Suomen suurin matkablogiyhteisö
Jotain ihan muuta

20 kirjavinkkiä matkalukemisiksi!

torstai, 17 tammikuun, 2019

Koska luen paljon ja kirjastonhoitajan ammatinkin puolesta pyörittelen kirjoja jatkuvasti käsissäni, ajattelin että miksipä en jakaisi parhaita lukuvinkkejä myös täällä blogin puolella. Tuskinpa olen ainoa joka tykkää lukea matkoillaan. Tämä lista on koottu puhtaasti omien mieltyksieni mukaan ja näin ollen se sisältääkin vähän kotimaista, vähän enemmän ulkomaista, osittain kaunoa ja osittain tietoa, pari ripausta scifiä ja fantasiaa, eikä yhden yhtä dekkaria. Jos tuntuu että kirjamaku sopii hyvin yksiin, niin minulta saa vapaasti myös kysellä lisää lukuvinkkejä ja tietysti kannustan kyselemään niitä myös paikallisesta kirjastosta. Ihan perus asiakaspalvelun lisäksi monella kirjastolla on nykyään lukuoppaita tai Mitä lukisin -palveluja, joissa saa vinkkejä ihan oikeilta ihmisiltä e-lomakkeen täyttämällä.

Osan listan kirjoista olen lukenut englanniksi, olen kuitenkin käyttänyt suomenkielistä nimeä silloin kun käännös on olemassa. Jos siis nimi on englanniksi, niin silloin kirjaa ei ole suomeksi saatavilla. Vaikka kulutankin paljon ihan fyysisia kirjoja, olen viime vuosina alkanut mieltyä myös e-kirjoihin ja äänikirjoihin, varsinkin matkustaessa. Lopuksi tarjoilen omat vinkkini siitä mistä niitä löytää ilmaiseksi! (spoileri: se on taas se kirjasto)

 

Kirjat reissaamisesta

Luen melko vähän puhtaita matkakertomuksia, tai ehkä saan jo niitä ihan riittävän annostuksen blogien puolelta. Tähän ensimmäiseen kategoriaan olen kuitenkin kerännyt kirjoja joissa matkustetaan, tavalla tai toisella.

Bea Uusma: Naparetki : minun rakkaustarinani

Uusman tietokirja on vähän jännärimäisesti rakennettu tarina siitä mitä tapahtui kolmen ruotsalaisen tutkimusretkellä kohti Pohjoisnapaa vuonna 1897. Miesten ja heidän leirinsä jäännökset löydettiin Huippuvuorilta vuonna 1930, mutta heidän tarkka kohtalonsa on ollut tähän asti mysteeri.

 

Bill Bryson: Muistiinmerkintöjä pieneltä saarelta

Muistiinpanoja pieneltä saarelta on Brysonin ainoa suomennettu matkailukirja, joka on sääli, koska hän on yksi parhaita matkakirjailijoita. Jos englanti taipuu niin kannattaa ehdottomasti tarttua muihinkin hänen teoksiinsa. Brysonin tyyli on omaan makuuni juuri sopivan humoristinen, se muistuttaa minua jopa hieman suosikkikirjailijastani Douglas Adamsista.

 

Jon Krakauer: Jäätäviin korkeuksiin

Jäätäviin korkeuksiin kertoo vuoden 1996 tapahtumista Everestillä. Hankalien sääolosuhteiden ja inhimillisten virheiden johdosta vuorella kuoli kahdeksan kiipeilijää eri retkikunnista. Krakauer on vuorikiipeilyä harrastava toimittaja, joka oli itse osallisena tapahtumissa. Todella kiinnostava ja hyvin kirjoitettu teos traagisista tapahtumista.

 

Scott Kelly: Kiertoradalla : vuosi avaruudessa

Tässä kirjassa matkustetaan vähän kauemmaksi, nimittäin astronautti Scott Kelly kertoo kansainvälisellä avaruusasemalla viettämästään vuodesta. Mielenkiintoisimpiin osuuksiin lukeutuvat selitykset siitä kuinka vaikeaa avaruudessa on tehdä aivan yksinkertaisiakin asioita painottomuuden ja muiden olosuhteiden vuoksi. Pääosin elämä avaruudessa on yllättävän tavallista, mutta avaruusasemalla eletään myös dramaattisempia hetkiä kun useita ruoka- ja varustelähetyksiä räjähtää laukaisun yhteydessä ja alkaa olla epävarmaa saadaanko asemalle toimitettua välttämättömiä tarvikkeita ajoissa.

 

Caitlin Doughty: From here to eternity : travelling the world to find the good death

Caitlin Doughty on amerikkalainen hautausurakoitsija, joka on kirjoittanut jo parikin kirjaa niinkin kiehtovasta aiheesta kuin kuolema. Tämä kyseinen teos ilmestyy tänä vuonna myös suomeksi nimellä Täältä ikuisuuteen. Doughty matkustaa mm. Indonesiassa, Japanissa, Boliviassa ja Meksikossa ja kertoo eri maiden ja kulttuurien hautajaisiin ja kuolemaan liittyvistä tavoista ja uskomuksista. Aivan sairaan mielenkiintoista settiä! Doughtyn toinen, suomentamaton teos Smoke gets in your eyes : and other lessons from the crematorium keskittyy puolestaan amerikkalaisten melko epäterveeseen suhteeseen kuoleman ja kuoleviin. Sitäkin voin suositella varauksetta jos aihe kiinnostaa.

