Suomen suurin matkablogiyhteisö
Eurooppa

Dubrovnik – Mistä pidin, mistä en

perjantai, 24 maaliskuun, 2017

Dubrovnik lienee koko Kroatian suosituin turistikohde, eikä syystä: komea linnoituskaupunki turkoosina kimaltelevan Adrianmeren rannalla, wau!

dubrovnik

Katsokaa nyt miten söpöjä oranssikattoisia taloja!

Ihastuin itsekin Dubrovnikiin siellä vieraillessani syyskuussa 2015, mutta en aivan varauksetta. Paikka on niin komea etten ihmettele sen suosiota, mutta suosiollahan on aina ne kuuluisat varjopuolet. Kaupungissa vierailee pari miljoonaa turistia vuodessa ja kaikki haluavat tietenkin pakkautua vanhan kaupungin muurien sisään, onhan se tunnetuin ja upein alue. Erityisesti isoilta risteilylaivoilta purkautuvat joukot tekevät tunnelmasta vähän turhankin tiiviin. Pahin sesonkikausi on heinä-elokuussa, mutta vielä syyskuussakin porukkaa oli rutosti.

Ylenpalttisesta turistisuudesta johtuen myös laadukkaita ravintoloita oli haasteellista löytää. Muurien sisällä ravintoloita on kylki kyljessä joka ikisellä kujalla, mutta paikkojen laatu ei ole kovin kummoinen. Taitaa olla niin että laatuun ei juuri tarvitse satsata, koska potentiaalisia asiakkaita kyllä riittää kaikille. Olimme selvittäneet etukäteen muutamia kehuttuja ruokapaikkoja ja onnistuimme saamaan muutamat herkkuateriat, mutta yleisesti hintalaatutaso oli kökkö. Älköötte siis luottako sattumanvaraiseen hakuammuntaan vaan selvittäkää etukäteen muutama luottopaikka. Pöytävaraukset tulevat todennäköisesti tarpeeseen. Itse tykästyin Nishta kasvisravintolaan ja hieman harhaanjohtavasti nimettyyn Taj Mahal bosnialaisravintolaan.

dubrovnik

Mitä! Joku muukin haluaa tulla tähän mahtavan näköiseen paikkaan, törkeää!

dubrovnik

dubrovnik

Muuta valitettavaa Dubrovnikista en keksi joten siirrytään kehujen puolelle, niitä onkin huomattavasti enemmän!

Se vanha kaupunki jonka mainitsin? Ei ole ihan sattumaa että kaikki turistit haluavat punkea sinne, paikka on nimittäin upea. Kaupungin muurien päällä pääsee kävelemään 2 kilometrin lenkin ja ihailemaan samanaikaisesti sisäpuolelle jäävää oranssien tiilikattojan täplittämää kaupunkia ja ulkopuolella avautuvaa merimaisemaa. Kaupunki vaurioitui pahoin Jugoslavian sodan aikana, mutta on sen jälkeen kunnostettu takaisin nykyiseen loistoonsa. Miljöö on niin upea että täällä on kuvattu myös Game of Thrones -sarjaa!

dubrovnik

dubrovnik

dubrovnik

dubrovnik

Niin upea kuin linnakemainen kaupunki onkin, ihan viikkoa en jaksaisi pelkästään sitä ihmetellä turistimassoissa velloen. Yksi Dubrovnikin loistavimmista ominaisuuksista onkin sen erinomaiset kulkuyhteydet muualle Kroatiiaan ja myös lähimaihin.

Viikon reissumme aikana kävimme lähisaarista Lokrumilla, Lopudilla, Šipanilla sekä Mljetillä, ja lisäksi Cavtatin viehättävässä pikkukaupungissa sekä päiväretkellä Montenegrossa. Ja tuossa on lueteltuna vain pieni osa tarjonnasta. Omatoiminen lähtee liikkeelle lautalla tai vuokra-autolla, jos se ei houkuta niin valmiita retkiä tehdään vaikka minne. Itse olisin ollut kiinnostunut käymään myös Bosnian puolella, mutta ihan kaikkea ei viikossa ehtinyt. Jääpähän nähtävää ensi kertaan.

