että Hanoin tyyliseen kaupunkiin en ole ikinä aiemmin törmännyt ja erilaisuushan minua viehättää aina. Hanoi on 7,5 miljoonan asukkaan kaupunki, mutta sitä ei olisi kyllä kaupungissa kävellessä arvannut. Hanoista ei tuntunut keskustaa löytyvän ollenkaan ja pilvenpiirtäjät ja muut miljoonakaupungeille tyypilliset korkeat rakennukset loistivat poissaolollaan. Valtaosa kaduista oli suhteellisen kapeita kaksikaistaisia, josta olimme kiitollisia aina kun pakollinen kadunylitys tuli vastaan. Hanoissa kulkiessa tuntui kuin olisi ollut jossain keskikokoisessa kaupungissa, joka vain jatkuu jatkumistaan joka suuntaan.

 

 

mattokaupan voi ihan hyvin pystyttää tien laidalle!

 

Ho Chi Minhin mausoleumia kurkimme vain ulkoa päin

 

Suosikkinähtävyyteni oli Leninin aukion lasten sähköautokisailut. Mitähän olisi Lenin tuumannut tästä pinkistä Hello Kitty autosta? 😀

Kovin miellyttävää kaupungilla kävely ei valitettavasti ollut.  Liikenteen vilinään kesti aikansa tottua, Hanoissa on skoottereita kirjaimellisesti miljoonia. Liikennevaloja ei ollut ruuhkaksi asti, varsinkaan jalankulkijoille. Kadunylitykset tehtiin hotellista saamamme ohjeen mukaan niin että liikenteen sekaan on vain astuttava ja sen jälkeen jatkettava määrätietoisesti toiselle puolelle tasaista vauhtia pysähtymättä tai epäröimättä. Tämä ohje kyllä toimikin ihan hyvin, motoristit kyllä kiersivät kadunylittäjien takaa, edestä, sivulta, mistä ikinä vain pääsikin. Siinä missä liikenne oli kaoottista, niin oli se myös joustavaa aivan eri tavalla kuin mihin Suomessa on tottunut. Tällaiseen toimintatyyliin ei vain itse päässyt ihan hetkessä sisään ja kerran jos toisenkin päädyimme kadun laidalle tuijottamaan skoottereiden loputonta virtaa odottamaan edes pientä rakosta johon itsensä uskaltaisi tunkea. Kerran olimme ilmeisesti liian säälittävä näky tien reunalla pälyilemässä sillä eräs paikallinen muori pyyhälsi paikalle ja talutti meidät tien yli oikein kädestä pitäen ja jatkoi sitten matkaansa ennen kuin ehdimme kiitosta sanoa!

Myöskään ilmanlaatu ei Hanoissa ollut erityisen kehuttava, pienhiukkasia kellui ilmassa siinä määrin että sen saattoi paljaalla silmällä helposti havaita. Muutaman tunnin kävelyn jälkeen saastunut ilma alkoi tuntua myös kurkussa. Taivas oli täysin valkoisen peitossa, auringosta emme nähneet vilaustakaan kuin vasta Hanoista poistumisen jälkeen. Toki oli myös pilvistä, mutta savusumun peiton havaitsi parhaiten Tay Ho järven rannalla, jossa vastarantaa hädin tuskin erotti sumun seasta. Voin vain kuvitella kuinka inhottavaa Hanoissa olisi ollut kuumalla, nyt tammikuussa lämpöä oli armolliset 15-20 astetta, joka sopi hyvin kaupungin kiertelyyn.

 

Piipahdimme kasvitieteellisessä puutarhassa joka ei tosin ollut kovin ihmeellinen. Sielläkin leijui savusumu harsona ilmassa.

 

Puutarha tarjosi sentään hetkeksi keitaan jatkuvasta liikenteen hälinästä

Hengitysilma ei varsinaisesti hellinyt keuhkoja, mutta löytyi Hanoista paljon positiivistakin. Tykkäsin vanhan kaupungin vilskeestä ja sen erikoisista pikkukaupoista. Täältä ei mitään sekatavarakauppoja löydy, vaan jokaisella liikkeellä oli oma erikoisuutensa ja vielä niin että samaan asiaan erikoistuneet kaupat olivat yleensä sijoittuneet kortteleissa vierekkäin. Niinpä yhdeltä kadulta löytyi viisi liikettä jotka myivät erilaisia metallisia laatikoita, yhdeltä pelkkiä kenkäliikkeitä ja kolmannella  kadunpätkällä keskityttiin pelkästään ompelutarvikkeisiin.