 

Eri maihiin sijoittuvat kirjat

Tähän kategoriaan olen kerännyt kirjoja, jotka esittelevät ansiokkaasti kohdemaansa kulttuuria, historiaa tai tapoja. Luen itse mielelläni kirjoja jotka sijoittuvat maihin joihin olen aikeissa matkustaa tai joissa juuri sillä hetkellä seikkailen. Tässä näiden kirjojen parhaimmistoa!


Mia Kankimäki: Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin

Mia Kankimäen esikoisteos valikoitui matkaluettavaksi sattumalta kun olin matkustamassa muutama vuosi sitten Japaniin ja kaipasin jotain aiheeseen liittyvää matkaluettavaa. Ja mikä onnekas sattuma se olikaan, sillä tykkäsin tästä kirjasta kuin hullu puurosta. Kirja seuraa Kankimäen omaa matkaa Kiotoon, jossa hän pohdiskelee omaa elämäänsä ja jäljittää tuhat vuotta sitten eläneen hovinaisen ja kirjailijan Sei Shōnagonin askelia. Kankimäeltä ilmestyi viime vuonna myös toinen teos Naiset joita ajattelen toisin, jossa siinäkin kuljetaan maailmalla mitä upeimpien naisten jalanjäljissä. Tästä jälkimmäisestä taisin tykätä vielä enemmän kuin Kankimäen esikoisesta, niin huipputyyppejä hänen kuvaamanaan nuo entisaikojen naiset olivat!

 

Eleanor Catton: Valontuojat

Valontuojat on historiallinen jännityskertomus, joka sijoittuu 1860-luvun Uuden-Seelannin kultakentille. Valontuojat valitsin listalle erityisesti siksi että se on todella kiinnostava sukellus Uuden-Seelannin historiaan. Hahmoja tarinassa on rekkalastillinen ja juonenkäänteitä punotaan pitkään ja huolella. Kärsivälliselle tämä yli 700-sivuinen tiiliskivi on unohtumaton lukukokemus.

 

Witi Ihimaera: Valasratsastaja

Jos Valontuojat kammostuttaa paksuudellaan, niin sen sijaan voi tarttua Valasratsastajaan, joka on nopealukuinen mutta niin ikää erittäin kiinnostava kertomus Uuden-Seelannin maorikulttuurista ja heidän valaisiin liittyvistä uskomuksistaan.

 

Terhi Rannela: Punaisten kyynelten talo

Punaisten kyynelten talo sijoittuu Kambodžaan, jossa seurataan kahden sukupolven ajan punakhmerien toteuttamaa brutaalia kansanmurhaa ja sen jättämiä pysyviä jälkiä.Teos on fiktiota, mutta Rannela vaikuttaa tehneen pohjatyönsä hyvin. Todella vaikuttava tarina joka tuo Kambodžan traagisen historian suoraan lukijan iholle.

 

Satu Rämö: Islantilainen voittaa aina

Tässä on kirja joka pitäisi jokaisen islantiin matkustavan lukea! Satu Rämö kuvaa islantilaisten mielenlaatua, kulttuuria ja vähän kaikkea mahdollista omaan tyyliinsä, joka on aina hirveän informatiivista, mutta samalla kaikkea muuta kuin kuivaa.

 

Kevin Kwan: Crazy Rich Asians

Luen melko vähän viihdekirjallisuutta, mutta Crazy Rich Asians oli nostettava listalle, koska se kuvaa niin kiinnostavasti Singaporen megarikkaiden elämää. Kirjan tapahtumat ja hahmot ovat toki fiktiota, mutta sen kuvaama ultrarikkaiden elämäntyyli on joidenkin todellisuutta. Kirjaa ei valitettavasti ole suomennettu, mutta tänä vuonna ilmestynyt elokuvasovitukset on pärjännyt melko hyvin, joten pidetään sormet ristissä että sarjaa alettaisiin kääntää!

 

Andre Aciman: Call me by your name

Kaksi nuorta miestä kokevat 80-luvun Italiassa ensirakkauden huumaa, mutta vain yhden aivan liian pian päättyvän kesän ajan. Ihastuttava rakkaustarina, jossa ei tehdä mitään numeroa siitä että molemmat osapuolet sattuvat olemaan samaa sukupuolta. Jos olet nähnyt jo elokuvasovituksen, niin lue silti kirja, tarina jatkuu vielä hyvän matkaa siitä mihin elokuva jää!

Juuri nyt kirjaa pääsee lukemaan vain englanniksi, mutta se ilmestyy suomeksi keväällä 2019 nimellä Kutsu minua nimelläsi.

 

Muuten vain loistavat matkalukemiset

Viimeiseen kategoriaan olen haalinut vielä muutaman teoksen, jotka ovat yksinkertaisesta olleet aivan loistavia lukukokemuksia. Sellaisia joiden parissa voi köllöttää rannalla tai sohvalla tuntikaupalla kiinni tarinan otteessa. Oikeastaan nämä sopivat hyvin lukemiseksi niin matkalle kuin kotiinkin.