Myös aktiviteetteja löytyy vaikka kuinka! Meillä päällimmäisenä olivat rantaelämän lisäksi pyöräily ja melonta. Kahdesta jälkimmäisestä löytyykin jos jonkinlaista retkeä yhdistelmänä tai erikseen. Oman retkemme varasimme Outdoor Croatia -firmalta ja olimme varsin tyytyväisiä. Sääolosuhteiden takia emme päässeet tutkimaan luolia meloen ja sukellellen vaan saimme tyytyä melomaan ja pyöräilemään, mutta retki oli hyvin järjestetty ja ohjaajat mukavia, joten en valita.

dubrovnik

dubrovnik

dubrovnik

Ai niin raput…unohdin valittaa rapuista. Niitä on jumalattomasti ja kiipeäminen helteessä on tuskaa.

Pienestä valituksesta huolimatta Kroatian loma jäi mieleeni mahtavana elämyksenä. Viikossa ehdimme nähdä vaikka kuinka monta eri paikka ja nauttia juuri sopivasta sekoituksesta kaupunkia ja luontoa, reippailua ja löhöilyä. Välttelen jatkossakin pahinta turistikautta, mutta keväällä tai syksyllä voisin palata Dubrovnikiin ehdottomasti!

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY perjantai, 24 maaliskuun, 2017 at 17:43

    Jep, Dubrovnikin suosi on ehdottomasti sen huonoin puoli. Otti päähän, kun ei meinattu ensimmäisenä lomapäivänä mahtua muurien sisäpuolelle ollenkaan! 😀 Ja Taj Mahal oli kyllä niin huikea ravintola, aivan priimaa, toisin kuin niin moni muu ravintola siellä.

  • Reply Anni | Rajatapaukset sunnuntai, 26 maaliskuun, 2017 at 11:46

    Joo, ei varmaan olla ainoita jotka on törmänneet Dubrovnikin kohdalla massiivisiin väkijoukkoihin. Vaikka ihan yhtälaillahan sitä itsekin on siellä osana joukkoa muiden kiusana. Onnistuttiin onneksi nauttia Dubrovnikista tuosta huolimatta 🙂

  • Reply Leena Jäntti keskiviikko, 30 lokakuun, 2019 at 08:05

    Hei. Olemme mieheni kanssa olleet Kroatiassa nyt reilun kaksi viikkoa. Tulimme Bosnia ja Herzegovinasta Dubrovnikiin bussilla. Sitten vuokrasimme auton ja ajoimme rantaa pitkin Rijekan ohi Opatijaan,pysähtyen Baška Vodassa ja Zadarissa ym. pienissä kylissä. Opatija on pieni kaupunki jossa on älyttömän hienoja vanhoja taloja 1800-luvun lopusta ja 1900-luvun alusta. Entinen kylpyläkaupunki. Auton vuokraus oli helppoa ja maksoi n. 440€ / 10 pvää. Lokakuu on ollut hyvä aikaa matkustaa, ei ole liian kuuma (23-25) ja mahtuu D:ssa myös sinne vanhaan kaupunkiin. Rannalla voi aivan hyvin olla vielä kunhan on vain joku pehmuste mukana. Rannat ovat suurimmaksi osaksi kivikkorantoja. Vesi on tajuttoman kirkasta!Plitvicen kansallispuistossa alkoi jo syksy näkyä mutta pääsi hyvin kulkemaan ja kuvailemaan maisemia kun ei ollut porukkaa niin kuin sesonkiaikaan. On ollut oikein mukava ja hieno reissu. Taas tarttui mukavia muistoja ja kuvia matkaan.

  • Leave a Reply