Suomen suurin matkablogiyhteisö
Eurooppa

Bled-järveltä kävellen Vintgarin rotkolle

sunnuntai, 21 tammikuun, 2018

Aikaisemmin tapahtunutta: raahasin Villen Bledillä peräti kahdelle eri näköalapaikalle, joille kiipeäminen osoittautui melkolailla rankemmaksi kuin olimme ennakoineet.

Päivän rasituksista nuutunut Ville päätti jäädä Blediin juomaan olutta kun minä lähdin reippaana (lue: jääräpäisenä) talsimaan kohti Vintgarin rotkoa. Matkaa Bledistä rotkon alkupisteelle kertyy n. 3,5 km, itse rotkolla on pituutta puolitoista kilometriä ja takaisinkin sieltä täytyy tietenkin kävellä, eli kokonaisuudesta muodostuu noin 10 km lenkki. Sen verran olin onneksi oppinut alkupäivän rasituksista että tajusin tällä kertaa ottaa vesipullon mukaan (ja ostin vielä matkan varrelta toisenkin), lämpöä kun oli toukokuun auringossa helposti yli +25.

Pellonlaitaa Slovenian tyyliin

Menomatka sujui ilman suurempia ongelmia, melko tylsä reitti kulkee suurimmilta osin tien laitaa. Muutama samaan suuntaan matkaava turisti oli vuokrannut fillarin ja katselin kateellisena heidän menoaan. Käytin itse suunnistuksessa apuna maps.me applikaatiota, mutta opasteita oli tienlaidassakin, joten suunnistuksessa lahjakkaampi olisi ehkä osannut perille ilmankin.

Sisäänpääsy rotkolle tapahtuu ainoastaan eteläpäästä, jonka luona on ilmainen parkkipaikka ja lipunmyynti (aikuiset 5 €). Koko puolentoista kilometrin matkalle rotkoon on rakennettu puiset kulkusillat joista ihailla rotkon pohjalla juoksevaa turkoosinsävyistä vettä. Huono puoli kulkuväylissä on se että ne ovat paikoitellen hyvinkin kapeita, joten jos paikalla sattuu olemaan vähän enemmän porukkaa niin meno voi olla välillä aika tuskaisen hidasta ja ahtaissa ohituksissa voi joutua ottamaan vähän liiankin läheistä kontaktia hikisiin kanssaturisteihin.

Omalle kohdalleni ei onneksi osunut pahin ruuhka ja sain nauttia upeasta miljööstä melko rauhassa. Korkeat kallionseinämät ja virtaava vesi tarjosivat myös ihanan viilentävää suojaa hikisen kävelymatkan jälkeen.

Reitti päättyy kauniiseen Šum vesiputoukseen, joka kannattaa käydä kurkkaamassa ennen paluuta takaisin päin. Päätepisteellä on myös kioski josta voi ostaa juotavaa ja pientä syötävää.

Koska minulla ei ollut tarvetta palata takaisin parkkipaikan suuntaan, lähdin taittamaan matkaa takaisin Blediin. Reitillä on muutamia viittoja, mutta omat suunnistuksenlahjani tuntien olin ihan tyytyväinen että minulla oli kännykässä kartta-applikaatio matkassa.

Alkumatka kulkee metsäpolkua ja pellonlaitaa, sen jälkeen Zasipin kylän läpi, lopulta palaten lähtöreitiltä tutulle tielle. Paluumatkalla autotietä oli vähemmän, joten kävelykin oli miellyttävämpää vaikka eipä nuo tiet kovin vilkkaasti liikennöityjä missään kohtaa olleet.

Etäisyyden puolesta Bledistä Vintgarille matkaamiseen sopisi parhaiten fillari, tosin silloin joutuu palaamaan takaisin koko rotkon matkan päästäkseen takaisin parkkipaikalle. Ihan mielelläänhän noita maisemia katselee tuplastikin, mutta vilkkaimpaan turistiaikaan voi olla aika tuskaista puskea vastavirtaan kapeilla kulkuväylillä. Millä ikinä matkansa päättääkin taittaa, niin Vintgar kannattaa ehdottomasti ottaa mukaan Bledin vierailuun!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply