Suomen suurin matkablogiyhteisö
Suomi Finland

Ekaa kertaa Lappiin!

torstai, 31 tammikuun, 2019

33 vuoden ikään asti piti odottaa, mutta nyt olen vihdoin lähdössä ensimmäistä kertaa Lappiin! Välillä on suorastaan nolottanut että vaikka maailmaa on tullut kierrettyä, niin Suomessa en ole koskaan vieraillut Oulua pohjoisempana. Lappi on kyllä pyörinyt mielessä monet kerrat, mutta ulkomaiden vetovoima on aina ollut kovempi. Tähän aikaan vuodesta olen tyypillisesti ollut kavereideni kanssa Thaimaassa, Vietnamissa, Indonesiassa tai jossain muussa ihanan lämpimässä ja aurinkoisessa kohteessa tankkaamassa valoa talven pimeyteen.

Tänä vuonna iski kuitenkin akuutti tarve säästää, joten kaukomatkat sai unohtaa ja mielen sopukoista kiemurteli etualalle ajatus että mitenkäs se Lappi! Suomessa matkailua ei tyypillisesti tunneta halpuudestaan, mutta kun jakaa kustannukset pienen porukan kesken niin Lapin lomankaan ei pitäisi tyhjentää pankkitiliä. Ei siis muuta kuin tuumasta toimeen ja pari klikkausta myöhemmin Rukalle oli majoitukset varattuna.

Pari viikkoa ehdin riekkua jokaiselle vähänkään kuuntelevalle että vihdoin minä, etelän tyttö pääsen Lappiin kunnes tajusin että voihan hemmetti, eihän Ruka edes ole Lapissa, vaan Pohjois-Pohjanmaalla! Pahoittelut ala-asteen maantiedon opettajalleni, selvästi en ole ollut ihan hereillä joka tunnilla.

Kriisihän siitä meinasi tulla. Kaikkien näiden vuosien jälkeen en olisi muka vieläkään pääsemässä Lappiin! Onneksi tarkan kartan tihrustamisen jälkeen huomasin, että Riisitunturin kansallispuisto, jonne olinkin jo suunnitellut retkeä on tukevasti Lapin maakunnan tontilla. Sittenkin Lappiin, reissu pelastettu!

Ruka valikoitui kohteeksi koska siellä vaikutti olevan hyvin monipuolisesti mahdollisuuksia erilaisiin aktiviteetteihin. Laskettelurinteet nyt tietenkin, mutta myös hiihtolatuja ja polkuja kävelyyn ja lumikenkäilyyn löytyy. En itse asiassa ole mikään järin kova laskettelija ja viime kerrasta taitaa olla vierähtänyt sellaiset kymmenen vuotta, mutta varmasti yhtenä päivänä voisi käydä laskettelumäkiäkin testaamassa. Koska olen matkassa rajatulla budjetilla niin laskettelu ei senkään puolesta tule olemaan merkittävässä osassa minun ohjelmassani.

Enemmän minua kiinnostaa retkeily ja ulkoilu esim. juuri siellä Riisitunturin kansallispuistossa, josta sattumoisin luinkin juuri oivallisen postauksen Ansku BCN blogissa. Meillä on auto käytettävissä, joten jos tiedät muita kivoja ulkoilupaikkoja tai upeita maisemia automatkan päässä, niin otan oikein mielelläni vinkkejä vastaan! Toiveenani on ainakin päästä näkemään niitä klassisia tykkylumimaisemia! Tykkylumi on muuten sana jonka merkityksen vasta opin, tosin en edelleenkään ole varma osaisinko varsinaisesti erottaa toisistaan tykkylumen peitossa olevaa ja ihan tavallisen lumen peitossa olevaa puuta. Kenties tämäkin kirkastuu paikan päällä!

Toivelistaltani löytyy myös toinen Lapin klassikko: revontulet. Vaikka revontulia on havaittavissa aina välillä Tampereenkin korkeudella, en ole ikinä onnistunut näkemään taivaalla kuin niin utuisia kuvioita etten voi varmasti tietää olenko hallusinoinut ne vai en. Ja vaikka olenkin tilannut sähköpostiini revontulihälytyksen, olen niin iltauninen etten ole oikeasti kertaakaan jaksanut lähteä raahautumaan johonkin vähäisen valosaasteen alueelle, josta ehkä saattaisi jotain nähdä.

Mutta nyt kun kerrankin olen pohjoiseen menossa niin ehkä vihdoin onnistaisi. Katsotaan ovatko aurinkohiukkaset ja kirkkaat taivaat puolellani, mutta muutama hyväksi luvattu katselupaikka on jo tiedossa ja tällä kertaa aion olla kärppänä paikalla mikäli olosuhteet vaikuttavat suotuisilta!

Ehkä se kaikista eniten odotettu osuus koittaa siinä vaiheessa kun päivän talviulkoilut on suoritettu. Meidän kämpästä löytyy nimittäin sekä takka että sauna ja veikkaan että vähintään toista tulee lämmitettyä päivittäin. Onko ihanampaa fiilistä kun se raukeus joka seuraa siitä kun on ensin nauttinut raitista talvi-ilmaa ja pääsee siihen päälle lämpimään saunaan tai loimuavan takkatulen äärelle ehkä vielä lukemaan jotain loistavaa kirjaa. Täydellistä!

Postauksen kuvat ovat Tampereen Pyynikiltä, joka ei tietojeni mukaan myöskään sijaitse Suomen Lapissa.

 

Blogia voi seurata myös Facebookissa ja Instagramissa!

You Might Also Like

25 Comments

 • Reply Suunnaton torstai, 31 tammikuun, 2019 at 19:58

  Ah, ihana Riisitunturi! Se pelasti ihan samalla tavalla viime vuonna myös mun suunnitelmani käydä pitkästä aikaa Lapissa 😀
  Tuosta viime kesän reissusta en oo vielä ehtinyt kirjoittaa blogiin, mutta saat nyt läjän vinkkejä tiivistettynä. Huom, että tein reissun heinäkuussa, joten talvella näitä reittejä ei välttämättä pysty kulkemaan, ellei sitten suksilla tai lumikengillä 🙂
  Ensinnäkin se Riisitunturi. Siellä on lyhkänen Riisin ´rääpäsy -reitti, mutta sen lisäksi reilun 10 kilometrin Riisin rietas, joka laskeutuu tunturin toiselle puolelle. Mä kuljin tuon pidemmän reitin ja tykkäsin siitä tosi paljon. Väkeä oli huomattavasti vähemmän kuin Riisin rääpäsyllä.
  Rukan rinteiden vierestä puolestaan lähtee reitti Valtavaaralle, josta on kivat näkymät Kuusamon ja Lapinkin ylle. Käsittääkseni talvella ainakin osan matkaa sinne kulkee latu, mutta kannattaa selvitellä tätä. Valtavaaran huipulla on supersöpö mökki. Kesällä tuon kierroksen patikoi muutamassa tunnissa.
  Rukalta parikymmentä kilometriä koilliseen alkaa Oulangan kansallispuisto, jossa on reilun 10 kilometrin pituinen (ja ainakin kesällä aivan supersuosittu) Pieni Karhunkierros. Kun sieltä jaksaa ajaa vielä reilut 15 kilometriä pohjoisemmas, pääsee toiseen osaan Oulangan kansallispuistoa ja lyhyen kävelymatkan jälkeen tosi kauniin ja värikkään Kiutakönkään rannalle.
  Ihanaa Lapin reissua sulle! Toivottavasti näkyy hienoja revontulia!

  • Reply Suunnaton perjantai, 1 helmikuun, 2019 at 14:01

   Tiedätkö mitä, sain inspiraation viimeistellä ekan juttuni tuolta Kuusamon alueelta. Eli vähän lisää tietoa noilta alueilta löytyy nyt blogista 🙂 http://suunnatonmatkablogi.pallontallaajat.net/2019/02/01/kuusamo-paivavaellukset/

   • Reply Anni | Rajatapaukset keskiviikko, 6 helmikuun, 2019 at 19:39

    Eich, miten voi olla että juuri nyt mulle ei tule mitään ilmoituksia näistä kommenteista. Onneks kävin lukemassa ton sun kirjoituksesi!
    Kiitos, todella hyviä vinkkejä! Oulangassa käytiin, Valtavaaralle ei ehditty kun ei säät suosineet joka päivä, mutta mietittiin juuri että tänne voisi mielellään tulla takaisin joskus muulloinkin kuin talvella. Upeaa luontoa!

