Suomen suurin matkablogiyhteisö

Syksy ja haalarit

Syksy on tullut kohinalla. Tai oikeastaan kuumista keleistä hypättiin tänä vuonna suoraan viileän koleisiin tunnelmiin. Lämpötilat muuttuivat iltapäivän 30 asteesta suoraan aamujen alle 10 asteen lämpöihin. Syksy on näyttäytynyt suhteellisen sateisena ja tuulisena, tunteena lähinnä siltä, että nyt on saatava vaatteita päälle useampikin kerros. Myös kauniit vuoret ovat peittyneet pilviin, eikä niitä näe kokonaisuudessaan enää päivittäin. Pakkasia ei sentään ole vielä koettu, mutta välillä iltaisin tuoksuu jo melkein pakkaselta…ainakin omaan suomalaiseen nenääni. 😉


Tänä kesänä kun emme päässeet Suomeen lomalle, jäi myös ihanien ”Suomi-vaatteiden” hankinta itseltäni tekemättä. Suomi-vaatteilla tarkoitan tässä tapauksessa lähinnä ulkovaatteita. Onneksi tähän suureen vaateongelmaan löytyi kuitenkin hyvä ja käytännöllinen ratkaisu. Saimme nimittäin suuremmoista apua mummulasta! Mummu ja pappa kävivät puolestamme lastenvaateostoksilla ja löysivät lapsille ihanan värikkäitä juttuja! 🙂 Ei sillä etteikö Ranskasta vaatteita löytyisi, mutta jotenkin nämä Suomesta löytyvät lasten ulkovaatteet vaan ovat käytännöllisempiä ja VÄRIKKÄÄMPIÄ, kuin nämä paikalliset sievät ja siveelliset vaatekappaleet. 🙂 Tai ehkä se on vain tunneasia …. joka on jäänyt itselleni päälle. 😉 Joka tapauksessa Suomi-vaatteet ovat olleet mieleisiä lapsillemme jo ihan pienestä pitäen. Yhtenä vakihankintana ovat pysyneet vuodesta toiseen haalarit! Haalareista nimenomaa ne niin kutsutut välikausihaalarit, jotka soveltuvat näihin alsacelaisiin sääolosuhteisiin täydellisesti! Välikausihaalari ei ole liian kylmä eikä liian kuuma, suojaa kosteudelta, tuulelta ja lialta sekä on yksinkertaisesti käytännöllinen. Kura ja lika ei näin kulkeudu joka paikkaan.

Haalari, kuten olen ennenkin useamman kerran maininnut, on vaan todella kätevä juttu. Suomalaisille se tottakai on ihan päivänselvä juttu, mutta täällä Ranskassa asia ei ole samalla tavalla. Suomalaisista saattaa tuntua hassulta edes lukea blogia pelkästään haalareista. Täällä Ranskan Alsacessa haalarit saavat kuitenkin ihmetystä osakseen. Nämä ihmetyksen kommentit koen joka vuosi useamman kerran! Itseäni asia lähinnä naurattaa, miksi yhdestä vaatekappaleesta syntyykin niin paljon keskustelua tai yleensä kommentteja ja mielipiteitä. 🙂 Tarhakouluun tai alakouluun tätä vaatekappaletta ei saa pukea, kuten olen aikaisemmassa blogissani kertonut. Tätä vaatetta käytetään meidän perheessä siis vain ja ainoastaan vapaa-ajalla. Toki alle kouluikäisellä se on päivittäinen juttu syksyisin ja talvisin.

Tänä vuonna sain kommentteja jo heti ”haalarikauden” alettua syyskuun loppupuoliskolla. Alle kouluikäinen lapseni tallusteli koulun piha-alueella kirkkaanvihreä haalari päällään tyytyväisenä ja hieman vanhempi rouva tuli jakamaan näkemyksensä asiaan… Vanhempi rouva totesi, että onpa lapsesi tukevasti puettu, tuolla varustuksella varmasti pärjää enemmän kuin paremmin.. 🙂 Haalari koetaan täällä lähinnä Ranskan Alpeille sopivaksi vaatetukseksi ja sielläkin vain ja ainoastaan lumikinosten keskelle! Totesin vain tälle rouvalle, että haalarin kirkkaan värin ansiosta tunnistan lapseni ihmisten joukosta paremmin ja keskustelu kääntyi samalla yleiseen säätilaan ja globaaliin ilmastonmuutokseen. PS. Tällä samaisella rouvalla oli yllään toppi ja puolipitkä hame. Lämpötila oli alle 10 astetta ja tuulta oli enemmän kuin muutama metri sekunnissa. Tosin hän oli tullut koululle autollaan. Me olimme liikkeellä vanhanaikaisesti apostolinkyydillä, eli tämä ehkä selittänee tilanne-eroa pukeutumisen osalta.. Tai ehkä pukeutuminen on korvien välissä oleva tunne tai ehkä ei. Tämä oikeasti ystävällinen rouva liikkuu myös talvella ilman takkia, joten emme ehkä ole hyvä keskustelupari muutenkaan keskustelemaan ainakaan vaatetuspuolesta. 🙂

 

Pilvet roikkuvat usein alhaalla tähän vuodenaikaan.

