Suomen suurin matkablogiyhteisö
Eurooppa

Barcelonan häikäisevän kaunis Sagrada Familia

tiistai, marraskuu 8, 2016

Sagrada Familian basilika lienee Barcelonan suosituin turistikohde. Tämä riittäisi tyypillisesti karkottamaan minut johonkin ihan muualle. Valtavat turistimassa eivät houkuttele ja ne kaikkein hypetetyimmät kohteet usein tuottavat myös suurimmat pettymykset.

Sagrada Familia on arkkitehti Antoni Gaudin mahtipontisin projekti, joka on ollut rakenteilla yli sata vuotta ja jonka valmistumisen arvellaan kestävän vielä ainakin kymmenisen vuotta. Gaudin värikäs ja muodoilla leikittelevä tyyli on erityisesti mieleeni, mutta keskeneräinen, nostokurkien ympäröimä ja kauttaaltaan hiekanruskea kirkko ei kutsunut vierailemaan innosta kirkuen.

IMG_3335-1

Lisäksi kirkkoja, basilikoja, katedraaleja sun muita on tullut matkoilla nähtyä niin paljon, että suoraan sanottuna ne eivät jaksa enää hirveästi kiinnostaa. Monet ovat toki kauniita, mutta useimmiten kuitenkin hyvin samankaltaisia variaatioita toisistaan. Itse arvostan enemmän erikoisempaa arkkitehtuuria, joka yllättää jollain tavoin.

Onneksi törmäsin muutamaan kuvaan Sagrada Familian erikoisesta sisustasta, sillä muuten olisimme Villen kanssa saattaneet skipata tämän kohteen kokonaan. Ja mikä harmi se olisikaan ollut, sillä kirkon sisus on todellakin jotain aivan muuta! Kerrankin kirkkoon sisään astuessa oli tunne siitä että näen jotain erilaista ja uniikkia.

Varoitus: Tästä alkaa armoton kuvatykitys:

Sagrada Familia Barcelona

Sagrada Familia Barcelona

Katon tähdet muistuttivat steam punk henkisiä rataspyöriä

Sagrada Familia Barcelona

Sagrada Familia Barcelona

Lasimaalausten läpi suodattui uskomattoman kaunis valo!

Sagrada Familia Barcelona

Gaudi on ottanut suunnitelmiinsa innoitusta luonnosta: Pylväät ovat kuin puiden runkoja ja oksia, katosta löytyy tähtikuviota ja muodot ovat kuin veden muovaamia.

Kaikista vaikuttavinta oli kuitenkin basilikan sisälle lasimaalausten läpi lankeava uskomattoman kaunis ja värikäs valo. Sen voimasta melkein ateistikin saattoi kokea jumalaisen valaistumisen.

Sagrada Familia Barcelona

Veistos kirkossa vai scifi leffan pahis?

Sagrada Familia Barcelona

Alttarikin oli jotain vähän muuta kun mitä on tottunut näkemään

Sagrada Familia Barcelona

Mitkä muodot, mitkä värit! Tämä portaikko oli yksi suosikkikohtiani

Sagrada Familia Barcelona

Basilika oli sisältä pääosin valmiin näköinen, mutta paikoitellen rakennustyön jäljet huomasi (eikä infernaalinen meteli muutenkaan antanut unohtaa että liikuimme rakennustyömaalla)

Sagrada Familia Barcelona Sagrada Familia Barcelona Sagrada Familia Barcelona

Sisäpuolen arkkitehtuuri jo sinällään vangitsi katseen milloin mihinkin upeaan yksityiskohtaan, mutta sisään laskeutuva valo teki muutenkin jo huikea sisustasta aivan maagisen kokemuksen. Olisin voinut pyöriä tuolla tuijottamassa valonsäteiden leikkiä tuntikaupalla.

Lopulta oli kuitenkin lähdettävä. Nyyh. Poistuessaan saattoi myös huomata ettei basilikan ulkokuorikaan ole ihan niin iloton kun kauempaa vaikuttaa. Lähempi tarkastelu paljastaa ruskeasta yleisvaikutelmasta vaikka minkälaisia yksityiskohtia. Ulkokuori ei vedä vertoja sisäpuolelle, mutta ei sekään aivan turha ole. Kun joskus rakennustelineet sun muut saadaan vielä pois kuvasta, lopputulos on varmasti vähintäänkin mahtipontinen!

Sagrada Familia Barcelona Sagrada Familia Barcelona

Huomioitavaa:

  • Liput kannattaa ostaa etukäteen. Halvin lippu maksaa 15 €. Lisärahalla saa audio-oppaan ja pääsyn tornin näköalapaikalle.
  • Lippuja ostaessa on valittava tarkka kellonaika. Meidän lippumme oli varattu kello neljäksi, jolloin meidän oli hoidettava itsemme sisään 16:00-16:15 ajanjaksolla. Älä myöhästy! 
  • Mikään rauhan tyyssija basilika ei ole, sillä ainakin meidän vierailumme aikana rakennustyömaan melu oli melkoinen ja tietysti vierailijoitakin oli läjäpäin.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply