Suomen suurin matkablogiyhteisö
Aasia

Halong Bayn risteily – osa 1/2

perjantai, 2 maaliskuun, 2018

Meidän risteilykokemus starttasi tyypilliseen tapaan Hanoista, josta lähdettiin bussikyydillä siirtymään kohti Halonginlahden satamaa. Etäisyys on vain 150 kilometriä, mutta ruuhkassa puksutellen matkaan saatiin kulumaan noin kolme ja puoli tuntia.

Itse risteily lähti liikkeelle puolen päivän aikaan. Hetken ehdimme tutustua omaan hyttiimme kunnes vuorossa olikin jo lounas. Osallistujia meidän risteilyllä oli yhteensä vain 13 henkeä, joten tunnelma oli mukavan rento ja muidenkin kuin omien matkakumppanien kanssa tuli juteltua. Ruokailut katettiin yhden ison pöydän ääreen ja yksittäisten annosten sijaan joka aterialla pöytä kannettiin täyteen yhteisiä annoksia joista jokainen sai ottaa oman makunsa mukaan. Tykkäsin tosi paljon tästä tyylistä, koska pääsin maistelemaan vähän kaikenlaisia ruokia. Annokset eivät olleet mitään suurta gourmeta vaan maistuvaa, konstailematonta perusruokaa.  

Hetken ruokalevon jälkeen oltiinkin jo ehditty risteillä satamasta toisiin maisemiin. Halonginlahdelle on ripoteltu parituhatta pientä karstisaarta ja maisemat olivat upeat vaikka emme olleet vielä edes päässeet kaikista hienoimmille alueille. Sää oli pilvinen, muttei onneksi sateinen, lämpötila liikkui jossain vähän 20 asteen alapuolella, oikein sopiva seuraavaan aktiviteettiin, eli melomiseen.

Pieni mutta siisti hytti

Kävimme melomassa kauniissa Hang Luonin laguunissa, jonne kuljettiin karstikallioon muodostuneen luolan kautta. Paikka on selvästi monen muunkin risteilyn ohjelmassa, koska sinne oli rakennettu isot laiturit ja kajakkeja oli varastossa kymmenittäin. Muita ryhmiä oli liikkeellä myös isommilla paateilla joihin mahtui tusinan verran ihmisiä, nekin toki soudettavia, laguuniin on kiellettyä mennä moottorikäyttöisillä veneillä.

Onneksi emme sattuneet paikalle kaikista ruuhkaisimpaan aikaan. Vaikka paikalla oli joitain kymmeniä ihmisiä niin laguuni on kuitenkin niin iso että omalla kajakilla sai meloa ihan rauhassa ympäriinsä muista häiriintymättä. Kaikista suurin kuhina kävi kallioseinämän luona jossa vilisti pieniä apinoita. Itse tyydyin ihailemaan niitä turvallisen etäisyyden päästä, sillä minusta apinat ovat suoraan sanottuna aika karmivia otuksia.

Seuraava kohde oli läheinen Sung Sot eli Surprise cave eli Ylläriluola! Halonginlahden alueella on paljon luolia, koska kalkkikivi liukenee herkästi ympäröivään veteen. Siksi myös luolavierailut ovat Halonginlahden risteilyjen vakiokamaa.

Surprise cave oli ihan komea, ei hienoin luola jossa olen ikinä käynyt, mutta vierailun arvoinen kuitenkin. Nimensä luola on saanut siitä ilahduttavasta ylläristä että joku on keksinyt yhden luolan kivimuodostelmista näyttävän ihan pippeliltä ja se on myös hienosti värivaloilla valaistu kaikkien vierailijoiden myhäiltäväksi. Laatuhuumoria, arvostan.

Erityisen miellyttäväksi luolavierailun teki se että saavuimme paikalle noin tuntia ennen sulkemisaikaa jolloin ei juuri muita vierailijoita paikalla ollut ja puolessa välissä kierrosta olimmekin ainoa ryhmä koko luolassa. Lueskelin jonkin verran muiden kävijöiden kokemuksia ja luolaan pettyneet olivat pääsääntöisesti niitä jotka olivat vierailleet niin vilkkaaseen aikaan että luola oli pakkautunut ihmisiä täyteen ja etenemään pääsi vain hitaasti jonottamalla. Ajankohdalla on siis merkitystä!

