Suomen suurin matkablogiyhteisö
Oseania

Aoraki/Mt Cookin kansallispuisto on jäätävän kaunis

sunnuntai, 2 helmikuun, 2020

Vietin kaksi päivää Uuden-Seelannin Eteläsaarella Mt Cookin kylässä ja sain nauttia niin uskomattoman kauniista ja mahtipontista vuorimaisemista etteivät sanat meinaa riittää niiden kuvailuun. Saavuin Mt Cookille kaatosateessa ja istuin ensimmäiset tunnit hostellihuoneessa palellen ja säätä kiroten. Olin tarkoituksella varannut Mt Cookille kaksi päivää siinä toivossa, että saisin edes jossain kohtaa nauttia kirkkaista taivaista. Onnekkaasti juoneni toimi ja sateen lakattua alkuillasta ponkaisi välittömästi kohti Mt Cookin patikoista suosituinta.

Hooker valley track

Hooker valley track on 10 kilometrin edestakainen kävely, jonka suosio johtuu sen uskomattomista maisemista sekä suhteellisesta helppoudesta. Reitti on leveä ja helppokulkuinen, eikä sisällä nousua juuri yhtään. Lisäksi matkalla kuljetaan peräti kolmen riippusillan yli ja onhan se nyt vain älyttömän coolia!

Suosion kääntöpuoli on tietysti se, että kuumimpana sesonkina ja hyvällä säällä Hooker valley trackia talsii bussilastillisia turisteja. Omalle kohdalleni osui kohtalaisen rauhallinen hetki, toki reitillä oli muitakin muttei ainakaan tarvinnut kulkea kyynärpäät kolisten ja koko ajan jonkun kantoja tölvien. Ruuhkan välttämiseksi hyvä aika suunnata reitille on aikaisin aamulla.

Reitti johtaa laakson läpi aina Hookerjärvelle asti. Itse järvi ei ole ole niin kaunis kuin vaikkapa turkoosina loistava Pukakijärvi, mutta sen takana nököttävä Mt Cook eli Aoraki on varsin vaikuttava näky, mikäli se suostuu pilvien takaa näyttäytymään.

Lisää tietoa reitistä löytyy DOC:n nettisivuilta.

Helikopterilento Tasmanin jäätiköllä

Paria päivää ennen saapumistani Mt Cookille sain viestin, että bussini Franz Josefin jäätikölle on peruttu, koska länsirannikon tiet olisivat poikki vielä viikkoja. Olin pyöritellyt päässäni ajatusta helikopteriretkestä Franz Josefilla ja peruutusta harmitellessani hoksasin, että Mt Cookillahan järjestetään helikopterilentoja Tasmanin jäätikölle.

Niinpä otin bookme.nz -nettisivun kauniiseen käteen ja buukkasin itselleni 45 minuutin lennon, siitä huolimatta ettei säätiedotus näyttänyt sillä hetkellä lainkaan suotuisalta. Jäätikkölentoja perutaan usein huonon sään, erityisesti kovan tuulen vuoksi, mutta rahat saa toki näissä tapauksissa takaisin.

Jotenkin onni taas oli puolellani, sillä juuri sinä aamuna sää oli kirkas ja tyyni! Lensin ensi kertaa helikopterissa ja pelkästään se oli hirveän jännää! Ja ne maisemat! 

Lento lähti liikkeelle Mt Cookin lentokentältä, josta lensimme Tasmanjoen ja Tasmanjärven yli. Muutenkin komeat vuoristomaisemat olivat vielä upeampia ylhäältä nähtynä! Laskeuduimme Tasmanin jäätikölle, joka oli kuin yhtäkkiä olisi siirtynyt talvimaailmaan. Kaikkialla valkoista ja taivaalla täysiä porottava aurinko! Aurinkolasit olivat todellakin pakollinen varuste. Noin kymmenen minuutin ihmettelyn jälkeen lensimme samaa reittiä takaisin lentokentälle ja niin vain ne vuorenhuiput olivat yhtä komeita toiseenkin suuntaan mennessä.

Mitään halpaa huvia lento ei ollut, alennuksellakin hintaa tuli noin 200 euroa. Ajattelin kuitenkin, että tämä on niin uniikki kerran elämässä kokemus, että voin siitä vähän maksaakin.

Kea point track

Lennon jälkeen kiirehdin takaisin patikkapolulle, sillä hyvää säätä ei ollut luvattu loputtomiin ja halusin hyödyntää sen täysmittaisesti! 

Kea point trackillä pääsee mielestäni nauttimaan lähes yhtä upeista maisemista kuin Hooker valleyn reitilläkin. Kävelyyn kuluu vain tunti tai kaksi riippuen aloittaako leirintäalueelta vai kylästä ja tämäkin reitti on helppo. Niin vähällä vaivalla saa taas niin paljon!

Ahneissani tein vielä ennen sateen alkua muutaman lyhyemmän kävelyn, jotka olivat mukavia pikkureittejä. Näistä suosikkini oli Glencoe walk, tietysti, koska maisematasanne! Lyhyistä, lapsillekin sopivista reiteistä löytyy niistäkin hyvät tiedot DOC:n sivuilta

Näkymä lyhyen Glencoe walkin näköalapaikalta

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin sunnuntai, 2 helmikuun, 2020 at 21:50

  Nyt on kyllä maisemat kohdillaan, ihan tajuttoman upean näköistä! En minäkään ole muuten koskaan ollut helikopterin kyydissä ja jotenkin ajatus tuntuu myös pelottavalta.

  • Reply Anni | Rajatapaukset maanantai, 3 helmikuun, 2020 at 17:49

   Olin niin onnellinen, että sain nauttia hyvästä säästä edes osan aikaa, koska nuo maisemat ovat vain jotain aivan uskomatonta! Helikopterikyyti oli mun mielestä enemmän jännää kuin pelottavaa, mutta kukin tekee tyylillään 🙂 En tosin osannut ennakoida sitä, että helikopterinkin kyydissä kärsin lievästä matkapahoinvoinnista :/

 • Reply Pilvi | Suunnaton maanantai, 3 helmikuun, 2020 at 01:43

  Nää maisemat! Minen kestä…. Arvaa vaan, meneekö Mt Cook heittämällä matkalistalle!
  Tämä varmaan selviäisi googlettamallakin, mutta minkä verran Mt Cookilla oli päiväpatikointireittejä? Eli mikä sun mielestäsi voisi olla sopiva aika kierrellä näissä maisemissa?

  • Reply Anni | Rajatapaukset maanantai, 3 helmikuun, 2020 at 18:03

   Olin aivan suu auki tuolla vähän väliä ja koin sellaisia euforian tunteita ettei paremmasta väliä! 😀
   Noiden mainitsemieni reittien lisäksi olisin itse halunnut kävellä Tasman glacier walkin, mutta en ehtinyt. SItten vähän vaativampia on ainakin Sealy Tarns, josta voi jatkaa Mueller hutille. Tuo reitti oli suljettu lumivyöryvaaran vuoksi, tosin en olisi sinne varmaan ehtinytkään. Ja varmaan on vielä jotain reittejä mistä en edes tiedä. Mutta Mt Cookilla on muuten todella hyvä i-site, sieltä saa kaikki ajantasaiset tiedot reiteistä 🙂

   Tuo aika on hankala, koska sää Mt Cookilla on niin epävakainen. Itse olin tasan kaksi vuorokautta ja siitä ehkä vajaa puolet satoi ja puolet oli hyvä säätä. Olisin hyvin voinut olla pitempäänkin, jos olisi tiennyt että on hyvää säätä luvassa. Huonolla säällä tuolla taas ei oikein ole mitään tekemistä. Tai voihan sitä sateessakin patikoida, mutta on se vähän ankeaa, kun kaikki parhaat maisemat ova pilvien takana. Parasta olisi varmaan jos voisi jotenkin kytätä säätiedotusta ja rynnätä paikalle sitten kun on kirkasta tiedossa! 😀

  Leave a Reply