Suomen suurin matkablogiyhteisö
Eurooppa

Barcelonan omaleimainen arkkitehtuuri

maanantai, toukokuu 1, 2017

Kuten mainittua, Wien ei erityisemmin sytyttänyt minua arkkitehtuurillaan, joten ajattelinkin että kontrastina voisin palata viime syksyn muistoihin ja Barcelonaan, joka puolestaan oli melkoista upean ja erikoisen arkkitehtuurin tykitystä verkkokalvoille. Kaupungissa kuljeskellessa oli akuutti vaara törmätä milloin mihinkin tolppaan, postilaatikkoon tai ohikulkijaan kun jäin liian pitkällisesti tuijottamaan ympärillä seisovia rakennuksia.

Barcelona on paljon velkaa arkkitehti Antoni Gaudille. Hän on vaikuttanut Barcelonan omaleimaisen katukuvan muodostumiseen enemmän kuin kukaan muu yksittäinen ihminen. Fiilistelin jo aiemmin upeaa Sagrada Familiaa, mutta Barcelonasta löytyi niin paljon muitakin erikoisia, huomiota herättäviä, värikkäitä, muodokkaita, viehättäviä rakennuksia, että halusin omistaa niille ihan oman postauksen. Gaudin rakennukset lienevät tuossa joukossa niitä tunnistettavimpia, mutta myös muilla arkkitehdeillä on upeita katalonialaista modernismia edustavia rakennuksia.

Olisin ehdottomasti halunnut kaluta läpikotaisin mahdollisimman monta Barcelonan upeimmista rakennuksista, mutta jo koto-Suomessa googletellessa ilmeni että varsinkin Gaudin rakennuksiin oli suorastaan törkeän korkeat pääsymaksut. Tähän vaikuttaa tietysti kysynnän ja tarjonnan laki. Barcelonassa käy niin valtava määrä turisteja, että nykyisilläkin hinnoilla kävijöitä oli aina jonoksi asti. Kävimme sisällä siis ainoastaan Sagrada Familiassa ja Parc Güellissa, jotka olivat ehdottomasti vierailun arvoisia. Eikä nuo muutkaan erityisemmin jääneet harmittamaan, koska katutasoltakin ihailtavaa riitti enemmän kuin ehdimme viikossa tutkia.

 

Casa Battló (Passeig de Gràcia, 43)

Yksittäisistä rakennuksista Casa Battló on ehdoton suosikkini. Se on niin outo, niin erikoisen näköinen , että toista samanlaista ei taatusti tule ihan heti vastaan. Sulavia pyöreitä muotoja, värikästä mosaiikkipintaa ja luurankomaisia hahmoja jotka suorastaan heräävät eloon iltavalaistuksen myötä. Todellinen Gaudin mestariteos.

Olisin mieluusti käynyt rakennuksen sisälläkin, mutta halvin lippu maksaa 23,50€ ja se ylittää meikäläisen kipurajan heittämällä. Jos kuitenkin sisään haluaa, kannattaa ostaa etukäteen ja harkita lisävitosta jolla pääsee jonon ohi.

Saimme airbnb isännältämme vinkin että nurkan takana sijaitsevan Servicio Estación nimisen sekatavarakaupan takaikkunoista pääsee kurkkaamaan ilmaiseksi Casa Battlón takapuolta. Ja niinhän sieltä tosiaan pääsi! Ei erityisen hyvin, mutta ilmaiseksi kuitenkin! 😀

Casa Battlón takapuoli ei vetänyt vertoja etupuolelle

Casa Amatller ja Casa Lleó Morera (Passeig de Gràcia 41 & 35)

Samassa korttelissa Casa Battlón kanssa sijaitsee kaksi muutakin upeaa rakennusta, Josep Puig i Cadafalchin Casa Amatller ja Lluís Domènech i Montanerin suunnittelema Casa Lleó Morera. Molemmat edustavat myös katalonialaista modernismia, joka kertoo jotain tyylin monipuolisuudesta.

Casa Amatller

Casa Lleó Morera

Casa Amatlleriin on mahdollista ostaa lippuja netistä, Casa Lleó Morera puolestaan on suljettu yleisöltä.