Haalareita on kommentoitu myös lapsieni koulukavereiden vanhempien taholta. Aina kommentti alkaa tähän tyyliin: ” onpa lapsellasi lämmin vaatetus…” ja jatkuu sitten erilaisten ihmetysten kera. Niin, kai nämä ovat sellaisia pienen pieniä kulttuurieroja vai voisiko paremmin sanoa tottumuskysymyksiä, ei kai haalareihin oikein ”kulttuuria” sen suuremmassa merkityksessä voi oikein liittää?? Joka tapauksessa jään odottamaan tulevia keskusteluja haalareiden osalta, niitä on varmasti tiedossa heti jo seuraavalla leikkikenttäreissulla. 🙂

Mukavaa syksyistä viikonloppua! 🙂

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Previous Post Next Post

12 Comments

 • Reply Joanna Niininen sunnuntai, lokakuu 18, 2020 at 20:21

  Hassua lukea, että haalari ei olekaan kaikkialla normivaate! Tottakai pienet lapset vedetään haalariin, niin kura pysyy haalarin ulkopuolella, eikä tuuli puhalla takin alle. Juuri mietin, että oliko viides haalari turha ostos taaperolleni, mutta eiköhän sillekin käyttöä löydy 😀

  • Reply paivic tiistai, marraskuu 3, 2020 at 15:45

   Kiitos kommentistasi! Näin siis todella tuntuu olevan, että haalaria ei joka puolella tunneta tai ainakaan käytetä. Mielestäni myös niin käytännöllinen vaatekappale perheen pienimmille. 😉

 • Reply I don´t speak Polish maanantai, lokakuu 19, 2020 at 15:22

  Musta tuntuu, että monissa maissa lapsetkin puetaan ulkonäkö edellä. Erityisesti asuessamme Puolassa kiinnitin huomiota siihen, että laspet näyttivät somine vaatteineen aivan aikuisilta. Ei haalareita eikä kypärämyssyjä. ( vai miksi niitä nyt kutsutaankaan?) Haalarit eivät ole ehkä se kaunein vaate, mutta sen sijaan mukava, lämmin ja käytännöllinen! Ikuisena palelijana pukeutuisin itsekkin mielelläni haalariin!

  • Reply paivic tiistai, marraskuu 3, 2020 at 15:32

   Kiitos kommentista! Juurikin näin eli ulkonäkö edellä tunnutaan mielestäni täällä Ranskassakin mentävän. Itselleni käytännöllisyys on niin paljon helpompaa omaksua… 😉

 • Reply Mari S tiistai, lokakuu 20, 2020 at 15:21

  Suomalaiset osaavat onneksi pukeutua käytännöllisesti. Mutta ovatk ulkomaalaiset sitten useammin vilustuneita, jolleivat osaa pukeutua?

  • Reply paivic tiistai, marraskuu 3, 2020 at 15:36

   Kiitos kommentistasi! En ole ainakaan huomannut, että lasteni koulukaverit olisivat sen useammin koulusta poissa kuin omanikaan. Ehkä tämä käytännöllisyys on siis vain asia, joka on iskostunut itselleni päähän… 😉 Mutta siis oikeasti, lapset saavat mielestäni näyttää lapsilta eikä vielä ”pieniltä aikuisilta”. 😉

 • Reply Anne keskiviikko, lokakuu 21, 2020 at 18:22

  Mielenkiintoista! Kai se on sitä käytännöllistä pukeutumista, mistä meitä suomalaisia jotkut parjaavatkin, lähinnä aikuisten pukeutumiseen liittyen kylläkin.

  • Reply paivic tiistai, marraskuu 3, 2020 at 15:41

   Kiitos kommentistasi! Niin kai se on, että kaikkia käytännöllisyys ”ei miellytä”. Pienten lasten kanssa kuitenkin koen käytännöllisyyden olevan kiva juttu. Silloin voi huoletta mennä leikkikentällä, metsissä jne.

 • Reply Katriina torstai, lokakuu 22, 2020 at 00:02

  Meillä Reinin itärannalla on suunnilleen samanlaiset ilmat kuin siellä länsirannalla. Täällä Saksassa alle kouluikäiset käyttävät näköjään haalareita, päiväkodissa kurahousuja. Isoilla tytöillä on muotia jumpsuit. Talvella ei tarvitse kylläkään pukeutua niin moneen paksuun vaatekertaan kuin Suomessa.

  • Reply paivic tiistai, marraskuu 3, 2020 at 15:43

   Kiitos kommentistasi! Joo, huomasin saman asian Saksassa asuessamme, että siellä haalareita näkee sentään jonkin verran. Täällä Ranskassa välikausihaalari tuntuu olevan aivan tuntematon käsite. 😉 Saksa on siis käytännönläheisempi pukeutumisen osalta kuin Ranska. 😉

 • Reply Tiina sunnuntai, lokakuu 25, 2020 at 09:19

  Mielenkiintoinen kirjoitus. Hyviä ajatuksia pukeutumisesta.

  • Reply paivic tiistai, marraskuu 3, 2020 at 15:29

   Kiitos! Pukeutuminen on tosiaan hieman ”maakohtainen” juttu. Suomalainen tyyli on jotenkin hyvin käytännöllinen ja siksi tykkään siitä erityisesti pienten lasten kanssa. 🙂

  Leave a Reply