Sarah Waters: Tipping the velvet

Sarah Waters kirjoittaa erinomaista historiallista draamaa, johon usein kytkeytyy jännitys- ja rikostarinoiden elementtejä. Tipping the velvet on kuitenkin puhdasta draamaa, joka sijoittuu 1800-luvun lopun Lontooseen. Pienen kaupungin tyttö Nancy ihastuu palavasti kiertävään teatteriesiintyjään Kittyyn ja lähtee hänen matkassaan suureen kaupunkiin. Kirjassa seurataan Nancyn kasvutarinaa yhteiskunnassa, jossa kahden samansukupuolisen ihmisen välinen rakkaus ja seksuaalisuus on tabu. Täysin historiallisesti paikkansapitävä teos ei ole, vaan Waters ottaa vapauksia luoden Lontooseen sapfolaisen alakulttuurin.

 

Neil Gaiman: melkein mitä vaan

Jos pitäisi koostaa top 5 lista kaikkien aikojen suosikkikirjailijoistani, Neil Gaiman olisi yksi heistä. En osaa millään valita vain yhtä kirjaa, koska niin moni Gaimanin kirjoista on vaan niin hyvä. Yksi parhaista on toisen suosikkini Terry Pratchettin kanssa kirjoitettu Hyviä enteitä, joka on täynnä nokkelaa sanailua ja mustaa huumoria. Hautausmaan poika ja Neverwhere ovat myös ikisuosikkejani, vaikka ovatkin enemmän nuortenromaaneja.

 

Andy Weir: Yksin Marsissa

Yksin Marsissa on scifiromaani astronautti Mark Watneysta, joka jää ensimmäisen miehitetyn marslennon kyydistä yksin jumiin planeetalle, koska hänen luullaan kuolleen. Vähien tarvikkeiden ja oman nokkeluutensa varassa hänen pitäisi selvitä ja mieluusti vielä saada viestitettyä maahan olevansa edelleen elossa. Mark repii jatkuvasti omasta tilanteestaan kunnon hirtehishuumoria, joka uppoaa ainakin meikäläiseen paremmin kuin vakava synkistely. Tapahtumat perustuvat vankasti nykyteknologiaan ja välillä melkein unohtaa että lukee tieteisromaania eikä jännittävää tositarinaa.

 

Mackenzi Lee: The Gentleman’s guide to vice and virtue

Tämä oli vuoden 2018 paras kirjalöytö. Luen mielelläni sateenkaarikirjallisuutta, mutta se on turhan usein hirveän synkkää ja masentavaa. Mutta ei tämä! Pääosassa on nuori aristokraatti Monty joka elelisi mielummin dekadenttia veijarielämää kuin taipuisi vanhempiensa vaatimuksiin säädyllisestä käytöksestä ja suvunjatkamisesta. Velvollisuuksiaan hän pakenee kiertomatkalle Eurooppaan, seuranaan sisko Felicity ja paras ystävä Percy, johon hän sattumoisin on palavasti rakastunut. Reisussa mikään ei tunnu sujuvan suunnitellusti ja vaarallisesta tilanteesta toiseen edetään puoliksi charmilla, puoliksi silkalla onnella. Lopputuloksena on valloittavan riemukas ja jännittäväkin seikkailutarina.

 

N. K. Jemisin: Fifth Season

Fifth Season on parasta aikoihin lukemaani fantasiaa. Trilogian avausosa vie lukijan post-apokalyptiseen maailmaan, jossa ihmiskunta yrittää selvitä kaikkialla esiintyvien maanjäristysten ja tulivuorenpurkausten lomassa. Pienellä osalla ihmisistä on orogeenisiä kykyjä joilla he pystyvät hallitsemaan ja hillitsemään maan ylitsevuotavia energioita. Nämä orogeenit eristetään muusta yhteiskunnasta, ainoana elinehtonaan suojella muita maapallon tappavilta mullistuksilta. Tähän upean omaperäiseen fantasiamaailmaan Jemisin tuo vielä kourallisen kiinnostavia hahmoja. En ihmettele hetkeäkään että Jemisin on voittanut arvostetun Hugo kirjallisuuspalkinnon kolmena peräkkäisenä vuonna, eli trilogian jokaiselle osalle omansa.   

 

Johanna Sinisalo: Auringon ydin

Sinisalo on luottokirjailijani, hän ei ole tainnut koskaan kirjoittaa mitään mistä en olisi pitänyt. Hänen tyylinsä liikkuu usein fantasian ja scifin rajamailla niin että yksiselitteistä genreä on hankala määrittää. Auringon ytimessä eletään vaihtoehtotodellisuudessa, jossa yhteiskuntarauha ja kansanterveys ovat arvoista tärkeimmät. Kaikki riippuvuutta aiheuttavat nautintoaineet on tiukasti kielletty ja Terveysvirasto valvoo kaikkialla. Naisista on jalostettu nöyriä ja alistuvia ja heidän ainoa tehtävänsä on palvella yhteiskunnan miehiä. Kirjan pääosassa on Vanna, ainakin näennäisesti yksi näistä naisista, mutta ehkei kuitenkaan aivan malliyksilö sillä päälimmäisenä hänen mielessään on selvittää kadonneen siskonsa kohtalo.

