Suomen suurin matkablogiyhteisö
Pohjois-Amerikka

Antelope Canyon – kanjoni kuin abstrakti taideteos

keskiviikko, 22 toukokuun, 2019

Antelope Canyon on myllertänyt alitajunnassani siitä asti kun joskus näin sen klassisen Windowsin taustakuvan kanjonin punaisista aaltojen tapaan lainehtelevista kallioseinämistä joiden välistä valo suodattuu. Taisin joskus googlettaakin missä tuollainen uskomattoman kaunis paikka mahtaa olla ja kun tulos oli vähän keskellä ei mitään Arizonassa niin enpä ajatellut sinne ikinä päätyväni.

Mutta toisin kävi! Monta vuotta myöhemmin päädyin sittenkin Arizonaan vähän keskelle ei mitään, koska samoilla seuduilla sijaitsee aikamoinen määrä kaikkea muutakin kiinnostavaa.

antelope canyon

Mikä ihmeen Antelope Canyon?

Antelope Canyon on kapea virtaavan veden muodostama kanjoni joka sijaitsee Navajojen mailla Arizonan osavaltiossa Yhdysvalloissa. Syöksytulvat ja niiden mukanaan kuljettama hiekka ovat muokanneet pehmeään hiekkakiveen aaltoilevia ja kiemurtelevia muotoja. Myös tuulella on ollut osuutensa kanjonin seinämien muotoilussa. Olosuhteet ovat olleet juuri kohdallaan kun luonnonelementit ovat päässet muovaamaan näin satumaisen kauniin paikan!

Kanjoni jaetaan Upper Antelope Canyoniin ja Lower Antelope Canyoniin vaikka käytännössä kanjoni jatkuu keskeytyksettä. Itsekseen tätä luonnonihmettä ei pääse ihastelemaan vaan ainoa mahdollisuus vierailulle on varata paikka opastetulle kierrokselle.

antelope canyon

antelope canyon

antelope canyon

Kumpi valita?

Kerrotaan heti että en osaa antaa mitään yksiselitteistä vastausta sille kumpi kanjonin osista kannattaisi valita, mutta kerrottakoon osien pääerot ja jokainen tehköön oman päätöksensä. Itse kävin Lower Antelope Canyonissa ja olin vierailuun todella tyytyväinen.

Lower Antelope Canyon on kahdesta vähemmän suosittu, ainakin osittain sen takia että kanjoniin pääseminen vaatii rappusilla kulkemista. Heti alussa laskeudutaan monta metriä melko jyrkkiäkin metalliportaita, joten jos liikkuminen on hankalaa, niin Lower Antelope Canyon ei ole se paras vaihtoehto. Itse kanjoni on jotakuinkin V kirjaimen mallinen, siinä mielessä että se on paikoitellen alhaalta hyvinkin ahdas, mutta avautuu ylhäälle päin. Itse kärsin lievästä ahtaanpaikankammosta, mutta kanjonissa kulkeminen ei tuottanut mitään ongelmia, todennäköisesti juuri siksi että pään päällä oli koko ajan kuitenkin hyvin ilmaa.

Yksi pieni ero on myös hinta: Lower Antelope Canyonin opastetulle kierrokselle yhden aikuisen lippu irtosi 50 dollarilla, Upper Antelope Canyonin vastaavat liput olivat halvimmillaankin parikymmentä dollaria kalliimpia. Toki hinta ei ehkä ole tärkein tekijä kun kyseessä on nähtävyys jossa käy ehkä kerran elämässä, mutta koska olin itse aika kahden vaiheilla niin otin sen kyllä huomioon.

antelope canyon

antelope canyon

Upper Antelope Canyon on helppokulkuisempi, sen sisäänkulku on tasamaalla ja itse kanjonin sisälläkin on enemmän tilaa kulkea. Päinvastoin kuin Lower Canyon, Upper on alhaalta leveämpi ja ylhäältä kapea. Tästä aiheutuu myös ilmiö joka on Upper Antelope Canyonin vetonaula: keskipäivän aikoihin auringon paistaessa suoraan keskitaivaalta, alas hämärään kanjoniin suodattuu satumaisen kauniita valonsäteitä ja valopalkkeja. Tämä on juuri se ilmiö jota monet valokuvaajatkin tulevat Antelope Canyoniin todistamaan ja ikuistamaan.

