Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kirjattuja paikallisia sääntöjä

Olemme asuneet parilla pienellä paikkakunnalla täällä Alsacessa, joten kokemukseni perustuvat lähinnä näissä asuinpaikoissa tehtyihin havaintoihin. Totean jo heti alkuun, että kaupungeissa ohjeet saattavat olla paljonkin erilaisempia kuin täällä maaseudulla. 🙂 Ethän siis lue tätä blogikirjoitusta ”pilkuntarkasti”… 😉 vaan enemmänkin pilke silmäkulmassa -periaatteella. 🙂

Pienissä alsacelaisissa kylissä on viehätystä, on maaseudun rauhaa, kaunista luontoa, kauniita vanhoja taloja ja lupsakkaita asukkaita… ja paljon muuta.. Pienissä kylissä pätee usein myös lista pieniä kirjattuja sääntöjä, joita kunnantaloilla ollaan laadittu joko asukkaiden toiveista tai muuten vaan yleistä järjestystä silmällä pitäen. Erilaisia sääntöjä on laadittu lienee lähinnä naapurirauhan säilyttämiseksi. Hyvä niin. Niitä täytyy tottakai noudattaa ja muistaa aina välillä päivittää myös omia tietojaan, jos vaikka sääntöihin on tullut muutoksia ajan kuluessa. 😉 Tässä muutamia paikallisia sääntöjä… ei sanasta sanaan vaan ennenminkin hyvin vapaasti ilmaistuna.

 

Paikallislehdessä ilmoitetaan kylän ajankohtaiset jutut.

 

Lounasaika. Kunnioita lounasaikaa. Aikataulu: joka päivä klo:12-14.

Ranskalaisille lounasaika on todella tärkeä juttu, niin tärkeä että siitä täytyy erikseen mainita esimerkiksi paikallisessa lehdessä! Lounasaika lasketaan alkavaksi klo:12 ja päättyvän klo:14. Tänä aikana ei saa kovastikaan pitää meteliä, ettei kukaan häiriinny. Jokaisen tulee saada nauttia ruokapöydän antimista ihan rauhassa sekä pystyä keskustelemaan ruokapöydän ääressä ilman pihalta kuuluvia vinkuvia tai vonkuvia ääniä. Älä siis missään tapauksessa käynnistä ruohonleikkuriasi tänä aikana, sillä naapurilta saattaa saada aikas happaman katseen tai vaikka ihan kunnon karjaisun. Samoin kaikki piharemonttijutut on hyvä jättää sikseen ja jatkaa hommia vasta klo:14 paremmalla puolella. Myös muut ääniä päästävät laitteet ja vempaimet kannattaa unohtaa, näin vältyt pahimmilta selkkauksilta. 😉 Lapset kyllä uskaltaa päästää lounasajalla trampoliinille tai vaikka pelaamaan jalkapalloa, siitä ei saa minkäänlaisia viheliäitä kommenteja tai edes katseita! Tosin lapsille kyllä kannattaa mainita, että ”nyt on lounasaika, ettehän kilju juuri nyt kurkku suorassa.. ” 😉 😉

Lapset voivat leikkiä lounasaikaan pihalla ihan normaaliin tapaan.

 

Sunnuntai. Viikon rauhallisin päivä.

Alsace on jollain tapaa ”vanhoillista” aluetta, se eroaa muista Ranskan alueista jonkin verran käytännöiltään. Täällä pienissä kylissä (ja suuremmissakin) pätee edelleen sääntö sunnuntaista jonkinlaisena rauhallisena päivänä. Vain hyvin hyvin hyvin pieni osa ihmisistä suuntaa sunnuntai-aamuisin kirkkoon. Perinteeksi on kuitenkin jäänyt tapa, että sunnuntaisin kuuluu olla suht rauhallisesti. Ääniä ei suuresti saisi päästellä. Mattoja ei ole soveliasta heittää parvekkeelle tampattavaksi tai tehdä puutarhatöitä kovaäänisesti. Paikalliset haluavat viettää hiljaista ja rauhallista sunnuntaita. Ruohonleikkuu on myös sunnuntaisin kokonaan kielletty. Kannattaa siis hoitaa kodin siivoukset ja puutarhatyöt hyvissä ajoin ennen lauantai-illan alkamista.

 

Kirkkoon eivät enää monet paikalliset suuntaa sunnuntaisin.

Matot ja mattopiiska kannattaa unohtaa sunnuntaisin.

 

Koirat. Koiran ulosteet kerättävä pusseihin ja koirat pidettävä hihnoissa.

Ranskalaiset rakastavat tunnetusti koiria. Koiria on todella monessa talossa. Mutta on myös paljon kanssaihmisiä, joita koirat eivät sen paremmin vedä puoleensa. Koirista muistutellaan paikallislehdessä säännöllisin väliajoin! Varsinkin koirien jätöksistä ja koirien kiinnipitämisestä. Jätökset tulisi tottakai kerätä katujen varsilta mukaansa ja heittää niille suunnattuihin roskiksiin, joita kaduille on lisätty enenevässä määrin. Koiria ei myöskään saa päästää vapaasti juoksemaan asuinalueilla, vaan ne on ehdottomasti pidettävä hihnoissaan. Suurin osa koira-ihmisistä onneksi noudattaa säännöksiä ja toimii mallikkaasti ohjeiden mukaan. Mutta valitettavasti löytyy niitäkin, jotka antavat koiransa tehdä jätöksensä vaikka suoraan toisen ulko-oven viereen. Tämä kuitenkin on onneksi se poikkeuksen poikkeus! Poikkeuksen poikkeus kuitenkin lienee syynä, miksi koira-asioista on olemassa kirjattuja sääntöjä ja miksi niistä muistutetaan asukkaita hyvinkin säännöllisesti.

Koirat eivät ole tervetulleita joka paikkaan.

   

Yleinen hiljaisuus.

Kyläläisiä muistutellaan usein illalla alkavasta yleisestä hiljaisuudesta. Hiljaisuuden alkaminen vaihtelee kyläkohtaisesti. Meidän kylällä hiljaisuus alkaa klo:22. Tosin tästä tavasta ranskalaiset saattavat lipsua suurestikin! Varsinkin kesäaikana ihmiset oleilevat paljon ulkoilmassa. Onhan sää kesäiltaisin mitä mainioin erilaisille kekkereille ja illanistujaisille. Kesäiltoina yleisestä hiljaisuudesta ei siis niinkään välitetä ja naapureidenkin annetaan lipsua rauhassa tästä säännöstä. 😉 Kesäisin musiikki saa soida ja ihmisten puheensolina kuulua vaikka pikku tunneille asti. Kesä on kesää, eikä tiukkoja sääntöjä varten, ainakaan tämän yleisen hiljaisuuden osalta. 😉 Tosin ruohonleikkuu ei ole suotavaa enää klo:20 jälkeen. Iltakahdeksan jälkeen ihmiset siirtyvät pikku hiljaa terasseilleen ja parvekkeilleen nautiskelemaan mahtavasta säästä, keskustelemaan enemmän ja vähemmän tärkeistä päivän aiheista ja nauttimaan kukin mitäkin naposteltavaa ja virvokkeita. Tilanne muuttuu sitten kesän jälkeen hieman tiukemmaksi ja varsinkin talvella toivotaan, että yleisestä hiljaisuudesta pidetään hyvin uskollisesti kiinni. Näin säilyy kaikilla rauha ja tarpeelliset yöunet. 😉

Ruohonleikkuri kannattaa jättää sivuun tiettyinä tunteina viikossa.

 

Näiden sääntöjen lisäksi kylillä pätee tottakai liuta kirjoittamattomia sääntöjä ja ihan virallisiakin valtion puolesta asetettuja sääntöjä…niistä ei nyt tällä kertaa kuitenkaan sen enempää. Näillä edellä mainitsemilla pienillä ohjeilla pärjää jo aika pitkälle. ”Kylällä kylän tavalla” -periaatteella mennään ja säilytetään toivon mukaan naapurisuhteet kaikkialla kunnollisina. 🙂

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply