Suomen suurin matkablogiyhteisö

Syksy ja haalarit

Syksy on tullut kohinalla. Tai oikeastaan kuumista keleistä hypättiin tänä vuonna suoraan viileän koleisiin tunnelmiin. Lämpötilat muuttuivat iltapäivän 30 asteesta suoraan aamujen alle 10 asteen lämpöihin. Syksy on näyttäytynyt suhteellisen sateisena ja tuulisena, tunteena lähinnä siltä, että nyt on saatava vaatteita päälle useampikin kerros. Myös kauniit vuoret ovat peittyneet pilviin, eikä niitä näe kokonaisuudessaan enää päivittäin. Pakkasia ei sentään ole vielä koettu, mutta välillä iltaisin tuoksuu jo melkein pakkaselta…ainakin omaan suomalaiseen nenääni. 😉


Tänä kesänä kun emme päässeet Suomeen lomalle, jäi myös ihanien ”Suomi-vaatteiden” hankinta itseltäni tekemättä. Suomi-vaatteilla tarkoitan tässä tapauksessa lähinnä ulkovaatteita. Onneksi tähän suureen vaateongelmaan löytyi kuitenkin hyvä ja käytännöllinen ratkaisu. Saimme nimittäin suuremmoista apua mummulasta! Mummu ja pappa kävivät puolestamme lastenvaateostoksilla ja löysivät lapsille ihanan värikkäitä juttuja! 🙂 Ei sillä etteikö Ranskasta vaatteita löytyisi, mutta jotenkin nämä Suomesta löytyvät lasten ulkovaatteet vaan ovat käytännöllisempiä ja VÄRIKKÄÄMPIÄ, kuin nämä paikalliset sievät ja siveelliset vaatekappaleet. 🙂 Tai ehkä se on vain tunneasia …. joka on jäänyt itselleni päälle. 😉 Joka tapauksessa Suomi-vaatteet ovat olleet mieleisiä lapsillemme jo ihan pienestä pitäen. Yhtenä vakihankintana ovat pysyneet vuodesta toiseen haalarit! Haalareista nimenomaa ne niin kutsutut välikausihaalarit, jotka soveltuvat näihin alsacelaisiin sääolosuhteisiin täydellisesti! Välikausihaalari ei ole liian kylmä eikä liian kuuma, suojaa kosteudelta, tuulelta ja lialta sekä on yksinkertaisesti käytännöllinen. Kura ja lika ei näin kulkeudu joka paikkaan.

Haalari, kuten olen ennenkin useamman kerran maininnut, on vaan todella kätevä juttu. Suomalaisille se tottakai on ihan päivänselvä juttu, mutta täällä Ranskassa asia ei ole samalla tavalla. Suomalaisista saattaa tuntua hassulta edes lukea blogia pelkästään haalareista. Täällä Ranskan Alsacessa haalarit saavat kuitenkin ihmetystä osakseen. Nämä ihmetyksen kommentit koen joka vuosi useamman kerran! Itseäni asia lähinnä naurattaa, miksi yhdestä vaatekappaleesta syntyykin niin paljon keskustelua tai yleensä kommentteja ja mielipiteitä. 🙂 Tarhakouluun tai alakouluun tätä vaatekappaletta ei saa pukea, kuten olen aikaisemmassa blogissani kertonut. Tätä vaatetta käytetään meidän perheessä siis vain ja ainoastaan vapaa-ajalla. Toki alle kouluikäisellä se on päivittäinen juttu syksyisin ja talvisin.

Tänä vuonna sain kommentteja jo heti ”haalarikauden” alettua syyskuun loppupuoliskolla. Alle kouluikäinen lapseni tallusteli koulun piha-alueella kirkkaanvihreä haalari päällään tyytyväisenä ja hieman vanhempi rouva tuli jakamaan näkemyksensä asiaan… Vanhempi rouva totesi, että onpa lapsesi tukevasti puettu, tuolla varustuksella varmasti pärjää enemmän kuin paremmin.. 🙂 Haalari koetaan täällä lähinnä Ranskan Alpeille sopivaksi vaatetukseksi ja sielläkin vain ja ainoastaan lumikinosten keskelle! Totesin vain tälle rouvalle, että haalarin kirkkaan värin ansiosta tunnistan lapseni ihmisten joukosta paremmin ja keskustelu kääntyi samalla yleiseen säätilaan ja globaaliin ilmastonmuutokseen. PS. Tällä samaisella rouvalla oli yllään toppi ja puolipitkä hame. Lämpötila oli alle 10 astetta ja tuulta oli enemmän kuin muutama metri sekunnissa. Tosin hän oli tullut koululle autollaan. Me olimme liikkeellä vanhanaikaisesti apostolinkyydillä, eli tämä ehkä selittänee tilanne-eroa pukeutumisen osalta.. Tai ehkä pukeutuminen on korvien välissä oleva tunne tai ehkä ei. Tämä oikeasti ystävällinen rouva liikkuu myös talvella ilman takkia, joten emme ehkä ole hyvä keskustelupari muutenkaan keskustelemaan ainakaan vaatetuspuolesta. 🙂

 

Pilvet roikkuvat usein alhaalla tähän vuodenaikaan.

Haalareita on kommentoitu myös lapsieni koulukavereiden vanhempien taholta. Aina kommentti alkaa tähän tyyliin: ” onpa lapsellasi lämmin vaatetus…” ja jatkuu sitten erilaisten ihmetysten kera. Niin, kai nämä ovat sellaisia pienen pieniä kulttuurieroja vai voisiko paremmin sanoa tottumuskysymyksiä, ei kai haalareihin oikein ”kulttuuria” sen suuremmassa merkityksessä voi oikein liittää?? Joka tapauksessa jään odottamaan tulevia keskusteluja haalareiden osalta, niitä on varmasti tiedossa heti jo seuraavalla leikkikenttäreissulla. 🙂

Mukavaa syksyistä viikonloppua! 🙂

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Previous Post

2 Comments

  • Reply Joanna Niininen sunnuntai, lokakuu 18, 2020 at 20:21

    Hassua lukea, että haalari ei olekaan kaikkialla normivaate! Tottakai pienet lapset vedetään haalariin, niin kura pysyy haalarin ulkopuolella, eikä tuuli puhalla takin alle. Juuri mietin, että oliko viides haalari turha ostos taaperolleni, mutta eiköhän sillekin käyttöä löydy 😀

  • Reply I don´t speak Polish maanantai, lokakuu 19, 2020 at 15:22

    Musta tuntuu, että monissa maissa lapsetkin puetaan ulkonäkö edellä. Erityisesti asuessamme Puolassa kiinnitin huomiota siihen, että laspet näyttivät somine vaatteineen aivan aikuisilta. Ei haalareita eikä kypärämyssyjä. ( vai miksi niitä nyt kutsutaankaan?) Haalarit eivät ole ehkä se kaunein vaate, mutta sen sijaan mukava, lämmin ja käytännöllinen! Ikuisena palelijana pukeutuisin itsekkin mielelläni haalariin!

  • Leave a Reply