Suomen suurin matkablogiyhteisö

Koulu alkaa ensi viikolla – vai alkaako??

Ranskassa koulut alkavat ensi viikon tiistaina 01. syyskuuta 2020. Koulun alkamiseen liittyy tänä vuonna hyvin paljon tunteita ja jännitystiloja, kuten kaikkialla maailmassa. Korona jyllää ja valitettavasti kasvavaa tahtia. 🙁 Kai voidaan jo puhua koronaviruksen toisesta aallosta. Toisesta aallosta Ranskassa puhutaan silti vielä hieman varovaisesti. Lähinnä virallisia tartuntalukuja julkaistaan ja seuraillaan, mutta sen suurempia politikointeja ei olla vielä nähty…

Tosiasia on, että koulujen virallinen alkamisajankohta on jo ihan nurkan takana. Valitettavasti koulujen alkamisesta on tippunut vasta hyvin vähän tietoja julkisuuteen. Monia vanhempia jännittää ja pohdituttaa lasten koulun alkaminen ihan ymmärrettävistä syistä. Koulun alkamiseen liittyy paljon valmistautumista ja erilaista organisointia. Jotkut vanhemmat ovatkin kirjoitelleet asiasta ihan virallisestikin lehtien palstoille ja pohtineet, milloin virallisia tietoja mahdollisesti saattaisi tippua? Asia on saanut monet vanhemmat jopa aivan raivon valtaan, koska kukaan ei tunnu tietävän sen suurempia. Miten tällaisessa tilanteessa sitten voi suunnitella tulevaa, edes seuraavaa kuukautta, jos mitään yleistä linjaa ei jaeta hyvissä ajoin??? Hyvin ymmärrettävää! Ymmärrän tilanteen eritäin hyvin, valmistaudutaanhan meilläkin lasten koulujen alkamiseen.

Paikallinen alakoulu.

Kesän saatossa on vilauteltu erilaisia skenaarioita, muttei kuitenkaan vielä mitään yleistä linjaa. Pohdintaa on ollut muun muassa maskien käytöstä. Maskit ovat olleet tähän asti käytössä 11-vuotiaista lapsista ylöspäin. Kesän aikana on saanut kuulla maskien käytön lisäämisestä jo alakouluikäisille lapsille. Ihan pienille lapsille ei toki maskeja ole ollut suunnitteilla, mutta 9- ja 10-vuotiaille ilmeisesti kyllä. Asiasta ei kuitenkaan ole olemassa virallista linjaa. Joku vanhempi onkin heittänyt suuren kysymyslistan politiikkojen suuntaan nähtyään maskipohdinnan. Tämä vanhempi listasi muun muassa seuraavaa:

  • Mitä tapahtuu jos alakoululainen ei suostukaan pitämään maskia koko koulupäivää?
  • Joutuuko lapsi jälki-istuntoon, jos hän ottaa maskin pois välitunnilla?
  • Mitä jos alakouluikäinen lapsi ei osaakaan hengittään maskin kanssa rauhallisesti vaan maski aiheuttaa jonkinlaisen paniikkireaktion?
  • Mitä jos maski tuntuu muutenkin hankalalta käyttää?

Vaikeita kysymyksiä kaikki. Alakouluikäiset ovat vielä suhteellisen nuoria. Toki heille voi kertoa maskista ja kokeilla sen käyttöä kotioloissa, mutta todellisuus koulussa voi olla ihan toista. On varmasti vaikeaa luokitella, minkä ikäisen lapsen olisi käytettävä maskia. Lapset ovat kaikki erilaisia ja omaavat erilaisia kykyjä. Toisille maskin käyttö ei varmasti tuota mitään ongelmaa, mutta on varmasti niitäkin joille tilanne on päinvastainen.

 

Syksy on tunnetusti flunssakautta. Monet vanhemmat pohtivat varmasti juuri näinä päivinä, että miten toimia jos lapsi sairastuu. Milloin lapsen saa viedä kouluun? Varsinkin pienemmillä lapsilla nenä kun saattaa vuotaa enemmän ja vähemmän koko syyslukukauden. Miten toimitaan? Mihin rajat vedetään? Ei mitään tietoa vielä muutamaa päivää ennen koulun alkua! 🙁 Kaikkien vanhempien tavoitteena on varmasti suojella niin omia lapsiaan kuin koulun kaikkia muitakin oppilaita. Kukaan ei varmasti halua tätä tuntematonta virusta itselleen. Kukaan ei varmasti halua virusta tahallaan levittää eteenpäin. Johonkin raja sairastelujen osalta on vedettävä. Virallisen rajan voi vetää vain päättävä viranomainen yhteistyössä terveydenhuollon asiantuntioiden kanssa. Tätä virallista rajaa jäämme vielä odottamaan täällä Ranskassa.

Paikallinen tarhakoulu on vielä hiljainen.

Koulujen alkamiseen liittyy liuta muita käytännön kysymyksiä. Meneekö koko luokka samaan aikaan kouluun? Entä millaisia rajoituksia kouluun meneminen ja sieltä lähteminen saa aikaan? Tästäkään ei ole kerrottu julkisuuteen vielä sanaakaan. Sitten kun maan yleiset linjaukset jossain vaiheessa julistetaan, tulee varmasti niiden päälle vielä koulukohtasia rajoituksia. Koulut ovat eri puolilla Ranskaan hyvin erilaisia ja eri kokoisia, joten aivan samat lait eivät voi olla mahdollisia. Monet vanhemmat käyvät töissä kodin ulkopuolella, joten kaikki aikataulut ja rajoitukset kiinnostavat tottakai. 

Nyt siis koetellaan hermoja jollain tapaa. Miksi virallisia päätöksiä pitkitetään ihan viimeisille minuuteille asti? Tietoja todella kaivataan selventämään tätä koulujen aloittamista. Toki on ymmärrettävää, että tämä uusi virus on todella sotkenut koko maailman. Viruksen mutaatiot ja sen leviämisnopeus vaihtelevat koko ajan. Silti jonkinlaisia virallisia linjauksia on tehtävä tässä haastavassa tilanteessa. Korona-aikana ei varmasti ole helppoa olla poliitikko, terveydenhuollon asiantuntija tai muu päätöksiä tekevä henkilö. Päätösten tekeminen näin suuressa ja laajassa asiassa ei todellakaan ole yksinkertaista. Terveyden pitäisi mennä kaiken muun edelle, mutta kyllä se talouspuolikin kai painaa vaakalautaa aika tavalla. Mihin rajat laitetaan? Onko pääpaino terveydellä vai taloudella? Jäämme vielä arvuuttelemaan asiaa. Nyt täytyy vaan koittaa ajatella positiivisesti kaiken tämän sekamelskan keskellä. Koulut varmasti alkavat, mutta uudella erilaisella tavalla… ja erilaisilla rajoitteilla…

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply