Suomen suurin matkablogiyhteisö

Ensimmäinen kouluviikko koronapandemian jälkeen

Blogini on jäänyt koronapandemian jalkoihin pahemman kerran. 😉 Aikaa kirjoittamiseen ei viime aikoina ole vain löytynyt. Lasten kotikoulut, päivittäiset lapsiperheen kotityöt ja etätyöt ovat vieneet voiton ja täten blogi on hetkeksi saanut siirtyä sivuun. Koronapandemian rajoitteet Ranskassa olivat aika intensiiviset ja syystäkin! Koko perhe oli siis useamman kuukauden saman katon alla, toki välillä pihalla tuulettumassa, mutta kuitenkin jakso oli aika intensiivistä yhdessäoloa ja tekemistä. 🙂 Miltä useampi kuukausi kotona olemista tuntui, siitä ehkä jossain vaiheessa lisää. Nyt kuitenkin siirrytään ensin enemmän ”asiapuolelle” eikä kovin ”tunteisiin vetoaviin”  -juttuihin. 😉

Ranskassa on löyhätty koronapandemian aikaisia rajoitteita asteittain niin kuin lähes kaikissa muissakin maissa maapallolla. Rajoitteita löyhättiin ensimmäisen kerran 11.05.2020 kuten edellisessä blogissani kerroin (blogi luettavissa täältä https://www.rantapallo.fi/rajalla/2020/05/10/kouluun-vai-ei/ ). Rajoitteita löysättiin entisestään nyt tämän viikon alusta. Ranskan presidentti Emmanuel Macron kertoi televisiopuheessaan sunnuntaina 14.06.2020, että Ranska palaa niin sanottuun ”normaaliin tilaan 22.06.2020 alkaen”. Tietysti tilanne ei ole entiseen normaaliin verrattava tila, mutta jonkinlainen uusi normaali kuitenkin. Tämä tarkoitti käytännössä sitä, että kotikoulu olisi tältä osin nyt ohi. Melkein kaikki lapset palasivat täten kouluihin (tarhakoulut, alakoulut ja yläkoulut) tämän viikon maanantaina. Samalla monet vanhemmat, jotka olivat vielä edellisellä viikolla etätöissä, palasivat työpaikoilleen. Uudellainen arki sai näin alkunsa koko Ranskassa.

Kuva kylän läpi kulkevasta joesta. Alakoulu kuvassa vasemmalla.

Osa ranskalaisista lapsista on toki ollut jo kouluissa muutaman viikon, osa jopa yli kuukauden, hieman paikkakunnasta riippuen. Kouluille ollaan siirrytty asteittain aina 11.05.2020 alkaen niin meillä Alsacessa kuin muuallakin Ranskassa. Meidän kylällä luokat aukesivat ensin vain alakoulun ensimmäiselle ja viimeiselle luokalle, muut luokat jatkoivat toukokuun puolivälin jälkeen edelleen kotikouluissa. Kesäkuun alkupuolella osa oppilaista, jotka eivät enää kotikoulussa jostain syystä viihtyneet (tai oli ongelmakohtia) tai lapset, joiden molemmat vanhemmat olivat palanneet töihin, pääsivät siirtymään koulunpenkeille. Käytännössä kuitenkin tällä kylällä suurin osa lapsista oli yli kesäkuun puolivälin vielä kotikoulussa. Omat lapseni olivat myös tämän viikon maanantaihin asti kotikoulussa. Kotikoulujakso oli siis kaikkineen noin kolme kuukautta!! Suhteellisen pitkä jakso kaikkineen, mutta tottakai tarpeellinen ratkaisu tässä pandemiatilanteessa.

Tämän viikon maanantaina oli sitten tosi edessä ja paluu arkeen, mutta uudellaiseen arkeen. Omia lapsiani jännitti kouluun paluu, olihan tilanne aivan uudellainen. Vanhemmille oli lähetetty ennen kouluun paluuta pitkä lista muistettavia asioita sekä lista asioista, joista on hyvä puhua lasten kanssa ennen kouluun paluuta. Lapsille pyydettiin selvittämään tilannetta ja erityisjärjestelyjä kouluilla, jotta nämä eivät tulisi lapsille yllätyksinä tai jopa järkytyksinä. Joillekin lapsille saattaa olla vaikeaa pysyä kaukana kavereistaan tai nähdä luokanopettaja luokan edessä maski naamalla. Suurimmalle osalle lapsista uusi tilanne ei varmasti käytännössä aiheuttanut mitään sen erityisempää traumaa tai ongelmaa. Lapset ovat onneksi aika sopeutuvaisia varsinkin, kun heille kertoo tilanteen etukäteen ja vastailee heille mahdollisesti herääviin kysymyksiin.

Maskeja useampaa kokoa ja mallia.

Ensimmäinen kouluviikko on nyt siis takana melkein kaikilla lapsilla pandemian jälkeen. Viikosta selvittiin mukavasti, eikä mitään kommelluksia onneksi syntynyt. Koulua on nyt jäljellä enää yksi viikko ennen pitkän kesäloman alkua. Kouluun palattiin siis vain kahdeksi viikoksi. Kouluun paluuta puolsi koronavirustartuntojen huima vähentyminen koko maassa ja se, että maan taloutta olisi hyvä saada pikku hiljaa enemmän vauhtiin. Uusi arki saatu käyntiin ja siitä jatketaan. Nyt rauhoitutaan viikonlopun viettoon ja keskustellaan lasten kanssa ainakin tuntemuksista kouluunpaluusta ja siitä, miltä ensimmäinen kouluviikko tuntui. Siitä lisää ensi kerralla. 🙂

Mukavaa viikonloppua! Yritetään pitää virus loitolla kaikin keinoin!

Aurinkoisin terveisin.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply