Suomen suurin matkablogiyhteisö
Eurooppa

Froggyland: Sammakoiden Kiirastuli

tiistai, 18 heinäkuun, 2017

Tripadvisor on mielestäni erinomainen keksintö. Ravintoloiden ja nähtävyyksien löytäminen on helpottunut tämän myötä huomattavasti. Ennen jokaista ulkomaanmatkaa, on tapanani katsoa ensin Tripadvisorin suosittelemat nähtävyydet läpi ja merkata ylös ne jotka vaikuttavat mielenkiintoisimmilta. Kun oli tiedossa että vierailemme Kroatian Splitissä, en poikennut tavoistani. Hetken klikkailun jälkeen silmieni eteen sattui jotain epätavallista. Kaikenmaailman patsaiden ja kirkkojen sekaan oli eksynyt nähtävyys nimeltään Froggyland. Sulattelin tätä nimeä hetken mielessäni. Froggyland? Liittyy siis jotenkin sammakoihin? Tykkään sammakoista. Klik.

Tarkastellessani Froggylandin sivun tietoja, kävi ilmi, että tämä on jonkunlainen helvetin esikartano sammakoille. Sammakot on täytetty, ja laitettu sammakoille luonnottomiin asentoihin imitoimaan ihmiselämää. Joillekin sammakoille oli laitettu päähän hattu ja silmälasit. Miksi kukaan tekisi näin? Tripadvisor sivun ensimmäinen kommentti oli ”It is what it is”. En tiedä miksi, mutta halusin ehdottomasti nähdä tämän groteskin nähtävyyden omin silmin.

Viimein oli se päivä. Splitin päiväkierroksen aikana törmäsimme puolivahingossa Froggylandiin. Koska aikataulussa oli tilaa, eikä kumpikaan ehtinyt keksimään mitään tekosyytä poistua paikalta, päätimme astua sisään. Paikka oli hyvin pieni ja siellä oli vain yksi työntekijä. Tässä vaiheessa tunsin, että olisin halunnut olla jossain muualla, mutta ennen kuin ehdin kääntyä 180 astetta takaisin ulko-ovea kohti, työntekijä noteerasi meidät ja viittilöi luokseen. En ehtinyt edes tajuta mitä tapahtui, kun käsissäni oli Froggylandin pääsylippu.

Siinä se nyt on!

 

Astuimme sisään pienestä portista portaikkoon, jonka sivuilla oli lasivitriinejä, täynnä täydellisesti nöyryytettyjä sammakonraatoja. Ennen kuin ehdimme tarkastella näitä taidonnäytteitä tarkemmin, työntekijä tuli luoksemme ja selitti paikan historian. En muista siitä enää juuri mitään, paitsi että joku tyyppi oli joskus sata vuotta sitten tullut siihen tulokseen että sammakoiden täyttäminen on siististi cool ja omisti tälle koko elämänsä. No, kukapa minä olen tuomitsemaan. Opas kertoi, että sammakoihin tungetaan myös pari kertaa vuodessa jotain tököttiä sisään, etteivät ne kuivahda täysin.

Kun opas viimein jätti meidät rauhaan, pääsimme katsomaan tätä kauhukabinettia tarkemmin. Sammakot oli aseteltu erilaisten teemojen mukaan. Oli rakennusmiessammakoita, kalastajasammakoita, sirkussammakoita ja ties mitä. Suosikiksi nousi kaupunkinäkymä, jossa sammakot käyskentelivät torilla, hoitaen arkisia askareitaan. Kiinnitin erityisesti huomiota kaupungin laidalla olevaan anniskeluravintolaan, josta portsarisammakko potkaisi asiakkaan pihalle. Ehkä tästä tuli tämä kotoinen Suomi mieleen, jonka vuoksi tämä kyseinen teos oli se paras. Valitettavasti valokuvaus oli ehdottomasti kielletty, joten joudutte tyytymään taiteilijan näkemykseen. Anni osti myös pari postikorttia, missä on valokuvia parista eri teoksesta. Laitetaan kuvat niistä, kun ei nyt muuta ole saatavilla.

Tein itse ja säästin. Ei juuri erota alkuperäisteoksesta.

 

Sammakkokoulu

 

Sammakkoserenadi

 

Näyttely oli katsottu läpi noin kymmenessä minuutissa, mutta tottakai Froggylandilla oli vielä yksi ässä hihassaan! Tätä nimittäin mainostettiin myös virtuaalitodellisuuksien edelläkävijänä. Mikä on varmasti totta. Jos elettäisiin vuotta 1996. Hairahduimme ostamaan liput tähän virtuaaliseikkailuun. Meidät istutettiin tuoliin, naamoillemme laitettiin epämiellyttävät kakkulat ja sitten pääsimme maagiselle matkalle uskomattomaan 90-luvun tietokonegrafiikan kyllästämään maailmaan, josta ei myötähäpeää ja huonoa ruudunpäivitystä puuttunut! En suosittele.

Sellainen oli Froggyland. It is what it is.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply