Eurooppa

Beef jerky – Matkaeväiden aatelia

maanantai, elokuu 22, 2016

Tämä ei ehkä teknisesti ole reseptiblogi, mutta aiheesta saa kuitenkin vedettyä huteran aasinsillan matkailuun, joten saatte nyt vain elää tämän kanssa. Koska olemme Annin kanssa piakkoin siirtymässä Islantiin viikon mittaiselle roadtripille, ajattelin että voisin jakaa tämän tien päällä mussutettavan proteiinipitoisen herkun reseptin. Tätä on kätevä kuljettaa mukana, ja myös säilyvyys on hyvä.

Miten hankalaa beef jerkyn valmistus on, kuulin jonkun kysyvän? Tämä voi tulla yllätyksenä, mutta beef jerkyn valmistus on huomattavasti helpompaa kuin voisi kuvitella. Itse työskentelyyn menee ehkä parikymmentä minuuttia, mutta marinointi ja kuivattaminen vie yhteensä vähintään vuorokauden. Eli kannattaa varata tälle riittävästi aikaa, mutta vaikeaa tämä ei ole. Tärkein asia mitä tätä varten tarvitset, on hyötykasvikuivuri. Tämä säästää jumalattomasti vaivaa. Kuivatus on mahdollista myös uunissa, mutta kokemuksesta voin sanoa että se on aika isotöinen ja sottainen homma. Jos jotain kiinnostaa, voin kuitenkin kertoa miten uunissa kuivatus tapahtuu. Suosittelen kuitenkin erittäin lämpimästi sitä kuivuria. Usko minua. Hintaakaan mokomalla ei ole muutamaa kymppiä enempää.

 

Minulla on juuri tämä kyseinen vempele

Minulla on juuri tämä kyseinen vempele

 

Kuvan kaltaisen laitteen lisäksi tarvitset kuivalihan tärkeimmän ainesosan. Eli lihan. Tähän tarkoitukseen soveltuu kaikkein parhaiten punainen, vähärasvainen (mielellään täysin rasvaton) liha. Parhaiten tähän soveltuu esimerkiksi hirvenpaisti, mutta koska sitä ei lähikaupassa ole saatavilla, naudan paahtopaisti tai sisäpaisti käy enemmän kuin hyvin. Valitse mahdollisimman vähänkalvoinen / rasvainen pala. Joskus naudan sisäpaisti oli varsin edullista, mutta nykyään saa varautua että kilon mötikästä joutuu pulittamaan viitisentoista euroa. Sanoisin että se on kuitenkin sen väärti. Esimerkkitapauksessa käytetään naudan paahtopaistia.

 

MEAT.

MEAT.

 

Ennen kuin aletaan tekemään mitään muuta, lihapala laitetaan pakkaseen muutamaksi tunniksi. Tämä siksi, että se helpottaa lihan leikkaamista tasaisiksi, n. 0,5cm siipaleiksi. Itse käytän leikkausvaiheessa sahalaitaista veistä, joka helpottaa jäisen köntin veistoa. Siivuta koko köntti about samanlaisiksi suikaleiksi. Jos leikkaat syiden mukaan, lopputuloksena on sellaista sitkeämpää jerkyä. Jos haluat vähemmän jäystämistä, leikkaa poikkisyin.

 

Niin on nättiä suikaletta että

Niin on nättiä suikaletta että

 

Kun liha on suikaloitu, on aika valmistaa marinadi. Tässä saa käyttää mielikuvitusta, mutta alla oleva resepti on mielestäni aika oiva pohja, josta on helppoa lähteä laajentamaan. Resepti on yhdelle kilolle lihaa:

 • 2dl soijaa
 • 3tl suolaa
 • Ruokalusikallinen siirappia
 • Ruokalusikallinen nestesavua (itseltäni se oli tällä kertaa lopussa)
 • 2rkl Worchestershire kastiketta
 • Pari hyppysellistä rouhittua mustapippuria
 • Maun mukaan chilijauhetta
 • Maun mukaan valkosipulijauhetta

 

Näillä tänään

Näillä tänään

 

Laitoin tähän tällä kertaa lisäksi aimo lorauksen Sriracha kastiketta. Koska miksi ei. Marinaadiin saa käytännössä sotkea lähestulkoon mitä haluaa, kunhan välttää etikkapohjaisia tai herkästi pilaantuvia juttuja. Myös kuivamaustaminen on ihan toimiva vaihtoehto, mutta itse olen tottunut marinadimeininkiin. Kun marinadi on sekoiteltu kulhossa, laitetaan suikaloidut lihat pakastepussiin ja marinadit lorautetaan sekaan. Tämän jälkeen pussi suljetaan ja möyhitään siten, että marinadi menee tasaisesti kaikkialle. Tämän jälkeen pussi heitetään jääkaappiin ja annetaan olla siellä vähintään kaksitoista tuntia, aina välillä pussia kääntäen, jotta marinadin imeytyminen on myös tasaista.

 

Marinadi

Marinadi

 

 

Lihat + marinadi

Lihat + marinadi

 

Kun marinointi on valmis, kaivetaan hyötykasvikuivuri esiin ja ladotaan lihat tasoille, jättäen tarpeeksi ilmarakoja palojen välille. Enimmät marinadit voi halutessaan pyyhkiä ensin pois lihapaloista, mutta itse annan olla. Kun kaikki lihat on laitettu, napsautetaan kuivuri päälle. Tästä eteenpäin ainoa asia mitä pitää muistaa, on vaihtaa tasojen järjestystä noin puolessa välissä kuivatusta. Kuivauksen aika vaihtelee hieman, riippuen kuinka täyteen tasot on ahdettu ja kuinka paksuja lihapalat ovat, mutta normaalisti koko prosessi vie n. 9 tuntia. Eli siinä reilu neljän tunnin jälkeen kannattaa vaihtaa kaikkien tasojen järjestystä. Eli päällimmäisin alimmaiseksi jne. Alin taso kuivuu nopeiten.

 

IMG_20160821_184454

Muista pestä ritilät ennen lihojen laittoa

 

Kun jerkyt ovat kuivia, mutta niitä pystyy kuitenkin taivuttamaan niiden murtumatta, jerky on valmista. Tämän jälkeen palat laitetaan ilmatiiviiseen pussiin tai astiaan ja annetaan seisoa mielellään 12 tuntia. Rasiassa / pussissa oleva ilmankosteus imeytyy lihapaloihin ja niistä tulee koostumukseltaan täydellisiä. Sitten vaan mutustelemaan. Teoriassa beef jerkyn säilyvyys on oikein säilytettynä noin vuoden verran, mutta en ole koskaan onnistunut säilyttämään satsia kahta viikkoa pidempään. Niihin tulee himo. Ja kun niitä kerran tekee, tulee varmasti tekemään toistekin.

 

Valmista syötäväksi

Valmista syötäväksi

 

Näillä eväillä siis kohti Islantia! Sieltä matkaraporttia sitten joskus tuonnempana.

-Ville

 

 

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Matti Lehtonen tiistai, kesäkuu 26, 2018 at 14:02

  Missä lämpötilassa kuivasit marinoidun lihan. Ohjeita on monenlaisia! Jotkut puhuvat alle 40 asteen lämpötiloista ja jotkut jopa 70 asteesta. Vastaisitko sähköpostiini.

 • Leave a Reply