Australiaan matkustaville en malta olla suosittelematta Sinisalon kirjaa Linnunaivot, jossa vaelluksella tapahtuu outoja asioita ja pohditaan ihmisen luontosuhdetta Sinisalolle tyypilliseen tyyliin. Linnunaivot oli omalla tavallaan niin karmiva että se jätti kylmät väreet iholle vielä pitkään loputtuaankin.

Aito lukutilanne kotisohvalta

E-kirjat ja e-äänikirjat (ilmaiseksi!)

Oma suosikkini reissukirjallisuutena ovat ehdottomasti äänikirjat. Kulutan niitä kyllä arjessakin jatkuvasti, mutta erityisen käteviä ne ovat reissatessa, koska käsillään voi samalla puuhata jotain muuta. Lainaan välillä myös e-kirjana varsinkin matkaoppaita ja ne ovatkin käteviä sen puolesta että niitä mahtuu puhelimeen tai muuhun laitteeseen vaikka kuinka paljon, mutta toisaalta fyysisestä kirjasta ei ikinä lopu akku. Äänikirjassa on myös se hyvä puoli että sen kuuntelu ei vie järin paljoa virtaa, koska näytön voi pitää suljettuna.

E-kirjoja ja äänikirjoja löytyy nykyisin kohtuullisen hyvin kaupallisista palveluista, mutta minä tietenkin säästän ja hommaan omani kirjaston valikoimasta! Kirjastojen e-aineistoissa on se hyvä puoli että koska e-kirjoja ja e-äänikirjoja voi ladata omalle laitteelle suoraan kotoa voi niiden kanssa helposti hyödyntää muitakin kuin oman kotialueen kirjastoa. Kunhan vain piipahtaa jossain kirjastossa hankkimassa itselleen kortin, niin e-aineistoja voi sen jälkeen ihan vapaasti käyttää suoraan kotoa! Esimerkiksi itselläni on Helmetin, Hämeenlinnan, Pirkanmaan ja Keski-kirjastojen kortit, osalla alueista olen asunut ja osan olen käynyt ohikulkumatkalla hankkimassa.

Vaikka asun Tampereella lainaan monet kuuntelemani äänikirjat Helmet-kirjastojen oivallisesta Overdrive-palvelusta, josta löytyy loistava kokoelma pääosin englanninkielistä kirjallisuutta. Suomenkielisiä e-kirjoja ja äänikirjoja löytyy Ellibs-palvelun puolelta, jossa aikalailla kaikilla isommilla kirjastoilla on oma (melko suppea) kokoelmansa. Kannattaa kysellä omasta kirjastostaan. 

Äänikirjoja on toki kirjastoissa myös fyysisinä tallenteina ja satunnaisesti pahimmassa äänikirjojen puutostilassa olen kopioinut fyysisiä levyjä ja ladannut kännykälleni kuunneltavaksi. Varsin aikaa vievää hommaa se kuitenkin on, joten saa olla erityisen kiinnostava kirja että jaksan rulianssiin ryhtyä. Todettakoon vielä loppuun jos joku tätä ihmettelee että Suomen tekijänoikeuslain mukaan esimerkiksi cd-levyistä ja äänikirjoista (myös lainatuista) saa valmistaa kopion yksityiseen käyttöön, mutta levittää näitä kopioita ei tietenkään saa.

Onneksi olkoon, pääsit loppuun asti, pidät ehkä lukemisesta yhtä paljon kuin minä! Jos sinulla on joku loistava lukukokemus jota haluaisit suositella puolestasi minulle niin ei muuta kuin kommentteihin!

 

Blogia voi seurata myös Facebookissa ja Instagramissa!

You Might Also Like

38 Comments

 • Reply Noora / Seikkailumielellä torstai, 17 tammikuun, 2019 at 20:05

  Islantilainen voittaa aina oli ensimmäinen kuuntelemani äänikirja ja sen perään kuuntelinkin saman tien loput Rämön teokset, jotka käsiini sain. Olisin niiden myötä ollut valmis muuttamaan saman tien Islantiin 😀 Kirjasuosituksena tähän kulttuuri- ja matkagenreen antaisin Mari Mannisen kirjan Yhden lapsen kansa, joka kertoo Kiinan yhden lapsen politiikasta kiinalaisten perheiden näkökulmasta. Liikuttava, informatiivinen ja silmiä avaava teos.

  • Reply Anni | Rajatapaukset torstai, 17 tammikuun, 2019 at 21:52

   Yhden lapsen kansa on loistava suositus, ainoa vika on se että olen jo lukenut sen. 🙂 Oli kyllä todella erinomainen ja silmiä avaava, pitäisikin itseasiassa lukea myös se Mannisen uudempi teos joka muistaakseni myös käsitteli Kiinaa

 • Reply Jenni | Boarding Time lauantai, 19 tammikuun, 2019 at 15:39

  Juuri luin Kankimäen Naiset joita ajattelen öisin ja tykkäsin kyllä. Myös esikoisteos oli hyvä, olen lähdössä maaliskuussa yksin Japaniin ja täytyykin ehkä lukea se uudestaan ennen tuota matkaa.
  Matt Haigin Kuinka aika pysäytetään oli superhyvä, luin viime reissulla, vahva suositus!