Näkymä luolan suulta ei ollut paskempi

Kuuluisa pippelikivi vasemmassa reunassa

Illan alkaessa hämärtyä oli vuoro vielä yhden aktiviteetin: “kokkauskurssilla” pääsimme itse pyörittelemään alkupaloiksi vietnamilaisia kevätrullia. Homma toimi niin että ohuen riisipaperin päälle aseteltiin valikoima täytteitä: riisiä, lihaa, munaa, vihanneksia, yrttejä, jonka jälkeen paperi kääräistiin rullalle, dipattiin maustekastikkeeseen ja mussutettiin menemään. Tai näin ainakin teoriassa, käytännössä ahnehdin heti aluksi aivan liikaa täytettä ja riisipaperikaan ei meinannut pysyä kokonaisena, mutta kyllä jonkinlaisia rullia sain aikaiseksi. En kovin kauniita, mutta hyviä ne olivat!

Jännittävä väliohjelma oli se kun oppaamme kävi ostamassa tupakkaa ”lähikaupasta”.

Hirveä vilske kävi 15 minuuttia ja hetkessä pöytä oli tyhjennetty!

Ilta viimeisteltiin illallisella, jossa tarjoiltiin lounaan tapaan erilaisia annoksia joista sai valikoida mieleisensä. Melko aktiivisen päivän jälkeen ei mennyt kovin kauaa kun silmät alkoivat valua puolitankoon ja nukkumaan painuttiin melko aikaisin myös seuraavana aamuna häämöttävän aikaisen aamuherätyksen vuoksi. Aikaiseen herätykseen oli kuitenkin hyvä syy: aikeenamme oli olla ensimmäisinä jonossa suositulle näköalapaikalle.

Mutta kuinka kävikään? Se selviää seuraavassa jännittävässä jaksossa!

 

Tästä pääset lukemaan matkakertomuksen toisen osan.

Lue myös: Miten valita Halong Bayn risteily?

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply sari / matkalla lähelle tai kauas sunnuntai, 4 maaliskuun, 2018 at 18:04

  Olipa kiva päällä fiilistelemään Halong Bay risteilyänne. Me haaveilemme pääsevämme sinne jouluna. Toista osaa odotellen.

  • Reply Anni | Rajatapaukset sunnuntai, 4 maaliskuun, 2018 at 19:48

   Kiva kuulla, jatkoa seuraa pian! Halonginlahden risteily on kyllä sellainen kokemus jota voin ehdottomasti suositella! 🙂

 • Reply Anna | Tämä matka -blogi sunnuntai, 4 maaliskuun, 2018 at 18:47

  Varsin miellyttävää löytää henkilö, joka kertoo myös apinoiden olevan mielestään melko karmiva. Minusta apinoissa ei ole mitään söpöä, vaan ne ovat ällöttäviä tautikasoja, jotka varastavat ja purevat. Ihmettelen jatkuvasti ihmisiä, jotka päästävät apinoita lähelleen?

  Halonginlahti on ilmiesesti varsin ruuhkainen nykyisin. Kateellisena kuuntelen kertomuksia 1980-90-luvulta, kun lahti oli vielä suurten massojen kiertämä paikka. Silti paikka olisi mukava kokea.

  • Reply Anni | Rajatapaukset sunnuntai, 4 maaliskuun, 2018 at 19:54

   Tätä samaa olen ihmetellyt, ei todellakaan tee mieli tehdä niihin yhtään läheisempää tuttavuutta. Kerran Thaimaassa apina hyppäsi yllättäen harteilleni ja sain sellaisen paniikkisätkyn ettei paremmasta väliä. Apinat pysykööt minusta kaukana!

   Jep, porukkaa käy Halonginlahdella ihan valtavasti, varsinkin tämän ensimmäisen risteilypäivän aikana laivoja oli koko ajan ympärillä, tosin ei pienen porukan kanssa mennessä itselle tullut erityistä ruuhkan tuntua. Onnistuttiin myös valitsemaan sellainen matkanjärjestäjä joka tietoisesti pyrki välttämään tyypillisimpiä ruuhkanpaikkoja tiettyihin aikoihin.

 • Reply Emma maanantai, 5 maaliskuun, 2018 at 09:24

  Teillä on näköjään ollut samanlaiset sumuiset kelit kuin meilläkin melkein koko risteilyn ajan. Mutta upeat maisemathan siellä oli silti! Viime keväänä kun olin itse tuolla risteilemässä, niin ymmärsin että kukaan ei päässyt melomaan, että se oli siis jostain syystä kielletty. Tylsää, melominen näyttää tosi kivalta!

  • Reply Anni | Rajatapaukset maanantai, 5 maaliskuun, 2018 at 14:04

   Jep, varsin sumuisaa oli, mutta en kyllä osannut muuta odottaakaan. Ja todellakin kyllä nuo maisemat sumuisinakin olivat varsin sykähdyttäviä! 🙂
   Harmi, melominen oli kieltämättä tuolla hauskaa puuhaa, päästiin siihen puuhaan seuraavana päivänä vielä toistamiseen ihanan rauhallisessa paikassa Lan Ha Bayssä.

 • Reply Anna torstai, 8 maaliskuun, 2018 at 22:13

  Ihana lukea Vietnamista. Kävin siellä viime kesänä ensimmäistä kertaa ja ihastuin. Ruoka, ihmiset, luonto ja jopa kaupungin liikenne! Pakko päästä joskus uudelleen.

  • Reply Anni | Rajatapaukset perjantai, 9 maaliskuun, 2018 at 14:28

   Mä ihastuin vähän vähemmän siihen liikenteeseen, mutta muuten komppaan täysin. Todella upea paikka!

 • Reply Anna | Muuttolintu.com perjantai, 9 maaliskuun, 2018 at 02:58

  Upee paikka! Me ollaan mietitty että lähdettäis tänne uudestaan tulevalla Vietnamin matkalla. Meidän täällä ollessa oli nimittäin hurja myrsky. Vaikka paikka näytti kyllä myrskyssäkin upealta!

  • Reply Anni | Rajatapaukset perjantai, 9 maaliskuun, 2018 at 14:32

   On kyllä, todella kaunis paikka! Voisin itsekin lähteä uudelleen vaikka paljon tulikin jo nähtyä. Myrskyisenä maisemat ovat varmaan erityisen majesteettiset, tosin onneksi meidän kohdalle ei pahempaa säätä osunut, olisin nimittäin varmaan tullut merisairaaksi :/

 • Reply Jenna / Enemmän kuin äiti perjantai, 9 maaliskuun, 2018 at 13:36

  Voi apua nuo maisemat ja kalliot, mieletön paikka! Piti ihan jäädä hetkeksi ihailemaan etenkin tuota luolan suulta otettua kuvaa 🙂

  • Reply Anni | Rajatapaukset perjantai, 9 maaliskuun, 2018 at 14:59

   Nuo maisemat vievät kyllä sydämen mennessään, niin kaunis paikka! Itsekin on tullut fiilisteltyä Halonginlahden kuvia moneen otteeseen oman reissun jälkeen.

 • Reply Suunnaton lauantai, 10 maaliskuun, 2018 at 15:51

  Olipa kiva päästä kurkkaamaan, millaisia Halong Bayn risteilyt oikeasti ovat. Sellainen kuuluu ehdottomasti ohjelmaan, kun Vietnamissa joskus pääsen käymään.

  • Reply Anni | Rajatapaukset maanantai, 12 maaliskuun, 2018 at 12:13

   Kiva että kiinnosti, kakkososakin on nyt julkaistu siitä pääsee näkemään vielä risteilyn jälkimmäisen puolikkaan.
   Halong Bay on kyllä ehdoton Vietnamin reissulla!

 • Reply Merja / Merjan matkassa lauantai, 10 maaliskuun, 2018 at 18:58

  Mulla on yksi toive, minkä haluan Vietnamista nähdä, kun sinne toivon mukaan joskus pääsen ja se on juurikin Halong Bay. En vaan ole aiemmin tajunnut, että ne ovat yön yli reissuja. No, mikäs sen parempaa 🙂

  • Reply Anni | Rajatapaukset maanantai, 12 maaliskuun, 2018 at 12:23

   Halonginlahti taitaa olla aika monelle ehdoton Vietnamin kohde eikä ihmekään, on se vaan upean kaunis paikka! Valitettava puoli onkin sitten ruuhkaisuus. Lahdelle tehdään myös päiväristeilyjä ja yhden yön risteilyjä (meidän risteily oli siis kahden yön), mutta vahva suositus sille että varaa tuolle sen pari päivää, sillä lyhyellä risteilyllä ei pääse näkemään kaikista kauneimpia alueita ja koko aika vietetään juuri niissä paikoissa missä on kaikista eniten turisteja.

  Leave a Reply