Suomen suurin matkablogiyhteisö
matkamuistelot

Gdanskissa kuusi vuotta sitten

keskiviikko, 31 elokuun, 2016

Koska haluamme molemmat jakaa myös vanhempia matkamuistoja (ja innostun aina mahdollisuudesta päästä kaivelemaan kuva-arkistojani), päätimme aloittaa Matkamuistelot-sarjan, jossa muistelemme reissuja joissa olemme käyneet niiden vuosipäivinä. Minä aloittelen Puolan Gdanskilla, jossa vierailin tasan kuusi vuotta sitten.

 

Tämä tarina alkaa samoin kuin niin moni muukin matkakertomus: Päähenkilömme istuu tietokoneen edessä matkakuume otsaa poltellen. Kah! Yllättävä lentotarjous ilmestyy näköpiiriin!

Kuin Tikkurilan maalimainoksessa ikään, siitä se ajatus sitten lähtee.

Seuraava askel onkin selvittää, mikä maa, mikä valuutta? En ollut mistään Gdanskista ikinä kuullutkaan! Ei muuta kuin kartasto (no okei, google) kauniiseen käteen ja tutkimaan mistä moinen paikka on tehty. Ja oikein hyvältähän se vaikutti: viehättävä vanha kaupunki täynnä värikkäitä keksipakettitaloja ja kaunista joenrantaa. Myyty!

Seuraavaksi otin puhelimen siihen toiseen (huomattavasti rumempaan) käteeni ja pirautin matkatoverilleni tiedustellen kiinnostaisiko budjettimatka Puolaan. Ja sehän kiinnosti! Onni on helposti matkailemaan suostuteltavat ystävät!

Jos Instagram olisi ollut olemassa, olisin postannut sinne suosikkitaloni

Jos Instagram olisi ollut olemassa, olisin postannut sinne suosikkitaloni!


Ne asiat jotka Gdanskin matkasta ovat kuusi vuotta myöhemmin jääneet mieleen, ovat pääasiassa niitä samoja juttuja, joita ihastelin jo ensimmäisen selvitystyöni aikana.

Vanha kaupunki on pieni, mutta viehättävä ja tunnelmallinen. Vanhaa kaupunkia reunustava Motława-joki tuo oman lisänsä: joen varren promenadi on ihan postikorttikamaa, varsinkin iltamaisema on suorastaan taianomainen!

Długi Targ, nimensä mukaisesti pitkä tori ja äärimmäisen kuvauksellinen

Długi Targ, nimensä mukaisesti pitkä tori ja äärimmäisen kuvauksellinen

img_1715-4

Gdansk

Hetkeä myöhemmin puolalaisesta mummosta oli jäljellä vain luut

Gdansk

Motławan ranta iltaloistossa

Muistelen lämmöllä myös sitä kuinka edullista Gdanskissa oli, no, lähes kaikki, mutta erityisesti ulkona syöminen. En nyt muista tarkkoja hintoja, mutta jos kaksi köyhää opiskelijaa on ollut hinnoista mielissään, niin eivät ne kovin korkeita ole voineet olla!

Gdansk

Iltavalojen loisteessa Gdansk näytti satuimaisen kauniilta

Iltavalojen loisteessa Gdansk näytti satumaisen kauniilta

Gdansk

Kaupunki on sen verran pieni että ehdimme muutaman päivän reissullamme tekemään myös päiväretken läheiseen Sopotin rantakohteeseen. Sopotin tärkeimmät nähtävyydet rannan lisäksi ovat vänkyrä talo ja tosi iso laituri. Kukapa ne haluaisi jättää väliin!

Krzywy Domek eli vapaasti suomennettuna Talo jonka tuijottaminen vetää aivosi rusetille

Krzywy Domek eli vapaasti suomennettuna Talo jonka tuijottaminen vetää aivosi rusetille

Gdansk

Joku suomalainen varmaan pystyisi näkemään tämän ja olemaan vääntämättä vitsiä viisisataametrisestä molosta. Minä en ole se henkilö.

Sopot

Edellisellä viittasin tietenkin tähän Euroopan pisimpään puulaituriin. Komia on!

 

Oman jännyys-elementtinsä matkaan toi myös majapaikkamme, joka oli laivahostelli. Ei se kyllä oikeasti juuri eronnut tavallisesta hostellista, aamupala oli köyhä ja suihkuista ei tullut kuin kylmää vettä: ihan perinteisiä hostellielämyksiä siis! Mutta sijainti oli aivan erinomainen ja voipahan sanoa yöpyneensä jokilaivassa!

 

Gdansk

Halpa mutta symppis

Laivaan kuuluu tietysti laivakoira, tässä tapauksessa melko vanha ja raihnainen sellainen, jolla oli tapana tallustella hitaasti, hyvin hitaasti käytävillä ja tuijottaa syvälle sieluusi, kuin kysyen mitä merkitystä tällä kaikella oikeastaan edes on. Taikka sitten ehkä olis joku makupala kelvannut.

Laivaan kuuluu tietysti laivakoira, tässä tapauksessa melko vanha ja raihnainen sellainen, jolla oli tapana tallustella hitaasti, hyvin hitaasti, käytävillä, syvälle sieluusi tuijottaen, kuin kysyen mitä merkitystä tällä kaikella oikeastaan edes on… Taikka sitten ehkä olis joku makupala kelvannut.

 

Vielä kuusi vuotta myöhemminkin Gdanskista on hyvä fiilis. Edullinen ja sievä pieni kaupunki, joka onnistui yllättämään. Ehkä juuri siksi että siitä ei tiennyt etukäteen liikaa. Menisin toistekin.

Gdansk

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Anna / 270 degrees keskiviikko, 31 elokuun, 2016 at 12:20

  Onpa kauniita kuvia ja kiinnostavan oloinen kohde. Kyllä mä tuonne mielelläni matkustaisin! 🙂

  • Reply Anni | Rajatapaukset keskiviikko, 31 elokuun, 2016 at 12:55

   Gdansk on kyllä ihan loistava kohde vaikkapa viikonloppureissulle! 🙂

 • Reply Anne | Metallia Matkassa sunnuntai, 4 syyskuun, 2016 at 13:25

  Olen ollut yökerhossa tuossa vänkyrässä talossa Sopotissa. 😀 Molo nauratti meitäkin ja naurattaa edelleen. Muuten Sopot ei kyllä juurikaan herättänyt tuntemuksia, se on vain sellainen bile- ja rantamesta.

  • Reply Anni | Rajatapaukset sunnuntai, 4 syyskuun, 2016 at 15:43

   Molo-laituri on vaan aina yhtä hauska 😀

   Olen samaa mieltä Sopotista. Se oli mukava muutaman tunnin kävely aurinkoisella säällä, mutta ei erityisemmin houkutellut uudelle visiitille.

  Leave a Reply