Suomen suurin matkablogiyhteisö
Eurooppa

Budapestin rappioromanttiset rauniobaarit

maanantai, 24 heinäkuun, 2017

 

Vietimme Villen kanssa pari Balkanin reissun ensimmäistä päivää Budapestissa. Se valikoitui reissun aloituskaupungiksi lähinnä koska sinne pääsee lentämään halvalla suoraan Pirkkalasta, mutta myös koska olin jo tykästynyt Budapestiin edellisellä reissulla.

Juoksen useimmiten into pinkeänä uusia paikkoja kohti, mutta täytyy myöntää että joihinkin paikkoihin on kyllä ilahduttavaa palata uudemmankin kerran. Eikä vähiten siksi ettei synny mitään pakottavaa tarvetta käydä läpi jokaista kiinnostavaa nähtävyyttä, koska ne on juostu jo edellisellä kerralla! 😀

Tällä kertaa ainoa tavoitteenikin oli päästä vierailemaan edes yhdessä Budapestin kehutuista rauniobaareista, sillä niistä en ollut edes kuullut edellisen vierailun aikaan. Oluen ystävänä Villeä ei tarvinnut hirveästi suostutella lähtemään mukaan koluamaan paikallisia baareja.

Tavoite saatiin toteutettua moninkertaisesti, sillä kaikki löytämämme rauniobaarit sijaitsivat mukavan kompaktisti samalla alueella. Ensimmäinen löytö oli Ellátó kert, jossa tosin olimme niin hyvissä ajoin paikalla, että jäimme suljettujen ovien taakse nuolemaan näppejämme. Lähes Ellátó kertin vierestä löytyi Kőleves kert, jonka kanssa koimme saman kohtalon. On se nyt ihme jossei iltapäiväolutta saa mistään!

Hieman myöhemmin Kőleves kertkin oli jo avoinna

 

Baarista toiseen kulkiessa pääsimme nauttimaan myös alueen katutaiteesta

 

Matkan varrelta löytyi myös katuruokaa, vähän harmitti että olimme ehtineet juuri syödä

Onneksi hätä ei ollut akuutti, sillä rauniobaareista suurin ja “kaunein” Szimpla kert avaa ovensa arkisinkin jo kahdeltatoista, joten lyhyen kävelyn jälkeen pääsimme vihdoin a) juomaan b) ihmettelemään mistä tässä rauniobaarihommassa on oikein kyse. 

Täytyy todeta että ikinä en ole käynyt persoonallisemmassa baarissa! Vanha tehdasrakennus on muutettu baariksi ja kulttuuritilaksi ei niinkään remontoimalla vaan enemmänkin värikkäillä maaleilla, kasveilla ja raahaamalla sisään kasoittain tavaroita, joita ei ehkä olettaisi ihan perusbaarissa näkevänsä. Vanhoja tavaroita on kierrätetty uudelleen käyttöön, osalla on selkeä funktio, osa on vain eksentrisiä koristeita. Lopputulos on kaoottinen, mutta minun makuuni myös hurmaavan persoonallinen!

Szimpla kert oli täynnä pieniä eksentrisiä huoneita

Viihdyimme Szimpla kertissä erittäin hyvin, suurin huvi olikin käydä kiertämässä eri huoneita ja osoitella toisillemme kaikkia erikoisia ja hauskoja pieniä yksityiskohtia sisustuksessa.

Szimpla kert ei ole ainoastaan baari vaan siellä järjestetään myös erilaisia musiikki-, teatteri- ja muita kulttuuritapahtumia. Sunnuntaisin tilan valtaa Farmers’ market, jossa paikalliset ruoantuottajat myyvät tuotteitaan.

Iltapäivällä vapaata tilaa löytyi vielä runsaasti. Kaikki baaritiskitkään eivät olleet avoinna.

Ihmeteltyämme aikamme Szimplan persoonallista ilmettä päätimme lähteä vielä kokeilemaan uudelleen sisäänpääsyä Ellátó kertiin, sillä kuten mainittua, matka oli vain joitain satoja metrejä. Ellátó kert on Szimplaa selkeästi pienempi, eikä yhtä ylenpalttisella tavaramäärällä koristeltu, mutta senkin kohdalla kyllä tunnistaa olevansa rauniobaarissa. Graffitit ja sekalaisilla väreillä maalatut kalusteet tuovat tähänkin baariin ihanan boheemin tunnelman. Tilaa on sekä sisällä että ulkona, mutta sisäpihan ulkoilma-alue on ehdottomasti viihtyisin osuus.