Tyypillinen kulkuväylä vanhan kaupungin pikkukortteleissa. Vähän väliä sai puikkelehtia kadun puolella koska jalkakäytävät olivat täynnä skoottereita.

Heti ensimmäisenä iltana saimme hotelliltamme neuvon suunnata vanhan kaupungin iltamarkkinoille Hang Dao kadulle ja siellä kävikin aikamoinen vilinä, tarjolla oli katuruokaa ja pikkutavaraa jos jonkinlaista. Turhat krääsät saivat jäädä mutta maistelimme sokeriruohomehua (todella makeaa, yllätys yllätys) ja munkin näköisiä leivoksia jotka olivat överimakeita, mutta maistuivat pääasiassa kalalle. Mysteeriksi jäi oliko kalanmaku tarkoituksellinen vai valmistusvirhe. Aika kaamea makukokemus, mutta se on aina riskinä uusissa ruokakokeiluissa. Niitä on minusta kuitenkin aina hauska tehdä, varsinkin kun Vietnamissa pikkuherkkujen hinnat pyörivät kymmenissä senteissä. Illan päätteeksi pääsimme onneksi toipumaan kalamunkeista maistelemassa oikein maukasta hotpottia Dong Xuan marketin kupeessa.

Osuimme Hanoihin täysin vahingossa erittäin otolliseen aikaan. Viikonlopun iltamarkkinoiden (pe-su 19-24) lisäksi Hoan Kiem järveä ympäröivät tiet ovat myös perjantai-illasta sunnuntai-iltaan liikenteeltä suljetut ja alueella oli markkinakojujen lisäksi jos jonkinlaista toimintaa ja meinikiä. Oli katutaiteilijoita, tanssiesitystä, maskotteja, kipsieläinten maalausta, lasten sähköautoja ja vaikka mitä. Alue oli kuin yhtä suurta block partya ja oli ihanaa päästä kerrankin kävelemään oikein koko tien leveydeltä rauhassa katsellen ja ihmetellen.

Aidatun alueen ulkopuolella liikenteen vilinä oli vakio

Akun vietnamilainen serkku

Kuten todettua Hanoista ei tullut suosikkikaupunkiani, mutta en silti jättäisi sitä väliin, siellä oli kuitenkin ihan omanlaisensa tunnelma. Puolentoista päivän jälkeen olimme aivan valmiit hyvästelemään Hanoin ja siirtymään kohti Halong Bayta. Siitä lisää blogissa ensi kerralla. 

Kaikki Vietnamin reissuun liittyvät kirjoitukset löytyvät blogista Vietnam-tagista.

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Jenni / Unelmatrippi sunnuntai, 11 helmikuun, 2018 at 15:10

  Hanoi jätti jokseenkin samanlaisia fiiliksiä myös mulle: en koe tarvetta palata, mutta oli kiva käydä. Liikenne oli jotain ihan käsittämätöntä – juuri sellaista aasialaista hässäkkää pahimmasta päästä, jonka omassa tuoreessa Singapore-postauksessani totean puuttuvan Singaporesta kokonaan. 🙂 Onhan se hässäkkäkin näkemisen arvoista, varsinkin, jos ei ole aiemmin sitä kokenut. Hanoissa on omanlaisensa tunnelma ja siinä mielessä se on kyllä käymisen arvoinen mesta, mutta esim. joku viikko Hanoissa voisi olla omasta mielestäni jo vähän liian pitkä aika. Toisaalta ehkä sieltä löytyisi kuitenkin jotain helmiä?

  • Reply Anni | Rajatapaukset tiistai, 13 helmikuun, 2018 at 17:41

   En hirveästi nauttinut Hanoin liikenteestä, mutta yllättävän nopeasti siihen tottui. Sen sijaan HCMC leveimmillä kaduilla olin totaalisen hukassa! Edes Hanoi ei valmistanut siihen kaaokseen.
   Singapore taitaa olla suosikkikaupunkini Aasiassa, siellä kyllä ihmetytti (ja ihastutti!) liikenteen rauhallisuus ja yleisesti autojen vähyys, mutta ilmeisesti auton omistaminen on siellä aika hintavaa mikä selittää asiaa.

