Suomen suurin matkablogiyhteisö

Värikäs syysloma

Ranskassa on vietetty koulujen syyslomia viimeiset kaksi viikkoa. Koko maassa koululaiset ovat olleet syyslomalla samaan aikaan. Syysloma on ollut täynnä värikkäitä tapahtumia, niin positiivisessa kuin valitettavasti negatiivisessakin mielessä. Aloitetaan ensin niillä positiivisilla ja kurkistetaan sitten niihin negatiivisiinkin, kun ne kuitenkin sekoittavat tavallista päiväjärjestystä koko maassa.

Meillä on vietetty värikästä syyslomaa lasten kanssa. Lasten kanssa ei ole koskaan tylsää, vaan aina on tarjolla värikästä menoa ja monenlaista touhua. Aika ei koskaan käy pitkäksi ja tunnit menevät päivässä ohi kuin lentämällä. Vuosi sitten olimme syyslomalla Suomessa, se tuli heti mieleen loman alussa. Myös sosiaalinen media muistutti valokuvillaan viime vuoden lomareissusta kauniiseen synnyinmaahani. 🙂 Esikoiseni myös tiedusteli, että eikö jo voitaisi suunnata pohjoiseen?? Niin. Tänä vuonna loma meni Alsacessa, emme edes suunnitelleet mitään matkaa tämän alueen ulkopuolelle. Emme halunneet ottaa riskiä tässä nykyisessä tilanteessa, että jäisimme mahdollisesti johonkin jumiin tai kotiinpaluu vaikeutuisi jollain muulla tapaa. Päätimme siis nauttia paikallisista jutuista ja tunnelmista.

Lomaan on mahtunut jalkapalloa niin jalkapalloseuran puitteissa kuin kotipihassakin. Pallo on lentänyt lukemattomia tunteja näiden kahden viikon aikana ja nappikengät ovat ehtineet pesukoneen uumeniin jo useamman kerran. Trampoliinin jouset ovat myös saaneet kyytiä näiden viikkojen aikana varmasti koko kahden viikon tarpeiksi asti. Trampoliinilla ovat olleet niin omat lapset kuin kourallinen kavereitakin, sopivasti jaoteltuina ottaen huomioon koronatodellisuuden. Koripallo on ollut tauolla koko syysloman ajan, ei harjoituksia tai pelejä. Loma on ollut niin aurinkoinen kuin sateinenkin, siis tyypillinen syyssää. Syksyiset värit ovat vallanneet metsät ja puistot. Värit ovat olleet todella kauniit ja olemme niitä käyneet ihailemassa pariin otteeseen lähimetsissä ja linnojen raunioilla hieman pidemmillä vaelluksilla (näistä vaelluksista myöhemmin toisessa blogissa lisää). Tässä lähistöllä on onneksi paljon lapsillekin sopivia vaellusmaastoja, joten luonnosta pääsee halutessaan nauttimaan monella tapaa. Toki syysloma ei ole ollut pelkkää urheilua ja vaeltelua, vaan mukaan on mahtunut lego-juttuja, hammaslääkärikäyntejä, lautapelejä, lukuhetkiä ja tottakai ihan pelkkää löhöämistäkin. En siis voi valittaa syysloman sisällöstä laisinkaan, ennemminkin saan olla iloinen sen hyvin hyvin värikkäästä sisällöstä. 🙂

 

Syksyinen trampoliini.

 

Jalkapalloharjoitukset.

Mennään sitten hetkeksi niihin negatiivisiinkin ilmiöihin ja tapahtumiin mitä viimeisten kahden viikon aikana on tapahtunut… Korona jyllää kovalla vauhdilla eteenpäin ja tartuttaa enemmän ja enemmän ihmisiä, niin kuin joka puolella maailmaa. Ranskassa ollaan ylitetty jo 50.000 tartuntatapausta päivässä. Luvut ovat jo aivan hirveällä tasolla ja talvikuukaudet ovat vasta tulossa. Sairaalat ovat jo täynnä ja sairaalahenkilökunta tekee arvokasta työtään jo todella äärirajoilla. Koronarajoituksia on viimeisten kahden viikon aikana päivitetty pariinkin kertaan. Ensin otettiin voimaan yöllinen ulkonaliikkumiskielto, tässä on ollut myös hieman alueellisia eroja. Meidän alueella ulkonaliikkumista rajoitettiin ensin klo:21-06 välillä, tuolloin vain välttämätön oli mahdollista tarkoittaen työssäkäyntiä ja mahdollisia lääkärivisiittejä. Jos sattui astumaan kotiovesta sisään liian myöhään ja sen joku kontrolloi, on postitse lähitulevaisuudessa odotettavissa 135 euron (per henkilö) rikesakko! Suurin osa populaatiosta lienee kotiutuneet ajoissa iltamenoiltaan ja hyvä niin!

Tämän viikon keskiviikkona koronatilastoja ja muutenkin tilannetta katsottiin maassa uudelleen. Maan presidentti Macron piti televisiopuheen ja kertoi uusista koronatoimista. Koko maahan on nyt asetettu ulkonaliikkumiskielto, kielto on voimassa aina (vähintään) joulukuun alkuun asti. Nyt siis pitäisi pysytellä kotioloissa mahdollisimman paljon. Töissä saa käydä ja koulut avataan huomenna koko maassa. Elintarvikekaupassa ja apteekissa saa käydä. Päivittäin saa ulkoilla tunnin ajan 1 km säteellä kotiosoitteestaan. Kotoapoistumista varten on täytettävä niin sanottu lupalappu, josta selviää henkilön perustiedot, poistumisen syy ja poistumisaika. Poistumisia kontrolloidaan eri paikkakunnilla hieman eri tavalla ja eri volyymeilla. Nyt vaan toivotaan, että koronatilanne rauhoittuisi taas näiden uusien toimien ansiosta. Monet tosin epäilevät toimien myöhäistä ajankohtaa… ja politiikkaa. Niin, nämä ovat todella vaikeita asioita, talous ja korona, mitä tästä kaikesta vielä seuraa… se jää nähtäväksi. Voimme vain toivoa parasta ja odotella rauhassa tilanteen kehittymistä.

Ranskassa kuohuu muutenkin, todella valitettavan negatiivisesti. Kauheita väkivaltaisia tapahtumia on mahtunut näihin syyslomaviikkoihin, asioita on vaikea ymmärtää ja käsittää. Ranska on ollut suomalaistenkin lehtien palstoilla isoin otsikoin ja tottakai koko maailman lehtien palstoilla. Mieluummin sulkisin uutiset ja silmäni näiltä järkyttäviltä koulumaailmaakin koskevilta tapahtumilta, vaikka samaan aikaan eihän niitä voi ohittaa vain olkapäitään kohauttamalla. 🙁 Nyt toivotaan tilanteen rauhoittumista…

Koulut jatkuvat koko maassa huomenna hieman jännittynein tuntein. Kaikille alakoululaisille on määrätty maskipakko, joten nämä pienet alakoululaiset opettelevat nyt maskin käyttöä, osa ensimmäistä kertaa tämän pandemian aikana. Toivotaan paljon rauhallisuutta ja voimia pienille koululaisille tähän uuteen tilanteeseen. Tarhakoululaiset saavat käydä koulua vielä ilman maskia. Tarhakouluissa vain henkilökunnalla on maskit käytössä kuten tähänkin asti.

Syyslomasta jäi siis monenlaisia makuja. Päällimmäisenä ajatuksena koitan pitää ajatusta värikkäästä lomasta lasten ja koko perheen parissa. Myös kauniit syysvärit yritän pitää mielessäni, luonto on todella kaunis juuri nyt. Lopuksi toivon, että uudet koronarajoitukset purevat tähän uuteen virukseen!!!

Mukavaa alkavaa viikkoa kaikille! Pysytään terveinä! Käytetään maskeja ohjeiden mukaan! 🙂

Previous Post Next Post

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply I don´t speak Polish maanantai, 2 marraskuun, 2020 at 19:07

  Hauskan kuuloinen loma teillä:)
  Kurjaa, että koronatilanne siellä on noin huono. Täällä Etelä-Espanjassa tilanne ei ole vaatinut vielä noin tiukkoja rajoituksia, mutta suunta on sama. Epäilen, että perästä tullaan hyvinkin pian. Tsemppiä sinne teille!

  • Reply paivic tiistai, 3 marraskuun, 2020 at 15:27

   Kiitos! On tämä tosiaan aika hurjaa aikaa kaikkialla. Tsemppiä myös teille Etelä-Espanjaan! Toivottavasti ETTE tule samaa koronatahtia perässä!

 • Reply FinInTirol keskiviikko, 4 marraskuun, 2020 at 20:04

  Byrokraatti on keksinyt hienon ja nykyaikaisen tavan lupaan poistua kotoa, lupalappu:) Miten tuo toimii? Kirjoitetaanko lappu ja palautetaan se johonkin kunnan toimistoon. Sieltäkö tulee sitten lupa alta viikossa, jotta nyt saat mennä ulos;)

 • Reply Mari S torstai, 5 marraskuun, 2020 at 17:05

  Ranskan tilanne on kyllä kurja. Tiukkojen rajoitusten aikana pienetkin ulkonaliikkumiset ovat henkireikiä.

 • Reply jowi lauantai, 7 marraskuun, 2020 at 19:23

  Tämä tulee jäämään teille varmasti mieleen koronasta, miten elitte enemmän siellä silmässä ja näitte todella läheltä rajoituksien toimeenpanoja. Ehkä lapsien tulevia essee-kertomuksia syntymässä!

 • Leave a Reply