 • Reply Kohteena maailma / Rami perjantai, 1 helmikuun, 2019 at 00:18

  Itse olen aika monta reissua Rukalle talvella tehnyt ja se on kyllä monipuolinen paikka. Laitan tähän linkiksi omat vinkkini Rukalle talvikaudella: https://kohteenamaailma.fi/kotimaa/top10-tekemista-rukalla/

  Uskon, että tykästyt Rukaan. Ja vaikka se ei Lappia olekaan, niin kyllä Ruka voittaa monessa ”Lapin kohteet”. Puut ovat korkeampia kuin pohjoisessa, mutta muuten eroa ei huomaa.

  • Reply Anni | Rajatapaukset keskiviikko, 6 helmikuun, 2019 at 19:40

   Kiitos Rami, tota sun juttua oon itse asiassa käynyt lukemassakin! Hyviä vinkkejä! 🙂

 • Reply Aron / Ja sitten matkaan... keskiviikko, 6 helmikuun, 2019 at 20:45

  Minulla oli myös pitkään Lapin kokoinen aukko sivistyksessäni. Tosin taisin kyllä olla alle kolmekymppinen vielä, kun ekan kerran pääsin työmatkan muodossa Saariselälle. Siellä ei tarvinnut arvuutella, ollaanko oikeasti Lapissa vai ei. 🙂

  Oikeastaan en ole Lapissa käynytkään muuta kuin työmatkoilla. Toinen keikka oli Luostolle vuosia sitten joulukuussa. Pakkasta oli 30 asteen tienoilla ja hullut brittituristit laskivat mäkeä kehnoissa talvivaatteissaan. Me teimme töitä pitkiä päivä mökissä ja poistuimme ulos vain kävelläksemme ravintolaan ja takaisin. Tolkuttoman kylmää oli, mutta revontulet olivat kauniita. Tosin niitä nyt meillä Keski-Suomessa sai katsella joka talvi. Jotain iloa siitäkin, että säästösyistä katuvalot sammutettiin yöksi. 🙂

  • Reply Anni | Rajatapaukset torstai, 7 helmikuun, 2019 at 21:02

   Ei jäänyt varmasti viimeiseksi kerraksi Lapissa tai Pohjois-Suomessa noin yleensä, aivan upeaa luontoa siellä oli tarjolla! Rukakin oli minulle ihan riittävän hieno paikka vaikkei virallisesti Lappia olekaan 🙂
   Melkein olisin kateellinen sun työmatkoista, mutta mulla saattaisi kyllä työmotivaatio olla aika hukassa jos ympärillä olisi upea miljöö ja tekisi mieli tekemään jotain ihan muuta!

 • Reply Tanja / Tädin ja tytön matkablogi perjantai, 8 helmikuun, 2019 at 19:38

  Ei sitä niin tarkka tarvitse olla, Ruka ja Kuusamo eivät virallisesti ole Lappia mutta vieressä napottava Posio on. Mulla on myös ihan törkee Lapin kuume, jonka aion hiljentää kesällä 🤩
  Mukavaa Lappia!

  • Reply Anni | Rajatapaukset lauantai, 9 helmikuun, 2019 at 14:35

   Lapin reissu ei ainakaan vähentänyt Lappi-kuumetta, tekisikin mieli seuraavan kerran ei-lumiseen aikaan, niin pääsisi vähän paremmin vielä patikoimaan! Niin upeaa luontoa!

 • Reply Rosa perjantai, 8 helmikuun, 2019 at 20:38

  Onnittelut uudesta aluevalloituksesta! Mä olin teininä Lapissa useamman kerran ja sitten oli useita vuosia etten siellä käynyt. Pari vuotta sitten pääsin tyttäreni kanssa Leville kun äitini matkaseura sairastui. Olihan se mahtavaa ja lunta oli paljon (tosin tänä vuonna sitä on etelässäkin). Kokeilimme myös koiravaljakkoajelua ja sehän oli ihan supervauhdikasta.

  • Reply Anni | Rajatapaukset lauantai, 9 helmikuun, 2019 at 14:37

   Kiitoksia! Lappi oli kyllä kaiken odotuksen arvoinen, Riisitunturin kansallispuisto oli kuin mikäkin talven ihmemaa. Pohjoiseen ajellessa pohdiskelimme että onpa hölmöä lähteä Lappiin juuri nyt kun etelässäkin on tolkuttomasti lunta, mutta kyllä siellä pohjoisessa oli ihan oma lumonsa!

 • Reply Merja / Merjan matkassa perjantai, 8 helmikuun, 2019 at 21:34

  Lappi on ihana! Niin varmasti myös Ruka, joka ei pohjolan immeisten mielestä ole Lappia nähnytkään mutta ei se niin tarkkaa ole 🙂 Mulle on Pallastunturin seutu tutuinta, kun siellä monet talvilomat vietettiin. Ruka ei mulle tuttu, mutta se olisi näppärämmän matkan päässä. Ihanaa reissua!

  • Reply Anni | Rajatapaukset lauantai, 9 helmikuun, 2019 at 14:40

   Epäilinkin näin, että vaikka etelän asukille about kaikki Oulusta pohjoiseen on ”Lappia”, niin alueen vähän paremmin tuntevilla saattaa olla asiasta vähän eri mielipide 😀
   Ruka valikoitui kohteeksi ainakin puolittain sen takia että sinne oli edes vähän lyhempi ajomatka. Tämä ei varmasti jäänyt viimeiseksi Pohjois-Suomen reissuksi, seuraavaksi haluaisinkin ihan kunnolla Lappiin. Juuri tuo Pallas-Yllästunturin kansallispuisto oli yksi ykkösvaihtoehdoista joita tuli mieleen. Olisi mahtava päästä kunnolla patikoimaan joskus ei-lumisena aikana!

 • Reply Emilia/Merkintöjä maailmasta perjantai, 8 helmikuun, 2019 at 23:12

  Kuulostaa huipulta lomalta, nauti!😊😊 Ja ihania kuvia tässä postauksessa. Itsellä on hyviä kokemuksia Rukasta, menisin mieluusti uudelleen. Tuo Riisitunturi täytyy tsekata😎

  • Reply Anni | Rajatapaukset lauantai, 9 helmikuun, 2019 at 14:41

   Tässä on ehditty jo tulla takaisinkin ja voin raportoida että oli aivan loistava loma! 😀
   Ruka oli erittäin positiivinen kokemus ja Riisitunturi erityisesti. Tulen varmasti kirjoittelemaan blogiin, Riisitunturi oli aivan järjettömän kaunis! <3

 • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogi lauantai, 9 helmikuun, 2019 at 02:05

  Jee mahtavaa matkaa! Mulla on viimeisimmästä Lapin reissusta laittoman pitkä aika, nyt kesällä onneksi asia korjaantuu. Toivottavasti näet revontulet, pidän sulle peukkuja!

  Ai niin, kirjasuositukset toimii! Se Kambotsa kirja on todella mielenkiintoinen, juuri työn alla. 🙂

  • Reply Anni | Rajatapaukset lauantai, 9 helmikuun, 2019 at 14:43

   Mäkin tahtoisin seuraavan kerran Lappiin kesällä tai ainakin niin ettei olisi lunta ja pääsisi kunnolla patikoimaan. Tuun varmasti seuraaman teidän reissua tarkasti, nyt kun Lappi-into on herätetty!

   Jes! Mikäpä lämmittäisi kirjastonhoitajan sydäntä paremmin kuin onnistunut kirjavinkki! 😀

 • Reply Sandra / Terveiset päiväntasaajalta lauantai, 9 helmikuun, 2019 at 09:53

  Ihana 😂 hauskasti kirjoitettu!! Minäkin haluaisin lomalle Lappiin. Tulee varmasti ihana loma!

  • Reply Anni | Rajatapaukset lauantai, 9 helmikuun, 2019 at 14:44

   Hahaa, mahtavaa jos oon onnistunut hauskuuttamaan jota kuta muutakin kuin vain itseäni 😀 Kiitos!

 • Reply Martta / Martan matkassa lauantai, 9 helmikuun, 2019 at 16:54

  Lappi on minultakin jäänyt käymättä, kerran olin työmatkalla Levillä, mutta se on eri juttu se. Lapin hiihtoloma matkat ovat aina tulleet niin hintavaksi, joten on ollut edullisempaa lähteä vaikka etelän lämpöön perheen kanssa. Mieluusti lähtisin sinne patikoimaan toivottavasti jo lähitulevaisuudessa. Kiitos vielä kirjavinkeistä!

  • Reply Anni | Rajatapaukset sunnuntai, 10 helmikuun, 2019 at 12:59

   Juu, työmatka on aina työmatka. Me päästiin omalla reissulla suhteellisen halvalla, koska meitä oli neljä aikuista jakamassa kuluja ja valittiin ajankohta tarkoituksella hiihtolomakauden ulkopuolelta. Se ei tietenkään kaikille ole mahdollista.
   Mahtavaa jos kirjavinkit ovat olleet mieluisia! 🙂

 • Reply Outi / Maa Quzuu -matkablogi lauantai, 9 helmikuun, 2019 at 17:00

  Täällä myös yksi joka on lähdössä ”Lappiin ” eli Kuusamoon kolmen viikon päästä, mutta kait se täytyy tosiaan käydä ihan muodon vuoksi edes ylittämässä tuo virallinen Lappiraja. Mä olen kyllä käynyt Lapissa monen monta kertaa. Lapsuuden kesät tuli vietettyä isän kotikulmilla ja pari vuotta sitten poljin pyörällä Hki-Utsjoki. Silloin tuli nähtyä aika kiva läpileikkaus Lapista ja tunnettua se, miten maisemat hiljalleen muuttuivat Lapin tunturimaisemiin. Se oli maagista. Mutta talvinen Lappi on jäänyt kokematta, joten innolla meidän reissua odottelen! Kiva kuulla vinkkejä mitä tuolla alueella kannattaa tehdä!

  • Reply Anni | Rajatapaukset sunnuntai, 10 helmikuun, 2019 at 13:01

   Wau, pyöräillen Helsinki-Utsjoki! :O Siinä on mahtava saavutus!
   Vinkkejä tippuu pikku hiljaa blogin puolelle, mutta ehdottomasti kannattaa käydä Riisitunturilla, se oli aivan upea paikka. Ihan Rukan vierestä löytyy myös Pyhävaara, siellä kävimme tekemässä 7km pyhän jyssäyksen reitin, se oli kanssa todella hieno ja pääsi menemään ilman lumikenkiäkin. Valtavaarakin olisi ollut ihan siinä Rukalla, mutta sinne ei valitettavasti ehditty. Loistavaa reissua teille!

 • Reply Sonja | FIFTYFIFTY sunnuntai, 10 helmikuun, 2019 at 16:13

  Oo, Lapista on mulla aikaa jo yli kymmenen vuotta! Aikoinaan käytiin hiihtoreissuilla joka talvi, mikä alkoi teininä puuduttaa, mutta nyt lähtisin niin mieluusti! Onneksi pääset myös Lappiin, kun Riisitunturi saapui pelastajaksi. 😀 Sen bongasin mäkin vasta vähän aikaa sitten blogosfääristä ja ihanalta näytti!

  • Reply Anni | Rajatapaukset maanantai, 11 helmikuun, 2019 at 14:56

   Muistan että ylä/ala-asteaikoina tosi moni kaveri kävi perheineen Lapissa hiihtolomalla joka kyllä herätti vähän kateutta, vaikkei minulla ollut hajuakaan mitä siellä varsinaisesti tehtiin. Veikkaisin että osasin arvostaa pohjoisen luontoa nyt huomattavasti enemmän kuin olisin kakarana. Aivan upeaa luontoa! Ruka/lappihehkutus alkaa kohta tässäkin blogissa 😀

  Leave a Reply