 

Värikkään kutsuva sisäänkäynti

Sama väri-iloittelu jatkui Ellátó kertin sisällä

Kun nyt kerran baarien makuun olimme päässeet niin piipahdimme Villen toiveesta vielä läheisessä käsityöläisoluihin erikoistuvassa baarissa nimeltä Léhűtő. Kyseessä ei ole rauniobaari, mutta ympätään tämäkin vinkki nyt samaan listaan kun kerran juoma-asioissa ollaan liikkeellä.

Lopulta totesimme että hyvin voisi vielä mennä yksille Szimpla kertiin, näin teimme, ja olimme valintaamme erittäin tyytyväisiä. Emme selvästi ollet ainoita Szimplaan ihastuneita, alkuillasta paikka alkoi jo täyttyä hyvää vauhtia. Aukioloaikaa riittää arkenakin neljään asti yöllä, muttemme valitettavasti osaa sanoa millaiseksi meno yötä kohti yltyy, sillä hurjan baarikierroksemme uuvuttamina olimme itse turvallisesti hotellissa lepäilemässä jo ennen iltayhdeksää!

Rauniobaareista innostuneille lisää (englanninkielistä) tietoa Budapestin rauniobaareista löytyy ruinpubs.com sivustolta. 

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa maanantai, 24 heinäkuun, 2017 at 19:40

  Mä oon käynyt kerran Budapestissa, joskus 6 vuotta sitten muistaakseni. Tykkäsin kyllä kaupungista, mutta mitään hinkua mulla ei ole ollut palata sinne. En oikein tiedä miksi, koska kivaa siellä kumminkin oli. Mutta noiden rauniobaarien takia voisin! Ottaisin mukaan jonkun, joka keskittyy juomapuoleen, niin itse voisin paneutua ihasteluun, ihmettelyyn ja kuvaamiseen 😀

  • Reply Anni | Rajatapaukset tiistai, 25 heinäkuun, 2017 at 12:47

   Mä niin arvasin että rauniobaarit olis sun juttu! 😀
   Itse tykästyin kyllä Budapestiin ja voisin mennä vielä uudemmankin kerran. Sieltä on kätevät yhteydet lähimaihin, joten lyhytkin visiitti on helppo tehdä.

 • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA maanantai, 24 heinäkuun, 2017 at 20:31

  Oi noi rauniobaarit vaikuttaa lupaavilta, kumpa noista olisi kuullut jo omalla reissulla – tai sitten tässä on yksi hyvä tekosyy matkustaa uudestaan Budapestiin!

  • Reply Anni | Rajatapaukset tiistai, 25 heinäkuun, 2017 at 12:54

   Samoin kävi itsellenikin eli ei muuta kun uudestaan vaan!

 • Reply Pinja maanantai, 24 heinäkuun, 2017 at 21:38

  Ihana päästä katsomaan, miten tuttu baari on vuosien varrella muuttunut! Muutaman kerran on tullut käytyä Szimplassa, tuntuu että sieltä löytää joka kerta jotain uutta. Harmi vain, viime kerralla olivat maalanneet yhden seinäkirjoitusten peittämän seinän niin omat muistokirjoitukset katosi… Mutta onneksi mun lempparit eli viherkasvit näyttää vain lisääntyvän (:

  • Reply Anni | Rajatapaukset tiistai, 25 heinäkuun, 2017 at 12:55

   Se oli kyllä niin sympaattinen paikka että tulen varmasti vierailemaan jatkossakin joka kerta kun vaan Budapestiin päädyn. Viherkasvit oli munkin lemppareita ja niitä tosiaan löytyi vaikka kuinka!

 • Reply Reissuvuosi 2017: 8 reissua, 12 maata - Rajatapaukset tiistai, 2 tammikuun, 2018 at 14:49

  […] oli ehdottomasti vuoden paras reissu, sen kohdalla ei olisi asiat juuri paremmin osua kohdalleen. Budapest, Zagreb, Split ja Ljubljana olivat kaikki hyviä kaupunkikohteita ja luontoelämykset vasta upeita […]

 • Leave a Reply