Suomen suurin matkablogiyhteisö
Oseania Päiväretket

Blue Mountainsin kansallispuisto on mahtava päiväretki Sydneystä

maanantai, marraskuu 11, 2019

Parin tunnin junamatkan päässä Sydneystä sijaitsee Blue Mountainsin kansallispuisto, joka on aivan loistava päiväretkikohde varsinkin jos arvostaa upeita maisemia ja hyviä patikointimahdollisuuksia! Kansallispuistoon kaupataan paljon valmiita retkiä, mutta puolet halvemmalla pääsee kun hoitaa homman omatoimisesti, eikä se ole vaikeaakaan. 

Blue Mountainsilla riittää lääniä, sen ala on noin 2700 km2. Lienee selvää siis että päivässä tuosta alueesta ehtii tutkia vain pientä siivua ja kätevin alue kulkuyhteyksien kannalta on Katoomban ja Leuran kylien ympäristö. Jos puistoon suuntaan autolla, voi paikkoja tutkia laajemmaltakin alueelta, mutta itse en tämän mahdollisuuden puutetta jäänyt harmittelemaan, nähtävää riitti näinkin.

Junamatka kestää tosiaan noin kaksi tuntia, joten liikkeelle kannattaa lähteä suhteellisen aikaisin. Itse otin Sydneyn päärautatieasemalta puoli kahdeksan junan ja kymmenen maissa astelin ensimmäisille poluille ja näköalapaikoille. Sydneyn julkisessa liikenteessä äärimmäisen kätevää on se että maksuun voi käyttää mitä tahansa korttia jossa toimii lähimaksu. Se piipataan lähtiessä ja poistuessa ja summa veloitetaan automaattisesti tililtä. Juna Katoombaan maksaa kortilla maksettuna 8,86 Australian dollaria suuntaansa. 

Päästyään Katoombaan on jotenkin vielä päästävä muutamien kilometrien päässä oleville näköalapaikoille ja eri patikointireittien lähtöpisteille. Tähän dilemmaan vastauksen tarjoaa Blue Mountains Explorer Bus, jonka hop-on, hop-off bussit kiertävät määrättyä reittiä puolen tunnin välein. Päivälippu bussiin maksaa 55 $ ja sen voi ostaa valmiiksi heidän nettisivuiltaan ja käydä kätevästi lunastamassa junalla saapuessaan: firman toimipiste on aivan rautatieaseman kyljessä.

Bussilippu on käytännössä lehdykkä, jossa esitellään alueen tärkeimmät nähtävyydet ja kerrotaan minkälaisia patikoita mistäkin pysäkiltä lähtee. Reitit ja pysäkit on suunniteltu toimimaan yhdessä fiksusti ja niistä on helppo valikoida itselleen sopivia ja kiinnostavia vaihtoehtoja. Mitään supervaikeita patikoita he eivät suosittele, valtaosa reiteistä on puolesta tunnista kahteen. Näitä pätkiä voi toki ketjuttaa toisiinsa niin monta kuin vain itse päivän aikana jaksaa, itsekin taisin vetää viitisen lyhyempää pätkää omaksi kokonaisuudekseni. Valikoimaa on ihan mukavasti, joten siihen kannattaa tutustua ainakin vähän jo etukäteen netissä, niin ei tarvitse hukata ensimmäistä puolta tuntia pelkästään esitteen läpilukemiseen.

Maisemat puistossa ovat todella upeat ja näköalapaikkoja tuntui olevan vähän väliä kaikkien reittien äärellä. Nimestään huolimatta kyse ei ole mistään lumihuippuisista vuorista, puiston korkein kohta kohoaa vain vähän yli kilometriin. Päinvastoin näyttävimmässä osassa on suuri laakso, jonka reunoilla kohoavat rouheat kalliot. Näkymät eukalyptuspuiden täyttämään laaksoon ovat upeat! Kuulemma eukalyptuspuiden ilmaan erittämä öljy on myös syy siihen miksi kalliot näyttävät sinisävyisiltä, ainakin kauempaa katsoen.

Kansallispuistossa voi myös tavata ainakin itselleni varsin eksoottisia eläimiä, erityisesti lintuja. Itse pääsin näkemään rääkyviä kakaduja ja söpösti lauleskelevia kirkkaanpunaisia punaroselloja! Päivän loppupuolella olin miltei astua polulla ison liskon päälle, kun käännyin ottamasta kuvaa. Täytyy myöntää että hieman pelästyin, koska tämä kaveri oli noin 30-senttinen möllykkä. Tämä lisko (tai skinkki kuten myöhemmin googletin) ei onneksi välittänyt minusta tippaakaan vaan jatkoi vain hidasta möngerrystä polun yli, joten saatoimme olla kaverukset.

Huomatkaa mahtava sininen kieli!

Koko puiston tunnetuin nähtävyys taitaa olla Three Sisters niminen kivimuodostelma. Se myös heijastuu kävijöiden määrässä. Näköalapaikalla selfie-tikut heiluvat ja kaiteen luo saa jonottaa. Three Sisters on ihan komean näköinen, mutta minulle parasta antia olivat ihan muut reitit, joissa sai ainakin perjantaipäivänä kulkea melkein koko ajan aivan rauhassa. Jos suosittelisin vain yhtä reittiä olisi se ehdottomasti Prince Henry Cliff Walk, joka on erityisen upea Leura Cascadesien ja Gordon Fallsin välillä. Toki sitä kannattaa kulkea pidempikin pätkä, mutta tuota osuutta ei ainakaan kannata jättää väliin!

Three Sisters

 

Suunnittele oma retki Blue Mountainsille!

Juna-aikataulut

Bussiliput ja reittisuunnitelmat

Varoitukset ja poikkeukset (esim. suljetut reitit)

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin perjantai, marraskuu 15, 2019 at 01:30

  Hieno kohde! Oliko kärpäsiä riesana? Niitä oli todella paljon meidän vieraillessamme.

  • Reply Anni | Rajatapaukset perjantai, marraskuu 22, 2019 at 23:58

   Jännä, ei ollut kyllä juurikaan kärpäsiä. Ihan muutamia, mutta ei mitenkään riesaksi asti.

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin tiistai, marraskuu 26, 2019 at 21:46

  Jännä tosiaan. Tässä joku artikkeli aiheesta: https://www.bobinoz.com/blog/17020/flies-in-australia-how-bad-is-it/

  Meidän reissun aikana niitä oli Great Ocean Roadilla ja juurikin Blue Mountainsilla. Niitä oli tosiaan ihan tsiljoona.

  • Reply Anni | Rajatapaukset tiistai, marraskuu 26, 2019 at 23:47

   No nyt tiedän mistä puhutaan, koska kävin toissapäivänä Great Ocean Roadilla ja siellä kyllä oli kärpäsiä. Ei ihan noin dramaattisen paljon kuin tuossa jutussa kuvataan, kyllä siellä pystyi ulkona liikkumaan, mutta olivat ne ärsyttäviä!
   Missään muualla en ole samanlailla kärpäsiin törmännyt eli ehkä minulla on ollut onnea matkassa!

  Leave a Reply