  • Reply Anni | Rajatapaukset lauantai, 19 tammikuun, 2019 at 16:36

   Japaniin voin muuten suositella myös Minna Eväsojan Melkein Geishaa, se on kirjoittajan omiin kokemuksiin pohjautuva kokoelma tarinoita, joissa hämmästellään japanilaista kulttuuria. Hauskoja, hämmentäviä, koskettaviakin juttuja!

   Tuota uutta Haigia muistan muuten jonkun muunkin kehuneen. Täytyy ottaa se lukulistalle, kiitos!

 • Reply Tanja / Tädin ja tytön matkablogi sunnuntai, 20 tammikuun, 2019 at 08:41

  Kiitos 🌸 älyttömän monipuolinen lista! Laitan tämän talteen seuraavaa kirjastovisiittiä varten!

  • Reply Anni | Rajatapaukset sunnuntai, 20 tammikuun, 2019 at 20:57

   Ihan mahtavaa jos näistä on iloa!
   (ja tietysti olen aina ilahtunut kun kirjastoa käytetään) 😉

 • Reply Aron / Ja sitten matkaan... sunnuntai, 20 tammikuun, 2019 at 14:15

  Olipas siinä pitkä lista kirjoja. Otan suosituksesi vakavasti, kun mainitsit sekä Douglas Adamsin että Terry Pratchettin. Mainitsemasi Hyviä enteitä on edelleen lukematta, vaikka sitä on minulle suositeltu ennenkin. Punaisten kyynelten talo täytyy ottaa lukulistalle, kun noilla Kambodžan mestoilla on tullut käytyä. Nuo jäivät nyt mieleen, mutta palaan tähän listaan varmasti vielä uudelleen poimimaan lisää.

  Minulla on usein matkalla mukana jokin kirja, joka liittyy jotenkin kohteeseen. Olen lukenut Hemingwayta Key Westissä ja Steinbeckia niin Route 66 -reitillä kuin Kalifornian Montereyssakin. Jos sopivaa aasinsiltaa ei löydy, nappaan matkaan vaikka sitten jonkin koukuttavan dekkarin. Ja matkaopaskirjoja on usein mukana vähintään yksi.

  • Reply Anni | Rajatapaukset sunnuntai, 20 tammikuun, 2019 at 21:00

   Aika pitkä tästä kieltämättä tuli ja aika monta kirjaa jouduin karsimaan listalta poiskin ettei ihan mahdottomaksi olisi venynyt 😀
   Adamsin ja Pratchettin humoristinen tyyli iskee, on se vaan niin väärin että kumpikaan ei ole enää jakamassa kirjallista nerouttaan kansalle.
   Mullakin on kyllä aina reissussa mukana vähintään yksi kirja jossain muodossa ja kotona sitten aika monta enemmän 😀

 • Reply Suunnaton sunnuntai, 20 tammikuun, 2019 at 18:26

  Naiset joita ajattelen öisin on mulla juuri nyt kuuntelussa. Jo ensimmäisen vartin jälkeen olin aivan koukussa. Ihan huikea kirja! Kankimäen toinenkin kirja on jo lukujonossa.
  Islantilanen voittaa aina -kirjan luin viime kesänä, ja se oli hulvaton kokemus. Tosi hyvä katsaus islantilaiseen sielunmaisemaan. Yöpöydällä odottaa lisäksi Merja Mähkän Ihanasti hukassa ja kuinka sieltä pääsee pois, jota en ole vielä ehtinyt aloittamaan. Kävin ennen joulua kirjastossa hakemassa Taiwanin matkaoppaan joululoman reissulleni ja jäin samalla katselemaan pöydälle aseteltuja matkakirjoja. Viereen tuli eräs nainen, joka sanoi tuon Mähkän kirjan olevan erittäin hyvä. Samalla hän silmäili Rämön islantilaiskirjaa, jolloin pääsin vastavuoroisesti sanomaan samat sanat hänelle. Kumpikin käveli kirjastosta ulos toisen suosittelema kirja käsissään 🙂

  • Reply Anni | Rajatapaukset sunnuntai, 20 tammikuun, 2019 at 21:03

   Naiset joita ajattelen öisin on mustakin aivan huikea. Jotenkin sellainen että sitä ei halua ahmia liikaa kerralla vaikka ehkä mieli tekisikin. Mulla oli se kirjastosta lainassa ja siihen on tietysti julmettu jono tällä hetkellä, joten tuli itse se vähän hotkaistua. Voisin palata sen ja upeiden yönaisten pariin myöhemmin paremmalla ajalla uudestaan.

