Suomen suurin matkablogiyhteisö

Alsacen kesä – vihreän vehreä vai keltaisen kuivahko?

Ranskan Alsace on tyypillisesti erittäin vehreää seutua. Metsiä ja muuta kasvustoa on paljon. Alsacessa on paljon erilaisia jokia ja niissä tyypillisesti virtaa vettä ihan mukavasti. Alsacessa sataa myös yleensä aika hyvin eli luonnon vehreys pysyy eikä se muutu kertaheitolla keltaiseksi tai ruskeaksi. Silmä lepää luontoa katsellessa, eikä kuivuus ole ainakaan se ensimmäinen sana, joka tulee mieleen luontoa tarkkaillessa. Ohessa muutamia maisemakuvia alueelta. Kuvat on otettu 2 viikkoa sitten, kuten kuvista näkyy oli luonto silloin vielä mukavan ja raikkaan vihreää.

                

Viime kesänä oli todellisia kanikyylejä ja paikallisia lyhyitä kaatosateita. Tänä kesänä tilanne näyttää hieman toisenlaiselta. Keltainen kuivuus on yllättäen saapunut alueelle jo heinäkuussa. Kesä on ollut helteinen, muttei kuitenkaan kanikyylimäisen aurinkoinen. Sateita tosin ei juurikaan ole sääkartalle osunut, vain todella harvoin. Ja jos sateita on kohdalle sattunut osumaan, ovat nekin kestäneet vain hetken eikä suurta vesimäärää ole sadepilvistä tippunut. Pohjavesien määrä on täten vähentynyt huomattavasti, mikä on todella harmillinen ja luontoakin muuttava asia. Pohjavesien määrä on toki alkanut jo vähentyä ainakin keväästä alkaen, koska tänä vuonna kevät oli poikkeuksellisen lämmin ja sateeton. Sadetta siis odotellaan kovalla innolla saapuvaksi! Toivottavasti sade näyttäytyisi pian roikkuvina painavina harmaina pilvinä vuorten päällä! (toivoo luontoa rakastava ja puutarhan satoa odotteleva bloggaaja 🙂 )

Tein itsekin huomioita alueen kuivuudesta omalla pihallamme. Huomasin kuivuuden saapuneen hetki sitten, koska kasvimaan alusta on pikku hiljaa alkanut halkeilemaan. Olemme lasten kanssa laittaneet päivittäin litrakaupalla vettä kasvimaalle, mutta silti halkeamia on vaan ilmaantunut. Tälläisia suuria halkeamia en ole ennen nähnyt! ..tosin en ole Alsacessa vielä vuosikymmeniä asunutkaan, joten suuren suurta kokemusta pitkältä aikaväliltä en vielä omaa. 😉 Jääköön havaintojani siis vielä uiskentelemaan ja odottelemaan seuraavia vertailtavia vuosia tai vuosikymmeniä.. Nurmikkoa ei myöskään tarvitse enää juurikaan ajaa ja trimmata, vaan nurmikko lähinnä pistelee jalkapohjien alla kuivana käppyränä. Nurmikko on kuivunut ja alkanut kellertää. Mikä harmi, kenkiä on siis käytettävä omalla pihallakin ainakin ennen sateen saapumista.. Tosin normaalistikin aina viimeistään elokuun puolivälissä nurmikko on alkanut kellertää, mutta tänä vuonna se on tapahtunut jo hyvissä ajoin heinäkuussa.

 

Maa halkeilee Alsacessa. Vettä tarvittaisiin.

Osassa Alsacen kuntia on jo annettu virallisia varoituksia maaperän kuivuudesta. Joissain kunnissa on annettu kunnon lista asioista, joita ei saa kuivuuden takia tehdä. Listalle on liitetty muun muassa seuraavia kiellettyjä juttuja:

  • oman uima-altaan täyttäminen vedellä kielletty
  • autojen pesu kielletty
  • puutarhojen kastelu klo: 10-18, paitsi manuaalisesti
  • viheralueiden ja nurmikoiden kastelu klo: 10-18 kielletty (niin julkisten kuin yksityisalueiden)
  • jalkapallokenttien kastelu kielletty

Näillä rajoituksilla koitetaan saada vesitilannetta hieman pysymään aisoissa. Alla olevalta kartalta voi nähdä kuivuusalueita koko Ranskan alueella. Strasbourgin seudulla tilanne on siis jo päällä jossain määrin.

Lähde: dna.fr

Näitä kuivuusjuttuja miettiessä herää (näin meidän aikakaudellamme 😉 ) melkein automaattisesti kysymys, onko tässä kyse ihan ilmastonmuutoksesta? Vai, onko se sittenkin vain joku hetkellinen luonnonoikku? Vesi on meille kaikille tietysti elintärkeä juttu, joten ajatusta ei liene kannata heittää tuosta vain roskakoppaan. Oli kyse sitten ilmastonmuutoksesta, luonnonoikusta tai jostain ihan muusta, kannattanee yleiselle vedenkäytölle luoda ajatus jos toinenkin. Omaa vedenkäyttöä, niin sisä- kuin ulkotiloissa, kannattanee pohdiskella ja mahdollisia muutostarpeita kirjata vaikka ihan paperilappuselle, jotta asia ei pääsisi helposti unohtumaan. 😉 Me kaikki voimme vaikuttaa jollain tapaa yleiseen vesitilanteeseen, tavat toki voivat poiketa toisistaan hyvinkin suuresti. Vihreä luonto on jotenkin mukavamman oloinen ja näköinen kuin keltainen kuivunut käppyrä (aavikkoalueet ovat toki asia erikseen), olimme sitten missä päin tahansa. 🙂

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply