Suomen suurin matkablogiyhteisö
Oseania

3+1 mahtavien maisemien päiväpatikkaa Uuden-Seelannin Wanakassa

maanantai, 30 maaliskuun, 2020

Wanakan alue on ulkoilijan ja luontoihmisen paratiisi! On vuoria, metsiä, jokia, järviä ja jäätiköitä. Ja niin paljon erilaisia ulkoilureittejä! Ainoa hankaluus on reiteille kulkeminen, jos on sattunut saapumaan Wanakaan ilman omaa kulkuneuvoa, kuten minä. Kaikki tässä postaukset mainitut patikointireitit ovat kuitenkin sellaisia joihin pääsee kulkemaan Wanakasta joko kävellen, pyörällä tai tilauskyydillä.  

Itselleni kävi hieman huono tuuri, sillä osa patikointireiteistä joista olin kiinnostunut oli suljettu joulukuun alun tulvien takia, esimerkiksi Wanakajärven rantaa myötäilevä Glendhu Bayn reitti. Onneksi valikoimaa löytyi kuitenkin niin runsaasti, että korvaavia patikoita löytyi hyvin. Poikkeustilanteita on aina, joten ennen patikoimaan lähtöä kannattaa tarkastaa kunkin reitin tilanne Department of Conservationin (DOC) nettisivuilta. Wanakassa on myös DOC:n toimisto, josta saa erinomaista palvelua ja oikein hyviä reittivinkkejä!

that wanaka tree

Wanakajärven kuuluisa puukin oli puoliksi veden alla.

 

Roys Peak Track

Roys peak on monelle Uuden-Seelannin fanille tuttu, koska sen maisemat ovat nousseet parissa vuodessa aivan älyttömään instasuosioon. En yhtään ihmettele, koska näkymät reitiltä ovat aikamoisen mykistävät. 

Roys peak track ei ole mikään rento päiväkävely, sillä kyseessä on ihan oikea 1578 metrin korkeuteen kohoava vuori ja kiipeäminen on raskasta, jatkuvaa ylämäkeä. Jalassa on syytä olla kunnon kengät ja mukana runsaasti vettä ja syötävää. Reitti on ensimmäiselle näköalapaikalle asti leveä, viimeinen pätkä huipulle on kapeampaa ja kivisempää polkua. Minkäänlaista suojaa reitillä ei ole tarjolla, joten en lähtisi kiipeämään sateessa tai kovalla tuulella. 

Roys peak on nykyään niin suosittu, että ainakin kesäkaudella parkkipaikka on jo kahdeksan maissa aamulla täynnä ja yhdeksältä autoja pursuu jo tienlaidoillekin. Itse lähdin tarkoituksella kiipeämään vasta iltapäivällä välttääkseni pahimmat ruuhkat. Vuokrasin pyörän ja pyöräilin Wanakan keskustasta noin 6,5 km lähtöpaikalle. Wanakasta paikalle pääsee myös yhteiskyydeillä, joita kannattaa tiedustella Wanakan i-sitesta eli turistitoimistosta.

Jos haikailee valokuvasta kuuluisalla näköalapaikalla, niin kannattaa tiedostaa, että niin tekee aika moni muukin ja omaa vuoroaan joutuu jonottamaan. Ensimmäinen näköalapaikka on se ikoninen instagramista tuttu ja sinne kiipeämiseen minulla kesti 2,5 tuntia. Vähän siitä ylöspäin on toinen samaan suuntaan osoittava näköalapaikka, jossa sain kuvailla ja istuskella aivan rauhassa!

Maisemat reitiltä ovat todella upeat ja pidän niitä kaiken vaivan arvoisina, mutta Roys peak ei silti ole suosikkipatikoitani. Pidän vähän vaihtelevammasta maastosta ja jatkuva kiipeäminen oli niin rasittavaa etten lopulta kiivennyt aivan huipulle asti. Toiselle näköalapaikalle saavuttuani totesin, että nyt meikäläiselle riitti, kaivoin esiin eväät, räpsin pari tuhatta kuvaa ja lähdin takaisin alas. Siinä vaiheessa matkaa huipulle olisi enää ollut kilometri, mutta se kilometri olisi sisältänyt noin 200 m nousun, joten ei kiitos! Minun filosofiani on se, että jos ei ole enää kivaa, niin turhaan sitä itseänsä pakottaa.

Faktat: Haastava 16 km, aikaa varattava 5-6 tuntia. Huom! Reitti on suljettu lokakuun alusta marraskuun puoliväliin lampaiden poikimiskauden ajan.

Lisätietoa DOC:n nettisivuilta.

 

Mt Iron Track

Jos Roys peak tuntuu liian haastavalta, hyvä vaihtoehto on aivan Wanakan keskustan läheisyydestä löytyvä Mt Iron, joka on enemmänkin kukkula kuin vuori. 250 metrin korkeuteen kohoavalta laelta avautuvat komeat 360-asteen maisemat Wanakan ympäristöön. Nousua siis toki tälläkin reitillä, mutta paljon maltillisemmin.