   Hauskaa että mainitsit tuon Merja Mähkän, koska se on yksi niistä kirjoista joka tippui tältä listalta, jottei se paisuisi aivan älyttömän pitkäksi. Vaikuttaa että meillä on aika samantyylinen maku, joten uskallan ennustaa että varmaan tykkäät siitäkin! 😀

   • Reply Suunnaton sunnuntai, 20 tammikuun, 2019 at 21:10

    Jes, mahtavaa kuulla! Täytyykin tarttua siihen seuraavaksi.
    Lisääkin kirjavinkkejä saat kirjoitella 🙂

    • Reply Anni | Rajatapaukset sunnuntai, 20 tammikuun, 2019 at 21:18

     Kiitos, hyvä tietää että näihin löytyy kiinnostusta! 🙂

 • Reply Terhi tiistai, 22 tammikuun, 2019 at 18:56

  Rannela ja Sinisalo kiinnostavat, yleensä pyrin lukemaan jotain matkaani inspiroivaa ennen matkaa. Mukaan otan jonkun kirjan jonka voi jättää määränpäähän. Nuo äänikirjat ovat kyllä muka ia siitä, että voi tehdä kotiaskareita ja kuunnella samalla kirjaa.

  • Reply Anni | Rajatapaukset keskiviikko, 23 tammikuun, 2019 at 09:00

   Halvat pokkarit on siitä kyllä hyviä että ne voi sitten jättää sille tielleen. Oon itsekin hyödyntänyt välillä majapaikkojen kirjanvaihtohyllyjä välillä. Ne tuppaa olen vähän turhan dekkaripainotteisia mun makuun, mutta välillä sieltä löytää todellisia helmiä!

 • Reply Pirkko / Meriharakka torstai, 24 tammikuun, 2019 at 08:48

  Näistä vain Kankimäkeä olen viime vuosina tullut lukeneeksi, eli tästä listastahan voisi ammentaa oman ehkä 30 lukemattoman kirjansa jatkoksi lisää luettavaa 🙂 Yksin Marsissa oli kyllä leffana kiehtova!

  • Reply Anni | Rajatapaukset perjantai, 25 tammikuun, 2019 at 14:16

   Mulla on kanssa se ongelma että lukemattomien kirjojen lista ei tunnu kauheesti lyhenevän vaikka kuinka lukisi. Se on ehkä vähän ammattiongelma 😀
   Kiva jos näistä vinkeistä löytyy luettavaa!

 • Reply Emma torstai, 24 tammikuun, 2019 at 12:57

  Voi itku, miksi luinkaan tämän postauksen! Nyt tekee mieli heittäytyä sohvan nurkkaan vaan lukemaan näin hyviä suosituksia, mutta kun pinossa odottaa vuoroaan vielä ainakin tusina vanhaakin kirjaa ja sitten ois tää tylsä graduprojektikin, johon kaikki ylimääräinen aika pitäisi käyttää. Ei sulla oo mitään vinkkiä mistä sais ladattua valmiita graduja? 😀

  • Reply Anni | Rajatapaukset perjantai, 25 tammikuun, 2019 at 14:19

   Hahaa, voi miten sua koetellaan! 😉
   Ei vaan oikeesti mä kyllä muistan miten kamalaa gradun kirjoittaminen oli, joten ymmärrän että houkutus tehdä ihan mitä tahansa muuta on erittäin suuri. Mutta ei hätää! Gradujahan löytyy kasapäin vaikka TamPubista, valkkaat sieltä vaan jonkun hyvänkuulosen! 😀

 • Reply Stacy Siivonen torstai, 24 tammikuun, 2019 at 20:35

  Puhuttelet minua omalla kielelläni, eli ”kvaak”. Taidan röyhkeästi ottaa tuon lainauksen käyttöön, ainakin sisäinen untuvikkoni pitää siitä. Minulla on sukupuuttoon kuolleen Lukas-kirjastojen kortti, Helmet ja Salomo. Lukas on nykyisin Helle, joten Uudenmaan kirjastot on hyvin katettu. Pitäisiköhän hankkia kortti Tampesteriinkin.
  Minun kirjani ovat useimmiten Yhdysvalloista, kuten Douglas Couplandin Tuntematon Sukupolvi, joka on minulle erityinen paitsi sen takia, että kuulun sukupolvi X:ään niin myös tapahtumapaikoilla olen käynyt ennen kuin olen tiennyt, että niistä on kirjoitettu kirjassa. Samanlainen kokemus kirjasta ”Erämaan armoille”. Mark Twainin Jumping frog of Calaveras County on jäänyt lukematta, vaikka piirikunta on minulle tuttu ja myöskin Mark Twainin asuinpaikka. Voiko isompaa ollakaan, kuin käydä Mark Twainin asuinpaikalla. No, ehkä Aleksis Kiven mökki ja hänen huoneensa Lapinlahdessa.
  Minua kiinnostaa myös sateenkaarevat aiheet, mutta toisin kuin sinä, tykkään tummasävyisistä kirjoista. Itse asiassa, mitä synkempi kirja, sitä parempi. Siksi pidinkin Hubert Selby Jr:sta. Mutta kun sateenkaarevat aiheet niin Feinbergin Stone Butch Blues ja kotimaisista Kihlmanin ”Ihminen , joka järkkyi”.
  Olenpa kiva ihminen, kun tällaista luen, mutta pakko lopettaa, tai sisäinen untuvikkoni katoaa.

  • Reply Anni | Rajatapaukset perjantai, 25 tammikuun, 2019 at 14:39

   Sitaatteja voi onneksi aina lainata kun löytää juuri omalle kohdalle sopivan. Alfred J. Kwak oli minun lapsuuden sankarini.