 • Reply sari/ matkalla lähelle tai kauas sunnuntai, 11 helmikuun, 2018 at 20:25

  Ilmeisesti Vietnamin suurkaupungit eivät sytytä. Melko kaaokselta kyllä tuo näyttää . Hyvä tietää, että muutama päivä riittää tuossa kaupungissa.

  • Reply Anni | Rajatapaukset tiistai, 13 helmikuun, 2018 at 17:38

   Kyllä, minulle ainakin pari päivää riitti. Hyvä puoli Hanoissa on sen kautta pääsee tosi upeisiin paikkoihin, kuten Sapaan ja Halong Baylle!

 • Reply Sofia / Project Forever maanantai, 12 helmikuun, 2018 at 03:00

  Kiva oli päästä fiilistelemään tulevaa Hanoin reissua näiden kuvien ja juttujen kautta! Ensi talvena olisi ensimmäistä kertaa suunta Vietnamiin, jota odotan jo aika innoissani! 🙂

  • Reply Anni | Rajatapaukset tiistai, 13 helmikuun, 2018 at 17:42

   Mahtavaa reissua sulle! Ainakin mulle Hanoi oli aivan uniikki kokemus ja Vietnam muutenkin mahtava paikka!

 • Reply Emma maanantai, 12 helmikuun, 2018 at 12:50

  Heh, hauska lukea sun Hanoi-juttu, just meinaan kirjoitin omankin ja jäin myös vähän ristiriitaisiin fiiliksiin ko.
  kaupungista (https://www.rantapallo.fi/mutkiamatkassa/2018/01/27/hanoi/)! Onnistuit kyllä tallentamaan Hanoin just sellaisena, kuin minäkin se koin – erona vaan se, että me onneksi vältyttiin tolta kamalan näköiseltä savusumulta ja se että kesäaikaan ei todellakaan tarvinnut käyttää kuvissa näkyviä untuvatakkeja 😀 😀

  • Reply Anni | Rajatapaukset tiistai, 13 helmikuun, 2018 at 17:50

   Tätä kirjoittaessa tuli sellainen fiilis että olihan se Hanoi nyt lopulta aika jännä paikka kuitenkin, ehkä Hanoi onkin parhaimmillaan muistoissa! Onneksi teille osui parempi ilmanlaatu, itse pohdiskelimme että jos joutuisimme samaan aikaan kärsimään savusumusta ja kesähelteistä niin kaupungilla kulkeminen kävisi varmaan jo aika mahdottomaksi.

 • Reply Johanna / Fin Nomads torstai, 15 helmikuun, 2018 at 06:25

  Me viihdyttiin Saigonissa tosi hyvin, mutta Hanoista ei sytytty ihan samalla tavalla edes toisella visiitillä. Keskusta tuntuu suhteellisen pieneltä ja kaupungin koko paljastuu vasta, kun lähtee seikkailemaan paikallisbussilla lähiöihin. Ensi reissulla suunnataan pelkästään Saigoniin 🙂

  • Reply Anni | Rajatapaukset torstai, 15 helmikuun, 2018 at 17:40

   Hauska, me ei taas tykätty Saigonista tippaakaan, koska siellä oli vielä Hanoitakin hektisempi liikenne ja lisäksi helle joka nuudutti välittömästi ulos astuttua. Tosin oli siellä ainakin meidän vierailun ajan parempi ilmanlaatu kuin Hanoissa!

 • Reply Teppo/Tämä matka perjantai, 16 helmikuun, 2018 at 19:56

  Vanhassa kaupungissa on vielä idylliä kuten sinun kuvistakin näkyy. Ranskalaiset bulevardit on vehreitä. Kävin Hanoissa eka kerran 1990 ja silloin liikenne pääasiassa fillareita ja maassa rauha. Yöllä ei kuulunut kuin riksojen kolinaa kun ilmastoinnitkaan ei hurissut. Viime reissulla pärtsäiltiin skootterilla ja se liikenne on joustavaa kuten sanoit ja virheitäkin sallitaan eli sekaan vaan…

  • Reply Anni | Rajatapaukset keskiviikko, 21 helmikuun, 2018 at 19:44

   Wau, kuulostaa ihan eri paikalta!
   Nostan hattua jos uskalsitte liikenteen sekaan skootterilta, minä olisin siihen ihan liian arka.

  Leave a Reply