Suomen suurin matkablogiyhteisö
Eurooppa maisemafiilistelyt

Bled – Slovenian helmi vai ylikansoitettu turistirysä?

tiistai, 21 marraskuun, 2017

VAROITUS: Tämän jutun kuvat saattavat aiheuttaa akuuttia tarvetta matkustaa Sloveniaan.

Juuri tuohon yllä olevaan maisemaan törmäsin blogosfäärissä joskus pari vuotta sitten. Välittömästi halusin tietää a) missä on tuollainen paikka? b) miten sinne pääsee?!

Hyvin pian kävi ilmi että kyse on paikasta nimeltä Bled maassa nimeltä Slovenia, joka oli pääosin minulle tuttu siitä että sotkin sen aina Slovakiaan. Hetken googlettelun jälkeen olin aivan myyty. Tuonne on päästävä!

Ei Bledille pääseminen lopulta tuottanut mitään erityisiä ongelmia. Saavuimme Villen kanssa Slovenian pääkaupunkiin Ljubljanaan toukokuussa osana Balkanin reissua ja Ljubljanasta Bledille pääsee suoralla bussikyydillä, joka ei edes maksa miljoonia.

Alunperin tarkoituksena oli yöpyä Bledillä, mutta päädyimme vaihtamaan järvestä toiseen ja majoitumme Bledin sijaan rauhallisemmissa puitteissa Bohinj-järvellä. Luin nimittäin etukäteen muutamia varoituksia Bledin suosiosta ja sen tuomista ihmismassoista, joten arvelin parhaaksi tehdä Blediin pelkän päiväretken.

Näitä päätöksiä ei tarvinnut katua, Bohinj oli aivan ihana rauhan tyyssija ja Bledin ehti mukavasti nähdä päivässäkin.

Päädyimme Bledin vierailulle kauniina lauantaipäivänä, jolloin lämpötila auringossa hipoi 30-astetta. Upea sää (ja epäilemättä upeat maisemat) olivat houkutelleet paikalle melkoisen määrän porukkaa, mutta onneksi olimme liikkeellä julkisilla niin ei tarvinnut autojonossa itse körötellä tai miettiä pysäköintiä.

Kovin kummia suunnitelmia emme Bledin vierailulle olleet tehneet. Olin bongannut kartasta pari näköalapaikkaa jotka vaikuttivat lupaavilta ja ajatuksena oli kiertää noin kuuden kilometrin mittainen lenkki järven ympäri ja pysähdellä samalla mikäli jotain kiinnostavaa kohdalle sattuisi.

Kävely on helppo ilman suuria korkeusvaihteluja ja suurin osa matkasta kuljetaan kävelytietä, polkua tai veteen rakennettua puista laituria pitkin. Tai siis ainakin helppoa on siihen asti kunnes päättää poiketa reitiltä sinne näköalapaikalle. Vähän tyhmempikin ymmärtää että korkeammalta on hienommat maisemat, mutta emme olleet ihan varautuneita siihen kuinka korkealle Bledillä oikeasti saa kivuta.

Mala Osojnican näköalapaikka, jonne tähtäsimme, on 685 m korkeudessa ja näköala Bled-järven yli on uskomattoman upea, mutta ylös pääseminen vaatii normaalikuntoiselta ainakin 20-30 minuutin jyrkän ylämäen kiipeämisen. Näköala on huhkimisen arvoinen, mutta voin sanoa että helteellä ilman vesipulloa kiivetessä tuo reitti tuntui aivan loputtoman pitkältä. Varsinkin kun emme olleet ottaneet etukäteen selvää minkä mittainen matka oikeasti olisi kyseessä.