Tästä aiheutuu myös se, että kaikki keskipäivän lähelläkin olevat retkiajat varataan täyteen todella nopeasti, joten jos näitä ikonisia valonsäteitä halua todistaa niin täytyy olla varauksensa kanssa erittäin hyvissä ajoin liikkeellä. Joillain järjestäjillä näistä kierroksista myös pyydettiin korkeampaa hintaa.

antelope canyon

antelope canyon

Käytännön vinkit

Tärkein vinkki on varata lippu ajoissa. Me vierailimme Lower Antelope Canyonissa huhtikuun lopussa eli vielä pahimman sesongin ulkopuolella. Kun varasin liput kaksi kuukautta etukäteen oli jo siinä vaiheessa monet lähtöajat myyty loppuun. 13:30 kierros sopi meidän aikatauluun lopulta oikein hyvin, mutta jos ajasta olisi ollut tarkempi niin olisi pitänyt olla vielä aikaisemmin liikkeellä.

Kanjoni sijaitsee Navajojen mailla ja heillä on yksinoikeus järjestää opastettuja kierroksia. Lower Antelope Canyoniin haluavat voivat valita kahden yrityksen välillä, Upper Antelope Canyonin kohdalla valinnanvaraa on neljä. Retkiä tarjoavat yritykset on listattu netissä täällä.

antelope canyon

antelope canyon

antelope canyon

antelope canyon

Tavallisilla opastetuilla kierroksilla osallistujat jaetaan kymmenen hengen ryhmiin joista jokaisella on oma opas. Meidän opas oli hyvin innokas antamaan valokuvausvinkkejä ja pysähtymään ottamaan kaikista osallistujoista kuvia viiden minuutin välein, mutta veikkaisin että asiasisältö vaihtelee vähän oppaan mukaan. Ihan hauska tyyppi oli ja kertoi toki myös siitä miten kanjoni on muodostunut ja osoitteli meille erilaisia vinkeitä kivimuodostelmia kanjonin sisällä.

Kanjonissa edettiin ryhmä toisensa perässä ja siinä samalla pääsi myös vähän kuulemaan mitä muiden ryhmien oppaat juttelivat. Kokemukset varmasti vaihtelevat olosuhteiden mukaan mutta en ainakaan itse kokenut että meitä olisi erityisesti hoputettu eteenpäin, vaan valokuvia ehti kyllä ottamaan tai seisahtamaan tuijottelemaan upeita muodostelmia. Lower Antelope Canyonissa lienee myös se etuna että koska kanjonin kulkuväylä on pääosin kapea, jäävät muut kanjonissa kulkevat näkymättömiin ja voi vaikka kuvitella olevansa kierroksella ihan vain muutaman tyypin kanssa!

Ihan selvät kasvot!

antelope canyon

Hymyilevä hain pää?

Jos täpäkkää riittää niin kanjoniin voi varata myös yksityisen kierroksen, tosin se ei niinkään vähennä ihmisten määrää ympärillä vaan takaa vain että omalle porukalle saa oman oppaan. Lisäksi valokuvauskierrokset ovat suosittuja, erityisesti Upper Antelope Canyonissa. Niistä minulla ei ole kokemusta, mutta Irtiottoja-blogin Laura on vieraillut molemmissa kanjoneissa, toisessa myös valokuvauskierroksella, joten ei muuta kuin hänen blogiinsa kyselemään vinkkejä ja kokemuksia! 

antelope canyon

antelope canyon

antelope canyon

antelope canyon

Vaikka USA:n road tripin aikana pääsimme näkemään todella upeita paikkoja, aaltoileva punaisena hohtava Antelope Canyon oli ehdottomasti yksi muistiinpainuvimmista. Olisin mieluusti seurannut valon leikkiä kanjonissa vaikka aamusta iltaan. Ehkä pitäisi useamminkin napata matkavinkkejä Windowsin taustakuvista!

 

Blogia voi seurata myös Facebookissa ja Instagramissa!

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Reissu-Jani sunnuntai, 26 toukokuun, 2019 at 16:13

  onpas upeita kuvia! Muodoiltaa vähän kuin Petran The Siq kanjoni, tosin Antelopessa värit ovat voimakkaammat.

  • Reply Anni | Rajatapaukset maanantai, 27 toukokuun, 2019 at 10:10

   Kiitos! Täytyi oikein googlettaa tuo The Siq kanjoni, on tosiaan vähän samaa näköä, upea paikka tuokin! 🙂 Varsinkin verrattuna kiemurtelevaan Lower Antelope Canyoniin tuo on paljon isompi ja suoraviivaisempi.

 • Reply Sofia / Project Forever maanantai, 27 toukokuun, 2019 at 13:40

  Upeita kuvia! Vierailin itse ainoastaan Upper Antelope Canyonissa joten en osaa niitä keskenään vertailla. Samaan ilmiöön törmäsin että varauksen kanssa saa olla kovin ajoissa! Lisäksi Upper Antelope Canyonissa niille päivän tunneille, jolloin valopylväät siivilöityy kanjoniin, oli muistaakseni mahdollista varata ainoastaan valokuvauskierros, jonka hinta oli satasissa.

  • Reply Anni | Rajatapaukset tiistai, 4 kesäkuun, 2019 at 13:42

   Musta tuntuu että tuo varaaminen korostuu vielä erityisesti Upper Antelope Canyonin kohdalla, onhan se vielä näistä vaihtoehdoista suositumpi. Mua olisi kiinnostanut jonkin sortin valokuvauskierros, mutta kun näin hinnat niin jännästi kiinnostus laimeni aika reippaasti. Ei sillä, olin kyllä oikein tyytyväinen tällä ihan normikierroksella saamiini kuviin 🙂

 • Reply Sandra / Terveiset päiväntasaajalta keskiviikko, 29 toukokuun, 2019 at 16:33

  Ei hitsi miten upean näköistä! Wau! Olen myös nähnyt usein vain kuvia, ajattelematta tätä paikkaa ja lokaatiota sen enempää. Ehdottomasti lähtisin vierailulle jos vain tuolta päin itseni löytäisin. Yksi ystäväni kyllä koko ajan yrittää houkutella jenkki road tripille, joten eipä sitä koskaan tiedä. 🙂 tosi kivasti kerrottu ja kattavasti infoa. 🙂

  • Reply Anni | Rajatapaukset tiistai, 4 kesäkuun, 2019 at 13:43

   Kiitos ihanasta kommentista! 🙂
   Tämä on kyllä aika must-see jos tuolla suunnalla sattuu pyörimään, ei sillä, jenkeistä löytyy kyllä ihan hirveästi muitakin must kohteita.

 • Reply Sonja | FIFTYFIFTY keskiviikko, 29 toukokuun, 2019 at 21:10

  On se huikea! Antelope Canyon jäi meillä väliin, mutta se on ehdottomasti nähtävä vielä joskus. Aika upeat valonsäteet näytti suodattuvan myös tuonne Lower Canyoniin viimeisessä kuvassa. Kiitos kun muistutit Windowsin taustakuvasta, sain sen elävän mieleen. 😀

  • Reply Anni | Rajatapaukset tiistai, 4 kesäkuun, 2019 at 13:46

   Onneks tuolla päin on niin paljon muutakin ettei varmaan tuota ihan hirveää tuskaa lähteä reissuun uudemmankin kerran 😉
   Windowsin taustakuvia googletellessani löysin samalla myös toisen tutun maiseman jonka olin ehtinyt unohtaan: Canyonlandsinkin kansallispuistosta on joskus muinoin ollut taustakuva, siitähän olis saanu tälle reissulle vaikka hienon teeman 😀

 • Reply Anna | Muuttolintu lauantai, 1 kesäkuun, 2019 at 03:13

  Tämä on kyllä niin hieno kohde, varsinkin valokuvaajille. Kiva kuulla, että teillä ei tullut hoputettu fiilis! Olin kuullut kauhutarinoita täältä, joiden mukaan joka kuvan ottamiseen on aikaa 30 sekuntia ennen kuin matka jatkuu.

  • Reply Anni | Rajatapaukset tiistai, 4 kesäkuun, 2019 at 13:52

   Näin on, olin itsekin ihan onnesta soikeana kun pääsin tuonne kuvailemaan ja oli niitä kuvia itseasiassa aika kiva editoidakin.
   Kokemukset varmaan vähän vaihtelevat mutta meillä jäi kyllä oikein hyvä fiilis. Opas aina välillä muistutteli mm. että ollaan vasta alle puolivälissä, en itse pitänyt sitä mitenkään pahana eikä tullut sellainen fiilis etten olisi voinut hetkeksi pysähtyä jos olisi ollut tarve.

 • Reply Suvi / Suvin matkassa lauantai, 1 kesäkuun, 2019 at 14:56

  Wautsi, on se vaan niin hieno..ja nuo värit ovat niin syvät ja oranssit 🙂 Tuo paikka pitäisi päästä kyllä joskus näkemään omin silmin!

  • Reply Anni | Rajatapaukset tiistai, 4 kesäkuun, 2019 at 13:53

   Suosittelen ehdottomasti, todella uniikki paikka! Plus, lähistöltä löytyy vaikka mitä muuta kiinnostavaa, joten samalla voi tehdä kunnon road tripin 😀

 • Reply Katja lauantai, 1 kesäkuun, 2019 at 15:34

  Upea ja puhutteleva paikka kyllä! Me käytiin myös tuolla Lower Canyonin kierroksella. Ei ollut kauheasti odotuksia kun olin muutamasta blogista lukenut vähän nurjan sävyistä kommenttia, mutta yllätyin positiivisesti.
  Toki se jatkuva ihmisvirta vähän häiritsi, mutta ei niin paljon kun olin etukäteen pelännyt.
  Omasta puolestani ei tarvitsisi enää toista kertaa mennä, että kerrasta nähty, mutta siitä huolimatta taitaa ens vuonna olla ohjelmassa kun matkaseura tuonne haluaa 🙂

  • Reply Anni | Rajatapaukset tiistai, 4 kesäkuun, 2019 at 13:56

   Toki jos elettäisiin ideaalimaailmassa niin olisin mieluusti ottanut koko kanjonin ihan vain itselleni ja kävellä harhaillut paikasta toiseen muutaman tunnin. Jos sellaiselle kierrokselle pääsisi niin voisin mennä uudelleen. Muuten olen aika samaa mieltä, niin upea kuin se onkin niin en koe erityistä tarvetta hakeutua kanjoniin uudelleen, mutta jos nyt sinne kovasti vaikka reissukaveri haluaisi niin en tuplakierroksesta kieltäytyiskään 🙂

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista lauantai, 1 kesäkuun, 2019 at 20:05

  Onpa upeita kuvia. Tosiaan kuvauksellinen paikka. Käsittämättömät värit ja muodot. Tuntuu ihan siltä, kun nämä eivät voisi olla totta. Toivoisinpa, että jonain päivänä voisin päästä nämä kokemaan ja näkemään ihan omin silmin.

  • Reply Anni | Rajatapaukset tiistai, 4 kesäkuun, 2019 at 13:57

   Kiitos! Toivotaan että pääset, kokemus on varmasti vielä parempi omin silmin koettuna! 🙂

  Leave a Reply