Reitin parkkipaikka ja lähtöpiste ovat vain parin kilometrin päässä Wanakan keskustasta, joten paikalle voi autotonkin helposti kävellä.

Faktat: Helppo 4,5 km rengasreitti, jonka kävelee 1,5 tunnissa.

Lisätietoja DOC:n nettisivuilta.

 

Diamond Lake & Rocky Mountain Track

Diamond laken reitistä en ollut kuullutkaan, mutta sitä suositeltiin minulle DOC:n toimistosta, kun kyselin reittejä joihin pääsisi kulkemaan ilman autoa. Kyytejä kannattaa tiedustella i-site toimistolta. Kyseessä on oikeastaan kaksi erillistä reittiä, lyhyt ja helppo Diamond Lake ja hieman pidempi ja vaativampi Rocky Mountain. Reitit yhdistyvät niin, että ne voi halutessaan yhdistää ja kiertää molemmat samalla.

Diamond Laken kiertävä reitti on erittäin helppo, mitä nyt muutamat rappuset saa kiivetä näköalapaikalle päästäkseen. Vaikkei Rocky Mountain reittiä haluaisi lähteä kiertämään suositteleen käymään ainakin Wanakajärvelle avautuvalla näköalapaikalla. Sille pätkälle ei suuria nousuja tule ja maisema on sen arvoinen.

Rocky Mountainin reitillä kiivetään 775 metrin korkeudessa olevalle huipulle, josta aukenee todella vaikuttavat näkymät niin järvelle kuin vuorillekin. Vähän kiipeämistä siis taas luvassa, osittain kapealla ja kivisellä polulla, mutta kohtuullisen lyhyitä pätkiä kuitenkin. Itse olin yllättynyt siitä kuinka märkää reitillä oli. En osaa sanoa onko tilanne tyypillinen, vai johtuuko sekin Wanakaa pitkään vaivanneista sateista, mutta mutaisia ja märkiä kohtia oli useampiakin.

Tykkäsin tällä reitillä erityisesti sen vaihtelevuudesta. Vaikka ylämäkeäkin on, niin se vaihtelee helpompien pätkien kanssa juuri sopivasti. Lisäksi reitti kiertää siten, että maisemat avautuvat eri vaiheissa eri suuntiin. Ja maisemat huipulta olivat aivan huiput! Tämä oli minun suosikkireittini Wanakassa.

Faktat: Diamond Lake helppo, Rocky Mountain keskivaikea. 45 min – 3 tuntia reittivalinnasta riippuen.

Lisätietoja DOC:n nettisivulta.

 

Rob Roy Glacier Track

Rob Roy track on mainittava, sillä sen kehutaan olevan alueen parhaimmistoa. Suureksi surukseni en itse sitä päässyt patikoimaan. Reitti suljettiin joulukuun 2019 alussa sortumisvaaran vuoksi, eikä uudesta avautumisesta ole tarkkaa tietoa. Reitti vaatii kuitenkin isompia korjaustöitä, joten uusi avautumispäivä on ympäripyöreästi joskus vuoden 2020 puolella. 

Rob Roy trackin luvataan olevan helpohko reitti todella upeissa maisemissa, siltä pääsee muun muassa ihastelemaan Rob Royn jäätikköä. Olen nähnyt reitiltä niin paljon vaikuttavia kuvia, että harmittaa kyllä penteleesti, että se jäi tällä kertaa väliin. Ei auta kuin tulla toiste uudestaan.

Reitti sijaitsee tunnin ajomatkan päässä Wanakasta ja sinne järjestetään kyytejä.

Faktat: 10 km helpohko reitti, aikaa varattava 3-4 tuntia. Toistaiseksi suljettu sortumisvaaran vuoksi.

Lisätietoja DOC:n nettisivuilla.

Kuva: ambo kangaroo (Wikimedia commons)

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply valkoinen soapannostelija tiistai, 31 maaliskuun, 2020 at 10:47

  paras matka 🙂

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin tiistai, 31 maaliskuun, 2020 at 17:45

  Todella kauniissa maisemissa olet saanut kyllä reippailla! Ilmeisesti Wanakan läheisyydessä noita reittejä on hyvinkin paljon?

  Ihan totta, yleensä patikat ovat mukavampia, mikäli maisemat ja maasto ovat vaihtelevia. Ja niinhän se pitää olla, että turhahan se on jatkaa, jos ei ole kivaa.

  • Reply Anni | Rajatapaukset perjantai, 3 huhtikuun, 2020 at 13:45

   Kyllä, Wanakan ympäristöstä löytyy todella monipuolisesti ja monen tasoisia patikointireittejä. Vaikka onhan niitä Uudessa-Seelannissa yleensä ottaen aivan mahtava määrä <3
   Koen itseni todella onnekkaasti, että pääsin nauttimaan näin uskomattomista paikoista!

  Leave a Reply