Omat haasteensa aiheutti myös se, että loistavan kartanlukutaitomme siivittämänä kiipesimme Villen kanssa vahingossa viereiselle Velika Osojnica näköalapaikalle tuon aikomanne sijaan. Hupsista! No oli sieltäkin aivan huikeat näkymät, mutta ehkä pienoinen virhe (ja täysin oman jääräpäisyyteni tulosta) oli päättää että täytyy vielä käydä sillä toisella näköalapaikalla johon alunperin olimme aikoneet kun nyt ylhäällä kerran olimme! No, näiden kahden näköalapaikan välillä on “vain” n. 20 minuutin matka, joka ei sentään ollut koko ajan äkkijyrkkää, mutta siinä vaiheessa alkoi olla helteessa huhkimisesta jaksu niin finaalissa että lopullinen laskeutuminen meinasi tuottaa ongelmia. Mala Osojnicalta nimittäin laskeutuu paikoittain melko kapea ja jyrkän rinteen reunalla kulkeva polku, sitäkin kulkiessa sai olla skarppina vaikka alaspäin laskeutuminen ei niin raskasta ollutkaan.

Huipulle saavuttua piti levätä noin vartti että jaksoi edes poseerata valokuvia varten!

Kuten huomata saattaa, näköala toiselta paikalta oli merkittävästi erilainen!

 

Pätkä Mala Osojnicalle johtavaa reittiä

Summa summarum, jos tuonne mielii kiivetä niin suosittelen ottamaan vesipullon, hyvät kengät ja sateella jättämään kokonaan väliin.

Tämän koitoksen jäljiltä laahustimme melko nääntyineinä nauttimaan myöhäistä lounasta ja elvyttämään helteen uuvuttamia mieliämme. Uikkarit jos olisi ollut mukana niin olisin erittäin mielelläni heittäytynyt suoraan järveen, uimapaikkoja näytti olevan useammassa kohdassa järven ympärillä.

 

Tältä näyttää mies joka on pakotettu kiipeämään helteessä

Ville söi taas lonkeroita

Bledissä oli ainakin tuona kauniina lauantaina reippaasti porukkaa, mutta ei onneksi niin paljon että väkimäärä olisi alkanut ahdistaa. Se pitääkö Bledia liian suosittuna vai ei lienee kiinni siitä minkälaista kohdetta itse hakee. Suurempi ihmismäärä tuo luonnollisesti mukanaan enemmän valikoimaa mm. ravintoloihin ja erilaisiin aktiviteetteihin, joita Bledistä järjestetään paljon. Itse en malta olla vertaamatta Blediä vain 25 kilometrin päästä löytyvään Bohinj-järveen, molemmat kun upeita vuoristojärviä ovat. Bled on huomattavasti eläväisempi, Bohinjilla taas on tyydyttävä yhteen kauppaan ja muutamaan ravintolaan, mutta toisessa vaakakupissa painaa uskomaton luonnonrauha.

Bled on niin kaunis etten jättäisi sitä väliin mistään hinnasta, mutta kannattaa asennoitua siihen että aivan yksin sen loistosta ei pääse nauttimaan.

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA keskiviikko, 22 marraskuun, 2017 at 16:18

  Siis kääk, mun Slovenia kuume todellakin kasvoi tämän postauksen myötä. 😀 Mä en ymmärrä, miks hitossa ei sisällytetty Sloveniaa meidän elokuiseen road trippiin Balkanilla. Toisaalta, nyt on hyvä syy palata kulmille.

  Upeat nuo maisemat tuolta huipulta!

  • Reply Anni | Rajatapaukset keskiviikko, 22 marraskuun, 2017 at 17:49

   Ymmärrän tunteen, Slovenialla on se vaikutus ihmisiin! Mutta ei hätää, Slovenia ansaitsee ihan oman road trippinsä, siellä on niin paljon upeeta nähtävää!

 • Reply Lepoa ja liikuntaa Slovenian Bohinj-järvellä - Rajatapaukset keskiviikko, 27 joulukuun, 2017 at 19:53

  […] jo aiemmin Bled-järveä käsitellessä tuli todettua, päädyimme Villen kanssa majoittumaan Sloveniassa juuri Bohinj-järvelle, koska sen oli kehuttu […]

 • Reply Bled-järveltä kävellen Vintgarin rotkolle - Rajatapaukset sunnuntai, 21 tammikuun, 2018 at 15:22

  […] Aikaisemmin tapahtunutta: raahasin Villen Bledillä peräti kahdelle eri näköalapaikalle, joille kiipeäminen osoittautui melkolailla rankemmaksi kuin olimme ennakoineet. […]

 • Leave a Reply