   Noita kortteja voi onneksi haalia ihan niin paljon kun itse tykkää. Kaikista kätevintä olisi tietysti jos Suomessa olisi joku kansallinen kirjastokortti joka kävisi kaikkialla. Sitä varmaan saa kyllä odotella.

   Jonkun verran olen lukenut USAn klassikkoteoksia, Twainia, Poeta, Hawthornea, Salingeria, Steinbeckia, Hemingwayta ja Helleriä. Viimeistä lukuunottamatta en ole ollut mitenkään superfiiliksissä noista. Yhdysvaltojen nykykauno uppoaa mulle paljon paremmin.

   En mitenkään erityisesti karta synkempia aiheita, sateenkaarikirjallisuudessa vaan tuppaa olemaan niin paljon enemmän kurjuutta ja synkistelyä että vähän kevyemmät kirjat tuovat erittäin tarpeellista vaihtelua. Stone Butch Blues kiinnostaisi ehdottomasti, sääli ettei sitä löydy Tampereen kirjastoista.

 • Reply Stacy Siivonen perjantai, 25 tammikuun, 2019 at 20:31

  En ole helteessä Helle-kirjastoista, vaan haluaisin Uudellemaalle yhden kortin, mutta oletkin jo askeleen edellä tässä asiassa. Esteenä ehkä on logistiikka kirjojen kanssa.
  Minä en etsi kurjuuteen vaihtelua kirjoista, vaan vesilinnuista. Parhaimmillaan kirjat syventävät tämän Matrixin ymmärtämistä ja ehkäpä sota konemaailmaa vastaan voitetaan joskus.

  • Reply Anni | Rajatapaukset lauantai, 26 tammikuun, 2019 at 22:01

   Nyt tulee sen sortin tajunnanvirtaa että olen aika sanaton. Täytyy harkita tarkempaa perehtymistä myös vesilintuihin.

 • Reply Heidi / Maailman äärellä perjantai, 25 tammikuun, 2019 at 20:55

  Nyt viimeistään minun on pakko saada Kankimäen uusi kirja, niin paljon sitä kommenteissakin hehkutettiin. Aiemman olinkin jo lukenut. Pitänee siis seuraavaksi klikata itseni kirjaston sivuille ja tehdä varaus. Seuraava ulkomaan lomareissuni suuntautuu Afrikkaan, joten lukujonossa Snellmanin Parveke jumalien jälkeen on Unelma Afrikasta. Minustakin on aina ennen reissua ihana tutustua maahan jonkin romaanin kautta. Kiitos kaikista vinkeistä. Niitä on aina mielenkiintoista lukea, vaikka totta puhuen omassa kirjahyllyssänikin on vielä monta lukematonta teosta – ja monta, joiden pariin on pakko palata yhä uudestaan :).

  • Reply Anni | Rajatapaukset lauantai, 26 tammikuun, 2019 at 22:04

   Kannattaa ehdottomasti käydä klikkaamassa nyt se varaus, koska jonottamisessa saattaapi kulua viikko jos toinenkin. On nimittäin aikamoinen varausjono ainakin meillä Tampereella 🙂 Mutta jonottessa onkin sitten sopivasti aikaa lukea niitä kaikki muita loistavia lukemista odottavia kirjoja. Mulla tuppaa kanssa lukulista rönsyilemään käsistä, mutta vois sitä pahempiakin ongelmia olla 😀

 • Reply Sari / matkalla lähelle tai kauas perjantai, 25 tammikuun, 2019 at 23:38

  Kiitos kirja vinkeistä! Osa oli tuttuja ja osa ei. Tuo Japanin kirja Asioita, jotka saavat sydämen lyömään nopeammin kuulosti mielenkiintoiselta. Juuri posti toi pari kirjaa Eurooppa raiteilla ja Hytti nro 6. Pitää laittaa ainakin tuo kirja toivelistalle.

  • Reply Anni | Rajatapaukset lauantai, 26 tammikuun, 2019 at 22:07

   Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin on kirja josta en ole kuullut huonoa keltään sen lukeneelta. Siis varmasti joku sitäkin on inhonnut, mutta ei ole itselle moista yksilöä tullut vastaan. Kirjan konsepti kuulosti aluksi tosi oudolta, mutta sitten kun oikeasti alkoi lukemaan niin se vei kyllä mukanaan.

 • Reply Emilia/Matkan varrella lauantai, 26 tammikuun, 2019 at 10:44

  Kiitos hyvästä listasta, tästä tarttui mukaan monta kiinnostavaa kirjaa! Erityisesti tuo Caitlin Doughtyn tuotanto kiinnostaa, en ollutkaan kuullu hänestä ennen. Luen itse juuri Mia Kankimäen Naiset, joita ajattelen öisin ja se on niin koukuttava että on pitkästä aikaa vaikea päästää kirjaa irti käsistä!

  • Reply Anni | Rajatapaukset lauantai, 26 tammikuun, 2019 at 22:10

   Caitlin Doughty taitaa olla Suomessa valitettavan huonosti tunnettu, itse kyttäilen aina tietokirjoja kiinnostavista aiheista jotka olisivat informatiivisia mutta samalla tarinallisia ja mukaansatempaavia ja parhaimmillaan vielä hauskojakin. Doughtyn kirjat osui noilla kriteereillä napakymppiin ja olin tosi ilahtunut kun huomasin että toisesta on suomennoskin tulossa 🙂
   Naiset joita ajattelen öisin oli kyllä juuri tuota. Yritin itse lukea sitä vain vähän kerrallaan nautiskellen, mutta eihän sitä oikein malttanut.

 • Reply Aino Aloha lauantai, 26 tammikuun, 2019 at 14:48

  Jes kirjavinkkejä! Nämä on aina hyödyllisiä😊 täytyykin ottaa ylös, kiitos suosituksista!

  • Reply Anni | Rajatapaukset lauantai, 26 tammikuun, 2019 at 22:11

   Ole hyvä! Hienoa jos näistä löytyy mielestä lukemista! 🙂

 • Reply Anna-Katri / Adalmina's Adventures lauantai, 26 tammikuun, 2019 at 15:26

  Hei kiitos tästä vinkkilistasta! Juuri viimeisellä reissullani iski ihan kamala ajatuskatko, kun yritin muistella mitä ihmeen kirjoja haluaisinkaan kännykkään ladata luettavaksi – lopulta en sitten osannut valita mitään, ja sademetsien siimeksessä nettiyhteyden ulottumattomissa sitten harmittelinkin ettei kirjoja ollut ladattuna mukana.

  • Reply Anni | Rajatapaukset lauantai, 26 tammikuun, 2019 at 22:13

   Käytän itse Goodreads nimistä sivustoa pitämään kirjaa siitä mitä olen lukenut ja niistä about miljoonasta kirjasta jotka haluaisin jossain vaiheessa ehtiä lukemaan. Sitten kun joskus tulee sellainen hetki että oikeasti miettii että mitähän sitä seuraavaksi tai mitä valkkaisi reissuun luettavaksi, niin sieltä on kätevä katsoa suoraan listasta! 🙂

 • Reply Lotta-Maaria / delfiininselassa lauantai, 26 tammikuun, 2019 at 17:14

  Vinkit matkalukemiseksi tulevatkin minulle tarpeeseen, kun sain edellisen kirjani juuri luettua! Call Me By Your Name oli elokuvasovituksena hieno ja sytytti matkakuumeen Italiaan, ja olenkin miettinyt myös kirjan lukemista.

  • Reply Anni | Rajatapaukset lauantai, 26 tammikuun, 2019 at 22:16

   Call Me By Your Name -elokuvassa oli kyllä todella kauniisti kuvattu Italiaa, en yhtään ihmettele että matkakuume heräsi. Elokuvaan puuhataan ilmeisesti jatko-osaa, joka kaiketi perustuu tuon kirjan loppupuoliskoon. Ahmaisin sen itse viime vuonna sekä äänikirjana että e-kirjana ja tykkäsin kyllä ihan älyttömästi.

 • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa lauantai, 26 tammikuun, 2019 at 18:24

  Oo juuri tällaista reissulukemis -vinkkejä kaipasin! Pitää ehdottomasti käydä lainaamassa tuo Punaisten kyynelten talo, hitsi kun en taida ehtiä enää saada sitä ylihuomenna alkavaan Filippiinien reissuun. Tykkään kanssa lukea kirjoja, jotka ei varsinaisesti ole mitään matkakertomuksia, mutta sijoittuu tuleviin / menneisiin matkakohteisiini. Toisaalta, kolmen viikon lomalle on jo neljä kirjaa valikoituna, en tiedä olisinko viidettä edes ehtinyt. :’D

  Pitäisi joskus antaa mahdollisuus noille äänikirjoille!

  • Reply Anni | Rajatapaukset lauantai, 26 tammikuun, 2019 at 22:19

   Punaisten kyynelten talo on kyllä todella vaikuttava ja järkyttäväkin tarina. Lukemisen arvoinen.
   Täytyy sanoa että aika hyvin jos sulla on jo neljä kirjaa kolmen viikon matkalle, vaikka oonkin aika kova lukemaan niin kaks kirjaa on ehkä silti maksimi mitä oon ikinä kantanut mukanani 😀 Tosin e-kirjoja onkin sitten yleensä varalla ettei vaan pääsis niin kammottava tilanne käymään että lukeminen loppuisi kesken! :O

   • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogi sunnuntai, 27 tammikuun, 2019 at 08:30

    Jes, itse asiassa ehdinkin saada vielä tuon. Yksi kappale löytyi Kontulan kirjastosta! Heh, oon kunnon lukutoukka eritysesti rantalomalla ja lentokoneessa, kun en vain jaksa olla aloillani. Sekä mielummin pelaan varman päälle, sillä ärsyttää niin paljon jos kirjat loppuu kesken.

    Viisi kirjaa on kyllä aika paljon, joten pitää ehkä vaihtaa joku pois tuon siun vinkin tilalle.

    • Reply Anni | Rajatapaukset sunnuntai, 27 tammikuun, 2019 at 15:03

     Huippua että ehdit vielä löytää sen! 😀
     Loistavaa lomaa!

  Leave a Reply