 

Casa Milà eli La Pedrera (Passeig de Gràcia 92)

Saman kadun varrelta löytyy vielä yksi Gaudin mestariteos, Casa Milà, jota ulkonäkönsä vuoksi kutsutaan myös lempinimellä La Pedrera (kivilouhos).

Rakennuksen muotokieli on Gaudille tyypillisesti luonnonilmiöiden inspiroimaa. Olisin erityisesti halunnut päästä katsomaan katolla olevia veistosmaisia rakennelmia, mutta taas kerran halvinkin sisäänpääsylippu olisi ollut yli kaksikymppiä. Jos raha ei ole ongelma, lippuja saa netistä, itse suosisin iltalippua sillä pimeän aikaan katon valaisee upea valoshow.

 

Palau de la Música Catalana (C/ Palau de la Música, 4-6)

Tähän kaunottareen törmäsimme Villen kanssa täysin sattumalta churros paikkaa etsiessämme. Kyseessä on Lluis Domènech i Montanerin suunnittelema konserttisali joka on kuvien perusteella yhtä upea sisältä kuin ulkoakin.

Virallisilta sivulta voi ostaa lippuja ohjatulle kierrokselle, joko musiikkiesityksen kera tai ilman.

 

Parc Güell

Ei varsinaisesti rakennus, vaan nimensä mukaisesti puisto. Vanha ystävämme Gaudi on ollut taas asialla värikkäine mosaiikkiteoksineen. Puistossa on vielä se huikea etu että liput liikkuvat vähän kohtuullisimmissa hinnoissa, vain 7 euroa! Niin monen ylihintaisen nähtävyyden jälkeen tuo tuntuu suorastaan epäilyttävän alhaiselta, mutta ei hätää, kyseessä on yksi Barcelonan huippunähtävyyksistä!

Jos ajatus aamuherätyksestä ei aiheuta kauhunsekaisia väristyksiä suosittelen ostamaan aamuliput (sisääntuloaika täytyy valita etukäteen ostaessa). Puisto avataan aamukahdeksalta ja ainakin vielä yhdeksään asti paikalla oli suhteellisen rauhallista. Arvostan, koska päiväsaikaan turrelaumat ovat massiivisia, mikä kyllä vähän vähentää ainakin omaa nautintoani.

Ne kaikki muut

Eikä tässä vielä kaikki! Yllä olen listannut minua eniten säväyttäneitä rakennuksia, mutta oikeastihan Barcelonassa kävellessä erikoisia tai muuten vain viehättäviä rakennuksia tuli vastaan tämän tästäkin. Lopuksi siis vielä sekalainen sikermä, oodi sille miksi voisin vain kävellä ympäri Barcelonaa vaikka päiviä kyllästymättä.

Gaudin Casa Vicens oli valitettavasti juuri remontissa, joten pääsimme ihmettelemään sitä ainoastaan pressulla peitettynä

Loppusilauksena tämä ei niin arkkitehtoninen mestariteos, joka pisti silmään katukuvassa niin huvittavasti että ansaitsi tulla ikuistetuksi!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply AnskuliP maanantai, toukokuu 1, 2017 at 19:48

  Kiva postaus! Mulla reilu kuukausi vielä kun lähden Barcelonaan. 🙂 Mullakin jää monet kohteet vierailematta juuri korkeiden sisäänpääsymaksujen takia, mutta tosiaanki nähtävää riittänee muutenkin. Ehkä tuonne puistoon voisi sen sisäänpääsyn maksaa tuolla hinnalla. Luin jostain, että sinne puistoon pääsee ilmaiseksi sisään pienemmälle alueelle? Osaatko sanoa onko siltä maksuttomalta puolelta näkymä kaupunkiin?

 • Reply Anni | Rajatapaukset tiistai, toukokuu 2, 2017 at 09:17

  Ihanaa, lähtisin mielelläni itsekin Barcelonaan uudestaan, se on ihan suosikkikaupunkejani!

  Park Güellin yläpuolella on julkinen puisto jossa saa liikkua aivan vapaasti, mutta parhaimpia nähtävyyksiä ei kyllä siltä puolelta pääse ihastelemaan.
  Kävimme pienellä kierroksella ja sieltä kyllä näkee muutamasta paikasta ihan hyvinkin kaupungin yli, mutta mielestäni itse Park Güellista on siihenkin melkeinpä paremmat näkymät. 🙂

 • Leave a Reply